handdator

Visa fullständig version : Servons strömförbrukning en dimma



Ålänning
2015-08-07, 14:37
Servon drar ström.
UBECs etc så klarar en max kontinuerlig ström.

Men hur veta om UBEC räcker till?

Finns det något annat klokt sätt, än att skaffa de servon man vill ha och så kopplar man in allt som det ska vara och ansluter matningen via tex en av de vanligare wattmetrarna (som brukar ha amperemeter) och se hur mycket allt drar när man håller i alla roder som om det vore luftmotstånd och rör om allt? Vilket i sig är väldigt knepigt. Sen vet man vilken UBEC man borde ha valt. ;-)

Sitter nu och har ställt in en Emcotec Dualbat DPSI Micro. Och så läser jag att den klarar av max 4A kontinuerlig matning på 5.9V och med 2 st LiPos (som jag har) under 15 minuter. Dessutom 10 sekunder på 10A och 20 ms på 25A. Det står i DPSI-manualen att man kan använda upp till 7 servon vid höga laster och DPSIn används för aerobatik-flyg samt stora seglare etc. Då blir man att fundera... kommer det funka med mina servon + mottagare (vid 5.9V) i min GP Yak 54 50cc:

4 st Hitec HS-5645MG 12.1kg (för höjd och skev)
1 st Hitec HS-5585M 14kg (för sido)
1 st Futaba S3010 6.48kg (för throttle)
1 st Hitec HS-325HB 3.7kg (för choke)

bem
2015-08-07, 15:41
Hej

Sån här kanske?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=76158

/Bo

Jorgen
2015-08-07, 16:42
Det blir nog svårt att få servona att dra mer än 10A i tio sekunder. En söknining på nätet ger stallströmmar på 2-3A för dina större servon och det innebär att du behöver belasta fyra servon så att de inte riktigt orkar ge fulla utslag innan du får problem.

Den lilla loggern som Bo länkade till verkar användbar, det är inte ovanligt att man undrar hur mycket ström servona drar som mest.

Ålänning
2015-08-07, 18:18
Väldigt bra med en logger! Sån måste man ju ha. Kan man lita på en sån grej från HobbyKing eller finns det kvalitetsgrejer nånstans?

Michael
2015-08-07, 18:46
Jag använder en telemetrimodul till min Graupner HoTT som registrerar förbrukad kapacitet, spänning och ström momentant. Dessutom kan jag avläsa max- och minvärden. Mycket praktiskt för att hålla koll på servonas och mottagarackens funktion.

henke2
2015-08-07, 19:07
Oj... Det är lite som med ackar.... 100C jo tjena.... likaså när det står 10A på en BEC så får man fundera på vem som tillverkat den. Jag använder uteslutande Jeti, detas 10A BEC är guld. Till större maskiner har dem större BECar men dem blir även större fysiskt, inte bara en ny etikett med 20A på.

emotec är väl ett känt märke och just 4A låter ju som en rimlig begränsning. Personligen så hade jag valt en 10A kontinuerlig lösning på en 50CC maskin. Kanske funkar 4A, men det är i mina ögon lite i underkant.

Har själv fått en hobbyking BEC att slå ifrån, bara genom att torrvifta på rodren till min Venom.(skumvåffla)

Ålänning
2015-08-07, 20:29
Gäller väl att se till att man inte bindar servona. =) Då klarar man sig långt. Brukar vara noggrann med sånt, samt att allt går lätt men aldrig kärvar eller glappar.

Alla sidor är på tyska, men hittade en sida som säger "Suitable for small models (F3A, helicopters, gliders)"
http://www.hobbybutiken.nu/reglage-tillbehor/emcotec-dpsi-micro-dualbat-5559-jr
Medans det i bruksanvisningen står "aerobatic models and small jets with up to 7 servos"
I småflyg har man ju en vanlig strömbrytare för enkelheten och hålla ner vikten.

Mitt flyg har 5 roderservon och 1 för throttle... 1 för choke, men det drar ej så mycket. Det är tyst i bägge lägen.

henke2
2015-08-07, 20:42
En snapproll i full fart kräver en hel del....

