handdator

Visa fullständig version : Lärare - elev



Stig H.
2015-01-10, 19:10
Spelar det någon roll vad eleven har för typ av sändare om bara kabeln till lärarens sändare är den rätta ? Läraren 2,4 GHz och eleven 35 MHz till exempel.

NickeL
2015-01-10, 19:19
Då måste du väll ha två st mottagare i planet?.. en för 35mhz och en för 2.4ghz..? låter krångligt.

Stig H.
2015-01-10, 19:24
Två mottagare i planet ? Vad har man då kabeln till mellan sändarna lärare - elev ?!

PatrikE
2015-01-10, 19:39
Det brukar fungera med kabel.
Men det kan vara problem med kanalordningen mellan olika märken.

Smidigast fungerar det om man har en mottagare med PPM signal ut.
Jag använder FRsky och kopplar Trainer ingången tll den.
Trådlöst och smidigt ca: 1,5 km räckvidd är kanske lite overkill.

Om man ska använda 2 mottagare i planet måste man ha någon switch mellan dom.

Peter_L
2015-01-10, 20:20
Spelar det någon roll vad eleven har för typ av sändare om bara kabeln till lärarens sändare är den rätta ? Läraren 2,4 GHz och eleven 35 MHz till exempel.

Det fungerar. Du behöver ju inte ens ha sändarmodulen i på elevradion, det är bara spaksignalerna som går över till lärarsändaren och vidare ut i friska luften.

Har själv kört med en JR 35MHz och en Spektrum 2.4GHz.


Och det där med två mottagare, hur tänker ni då? Jag är bara nyfiken...

PatrikE
2015-01-10, 20:53
Och det där med två mottagare, hur tänker ni då? Jag är bara nyfiken...
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__18703__Wireless_Buddy_Box_System_8CH_Dual_RX_Con troller_.html
Vet inte hur bra det fungerar IRL.
Men då spelar det ingen roll vilka system man använder.
Bara att koppla in båda mottagarna.

McRegor
2015-01-10, 21:12
Samma märke på sändarna är väl grundtipset även om det kan fungera med olika - bara kanalordningen är densamma. Sen kan det vara så att drivspänningen på sändaren också har betydelse så jag skulle personligen hålla mig till sändare med samma drivspänning. Och köp en fungerande kabel för hemmagjorda kablar är tyvärr en stor orsak till kvaddade sändare enligt de som gör service på RC-prylar.
Roger

Peter_L
2015-01-10, 21:24
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__18703__Wireless_Buddy_Box_System_8CH_Dual_RX_Con troller_.html


Aha, det där visste jag inte ens att det fanns...

Stig H.
2015-01-10, 21:28
Om jag håller mej till samma märke på sändarna, kollar att drivspänningen är lika, använder köpekabel ska det funka alltså.
Om inte det där med kanalordningen spökar - vad det nu innebär? Åtminstone de fyra första kanalerna är väl alltid vikta för samma funktioner oavsett märke ? Det är ju vad en elev max mäktar med i början.

Stig

PatrikE
2015-01-10, 21:51
Utklippt ur Multiwii Config.
Det skiljer en del mellan sändare.

/* The following lines apply only for specific receiver with only one PPM sum signal, on digital PIN 2 Select the right line depending on your radio brand. Feel free to modify the order in your PPM order is different */
PITCH,YAW,THROTTLE,ROLL, //For Graupner/Spektrum
PPM ROLL,PITCH,THROTTLE,YAW,//For Robe/Hitec/Futaba
ROLL,PITCH,YAW,THROTTLE,//For Multiplex
PITCH,ROLL,THROTTLE,YAW,//For some Hitec/Sanwa/Others

Stig H.
2015-01-11, 11:24
Utklippt ur Multiwii Config.
Det skiljer en del mellan sändare.

Detta var helt ny kunskap för mej.

McRegor
2015-01-11, 11:29
Detta var helt ny kunskap för mej.
Men det var ju detta som bl a jag nämnde i ett tidigare inlägg - alltså att kanalordningen måste vara densamma om du kör den konventionella lösningen med kabel mellan sändarna.
Roger

ibbe76
2015-01-11, 12:14
Futabas trainerbox är simpel om du har futaba, inga batterier behövs
http://www.ebay.com/itm/Futaba-Trainer-Box-FM-PPM-2-4G-FUTM4376-/381099258511?pt=Radio_Control_Parts_Accessories&hash=item58bb49328f

Stig H.
2015-01-12, 12:48
Futabas trainerbox är simpel om du har futaba, inga batterier behövs
http://www.ebay.com/itm/Futaba-Trainer-Box-FM-PPM-2-4G-FUTM4376-/381099258511?pt=Radio_Control_Parts_Accessories&hash=item58bb49328f

Enkelt är bra, men det verkar inte som om någon säljer trainerboxar i Sverige ?

