handdator

Visa fullständig version : val av motorAndreash
2015-04-04, 19:46
Nu när rv-4an står klar så börjar nya tankar om nästa plan blev ju helt såld på bensinlukten och ljudet.Men vad ska man välja för motor?om man ska upp lite i cubik runt 20 30?.Vill ha något som funkar bra.tacksam för era tankar ni har ju massa med erfarenhet i ämnet så kanske jag kan ungå några fallgropar:).har ju ingen erfarenhet av bensin i plan.

Björn.O
2015-04-20, 22:06
Finns ju många billiga Kinafabrikat att välja på men DLE eller EME skulle jag rekommendera. Välkända motorer som funkar bra och till bra pris.
Sen finns ju dyrare märken t.ex 3W eller DA men svårt att motivera att lägga dom pengarna när kinamotorerna funkar så bra.

henke2
2015-04-21, 05:02
20-30cc är fortfarande en liten motor. På så små motorer kan det skilja en hel del i effekt och vikt. Berätta mer om ditt flygplan och förväntningar, så blir det mycket enklare att hjälpa dig.

AM
2015-04-21, 15:33
Varför har DL, DLE, DA, 3W, RCGF, etc samma slaglängd och cylindervolym?

Jo, för delarna tillverkas i Kina av ett och samma företag. Du kan få ditt eget namn ingjutet i godset - det kostar inte allt för mycket. På sin höjd monteras motorerna av DL, DLE, EME, etc. (Skulle tro att DA svarvar till vevhusen själv)....

Så kvaliteten skiljer inte så mycket mellan de olika fabrikaten då det är samma fabrik som tillverkar delarna.

Andreash
2015-04-21, 16:30
Har kikat lite på typ slick 540. Lutar väl åt den typ av plan i ca 2m ving spann.vill ha mycket kraft och en motor som tål att kastas runt lite .

LIP
2015-04-21, 16:51
Den här kanske http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/46091-Dle-30

flygrc
2015-04-21, 17:52
Många gånger finns det olika kvalitetsnivåer i samma fabrik beroende på vilka krav och kontroller som ställs av kunden på leverantören. De delar som då inte uppfyller kraven till den ena kan gå bra att skicka med till den andra.

AM
2015-04-22, 06:35
Den förklaringen låter krystad. Man använder ju samma gjutformar med undantag av att man byter ut namn/ logo. Samma sak med de maskinbearbetade delarna. Finns ingen anledning att ha olika toleranser.

theailer
2015-04-22, 07:37
Dom har ju knappast olika formar till olika företag, däremot de delarna som ej uppfyller kvalitetskontrollen går garanterat till de billigare motorerna

Nyroth
2015-04-22, 09:08
Många mätningar på ett järnspett.... :)


http://www.3w-international.com/media/3W_Promo_2015.mp4

henke2
2015-04-22, 09:14
Finns ingen anledning att ha olika toleranser.

Se föregående inlägg. Money talks, hög kvalitetskontroll kostar pengar.

JB
2015-04-22, 11:37
Oavsett vad vissa som säljer "kina motorer" påstår så får du vad du betalar för.
Väljer du en 3W, DA eller Zenoah så får du en motor med en kvalitet som du inte kommer i närheten av från en Kina tillverkad motor. Sedan är det ju så att en "Kina" motor kanske är tillräckligt bra för dina önskemål, vad vet jag om det. Men skillnad är det.
Det finns väl ingen som kan påstå med sin trovärdighet i behåll att Dacia är lika bra som en BMW.

//
Jonas

McRegor
2015-04-22, 14:02
...hmmm - det finns säkert dom som anser att Dacia t o m är bättre i vissa avseenden...:)

Ålänning
2015-04-22, 18:55
Problemlöst och håller länge, DET är bra. =)

mogge
2015-04-23, 01:04
Vad nu detta har med resten att göra! Känner en som behövde byta en av två bilar i familjen. det stod mellan Volvo och Dacia.
Eftersom bilen skulle användas till jobbet dvs. Från A till B och tillbaka (jämför söndagsflyg) så var valet jäkligt lätt. Dacia för 78.000:- eller en Volvo för 250.000. På två år behöver man inte ens tvätta bilen utan bara byta o köpa en ny. Ren vinst jämfört med värdeminskningen på en Volvo. Samma med dessa proffs,ha, som förordar det dyraste som finns på marknaden bara för det finns igelkottssändare för 15.000:- och motorer för tusentalskronor när det räcker med en bråkdel. Börjar tröttna på dessa messerschmittar som är mer eller mindre sponsrade av företag som vill sälja så mycket och så dyrt som möjligt. Det finns ingen som som kan övertyga mig annat än allt kommer från Kina. För övrigt så är jag gammal nog att minnas EPA skiten som Japanska leksaker kallades på 50 talet. Var är vi idag? Visst har jag köpt en del Kina skit genom årens lopp men det blir bättre och bättre. Vad gäller Ex.vis Hyperions superdyra,superfina,superbra ackar så har iaf jag sett dom på fältet. dom ser ut som tennisbollar svullna och jäkliga. Men visst,dom kommer väl också från Kina.

AM
2015-04-23, 06:08
Kul film från 3W. Det hedrar dom att de monterar vevaxlarna själv. Men inga bilder från gjutning och bearbetning av cylindrar och vevhus eller tillverkning av vevaxeldelarna. Sannolikt för att motordelarna tillverkas i Kina och montering sker i Tyskland.

