handdator

Visa fullständig version : Laddar länge efter att alla celler nått 4,20 vsenmathal
2015-08-23, 09:04
När jag laddar med min iCharger 208 B så fortsätter laddaren att ladda/balansera en god stund, 5 - 10 min, efter det att alla celler nått 4,20v och jag undrar lite varför den gör det? Laddströmmen kan då var uppåt 2,5 A vilket jag tycker är lite högt om det bara handlar om en sista finjustering av balanseringen. spänningen går dock aldrig över 4,20 v i någon cell.

Ibland händer det att jag avslutar laddningen manuellt för att kunna komma iväg och flyga men vet inte om det är dumt att göra så. Jag väntar dock alltid tills dess alla celler visar 4,20 v.

/Mats

Aner
2015-08-23, 09:15
På min iCharger 4010 Duo kan jag ställa in vid vilken strömstyrka jag vill att balsladdningen ska avbrytas. Tror jag har den på typ 5 % av laddströmmen. Vill minnas att den stod på ca 10 som default. Mitt val gör att det tar lite längre tid vid balanseringen men den blir lite mer noggrann istället. Laddaren är ruggigt snabb ändå med slutfasen. Nu låter det som du har ganska hög ström vid din balansering, så det verkar inte rimma riktigt med mitt resonemang. Vet inte om det går att ställa in motsvarande på din modell.
Som jämförelse har jag även en Vista Power 2x8A-laddare som tar evigheter att balansera. Kan stå 4,20V bra länge innan den anser sig färdig. Brukar hjälpa den på traven och dra ur kontakten när jag anser att det är dags att flyga. Man har ju inte hela livet på sig! ;)

/Andreas

andWho
2015-08-23, 21:37
Blanda inte ihop balansering med de två faserna av laddförloppet.

Fas 1, konstant ström tills slutspänning nås. Normalt 4.2V/cell men inställbart på iCharger.
Fas 2. konstant spänning med sjunkande ström tills strömmen är nere i nästan noll, eller någon inställbar procentsats.

Balansering kan ske under båda faserna eller bara i sista, inställbart i iCharger.

Finns även en "Fast Charge" som i princip bara kör fas 1. Vilket verkar vara det du vill göra, fast du gör det själv manuellt.
/A

senmathal
2015-08-24, 07:14
Jag väntar gärna en stund men tycker bara att den sista fasen tar lite väl lång tid jämfört med hur lång tid det tar att nå 4,2v. Jag har även en känsla av att det tar längre tid nu än det gjorde från början men det är inget jag har mätt upp. Det kanske kanske i så fall beror på konditionen på ackarna.

Tyvärr har skivan med drivrutiner för iChareger slutat fungera och jag lyckas inte ladda ner filen från nätet. Jag har hittat en fil men det fungerar inte att installera den.

henke2
2015-08-24, 07:49
Jag väntar gärna en stund men tycker bara att den sista fasen tar lite väl lång tid jämfört med hur lång tid det tar att nå 4,2v. Jag har även en känsla av att det tar längre tid nu än det gjorde från början men det är inget jag har mätt upp. Det kanske kanske i så fall beror på konditionen på ackarna.

Det är helt enkelt så att dina celler är ojämna och behöver balanseras. Gör detta en gång och se om de håller i sig, om det fortsätter att ta tid börjar din ack bli dålig.

senmathal
2015-08-24, 08:03
Hm... här har jag en del att lära mig tror jag.

Är det inte så att ackarna balanseras varje gång man laddar? Om alla celler visar 4,2 v, vilket dom gör ganska snart vid laddning, är inte ackarna balancerade då eller krävs det ytterligare balancering ?

/Mats

Jorgen
2015-08-24, 08:59
En bra laddare balanserar under hela laddförloppet, på icharger så kan man stänga av den avancerade balanseringen så att den bär sig åt som en billig/dålig laddare också men det låter som om din är rätt inställd. Det finns anledningar att bara balansera på slutet också men det är mest för felsökning av batterier.

Hur många C laddar du med?

Den procentuella tiden som laddaren står och laddar efter att den nått 4.2v blir längre om du laddar med hög ström jämfört med låg ström. Om du skall ladda batteriet lika fullt på 1,2 eller 3C så kommer laddaren att stå något längre på 4.2v per cell när du laddar vid 3C än vid 1C. Då laddaren kommit upp till 4.2v mycket snabbare vid 3C så upplevs det ju så klart som att det tar lång tid.

