handdator

Visa fullständig version : Vilken Naze32 ska man välja?



Ålänning
2015-09-13, 19:32
De har funnits några år.
Det har kommit nya versioner/revisioner.
Det finns varianter och säkert kopior.
Vissa webshops har kvar sedan i fjol.
Det finns olika tillverkare?
Det finns 6DOF och 10DOF.
De är i olika färger.
De har olika kontakter.
Finns massa namn som Afro, Flip, Acro, icke Acro, osv.
Sen finns det massor med benämningar på Firmwares (antar jag) som CleanFlight osv.

Vilken är det man ska ha till en 250 quad?
Vilka ska man inte ha?

Dvs Stabilize (Level) och Acro är väl flightmodes man använder, samt flera funktioner.

Det är inte CC3D jag är ute efter.

Hoppsan_84
2015-09-13, 19:54
På en 250 räcker det gott med en acro eller DOF6 som det också heter.
Afron är originalet Flip32 vill jag inte kalla kopia men det är en annan tillverkare. Dom gör iaf samma sak.

Du kan köra CleanFlight,BaseFlight och Harakiri på Naze32. Dom två första är att föredra så länge du inte ska använda GPS.

Ryktet säger att man även kan köra Openpilot på Naze men det är för mig bara ett rykte. Däremot kan man köra CleanFlight på CC3D.

simonarvestrand
2015-09-13, 20:09
det är inga problem att köra openpilot på en naze om man vill det. cc3d och naze32 är samma hårdvara så allt som går att göra på den ena går på den andra.

Flip är ingen naze32 utan en modifiering, skulle gissa att den mesta hårdvaran är den samma

Copterdude
2015-09-13, 20:36
Själv tycker jag ett Svart Naze32acro Rev5 är rätt snyggt.
Sen köra Cleanflight på den så äru hemma :)

Har börjat gilla köra vinklade kontakter för då kan jag koppla saker utan att ta isär koptern. Inte lika snyggt när dom sticker ut från sidan men mycket smidigare när man väl behöver flasha reglage eller liknande.
Detta gör även att man kan sänka profilen på koptern vilket jag gjort på senaste byggena.


Sen beror det på om du kör PPM eller vanlig signal om du behöver kabeladaptern. Den får man ibland köpa till löst. Med PPM behövs den ej.

Behövs även micro-USB kabel för att koppla in sig. Men en sån brukar man ha från mobilen och liknande.

http://rotorgeeks.com/image/cache/data/electronics/Naze%20breakout-800x600.jpg

Ålänning
2015-09-13, 23:16
Kanske lutar mot en svart Afroflight Naze32 Acro AbuseMark FunFly Controller Rev5 (som jag tror även hade GPS, som jag knappast behöver), finns en sån till salu här på ön. Ingen aning om det är 6DOF eller 10DOF.

Vad är skillnaden mellan CleanFlight, BaseFlight, Harakiri och OpenPilot?

simonarvestrand
2015-09-14, 06:56
Om det finns en abuse acro på ön så köp. Det är naze32 orginalet.

Bara olika gränssnitt som ger kortet lite olika features. Själv gillar jag cleanflight mest.

Ska du veta exakta skillnaden får du nog använda Google och jämföra.

Ålänning
2015-09-14, 18:28
Då får det bli denna lokala Naze. =)
Sen om jag väljer bra grejer till första quaden vet jag inte, men de är väldigt överkomliga och tycker det ska funka bra som en början och något som går att sälja vidare när man vill ha värre.

Jag gillar mjuk flygning framför ryckig, men det är väl mer konfiguration än setup. Expo är viktig har jag märkt.

alex.ruthagen
2015-10-01, 13:19
Så som jag fattat det: skillnaden mellan 6DOF och 10DOF är att 10DOF har barometer och compass, annars är det ingen skillnad. Utan barometer kan du inte köra baro flightmode, och utan compass kan du inte köra ett annat, kommer inte ihåg vilket. Cleanflight och Baseflight är i stora drag samma firmware förutom lite tweaks i mellan dom, GUI är nästan likadana, appar i Chrome. Med bluetooth mottagare så kan du t.o.m ändra allt sådant ute på fält utan dator. Har själv både Flip32+ 6DOF och 10DOF. Föredrar faktiskt 10DOF iomed baro, skitnajs att kuna släppa kontrollen och quadden står kvar på plats :D
Flip32 är i princip samma kort som Naze32, bara lite annan layout.

