handdator

Visa fullständig version : FrSky Vario Sensor till X8R till Taranis?



pernstig
2015-05-28, 09:14
Jag vill ansluta en FrSky "Variometer Sensor" till en FrSky X8R mottagare och använda tillsammans med en Taranis.
Provat att ansluta sensorns Smart Port till mottagarens Smart Port men ser inga höjd/vario data i sändaren.
Vilken/vilka portar ska jag använda?
Vilka inställningar behöver jag göra i sändaren?
Mottagarens portar förutom servo 1-8: Sbus, RSSI samt Smart Port.
Sensorns portar: Data In, Data Out samt två portar märkta S/+/- (se bild).
52578
Har inga problem med att fatta tänket bakom Open Tx med undantag för telemetrin där det rör till sig ordentligt i skallen.

Nicklas Broberg Larsson
2015-05-28, 09:45
[ S + - ] -> mottagarens smart port. Sen finns det lite inställningar på diverse olika ställen beroende på om du vill ha pipljudet vid stigning/sänkning och även för att visa höjden. Kommer inte ihåg exakt var, men det finns en generell inställning för att visa höjd bredvid batterispänning längst upp i displayen. Kolla även telemetriinställningarna på modellen du monterat den på - där kan du lägga till "Alt" för höjden.

freddan_6
2015-05-28, 10:45
[s + - ] - Out på sensorn ska till mottagarens smartport.
Manualen för sensorn här:
http://www.frsky-rc.com/download/view.php?sort=&down=100&file=Manual-Variometer%20Sensor
Jag hade inga problem med den mottagaren att få ut data. Däremot är det lite bökigare med D4R-II där den ibland får offset (+81m) vid start. Jag har bytt 4-kanalare till X4R och blivit av med problemen.

pernstig
2015-05-28, 15:42
OK, då är jag klar över hur jag ska ansluta.
I Taranis finns inställningen "Source" under rubriken "Variometer" med alternativen VSpd, A1, A2 och dTE. Jag väljer väl VSpd? Vad betyder dTE?
Återkommer med resultat och eventuella nya frågor när jag fått tillfälle att åter pilla på klubbkompisens grejor.

freddan_6
2015-05-28, 16:46
Jag har Vario A2 och det fungerar med Variometern direkt till X-mottagarna (kanske också därför jag har 81 meter offset på D4R-II?)

ivve
2015-05-28, 17:33
https://www.youtube.com/watch?v=sBvqSBt04Fk
Jag vill ansluta en FrSky "Variometer Sensor" till en FrSky X8R mottagare och använda tillsammans med en Taranis.
Provat att ansluta sensorns Smart Port till mottagarens Smart Port men ser inga höjd/vario data i sändaren.
Vilken/vilka portar ska jag använda?
Vilka inställningar behöver jag göra i sändaren?
Mottagarens portar förutom servo 1-8: Sbus, RSSI samt Smart Port.
Sensorns portar: Data In, Data Out samt två portar märkta S/+/- (se bild).
52578
Har inga problem med att fatta tänket bakom Open Tx med undantag för telemetrin där det rör till sig ordentligt i skallen.

Kanske den här videon kan vara till hjälp.

https://www.youtube.com/watch?v=sBvqSBt04Fk

ivve
2015-05-28, 17:38
https://www.youtube.com/watch?v=sBvqSBt04Fk

Kanske den här videon kan vara till hjälp.
https://www.youtube.com/watch?v=k2kTlkLEDYM

https://www.youtube.com/watch?v=k2kTlkLEDYM

https://www.youtube.com/watch?v=sBvqSBt04Fk

Lycka till !

pernstig
2015-05-28, 17:58
Särskilt "Part 8a Basic Telemetry" klarlägger en hel del.
Tackar
:)

pernstig
2015-06-04, 09:29
Dags att avrapportera.

Sensorn ansluten Smartport>Smartport
I menyn Telemetry/Variometer/Source valde jag Vspd
I menyn Telemetry/Screen 1 valde jag att visa Alt och Vspd
I menyn Special Funktions ställde jag in:
SF10 !SE^ Vario
SF11 SEv Play Value Alt 10s
Alltså:
SE^ =av
SE- =variometerton på
SEv =variometerton på och röstangiven höjd var 10:e sekund.