Fluf
2015-01-12, 13:37
Kan tillägga i diskusionen om kanalordning att FrSky kör med RETA (rudder, elevator, throttle, aileron)

McRegor
2015-01-12, 13:42
I FrSky (Taranis) kan man väl ställa om kanalordningen som det passar en själv...
Roger

Fluf
2015-01-12, 14:39
I FrSky (Taranis) kan man väl ställa om kanalordningen som det passar en själv...
Roger
I OpenTX, Taranis Mjukvaran kan du göra det. Men default för FrSky generellt, de har fler moduler, mottagare har jag för mig är även där RETA (vilket jag personligen känner är den mest naturliga ordningen, där 2kanal seglare, 3kanal trainer eller 4kanal passar lika bra).

McRegor
2015-01-12, 15:23
Fluf - jag har i alla fall ställt kanalordningen direkt i sändaren vid nåt tillfälle (anpassat till Futaba som jag använt under lång tid) - alltså AETR. Vad som är "naturligt" kan nog diskuteras - enligt mig spelar det ingen som helst roll. Och det är ju sändaren ("logiken" i den - inte HF-modulen normalt även om original Spektrum-modul kastar om t ex Futabas kanalordning till Spektrums) som bestämmer detta - sen följer mottagaren bara med s a s. Högerspaken används ju för det mesta så att ha A + E först tycker jag är naturligt - sen har vissa kärror motorer (T) och sidroder (R) på vänsterspaken. Och har inte kärran skevroder så brukar i alla fall jag lägga sidorodret på A-kanalen för att styra huvudrodren med högerspaken. Men det har ju ingen som helst betydelse var dom ligger bara man vet ordningen när man skall plugga in servokablarna i mottagaren. Däremot har det ju betydelse när man skall koppla ihop 2 sändare som lärar/elev så att ordningen blir likadan på båda sändarna.
Roger

pernstig
2015-01-12, 18:51
Jag får väl ta ett exempel från Multiplex då:
Min lärarsändare är en Royal Pro 2,4 GHz. Kanalordningen på den är fritt tilldelningsbar men det saknar betydelse här.
Som elevsändare använder jag Cockpit Sx 35 MHz som har fast kanalordning men det saknar också betydelse.
Mottagaren lyssnar på lärarsändaren.
Under den enkla kalibreringen ställer man båda sändarnas spakar i mittläge och kalibrerar. Sedan gör man ett utslag på en kanal i taget, först på lärarens sändare och sedan samma på elevens på de kanaler som eleven ska ha tillgång till. Klart.

McRegor
2015-01-12, 20:55
pernstig - m a o ungefär samma som att lära en "lärande" fjärrkontroll kommandona från en annan fjärrkontroll. Utmärkt lösning men den lär väl kräva Multiplex-sändare i båda ändarna gissar jag...
Roger

pernstig
2015-01-13, 09:43
pernstig - m a o ungefär samma som att lära en "lärande" fjärrkontroll kommandona från en annan fjärrkontroll. Utmärkt lösning men den lär väl kräva Multiplex-sändare i båda ändarna gissar jag...
Roger

Jag har i alla fall bara provat med MPX. Som lärarsändare funkade mc4000, Cockpit Sx 35 MHz, Cockpit Sx 2,4 GHz och ,som sagt, Royal Pro 2,4 GHz. Som elevsändare funkade båda mina Cockpit SX samt även en gammal Combi 80. Samma kabel i samtliga fall, original MPX med 7-polig DIN i båda ändarna.

Stig H.
2015-02-19, 18:54
Nu har jag provat med trainerkabel mellan en 35 Mhz Hitec och en 2,4 GHz Futaba. Fick en känsla av diskussionen ovan att de skulle kunna fungera tillsammans som elev- respektive lärar-sändare. Men det gör de inte.....

numnutchris
2015-02-19, 20:21
Har du kabel o rätt kopplat så kan det bero av sändaren, i futaborna brukar man behöva aktivera trainer och switch i menysystemet och även ställa in hur trainersystemet ska uppföra sej (beroende på vilken radio) Normal har jag för mej tar ppm från slaven rakt av, mix o func. (function) är till för att lämna viss lärarkoll på aktuell kanal.

Stig H.
2015-02-19, 22:16
Jo, jag har lärar-Futabans trainerfunktion aktiverad för ett av modellminnena och elev-sändaren Hitec Laser6 ska ju leverera PPM som önskat. Med Hitec-sändaren avslagen ger spännningsmätaren utslag, så trainerkabeln funkar åtminstone åt ena hållet.

Båda sändarna har vippströmbrytare för trainerfunktion. Antar att båda måste hållas aktiverade för att det ska funka att styra för eleven. Det borde eleven kunna få slippa kan man tycka. Men än har det inte lyckats för mej som sagt.....

FinnbyFraggel
2015-02-19, 23:54
Du måste troligen ha Hitec påslagen och trainer knappen ska inte vara "intryckt" på Hitec.
Och när eleven ska styra trycker läraren (Futaba) på sin trainer knapp.
/Jonas

Stig H.
2015-02-20, 18:46
Fortfarande ingen respons i rodren på modellen hur jag än försöker via elev-sändaren (Hitec). Trainer-svichen på lärar-sändaren kopplar i alla fall bort lärar-sändaren (Futaba) som den ska.