Fluf
2015-10-01, 14:23
Har själv ett par Afro Naze32 och är riktigt nöjd, lätta att löda och sätta upp, behöver inte extra krimskrams som baro och magnet på en 250FPV.

Baseflight är kodad för ursprungliga 8bit controllern, medan Cleanflight är kodad för den nyare 32bit kontrollen (därav naze32. Båda funkar med naze32an men såklart är det att föredra att dra nytta av 32bit processorn och därav välja cleanflight :)

erolwi
2015-10-01, 18:43
La precis ut en annons på en svart Naze32 om du inte hunnit skaffa än

Ålänning
2015-10-01, 21:25
Jag har en här på bordet, fanns en på ön. =) 250-bygget kan snart börja.

karstena
2015-12-20, 21:24
Så som jag fattat det: skillnaden mellan 6DOF och 10DOF är att 10DOF har barometer och compass, annars är det ingen skillnad. Utan barometer kan du inte köra baro flightmode, och utan compass kan du inte köra ett annat, kommer inte ihåg vilket. Cleanflight och Baseflight är i stora drag samma firmware förutom lite tweaks i mellan dom, GUI är nästan likadana, appar i Chrome. Med bluetooth mottagare så kan du t.o.m ändra allt sådant ute på fält utan dator. Har själv både Flip32+ 6DOF och 10DOF. Föredrar faktiskt 10DOF iomed baro, skitnajs att kuna släppa kontrollen och quadden står kvar på plats :D
Flip32 är i princip samma kort som Naze32, bara lite annan layout.


Jeg har en flip32+ 10dof. Jeg kan ikke finde ut hvordan jeg tilpasser kanalerne med min dx9. det er kun trottel som går ret. Resten er som et tapt garnnøste.

Jeg kan se bevægelserne i resiverkanppen både på cleanflight og basefl. men motorene spinder ikke op.

Jeg kan køre motorene fra programmerne og jeg kan synke esc.

er der nogle tips at få

alex.ruthagen
2015-12-20, 21:35
Jeg har en flip32+ 10dof. Jeg kan ikke finde ut hvordan jeg tilpasser kanalerne med min dx9. det er kun trottel som går ret. Resten er som et tapt garnnøste.

Jeg kan se bevægelserne i resiverkanppen både på cleanflight og basefl. men motorene spinder ikke op.

Jeg kan køre motorene fra programmerne og jeg kan synke esc.

er der nogle tips at få

Hur beter det sig, är kanalerna omkastade eller går dom åt fel håll?

karstena
2015-12-20, 22:28
de er omkastet og en giver roret utslag til høger og den anden kanal til venstre og ......

Det er som sagt bare trottel som er på rette kanal. Ligger på fejl kanaler og fejl hold og

Jeg bruger spectrum satelite på kn4 med strøm fra satelitstikket ikke fra kn4.

alex.ruthagen
2015-12-20, 22:44
de er omkastet og en giver roret utslag til høger og den anden kanal til venstre og ......

Det er som sagt bare trottel som er på rette kanal. Ligger på fejl kanaler og fejl hold og

Jeg bruger spectrum satelite på kn4 med strøm fra satelitstikket ikke fra kn4.
Har du ställt in för spektrum sat i config? Default ligger nämligen som futaba på flip32 - AETR i ordning. Ska ligga en rullista där du kan välja d.

karstena
2015-12-21, 05:14
ja det har jeg. og jeg har været inde i senderen of sikret mig at alle kanaler ligger ret der.

andWho
2015-12-21, 19:09
map TAER1234
save

karstena
2015-12-21, 21:42
det hjalp heller ikke.

det er samme sag.


trottel er ok.
rudder bevæger aux3
elevator bevæger aux1
aliron til høger bevæger pitch
aliron til venstre bevæger yaw


Hvordan får jeg quaten til at utføre de handlinger jeg gør med radioen. Det er kun i programmet der sker noget.
Den er bundet. Har forsøgt først at binde til en modtager for så at flytte satelit over. det virket men med de samme utslag.
Så bandt jeg den med cli-kommand. det virket også men med samme resultat på kanalerne

karstena
2015-12-21, 22:16
så fandt jeg fejlen.

set spektrum_sat_bind = 5 : dette er fejl det skal være set spektrum_sat_bind = 3.