Edit: förtydligar lite, lillflingan gav liksom inte tid för mer innan :-)

Det är två hel olika saker vad du begär och vad servona ger. För eller senare kommer alla servon ge dig fullt sidroder, men med en bra setup får du get när helst du begär det.

Svårt att förklara i bild, men tänk dig att du trampar gasen i botten på en F1 bil med sugmotor, jämfört mot en gammal Scania buss med jätteturbo. Eller i flygtermer att styrspaken är i kolfiber mot mullsjö-kola.

Man behöver inte bara vara inom ramen på pappret utan man "måste" dimensionera mot att det skall funka på ett bra sätt. 35kg servon låter som en overkill, men faktum är att man ibland behöver flera sådana för att nå dit man vill så fort man vill.

aaaa du greppar det säkert redan.

http://media.chiefaircraft.com/media/catalog/product/cache/1/image/265x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/s/w/swb_st3xsa_1.jpg

Ålänning
2015-08-07, 21:17
Haha, ja det måste flyget klara av. =) Med deadstick som följd och sten osv.

En annan riktigt korkad grej när man läser manualen är att de tycker det är så smart med dualbat-systemet för då kan man ha TVÅ LiPo som gör att man kan ha hälften så bra kräm i bägge ackar. Va skit spelar det för roll när DPSIn bara orkar leverera några ampere?! Jag fattar inte hur de tänkt. De måste mena kapaciteten, dvs att man kan ha två små 1500mAh-ackar istället för en stor 3000mAh.

Va ska man ha i ett 50cc-flyg då? En vanlig LiPo och en vanlig X Amperes UBEC?

henke2
2015-08-07, 21:28
Uj, ja dubbla ackar är dubbel säkerhet.

Jag kör alltid en acke och en BRA bec. Sällan något mer avancerart.En BEC som tar två ackar kommer fungera om den ena acken lägger av. I Min 3.2meters modell har jag en Jeti 2D BEC som tar två ackar in. Vet inte om det behövs egentligen, men nu råkade en sådan passa in just där. Med 13st 35kg servon så kanske det är vettigt tänk?

aaaa (igen) det handlar nog mest om att ha lite koll och ladda sin ack och att den funkar. Delaykings B-grade är kanske inte riktigt vettigt att använda här?!

Michael
2015-08-07, 21:29
Om man har ett stort flygplan med strömkrävande servon finns ju alltid alternativet att använda en separat ack för att driva servon och mottagare. En vanlig LiFePo-ack på några amperetimmar väger inte mycket och klarar betydligt större strömuttag än de flesta BECar. Varför begränsa sig "elektroniskt" med strömkänsliga komponenter om det inte behövs?

henke2
2015-08-07, 21:36
Om man har ett stort flygplan med strömkrävande servon finns ju alltid alternativet att använda en separat ack för att driva servon och mottagare. En vanlig LiFePo-ack på några amperetimmar väger inte mycket och klarar betydligt större strömuttag än de flesta BECar. Varför begränsa sig "elektroniskt" med strömkänsliga komponenter om det inte behövs?

För att en BEC ger konstant spänning till servona. Igen, om du begär "snapproll" så skall det bli en snapproll varje gång inte fyra varv när acken är full och två varv när den är tom.

Kenneth E
2015-08-07, 21:40
På min seglare har jag 60 kg servon blandat med 30kg, när jag drar som mest på 7.2v så har jag kommit upp i strömmar om 3.6A och en flygning med acro gjort av med 300mAh per batteri på 2S3700. Det drar inte så mycket som man tror.

henke2
2015-08-07, 21:55
Det drar inte så mycket som man tror.

Säkert sant, men tänk på det jag skrev sist i alla fall. Att ta sig snabbt som fan till dit man vill behöver överkraft av dess nåde.

Kenneth E
2015-08-07, 22:15
Klart nu går det inte riktigt att jämföra en seglare med motorkärra. Man skall istället se över vilka servon man verkligen behöver och då försöka utnyttja dessa fullt ut i stället för att bara köpa vad som är värst. Samt se till att ha rejäla ackar som levererar den effekt som kan krävas. Det är smidigt med powerboxar och de fungerar bra till ändamålet men även en smart kabeldragning kan bidra till bra effektförsörjning och är dessutom billigare men det kanske inte lika imponerande ut när man öppnar locket. Jag gillar skarpt powerbox systemet och det har alltid fungerar för mig. På mina största kärror har jag alltid kört med direktmatning av strömmen till servona och går aldrig via mottagaren.