Drivspänningen är väl densamma som batterispänningen - 9,6V i båda.
Sprillans ny trainerkabel.
Kan det ändå vara kanalordningen som spökar - trodde min Futaba och Hitec kunde samarbeta på den punkten.

FinnbyFraggel
2015-02-21, 02:27
Du ska inte blanda in matningsspänningen mellan elev och lärar radio.
Du ska (tills du vet att det fungerar) bara ha jord och signal (PPM) mellan sädarna och låta varje sändare drivas av eget batteri.
På Hitec plockar du ur kristall eller sändarmodul om det finns.
PPM-signalen är TTL (5V) oavsett batterispänning så använder du enbart den är risken för skador och fel minimal.
Blandar du in batteri spänning på fel stift kan du bränna något.
/Jonas

Gasman
2015-02-22, 12:13
Det är vanligt att två stift skall byglas på elevsändaren. Då stängs sändarsteget av så ingenting sänds ut. Det är också vanligt att elevsändaren får sin drivspänning via ett kontaktstift och alltså inte behöver/skall vara påslagen. Men det kan variera.
Jag har också varit med om ett tjurigt fall (en SANWA-radio för eleven) där det visade sig att PPM-signalen var elektriskt inverterad mot lärarsändaren (en Hitec Optic). Då fick jag bygga en liten inverterare av en transistor och några motstånd innan det funkade.
Kolla här om du kan hitta lite nyttigheter om hur kontakterna är kopplade på lite olika sändare.
http://www.mftech.de/buchsen_en.htm

Stig H.
2015-02-22, 21:26
50767 Hitec pratar själva gärna om samverkan med Futaba. Bl.a. föreslår man att kristallen ska plockas bort på elevsändren.

Den här Futaba-kabeln handlar det om. Av beskrivningarna på Manges länk framgår att DIN-kontakten för Futaba och Hitec stämmer bra överens. Men för pinnen i mitten har Hitec angivit "GND" och Futaba "+5V". Det kanske är där det kör sig.

FinnbyFraggel
2015-02-23, 00:52
Men kabeln på bilden har en Din för Hitec och en rektangulära för Futaba.
Att mäta är att veta, ta fram en multimeter och kontrollera hur kabeln är kopplad med Gasmans länk som referens.
/Jonas

Stig H.
2015-02-23, 12:00
Jonas, jag kollade som du föreslog och konstaterar att bara tre av sex stift har kontakt med varandra genom kabeln.

DIN stift 2 med Squere stift 1
DIN stift 5 med Squere stift 4
DIN stift 3 med Squere stift 5

FinnbyFraggel
2015-02-23, 14:20
Jag misstänker att den kabeln du har är för att köra ny Futaba mot gammal Futaba....
Rimligen borde följande stift vara anslutna:
DIN - Squere
4 - 4
6 - 2
3-5

Och då använder respektive radio sitt eget batteri och jag gissar att byglingen 3 - 5 i DIN är för att den radion ska stänga av sändaren.
Förhoppningsvis har du inte grillat din Futaba genom att trycka in batteri plus (DIN 5) till PPM in (SQ 4) då det ena är minst 9V och det andra max 5V och TTL.

/Jonas

Stig H.
2015-02-24, 21:18
50804Fick ett mailsvar från Hitec service US i dag. De säger att Hitec troligen inte är kompatibel mot någon av de de Futabasändare som har den fyrkantiga mikrokontakten för trainerfunktionen.

Har sökt efter en buddy-box utan framgång här hemma. Finns att köpa i USA om man har lust att betala frakten på ca 350 kr.

FinnbyFraggel
2015-02-25, 09:11
Låter märkligt, men det är ett svar som inte skapar dom arbete.....
Jag gissar att det fungerar om du har en korrekt kopplad kabel.
Och kabeln får man troligen löda själv om det ska bli rätt.
/Jonas

Stig H.
2015-02-25, 11:18
Jonas, om jag löder ihop en liten "konverterkabel" med DIN-hona och DIN-hane så att det blir kontakt :
DIN - Squere
4 - 4
6 - 2
3 - 5

Helt riskfritt eller ?!

FinnbyFraggel
2015-02-25, 11:34
Nästan rätt....

DIN - Squere
4 - 4
6 - 2
3-5 <- Byglas i DIN och ansluts inte till Squere.
Och bygeln i DIN 3-5 är antingen för att stänga av sändardelen eller tala om för radion att den ska skicka ut PPM i DIN kontakten.
Jag tror inte du har talat om vilken Hitec radio du har men om jag minns rätt så använde jag enbart stift 4 och 6 i min Hitec Optic 6 när jag körde den som elev radio och då plockade jag bort sändarmodulen på den.
/Jonas

Stig H.
2015-02-25, 21:37
Jag har Hitec Laser 6 - en finfin RC-sändare om man inte är skrajsen för störningar då man som jag oftast flyger i tätort.

När du säger "byglas" Jonas så antar jag att du menar att man förbinder de stiften i kontakten bara ?

Stig

FinnbyFraggel
2015-02-25, 21:54
Japp, koppla ihop dom stiften, men du kan prova utan ihopkoppling först.
/Jonas