handdator

Visa fullständig version : mixning med Futaba T14sg



Henrik-
2015-08-02, 18:46
Hej!

Jag har ett plan (flygande vinge) utan sidoroder, brukar kalla det för blå vinge eller platta typ. Den ser ut som en halv måne med motorn längst fram i mitten och två roder där bak. Problemet är nu att jag lyckas inte fixa så att dem två rodderna agerar som skevroder och höjdroder, men minns inte helt hur det vart till slut då pappa lånade mottagaren till sitt nybyggda plan för att jag inte lyckades fixa det och orkade inte krångla mer med det men nu hade jag tänkt fixa det då den var rolig att flyga det med med min gamla Futaba sändare där det var lätt att fixa och så stod det i manualen men inget på den nya eller så har jag missat det men kollat som en tok.

Om ni skulle vilja hjälpa mig med att mixa så båda rodderna rör sig när man rör skeven och inte en utav rodderna. när jag drar t.e.x sidoroder så rör sig den andra så typ att ta bort sidorodret och mixa så dem samarbetar som skevroder och höjdroder.

som det står nu så är det såhär i model type:

Type: Airplane
Wing: Flying Wing
2 AIL
Rudder Normal

och har FASST-7CH för vi har dem gamla mottagarna eller var det var för skillnad (inte så insatt då min pappa hjälpt mig mycket men han vet inte hur man fixar detta) men inte det nya fasstest osv53746

påminner om den men motorn där fram och som en halv måne där motorn är och rak där bak så båda rodderna är riktade rakt bakåt.

Hittar inget i manualen eller på nätet så skulle uppskatta om någon ville hjälpa mig :)

mvh Henke

simonarvestrand
2015-08-02, 18:50
Ser rätt ut. Kolla i servomenyn vilka kanaler som rör sig så kan du se vilka du bör koppla in dig på

Båda borde röra sig

Ålänning
2015-08-02, 19:01
53746
Hahaha! Var hittade du en bild på min vinge? :-D Jag byggde den för nåt år sedan:
http://forum.motorportalen.net/viewtopic.php?f=61&t=5478&hilit=wingen
Den flög så sjukt uruselt så det finns inte. Den flög bäst före jag fick en massa tips. :-o

Sen va vi flera som byggde halvmånevingar som du pratar om: http://forum.motorportalen.net/viewtopic.php?f=61&t=11560

Mr X
2015-08-03, 00:01
Gå till Model Meny och välj Ele till Camber och ändra allt till +100.
Som default står alla värden på -100 så får du allt att gå rätt väg.

Type - Airplane
Wing - Flying Wing
2ail
Rudder - Winglet (spelar kanske ingen roll hur du har den här)

Lycka till

simonarvestrand
2015-08-03, 07:28
Gå till Model Meny och välj Ele till Camber och ändra allt till +100.
Som default står alla värden på -100 så får du allt att gå rätt väg.

Type - Airplane
Wing - Flying Wing
2ail
Rudder - Winglet (spelar kanske ingen roll hur du har den här)

Lycka till
Man behöver väl inte göra sådana grejer för att få till en deltamix. Det har inte jag gjort i allafall?

Mr X
2015-08-03, 08:21
Så har jag det på mina vingar och kanal 1 och 6 kopplade.
3:an till gasen.

Hade problem med att få allt gå rätt på första vingen.
Den andra vingen som jag installerade fungerade allt på en gång utan att jag behövde göra något.

Ålänning
2015-08-03, 09:52
Va det så att T14SG hade "plockat bort" vanliga Elevon-funktionen som tex T10CP hade (som jag har)?

Kenny
2015-08-03, 10:16
Ditt val är rätt d.v.s.
Type: Airplane
Wing: Flying Wing
2 AIL
Rudder Normal

Servo kopplas till kanal 1 och 6
I meny "Linkage Menu" - "Endpoint" - Ail (kan 1) samt Ail 2 (kan 6), där ställer du in höjdroderutslaget, genom att använda + eller - för utslag får du rodren att gå åt "rätt" håll.
Därefter går du till meny "Model Menu" - "Ail Diff" och ställer utslag för skevrodren.

Det går att ställa alla roderutslag individuellt per roder med dessa två menyer.
Du behöver inte trixa med andra mixerfunktioner

Henrik-
2015-08-03, 10:36
Okej, ska testa det sen. Jag har bara en 4 kanalig mottagare men då sätter jag bara ena på 4:an istället för 6:an? Tex vänster till 1 och höger till 4?

Kenny
2015-08-03, 10:45
Då är det enklast att flytta ail2 till kanal 4 i sändaren, I 14SG har du i stort sett obergränsade möjligheter till placering av funktioner till kanaler.

numnutchris
2015-08-03, 11:12
Kolla under FUNCTION meny var kanalerna hamnar för AIL och AIL2 och plugga i servona rätt, kolla så du tex. inte har pluggat i ena skeven på sidans kanal.
Jag kopiererar brasklappen jag skrev till mej själv för några år sen, flög med nån frsky 4-kanalare och ville ha servona på kanal 1 o 2 (har för mej futaban gjorde dem till 1 o 6 default)
(Under FUNCTION så ställ även in kanal 3 till MOT i stället för THR för eldrift, då får du upp frågan om reversering och har div inställningar under MOTOR menyn som kan vara användbara i stället för tex THR CUT som finns i nån meny)


LNK - MODEL SEL. - skapa en ny modell

LNK - MODEL TYPE
Välj AIRPLANE, FLYING WING, 2AIL, NORMAL

LNK - REVERSE - kolla att MOTor är REV vid eldrift

LNK - FUNCTION
gå till 2 och ändra den till AIL2, --, --
Gå till 6 och ändra till AUX2, --, -- (som var 2's default)

Om mixen, ailreon, skeven, går åt fel håll pröva ändra under:
MDL - ELE->CAMBER genom att ändra alla -100 värdena till +100

Om höjden, elevator, går åt fel håll, pröva REVersera CH1 and CH2

Krånglar det så byt plats på CH1 o 2 fysiskt (servon vs mottagaren) och gör om.

När allt funkar, kolla servo rörelser, stötstänger mm, speciellt vid ytterlägena (dvs när spaken är i nåt av de fyra hörnen)
Om nåt servo stångar i botten så kan du antingen pröva mixen ELE->CAMBER och ändra värdena till tex 80 i stället för de där 100 ovan.
Andra alternativet är LNK - END PONT och sätta LIMITs för CH1 and 2 (de värdena som default är 135 har jag för mej, minska dem)

Henrik-
2015-08-03, 15:32
Okej, tackar för svaren när jag får tillgång till mottagare. Jag ska nog ta och kopiera det du skrev så jag har det. Har även ett 3 kantigt plan men samma princip som detta så lät behöva det då också. Hör av mig om det skiter sig men tack så länge :)