Ålänning
2015-08-07, 22:46
Min undran är fortfarande... räcker DPSI'n till eller måste jag byta upp mig? Mot vad i så fall?
Jag har två DPSI Dualbat... de är ju rätt värdelösa eftersom jag inte skulle tänka mig tanken att lägga nåt så krångligt i en liten modell där en LiPo och en bra UBEC räcker bra.

Kenneth E
2015-08-07, 22:52
Flyger du 3D så rekommenderar jag inte den, kör du mest vanlig akro fungerar det, men hänger på val av servo och antal. Samt att antalet vibrationer minskas, allt på motorn balanserat, roderna balanserade....

Jorgen
2015-08-08, 11:30
Man måste skilja på olika typer av BEC. En linjär BEC som den här och en switchade BEC fungerar ganska olika när de överbelastas.

En linjär BEC har problem med värme och man måste vara väldigt noga med vilken batterispänning man matar dem med.

Jag har tex en linjär Jeti MAX BEC som godtyckigt är märkt med 10A. De behövde väl skriva något på den... Tittar man i manualen så ser man att den motsvarar din DPSI BEC ganska bra. Den har en maxström på 12A i 30s. På 2S lipo med 6v utspänning ger den 5A ut kontinuerligt, skulle man köra på 5v ut så blir det bara 2.92A kontinuerligt och skulle man mata med ett 3s lipo så blir det bara 1.15A kontinuerligt vid 5v utspänning! Motsvarande förhållanden gäller för alla linjära BEC så länge storleken är jämförbar.

Motsvarande värden för Henkes rejäla BEC är 12A vid 6v ut, 8.33A vid 5v ut och 3.28A vid 5v ut på 3S.

Det är alltså genomsnittseffekten över regulatorn som räknas på de här reglagen! En linjär BEC som anges för 4A kontinuerligt vid en viss utspänning och inspänning kan alltså belastas med 4A kontinerligt eller 8A halva tiden! Den linjära regulatorn kommer att bli precis lika varm

En linjär BEC inbyggd i ett fartreglage eller från en mindre känd tillverkare måste givetvis provas för att man skall veta vad den klarar av. Det finns ibland inbyggda kortslutningsskydd i de mindre som gör att de lägger av redan vid den angivna strömmen oavsett om de är varma eller inte.


Med en switchad BEC så bör man vara mer försiktig Jeti har en switchad BEC som motsvarar min lilla "5A" BEC ganska väl. Den ger 6.2A ut kontinuerligt vid 2s, 5.7A vid 3s och de bryr sig inte ens om att ange skillnaden som utspänningen gör. De anger däremot max strömmen till 12A i 5s (istället för 30s på den linjära.) Man får inte glömma att det här är en BEC från en tillverkare som är känd för att göra saker som fungerar i praktiken. Man kan inte lita på att en kinesisk SBEC klarar 1A överström i en sekund, någon kan ha tänkt ut att de skall ha ett kortslutningsskydd som stänger av den så...

De switchade regulatorerna har enorma fördelar men det finns en god anledning till att seriösa tillverkare som Jeti fortfarande har kvar linjära regulatorer i sitt sortiment.

Ålänning
2015-08-08, 15:18
Jag anslöt en wattmeter (GT Power http://robotbirds.com/catalog/images/gtpowerwatt.jpg ) via ena acken till DPSIn och vevade på alla roder som en galning, kom upp som mest i 0,59A, dvs 1.2A och det är utan vindbelastning.

Kenneth E
2015-08-08, 16:11
Se, Servona drar inte så mycket som man kanske tror, till din lilla modell blir det inte så stor belastning. Sedan skall servona installeras mekaniskt rätt också, dvs så de inte kan stånga emot något för då drar de ström. Att utnyttja servots fulla rörelse ger dessutom jämna utslag och fin servogång med minsta belastning på servot.