Nej, jag vidhåller min tes att om motorerna har samma slaglängd och cylinderdiameter - kommer delarna garanterat från samma fabrik. Inget fel i det. Som i USA där man märker sina Kinatillverkade produkter med " Proudly made in USA"... Dessutom har jag fått detta bekräftat från vänner i Kina...

Ska man ge argument för Kinainköp av delar, så köper exempelvis jag en kolv till en 50cc motor för ca 4 dollar inklusive kolvbult, kolvringar och clips från Kina. Så den tillverkare som tillverkar delarna själv får garanterat problem med vinstmarginalen. Exempelvis Kolm-motorerna som är väldigt dyra och bra motorer. Men alla delar är maskinbearbetade av dem själva och det kostar mycket och ger en dyr motor. Valachmotorerna verkar ha en Kinavevaxel, vevstake och kolv....

JB
2015-04-23, 08:46
Varför har DL, DLE, DA, 3W, RCGF, etc samma slaglängd och cylindervolym?
För att de ofta är kopior av en annan motor.

Som en lite passus så har jag sålt ganska så många slitdelar från både DA och Zenoah till andra märken som inte alltid har hållit måttet. För att inte tala om hur många tändsystem som jag har sålt från DA till just andra märken.

I mitt jobb idag så beställer vi en hel del maskinbearbetade delar från Kina till våra prototyper, vi får samma kvalitet som här hemma om man ställer rätt krav, det blir inte billigare, för även i kina har man lärt sig att ta betalt för kvalitet, men det går mycket fortare vilket många gånger är en viktigt faktor för oss.

Så visst är det fortfarande skillnad. Och som jag skrev i mitt första inlägg så får man vad man betalar för.

Och till han som köpte en Dacia :)
Efter 20 års jobb i bilbranschen med produktutveckling. Så hade jag nog hellre köpt en begagnad Volvo eller Saab för 78.000 men det är min högst amatörmässiga åsikt, så lägg ingen vikt vid det.

Och en sista sak.
Jag kan inte se att någon i denna tråd försöker pracka på någon dyrare saker än nödvändigt.
Vi försöker sakligt diskutera skillnaden i olika motorfabrikat vilket vi alltid har gjort och kommer nog alltid att göra.

Och varför bli arg på någon som kanske både har råd och intresset att köpa en dyr bil eller lite dyrare hobbyprylar?

//
Jonas

mogge
2015-04-23, 13:40
JB, du har så rätt. I mångt och mkt får man vad man betalar för men varför köpa det mest exklusiva om man ex.vis är söndagsflygare? Jag har läst på forumet här om folk som köpt sändare där man slitit ut potentiometrarna-------------?? Motorer som man slitit ut och behövt byta både lager och annat? Själv flyger jag ganska mycket men inte sliter jag ut vare sig mina 5 radioapparater eller 40 motorer under min livstid,det är då ett som är säkert. Köpte en DLE motor med medföljande flygplan och visst med okulärbesiktning och lite pill på motorn så nog tycker jag att jag fått mkt för pengarna.

Nyroth
2015-04-27, 23:54
Lite kul det där med söndagsflygare och sämre grejor mogge, drog fram något ur minnet.
1981-1990 flög jag ungefär 300 dagar per år med en gammal Sanwa 6 kanalare.
2010-2015 har jag flugit 1-3 ggr per år med en JR 12X DSM2 bla bla bla...

Även som helgdags flygare är det kul med bra saker ;-)

senmathal
2015-04-28, 06:46
Många mätningar på ett järnspett.... :)


http://www.3w-international.com/media/3W_Promo_2015.mp4

Man får väl inte riktigt känslan av att det är samma fabrik det är frågan om.

https://www.youtube.com/watch?t=403&v=E_DsDu3TMts

/Mats

Fluf
2015-04-28, 13:08
Ang samma tillverkare till flera märken är vad man brukar kalla för binning. Samma princip används inom samma företag som tex Intel. Tillverkar mängder med chip men olika blir olika bra så de sorteras efter prestanda brandas och skeppas efter funktion och/eller kvalitet.

Annat exempel är paneltillverkaren som tillverkar de 2560x1440 IPS paneler som är i Apple Cinemadisplay och Apple iMac, Apple accepterar bara A++ sorteringen, medan de koreanska skärmarna Catleap och liknande använder sig av A+ sorteringen, dvs man kan inte se skillnad på bilden med blotta ögat men betalar en del skillnad i pris.

När det kommer till motorerna vet jag inte hur deras binningprocess ser ut men utöver gjutgodset kan jag gott tänka mig att det väljs olika lager för olika tillverkare och olika material till förgasare, nålar etc.

Utan att ha granska fler motorer av samma märke från samma fabrik, så är en kvalificerad gissning att det är närapå identiskt gods men allt från efterarbete till individuella komponenter borde kunna skilja en del.

Sedan finns det tillfällen där tillverkningstekniken är så bra att man får fler högkvalitativa produkter än vad som var planerat (normalt är att man scrappar de som inte når upp till förväntningarna och man får en del spill), detta resulterar i att de som skulle köpa "lågkvalitativt" får bättre kvalitet än de egentligen hade beställt och man kan få gyllene högpresterande produkter till kinapriser. Men det är lotto.

henke2
2015-04-28, 15:01
Även som helgdags flygare är det kul med bra saker ;-)

Ju färre gånger man flyger desto roligare är det om man kommer hem med sakerna i en bit. I synnerhet om man lagt lite tid bakom byggandet.