Det är inte mycket att göra åt, du kan ju för skojs skull prova att stänga av laddningen så fort laddaren nått 4.2v. Det bör ske exakt samtidigt för alla celler med en icharger, annars behöver du ställa om så att den balanserar hela tiden. Sedan kan du se hur hög spänning cellerna håller efter en timma eller så. Om du tycker att du får tillräckligt med kapacitet i batteriet då så kan du fortsätta med att avbryta laddningen i förtid. Du kan också minska laddprecisionen genom att ställa upp vid hur många procent av laddströmmen som laddningen skall avbrytas, det sparar mycket även om batterierna inte är helt fulla när laddaren avbryter.

senmathal
2015-08-24, 09:21
Egentligen är det inget problem utan det var mesta bara att jag tycker det tar lite längre tid nu än vad vad det gjorde när ackar och laddare vara nya. Är allt som det ska vara är egentligen inte tiden något problem.

Jag laddar en 4000 mA ack med 5A så det blir väl lite drygt 1 C om jag förstått det hela rätt. Den andra acken som är på 2500 mA laddar jag också med 5A för enkelhetens skull så det blir vär 2C där. Visst är det så man räknar, laddström dividerat med ackens kapacitet? Ackarna är från Hobby king, en Turnigy Zippy och en Nano-Tech så det är vl inte världens bästa ackar. Planerar att köpa en ny ack bara jag kommer fram till vad jag ska köpa. Gens Ace har jag läst ska vara bra och prisvärd.

/Mats

henke2
2015-08-24, 09:36
Är det inte så att ackarna balanseras varje gång man laddar? Om alla celler visar 4,2 v, vilket dom gör ganska snart vid laddning, är inte ackarna balancerade då eller krävs det ytterligare balancering ?

/Mats

Laddning mot konstant spänning innebär att du lägger på säg 10A så hoppar de upp till 4.2v. Men någon cell kanske bara behöver 8A för att nå 4.2v. Denna cell är sämre än de andra. När man når slutet så finlirar den på låga laddströmmar för att jämna ut cellerna, om en inte riktigt når 4.2v vid låga 0.2A eller så, så får man vackert vänta in den cellen. Ett tecken på att batteriet inte mår riktigt väl.

bem
2015-08-24, 09:44
Hej,
Kan det finnas nån inställning i laddaren som talar om vad laddaren skall göra när batteriet är laddat till 100% (alla celler har nått 4.20 volt)?
Den borde ju stoppa laddningen som standard tycker jag och meddela "klart (End).

Sen behöver man inte ladda till 4.20 volt, det kan räcka med 4.15, kanske 4.16 eller 4.17 volt. Det är ju bara några procent mindre kapacitet som då ej laddas i men som nästan inte påverkar flygtiden. Jag brukar nöja mig med 4.18 volt när jag laddar mina LiPo.
Prova att ställ in laddaren att ladda till exempelvis 4.15 volt och se om det går bättre då (med just de accar som du har problem med).
4.15 volt kanske ger laddning till 95% kapacitet men det kanske kan vara OK?
En annan fördel med att ladda till lite lägre volt än 4.20 för alla celler är att livslängden skall kunna bli lite längre.

Beter sig laddaren på samma sätt med andra LiPo accar också dvs att det tar längre tid än det borde innan laddningen är klar trots att det står att alla celler har uppnått 4.20 volt?
/Bo

senmathal
2015-08-24, 10:15
Jag har inte direkt tänkt på om det är någon skillnad mellan olika ackar. Jag ska kolla med en lite nyare 3 s jag har. Tyvärr så lyckas jag inte koppla upp laddaren mot datorn för att kolla inställningarna i den. Det följde med en mini cd med drivrutiner men den verkar vara tom av någon anledning. Jag har försökt att ladda ner drivrutinen från nätet men någonting gör att det inte går att installera den. Jag får lite olika felmeddelanden, "can not find setup.ini needed to run the driver installer" och "the device driver installation wizard was unable to find any drivers disign for your maskin"

/Mats

Kenneth E
2015-08-24, 10:28
Kan du inte välja t.ex snabbladdning(Fast) då skippar laddaren den sista delen och laddningen blir klar snabbare.

senmathal
2015-08-24, 10:39
Finns det några nackdelar om man gör så?

Kenneth E
2015-08-24, 10:43
Nej, bara fördelar. Kortare tid, batteriet håller längre enda nackdelen blir att batteriet. Endast blir laddat till typ 98%

henke2
2015-08-24, 13:16
Nej, bara fördelar. Kortare tid, batteriet håller längre enda nackdelen blir att batteriet. Endast blir laddat till typ 98%

och den slopar balanseringen av cellerna som laddaren ju tycker behövs...

Är det så klurigt att förstå vad laddaren gör egentligen? Det är liksom inte så att vips oj cellerna nådde 4.2v nu är det bra, utan alla celler når 4.2volt vid olika laddström. Är cellerna långt från varandra så tar det lång tid för att bli färdig oavsett vilken slutspänning ni väljer.