Ålänning
2015-08-08, 17:06
Hörru, enligt IMAA's regler så är 2032 mm vingspann klassat som Giant Scale och min är 2055 mm. ;-)

Nej det drog en hel del mindre än jag trodde. Skulle jag ha haft några armar till hade jag kunnat hålla emot rodrena lite och sett om det var stor skillnad.

Servona är rätt monterade. Utslagen får jag testa fram lite mer, men ingen binding som det är nu. Inget tar mekaniskt i någonstans och alla utslag går lika lätt till och med längre än de ska användas. 90-graders centrum och lika utslag åt bägge håll. Aluarmar, osv.

JOhlsson
2015-08-08, 18:14
Hitec 7245 i en extreme flight 540 edge dock endast 60". Flygstil är 3D men inte extreme.

53857

53858

53859

Kenneth E
2015-08-08, 18:29
Förlåt, visste inte att du skulle till USA och flyga. Men i mina ögon är det ändå en liten kärra. Skaffa en sådan där logger eller koppla ett mätinstrument med minnes funktion till batteriet och flyg en kort tur och läs av. Då kan du iallafall börja flyga och skulle det vara så att du ligger pågränsen är det bara att uppgradera.
Lycka till.

Michael
2015-08-08, 22:01
För att en BEC ger konstant spänning till servona. Igen, om du begär "snapproll" så skall det bli en snapproll varje gång inte fyra varv när acken är full och två varv när den är tom.
Då har du nog väldigt dåliga ackar. LifePo har en väldigt flack urladdningskurva och spänningsändringen under urladdningsfasen är knappast märkbar i praktiskt bruk.

Ålänning
2015-08-08, 22:04
JOhlsson, vad har du loggat det där med?

Kenneth... Inte ska jag till amerikat. Jag bara påpekade att jag tyckte flyget var stort, men det är i jämförelse. :-)
Jag måst skaffa en logger, den verkade praktisk.

Kenneth E
2015-08-08, 22:20
Ja , skaffa en logger, jag tror jag själv skall göra så, då får man veta istället för att gissa!

JOhlsson
2015-08-08, 22:21
JOhlsson, vad har du loggat det där med?

Kenneth... Inte ska jag till amerikat. Jag bara påpekade att jag tyckte flyget var stort, men det är i jämförelse. :-)
Jag måst skaffa en logger, den verkade praktisk.

Jeti ds-16 och mezon fartreglage (inbyggd 10A bec)

bem
2015-08-09, 12:14
Hej,
Liten jämförelse (dock mindre plan och lite annan typ av flygning är du förmodligen kommer att göra med ditt plan Ålänningen):

I min 2 meters F3A kärra, Sebart MythoS Pro, har jag ett Jeti/Hacker Master Mezon fartreglage med BEC. Jag använder BEC:en att ge ström till servona och mottagaren (och använder en Scorpion Backup Guard om BEC:en eller flygbatteriet skulle paja).
I loggen på fartreglaget, som jag kollar på ibland med JeitBox inlopplad, så har BEC:en hittills aldrig behövt leverera över 1,5 amp. Gick iväg och kollade i loggen nu och på Max BEC current var 1,3 amp registrerad som högsta värde vid förra flygningen.

Nu är F3A flygning ganska mjuk flygning och nu är detta flygning enligt Nordic programmet som ej innehåller några snapprollar och liknande, så skulle man flyga FAI's P-15 eller F-15 programmen där det finns snaproll med skulle kanske strömförbrukningens maxvärde bli lite mer.
Servon jag använder är Futaba BLS551 (två till skev- och ett sidorodret) och BLS153 (två till höjdrodren). Dessa Futabaservon är digitala "brushless" servon.

emcotec DPSI Micro DualBat 5.9V/7.2V F3A Edition - dual power supply, är nog rätt populära i många F3A maskiner:
http://shop.rc-electronic.com/DPSI-SYSTEMS/DPSI-Micro-DualBat/DPSI-Micro-DualBat-5-9V-7-2V-F3A-Edition-dual-power-supply.htm?shop=k_emcotec_e&SessionId=&a=article&ProdNr=A11057&p=541

Den är lik den du har.

/Bo