handdator

Visa fullständig version : Hastighet i luftenlekman
2015-01-17, 17:48
Hej
Har en fundering kring detta med hastigheten på planet, varvtal på motorn och storlek på propellern. Har ett par modeller som jag gärna skulle vilja få lite mer fart på och undrar, är det så att man ska eftersträva högre varvtal och lite mindre propeller för att få högre fart, och i så fall, lägre varv o större propp, ger det högre dragkraft?
Är det lite att likna vid att köra bil på olika växel?

/Lars

pgrts
2015-01-17, 18:11
Det är väl en liknelse så bra som någon.
Man måste ju ha både varvtal och stigning för att teoretiskt få en bra fart.
Sedan så måste ju luftmotståndet vara så litet att effekten från motorn orkar med att hålla farten uppe.
Har man en given motor så är det rätt att öka antal celler för att få upp varvtalet samtidigt som man går ner i diameter på proppen för att inte elda upp motorn som troligen inte klarar av den ökade effekten med samma propeller och högre varv.

freddan_6
2015-01-18, 06:35
Eller så maximerar man stigningen och får då troligen minska diametern för att höja farten.
Troligen eftersom effekten höjs med ökad stigning, och man vill helst inte bränna sin drivlina. Men om man mäter vet man hur långt man kan gå.
Här är det rätt bra förklarat
http://www.rcex.cz/?p=3593
propellerns effekt = konstant * radie ^2 * pitch ^3 * varvtal ^3.

pgrts
2015-01-18, 10:45
Ett problem med allt för stor stigning är att man måste upp i rätt så hög fart innan propellern "biter" och inte enbart vispar runt luften. Vi har tyvärr inte kommit så långt i utvecklingen att vi har ställbar stigning på mer än ett fåtal dyra proppar/motorkombo.

Ett problem med allt för högt varv är att propellerspetsarna har överljudshastighet som inte är optimalt varken för ljudupplevelsen eller verkningsgraden.

JanLid43
2015-01-22, 14:19
Föreslår ett besök på MASTER AIRSCREW hemsida. Där säger man att maximalt varvtal på propellern är 165.000 div med diametern i tum. Ex 10 tum prop. får ett maximalt varvtal på 16.500 rpm. Men man skall komma ihåg att i luften ökar motorn varv med 1500 till 3000 rpm.
Det blir lättare att snurra runt propellern när man har lite fart och när bladet biter tag i luften. Mät max varvtal på marken det kan ge en fingervisning på varvtal i luften.
Det är som med en båtpropeller man kan se i vattnet hur bladet greppar och farten ökar. Med för liten propeller slås bara vattnet sönder och man får ingen fart. Om man inte har en liten lätt racerbåt, som går upp och planar. Det är likadant med luft men här kan vi inte se detta fenomen annat än i vindtunnel med rök och höghastighetskamera.
Du får nog testa dig fram till vad en optimal setup för just ditt flygplan är. Eller om någon annan provat med liknande modell och fått bra hastighet.Gör likadant så slipper Du testa!
Generellt: liten diameter och stor stigning ger dålig ax och hög fart efter en stund. Stor dia och liten stigning ger bra ax. och drag men låg fart. Allt är relativt!?

jaka
2015-02-28, 23:13
Hej!
Generellt kan man säga att stor propellerdiameter och låg bladvinkel (pitch) ger bra stigförmåga men låg fart.
Tvärt om ...liten diameter och stor bladvinkel ger hög fart. Men...man måste pröva sig fram till vad som funkar bäst, det beror väldigt mycket på hur planet ser ut .
Sen spelar propellerfabrikatet stor roll. När det handlar om glödstiftare t,ex så är APC, RAM och Graupner G-sonic de bästa propellarna.

McRegor
2015-03-01, 07:49
...och har man sen en given motor som redan går med max belastning så kommer man att finna att även om man kan öka farten en aning så är det ofta inte såpass mycket att man verkligen upplever ett "lyft". Nu framgår det inte om frågan avser elmotor eller förbränningsmotor och inte heller om det t ex är en PnF-elkärra. I det fallet måste man antagligen byta både motor, fartreglage och ack (flera celler) och sen propeller så det kan ju föra en hel del med sig att försöka öka maxfarten nämnvärt - och sen kanske inte ens kärran är byggd för högre fart. Ofta är det bättre att köpa en kärra som verkligen är gjord för att gå fort om man är intresserad av hög fart.
Roger

henke2
2015-03-01, 10:57
Ett problem med allt för stor stigning är att man måste upp i rätt så hög fart innan propellern "biter" och inte enbart vispar runt luften. Vi har tyvärr inte kommit så långt i utvecklingen att vi har ställbar stigning på mer än ett fåtal dyra proppar/motorkombo.

Det är betydligt vanligare att man åker runt med för lite pitch än för mycket. Du måste upp närmare en kvadratisk propeller för att börja känna på de problemen. Ofta har ett 3D flygplan halva stigningen mot diametern, tyvärr lever samma tänk kvar hos många när de motoriserar ett sportflygplan. Gå upp lite i pitch och få en effektivare drivlina i luften. Man kan flyga runt på lägre gaspådrag eftersom det inte behövs samma varvtal för att ta sig fram.

Att experimentera för att nå bästa resultat har också dött ut i samband med att li-po tågade in och i synnerhet nu när priserna sjunkit. Det är lite synd. "Bara" elda på lite till istället för att finlira.

Ett exempel är min Yak54 som hovrar på 40A med en outrunner. Med växlad motor med lite tankekraft bakom behövs bara 25A. *typ* hälften :-)

jaka
2015-03-01, 17:09
Hej!
För förbränningsmotorer gäller fortfarande att man måste pröva sig fram vilken propellerstorlek som funkar bäst...och de är väl fortfarande i majoritet ute bland klubbarna..?

McRegor
2015-03-01, 20:22
Hej!
...och de är väl fortfarande i majoritet ute bland klubbarna..?
...det var länge sen - i alla fall i vår klubb, jaka.
Roger