Kenneth E
2015-08-24, 13:56
Nu är det så att balanseraren inte balanserar till 4.2v utan oftast till 4.200 eller till 4.2xx vilket är en j- kla skillnad. Svar: Cellerna blir balanserade men inte med tre decimalers noggranhet om någon tror att det gör något på sig finns info att hitta på nätet. En kass laddare balanserar endast i slutet, en bra gör det från första sekund. Vad har du Henke? Troligtvis den första skulle jag gissa på, tar man reda på lite info så ser man att den lagrade energin inte är så stor mellan t.ex 4.1 och 4. 2


Vilket gör att om man kan avbryta laddningen redan vid 4.1v/cell så gör man en stor vinst som dessutom inte belastar batteriet negativt. Att veta är guld, allt annat är gissning.

Zallisen
2015-08-25, 12:16
Kort simpelt svar.
Nej din batteri är inte fullt för att det står 4.20 på cellerna om det fortfarande står 2.5A då är cellerna kanske bara 3.9V men blir 4.2V av att strömmen in är hög. I detta skedet sänker laddaren strömmen sakta medans spänningen fortfarande är kvar på 4.20.(precis som andWho redan förklarat men verkar bli ignorerad)

Hur snabbt man kommer till det skedet och hur länge laddaren stannar där beror på batteriets kvalité.

senmathal
2015-08-25, 13:35
Det stämmer nog som du säger. Jag testade att ladda i läge "fast" och så länge det laddade visade alla celler 4,20 men när laddaren avbröt så visade cellerna 4,18 v. Så blir det inte när man har den i balansläget, då visar cellerna 4,20 även när laddningen avbrutits.

Kontentan för min del blir att ladda i balansläge så ofta som möjligt men slå om till fast när det någon gång är lite bråttom. T. ex när man har med sig laddaren ut till fältet.

/Mats

Zallisen
2015-08-25, 14:42
Brukade variera lite så man laddar dem i balansläge var 5:e gång eller så när jag körde sån laddare. Men ladda alltid med balanskontakten i oavsett så kommer den stanna innan någon cell blir överladdad, för det är det man måste se upp med.

Kenneth E
2015-08-25, 18:26
Och vad tjänade du i tid med Fast mode? Alltid balanseringen påkopplad, är spännningen samma på alla celler är batteriet balanserat oavsett om spänningen är något lägre. En full laddning/balansering kan man göra senare när tid finns.

senmathal
2015-08-25, 19:32
Jag tycker att Zallisen svar verkar stämma helt och hållet. laddaren krämar på med ganska mycket ström tills att alla celler noterar 4,20 v. Detta är dock en lite falsk siffra eftersom den relativt höga laddströmmen lurar mätning. Så fort laddningen avbryts visar samtliga celler 4,18 v vilket är den verkliga spänningen i acken. Detta förklarar väl till stor del varför den laddar så länge efter att cellerna ser ut att ha nått 4,20 v då det helt enkelt är ett värde som inte stämmer med verkligheten.

I tid kanske jag sparar 15-20 min och om man då har två ackar som ska laddas innan man ger sig iväg blir det en stund. Nu på sensommaren kommer mörkret snabbt och luckan mellan jobb och mörker krymper.

/Mats

henke2
2015-08-25, 19:42
Jag tycker att Zallisen svar verkar stämma helt och hållet. laddaren krämar på med ganska mycket ström tills att alla celler noterar 4,20 v. Detta är dock en lite falsk siffra eftersom den relativt höga laddströmmen lurar mätning. Så fort laddningen avbryts visar samtliga celler 4,18 v vilket är den verkliga spänningen i acken. Detta förklarar väl till stor del varför den laddar så länge efter att cellerna ser ut att ha nått 4,20 v då det helt enkelt är ett värde som inte stämmer med verkligheten.

/Mats


Nej du är fel på det!!

Den spänning acken har har den! Detta oavsett om du laddar eller drar ur. Laddar du med 3A och acken säger 4.2volt så är den på 4.2volt helt enkelt. Med så långt?


Ju fullare acken blir desto lägre ström behövs för att nå 4.2volt. Till slut behövs ingenting = acken full. Hänger med?

