handdator

Visa fullständig version : Dynamradio och vandrande servon.Earendil
2015-05-17, 12:09
Hej!

Min första post på detta forum! Jag skaffade för ett par år sedan en Dynam Hawk Sky som jag haft mycket roligt med, men radion och servona har börjat bete sig märkligt på sistone - vilket ledde till en krasch nyligen. Höjdrodret har börjat att då och då "vandra åt ena ändläget" (fullt utslag neråt). Detta då spaken står i neutralläge. Om man petar till spaken så far servot upp till neutral igen för att direkt därefter sakta dra sig ner till ändläget igen. Ibland upphör beteendet efter en stund.

Jag kan nog utesluta servofel (typ kassa potar) då jag bytt plats på två servon på mottagaren och då ser samma beteende på sidrodret i stället. Bra batterier i sändaren och nyladdat i planet. Verkar inte heller vara relaterat till störningar från motorström då beteendet är likadant oavsett om jag varvar motorn eller låter den stå stilla.

Alla delar är original, dvs. Dynam/Detrun, såväl sändare som mottagare (2.4 GHz) och servon. Jag misstänker att det inte är världens bästa prylar, men en billig och enkel start på en kul hobby.

Någon som har några idéer? Jag kommer nog hursomhelst att skaffa mig en ny bättre radio+mottagare i närtid, men det skulle vara kul att förstå felet. Brukar sånt här hända, kan man avhjälpa det eller är det bara allmänt dålig "kinautrustning"? :-)

FinnbyFraggel
2015-05-17, 15:13
Eftersom du uteslutit servo fel på ett föredömligt sätt så gissar jag att felet ligger i sändaren, och att potentiometern för höjdroderspaken börjar bli dålig.
Tyvärr brukar potentiometrarna inte vara av "standard typ" och lätta att byta, men eftersom din sändare inte kommer från något av dom större fabrikaten kan du ha tur och dom har använt mer "standard" komponenter.

/Jonas

Earendil
2015-05-19, 09:22
Det låter rimligt - och tack för svaret! Jag skulle nog kunna öppna den och mäta med multimeter på pot:en. Det känns märkligt att ett sådant fel skulle komma och gå iofs, men det kan ju vara något glapp förstås.

/Marcus

Fluf
2015-05-19, 12:16
Finns en del fina elektronikrengöringsmedel om du börjar få ärjning på en gammal typ av potentiometer tex. Värt ett försök.

Ted_B
2015-05-19, 13:19
Det kan räcka att blåsa rent potarna med tryckluft om du har tillgång till det.

thoabr
2015-05-20, 17:30
Hej kolla kablarna, på styrspaken kan va nån som släppt. Hänt mig 2 gånger.

Thomas