5 = dsm22048/11
3 = 1024/22.

det var under et nyt forsøk på binding jeg blev klar over at der lå hunden begravet. Radioen sagde 1024 men jeg viste at jeg havde skrevet =5 som jeg mente at have fåt opgiet en anden plads. Søgte lidt på nettet og rigtig der var problemet. Og nu stemmer så kanalerne med radioen.

Så genstår der bare at få maskinen til at utføre de ordre jeg sender med radioen. -Hvordan får jeg overført til maskinen det jeg vil den skal gøres. Er det noget med at arme

Jorgen
2015-12-21, 23:22
Du armerar genom att dra trottelspaken ner till höger. När du är landat så drar du ner till vänster istället.

Jörgen

andWho
2015-12-22, 00:58
Aha, det är inte "spektrum_sat_bind" som sådan som är problemet. Du kan köra vilket värde du vill.
Det det är kombinationen med SPEKTRUM_1024 eller SPEKTRUM_2048 under "Serial Receiver Provider" som är viktig. Dvs:

Bind= 3 -> SPEKTRUM_1024
Bind= 5 -> SPEKTRUM_2048
Bind= 7 -> SPEKTRUM_1024
Bind= 9 -> SPEKTRUM_2048

Jag binder med 9 och väljer SPEKTRUM_"2048" och får då ut 12kanaler med min Dx18g1.
Innan jag upptäckte detta körde jag med 7 och 1024. Men fick då bara ut 6 kanaler. Det lustiga är att det funkar lika bra med både DSMx och DSM2 satelliter. Hr provat original Spektrum, Orx (bara DSM2) och LemonRx.

Du skulle säkert ha kunnat köra med bind = 5 och bara ändrat provider till SPEKTRUM_2048. Men bind = 3 funkar säkert bra. Men prova 5, 7 och 9 också, du kan kanske få ut fler kanaler så att du kan utnyttja Dx9-an fullt ut!
/A

karstena
2015-12-22, 05:29
grunnen til at jeg ikke fik armere var at min min trottel var for høg. Så det blev også ordnet.

Hvordan er den eksakte linje i cli for at bruge provider.

sakte men sikkert gå det da frem. nu er det så gps'n som står for tur. får ikke ind signal og den skal jo også på samme signalpind som spectrum satelitten

andWho
2015-12-22, 11:19
set serialrx_provider = SPEK2048
save

Det blir ju svårt att kombinera Satelit och GPS med Naze, för få serieportar. Kan kanske gå att kombinera tillsammans med USB/MSP på UART1, om man ser till att stänga av eller plugga ur GSP när man vill ansluta datorn. Eller om det går att köra GPS med SOFTSERIAL. Vet egentligen inget m detta, aldrig provat. Softserial är begränsad till 19.2kbaud, räcker det tro?

Annars är väl stödet för GPS i cleanflight/betaflight inte någon höjdare efter vad jag förstått, MEN det pågår utveckling i ett sidospår som kanske kan vara intressant: https://github.com/digitalentity/cleanflight/tree/inav-dev

/A

karstena
2015-12-22, 18:58
jo sandt nok. dersom jeg vælger 2048 så får jeg flere kanaler hvis jeg samtidig binder med 5 eller 9. Selvom sateliten bare er dsm2. Og selv med en orange sat.

Men dersom jeg bruger provider går der kuk i det. Jeg må vælge fra configsiden

andWho
2015-12-23, 00:14
Du kanske har en äldre version av betaflight/cleanflight. serial_provider parametern hade numeriska värden innan CF 1.11 betaflight 2.1.4 . Använd config GUI då, i CLI kan du ju sedan kolla vad det blev med "get provider".

Kommer inte riktigt ihåg man jag tror "serialrx_provider = 1" betydde 1024 och "serialrx_provider = 2" betydde 2048, men kolla enligt ovan.

Är det så kanske du skulle behöva uppdatera firmware till senaste, men det är ju fintrimning man kan ta senare när allt funkar.
/A

karstena
2015-12-23, 02:24
Jeg har flshet både den nye for baseflight og for realflight. Jeg tror det der med provider er en af de forskel der er på disse to programvare.