Sen av praktiska skäl kan man säga att när en cell behöver 1/10 av din inställda maxström så säger vi att det är nog och den är full. Resultatet blir att du börjar ladda med 3A, efter ett tag når en första cell 4.2volt. Laddströmmen sänks nu och 4.2volt kvarstår i tur och ordning når cellerna 4.2v en efter en fast vid olika laddström, alla celler är ju olika. Till slut är du nere på 0.3A, när sista cellen når 4.2v vid 0.3A så säger laddaren fullt och slutar ladda. Nu sjunker givetvis spänningen lite men det är absolut inga falska mätvärden utan helt riktiga sådana. Acken får aldrig gå över 4.2volt så resultatet blir i ditt fall att du anser den fulladdad vid 4.18v utan laddlast. Hänger du med hit så tror jag du greppat det hela :-)

senmathal
2015-08-25, 20:19
Hur förklaras att spänningen sjunker till 4,18 v direkt efter att laddningen avbryts? Detta hände med båda ackarna vid snabbladdning men inte vid den långsammare balanseringsladdningen när laddströmmen sjunker till nära 0. När laddströmmen är nära 0 och ackarna ändå visar 4,20 visas ett korrekt värde. Så nej jag är inte övertygad utan tror fortfarande att mätaren luras av den högre laddströmmen. Laddströmmen ökar man som jag förstått det genom att öka spänningen utfifrån ohms lags principer. Jag tycker andWho och Zallisens förklaring verkar stämma bättre med verkligheten.

/Mats

Kenneth E
2015-08-25, 20:32
Känns onödigt att tragla men Henks teori håller. Nu har du fått svar på varför det tar sådan tid att ladda och vi kom fram till att du kan använda fast programmet för att minska laddtiden.
Mission accomplished.

henke2
2015-08-26, 05:32
Hur förklaras att spänningen sjunker till 4,18 v direkt efter att laddningen avbryts?

Det förstår du om du läser mitt inlägg ovan.


Detta hände med båda ackarna vid snabbladdning men inte vid den långsammare balanseringsladdningen när laddströmmen sjunker till nära 0.

Exakt


När laddströmmen är nära 0 och ackarna ändå visar 4,20 visas ett korrekt värde.

Jamen! så är det. Det visat alltid korrekta värden.


Så nej jag är inte övertygad utan tror fortfarande att mätaren luras av den högre laddströmmen.

Nu tappar du greppet. Varför skulle den luras? Du är helt enkelt fel på det. Batteriets spänning är det du mäter inget annat, inget luras. Om du laddar ur batteriet och spänningen sjunker till 3.7volt per cell, inte sitter du och säger att batteriet fortfarande är på 4.2v och att voltmetern ger falska värden?Laddströmmen ökar man som jag förstått det genom att öka spänningen utfifrån ohms lags principer.

Ja, dock är du begränsad till max 4.2volt i detta exemplet.


Jag tycker andWho och Zallisens förklaring verkar stämma bättre med verkligheten.

/Mats

Waff???!! andWho belyser ju inte detta alls och Zallisen säger ju samma sak som jag försöker förklara.

Per-Fredrik
2015-08-26, 06:12
Det finns ett bra sätt att åskådliggöra varför det verkar ta lång tid efter att spänningen nått 4,20v/cell, principen som lipoladdare använder vid "vanlig laddning" kallas cc/cv och kurvorna för ström och spänning ser ut såhär:
54180

Som synes i detta exempel är batterikapaciteten knappt 50% när max cellspänning nåtts och resten får batteriet medan strömmen sakta reduceras. Den här grafen kanske är gammal och det går lite snabbare med hög-C accar men ändå.

Att spänningen faller när man avbryter laddningen medan en större ström fortfarande matas in beror på inre resistansen i kablarna och batteriet. Så laddaren mäter rätt spänning men omständigheterna är olika, därav visar den lägre spänning i vila.

senmathal
2015-08-26, 14:10
Jag inser mig överbevisad och säger som min lärare brukade säga- "Jag tar tillbaka allt jag sagt och hävdar motsatsen" :) Skämt åsido jag tycker det är intressant att förstå även det som övergår mitt förstånd och ett sätt att förstå är att försöka argumentera hit och dit. Jag gör kanske misstaget att överföra enkel laddning av blyack. Kopplar man en spänningsmätare över polerna där så stiger späningen bevisligen när man hänger på en laddare och sjunker direkt man tar bort den. Men här är det ju fråga om lite mer hitec och naturligtvis ett annat och mer avancerat laddningsförfarande. Givetvis beter sig en lipoack också helt annorlunda än en blyack.

/Mats

bem
2015-08-26, 14:36
Hej Mats,
Det kan kanske vara bra för dig att veta att det finns nya LiPo accar från Hyperion (G6) och från Turnigy (Bolt) om man kan ladda till 4.35 volt. s k LiHv el HvLi (LiPo High Voltage). Kräver dock en laddare som man kan ställa in att ladda LiPo cellerna till den högre spänningen. T ex min Hyperion laddare kan jag uppdatera mjukvaran och få stöd för detta. iChargers high end laddare klarar det också liksom Turnigy har nån laddare som också klarar det.

http://hyperion-world.com/dn/g6hvlipo/default.htm
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2448954

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__1415__85__batteries_accessories-turnigy_bolt_lihv_.html
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2222066

/Bo