handdator

Visa fullständig version : 5.8 v 1.2 pinna antennKenneth E
2015-05-29, 19:21
Pillade isönder ett par antenner, för att kolla inuti. Varför har man gjort som de gör på 5.8 antennen där de gjort små avdelningar på tråden? Vad tjänar man på det, Gains?

Gasman
2015-06-02, 22:44
Ser ut som två stackade 5/8-dels antenner med en kvartsvågsantenn på slutet. Men det är omöjligt att avgöra bara genom att se bilden. Spolarna är till för att elektriskt impedansanpassa kopplingen mellan antennelementen.

Begreppet "gain" på en antenn är jäkligt vilseledande för det finns egentligen inget gain alls! Bara förluster! Om du pruttar in 1W rf i antennen kan du aldrig få mer än 1W MINUS förlusterna (på ett antal procent) att stråla ut! Vad du däremot kan åstadkomma är att RIKTA radioenergin mer eller mindre i någon riktning. Ungefär som reflektorn till en halogenlampa!

För en stackad 5/8-antenn "plattas strålningsloben ut" så att betraktat vinkelrätt mot antennen upplever man en ökad fältstyrka jämfört med t.ex. en dipolantenn. Men ju mer axiellt antennen du närmar dig destå mindre fältstyrka får du. Tänk dig en parabolantenn som bara "ser" i en jättesmal kon axiellt med parabolen. Just i den konen upplevs antennen förstärka otroligt mycket. Men hur fasen blir det bakom och vid sidan av parabolen? Där finns inte ett skit...

Här är lite intressant läsning om antenner rent generellt!
http://scandinavianhams.se/sm6fud/Antenner%20och%20v%C3%A5gutbredning.pdf

Kenneth E
2015-06-02, 22:50
Tack för ditt svar.

Lite som jag misstänkte, detta skall vara en 9dB 5.8 antenn, fast jag fick sämre räckvidd med denna än en vanlig pinna antenn. Det här med antenner är intressant.