Eller synes jeg at nogen ting er mere ituitive i det ene og andre i det andet. Ut fra det er det vanskelig at bestemme sig for hvilket man skal bruge.

andWho
2015-12-23, 11:31
Oj, baseflight. Är det någon som flyger med det fortfarande? Trodde alla var på cleanflight eller betaflight numera.
Senaste betaflight 2.1.6 flyger som en dröm med bara grova grundinställningar. Tror du gör dej själv en stor tjänst om du byter.
Om du ska ha GPS är kanske iNav ett alternativ, som sades tidigare.
(realflight? Det är väl en simulator, eller?)
/A

karstena
2015-12-23, 12:48
ja du har ret med realflight. det skulle self være cleanflight.
Baseflight: jeg er jo ny i dette (som du sikkert ser)
Nu har jeg så fiklet lidt med både disse så nu får jeg prøve de 2 andre som du foreslår.
Det ser i hvert tilfelde ut som jeg begynder at få en ide om hvad jeg lager.
Eller vil jeg jo takke for inspil. Det er fedt at kunne gå her og få tilbagemeldinger så man ikke bare sitter og går i sin egen lille ring av uvidenhet.

JohnNordstrand
2015-12-31, 12:30
Nu kommer jag lite sent in i tråden här men tänkte bara lägga till att naze rev6 kan köra S.Bus utan någon exfra inverterare. Tänkte själv gå över till S.Bus mottagare från PPM då det blit lite mindre latency men det blir lite meck med många FC.

karstena
2016-01-01, 09:53
Ja nu har jeg fået alt til at virke i computeren, men bare der. Når jeg satte det på maskinen står den bare at hopper på gulvet og til sidst lægger den sig bare om på ryggen ved at tippe til den ene side. Jeg fatter ikke rigtig hva det er.
Jeg har synkronisert esc og dersom jeg vrider maskinen rundt for hånd så køre motorene som de skal i forhold til hellevinkel. Den kan også glide fra side til side og frem og tilbage på gulvet, dersom jeg er meget forsiktig med gassen, men lette -å nej da

andWho
2016-01-01, 13:45
Går motorerna åt rätt håll?
Sitter propparna vända år rätt håll?
Sitter motorerna på rätt plats/arm? Ordningen skiljer mellan OP och BF/CF.
Är det rätt orientering på FC? Dvs rör sej bilden av maskinen på datororn åt samma håll som när du vrider o vickar på den?
Går Tx spakarna år rätt håll? Kolla på "Receiver"-sidan, staplarna ska gå åt höger med spakarna uppåt eller åt höger.
Har du ställt in någon Angle eller Horizon flight mode ? Om inte så är du i Rate mode ( Acro mode). Inte fel att vara i rate-mode, men bara så att du vet och att det blir annorlunda hantering av spakarna. Du måste hålla den plant själv, du får ingen hjälp.

Ta av propparna och testa motorerna en och en mha av drag-reglarna på "Motors"-sidan. Och gå igenom allt annat, en punkt i taget.
Stämmer allt detta så ska den flyga, annars är någon av punkterna ovan fel. Kolla isåfall igen, en sak i taget.

NB. Om det fortfarande är "BaseFlight" du kör, så kan det också vara så att de PID-ar som är inställda by default inte är OK att flyga med. Har aldrig testat "BaseFlight", bara CF och betaflight. Och de senare har PIDar som iallafall är säkra för att börja flyga o trimma med.
/A

karstena
2016-01-03, 23:06
ja motorene går rigtig vej. Ja propeller sitter ret i forhold til configurationen 4231. Ja der er ret orintering ofg den vrider sig ret på pc'n i forhold til det jeg drejer den. Ja spakerne og garfisk linjer bevæger sig ret vej.

Det med mode er jeg ikke helt sikker på. dersom jeg holder maskinen i hånden og vrider den med motorene i gang vil motorene øge hastigheden i den side som vibber ned -altså løvte hængende side.

Nej jeg har flashet med betaflight efter din anbefaling.

En kompis af mig mente at den havde for store propeller og lyftet før den rigtig fik andledning til at regulere. er det en mulighed. motore er 2212-13 930kv prop er 12x4,5
alle motore starter samtidig på arbejdsbordet men på gulvet er der altid en som hænger lidt igen. Jeg går ut fra at gulvet er skævt da det er et gammelt hus. MEN!