handdator

Visa fullständig version : L-C Filter för 6S



SwedenByAir
2015-09-14, 09:58
Hej!
Har en hexacopter med en IOSD Mk2 och en Immersionvideosändare.
Allt funkar klockrent och sänder video perfekt till mina brillor.. tills jag lyfter.. då blir det bara brus (funkar när motorerna är i idle men när den lyfter blir det myrornaskrig direkt).

Så min gissning är att mina 6 escar och motorer stör ut sändaren så fort de kommer under belastning och att ett LC filter kanske hjälper på denna fronten.

Undrar därför 3 saker.

1. Lämpliga delar för ett LC filter till en Hex som kör 6S.
Gärna länkar eller exempel på kondensator och drossel som passar bra till ändamålet.
Vet inte vad jag ska kolla efter mer än att ha en kondensator som är på mer än 26V och kanske runt 1000uF. Drossel har jag noll koll på.

2. Hur ska man koppla LC filtret, har sett lite olika varianter med en del extra komponenter. Räcker det med en drossel runt (+) och sedan sätta en kondensator efter den mellan (+) och (-) eller borde man göra något mer? Kikar man här (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__26246__L_C_Power_Filter_for_FPV_A_V_Systems.html ) så har de minst 3 komponenter till.

3. Bör man koppla LC filtret så att IOSdn och sändare sitter efter det eller räcker det med bara sändaren?

Tack för hjälpen!

Jorgen
2015-09-14, 11:08
Jag tycker att du skall kontrollera så att det verkligen är störningar och inte ett jordfel. Vad händer när du kopplar kameran direkt till sändaren?

Spänningsmatar du sändaren och kameran från iOSD mkII? Hur har du i så fall kopplat.

SwedenByAir
2015-09-14, 11:44
Om det är ett jordfel borde det väl inte fungera alls?
iOSD mk2, kamera, samt sändare sitter alla på samma batteri som motorerna.

- Det fungerar när motorerna är avstängda (dvs Nazan v2 är inte armed).
- Det fungerar när alla motorer är igång och kör i "idle" på marken
- Det fungerar inte när den kör igång på riktigt och lyfter.

Kan testa att koppla kamera direkt till sändare, men det finns fortfarande en bild men den är extremt brusig när den flyger.. 95% brus 5% bild.

Just nu är det kopplat såhär:

Batteri direkt till OSD.
Kamera får ström via OSD

Batteri direkt till Sändare (den tål 3S - 6S via inbyggd BEC)

Jorgen
2015-09-14, 14:24
Jordfel kan visa sig på olika sätt, det vanligaste är att det fungerar utmärkt utan belastning men att jordpotentialen driver iväg under belastning. Jag tänker inte räkna in bortglömda jordkablar som jordfel ;)

Jag tycker att du skall jorda videosändaren i videosändarkontakten på iOSDn, det ser ut som om du har tre jordkablar tillgängliga där för det ändamålet. Två för att driva sändaren och en för signaljorden.

Det är inte helt självklart att du skall koppla in både signal och signaljord till din videosändare i det fallet men så som Immersion sändaren ser ut internt så bör det vara bäst att göra på det sättet. Det beror lite på hur iOSD mkII är kopplad invändigt.

Immersion sändaren borde gå att driva genom iOSD men varifrån du tar spänningen spelar inte så stor roll...så länge som du tar strömmen på samma ställe som till iOSDn!

För att hitta vad som är fel just nu istället för att koppla om så kan du se det som står nedan.

Har du video GND från iOSD mkII kopplad till ImmersionRC videosändaren? Antalet jordkablar på iOSD antyder att de skapat en stjärnjordpunkt inne i OSDn och att de använder separata ledare för jord och signaljord.

Har du kopplat kraftjorden till immersionsändaren på samma lödpunkt som du jordar iOSD mkII i? Om du skulle råkat jorda den på andra sidan av ett eventuellt power distribution board så kan du räkna med jordproblem om du drar hög ström genom kortet.

Ålänning
2015-09-14, 18:25
Tvinna alla kablar.
Undvik jordslingor.
Motorer, ESCar, ack och alla dessa matningskablar stör, så håll borta allt annat från dem.
Om du har överloppskablage nånstans, ringla inte ihop dem i en cirkel, utan "av och an" så de ligger parallellt och tajt.
Kolfiber-ram?

SwedenByAir
2015-10-25, 18:06
Hej!
Efter att ha satt på ett LC filter till sändaren så kvarstår i alla fall problemet.
Gissar att jag som ni kommenterat ovan kopplat något fel.

Bifogar därför hur jag kopplat alltihopa och hoppas att ni kan belysa problemet!

Det som händer är att på marken får jag bild. Men så fort jag lyfter blir det antingen helt svart, eller 50/50 med bild och myrornas krig (oftast mer krig än bild).

och @Ålänningen, ja det är kolfiber.

Mycket tacksam för hjälp!

Bild här: http://i.imgur.com/nxxj8TR.png
55265

P.S. Får 12v från iOSD till kameran så den måste vara kopplad till den.
P.P.S för att besvara min egen fråga i början så gjorde jag ett LC filter med 25V 1000uF kondensator, samt en kondning jag hade liggandes från ett 4S LC filter från HK.

Kenneth E
2015-10-25, 19:13
Ser inte rätt ut, men nu vet jag inget om iOSD. Jag hade inte gjort så i allafall.

Ålänning
2015-10-25, 19:19
Du har i alla fall en perfekt jordslinga där som kan ta upp störningar. Jorden går runt allt, nånstans borde "inkommande jord" vara samma som "utgående jord" så du kan skippa en jordkabel eller ännu hellre klippa den i ena änden så den i alla fall "skärmar" lite.

SwedenByAir
2015-10-25, 19:36
du kan skippa en jordkabel eller ännu hellre klippa den i ena änden

Hmm, var borde man klippa?
Ska jag exempelvis klippa video GND till TX, och bara ha GND från batteriet till den?

Så här:
55271

P.S: sjukt glad att jag gjort fel i kopplingen.. hade varit jobbigt om det varit något annat..

andWho
2015-10-25, 22:40
Nej nej nej, det är ju nu du får en väldigt konstig signal referens för videosignalen. Går ju runt via andra jordanslutningar.
Du hade det bättre som det var ritat från början. Försök istället mata alla enheter via filtret, vTx, iOSD o kamera.
Har du provat med helt separat matning med eget batteri? En hexa borde orka lyfta det....
/A

SwedenByAir
2015-10-25, 23:02
Hmm jag tror jag missförstår någon. eller?


så du kan skippa en jordkabel eller ännu hellre klippa den
Detta tolkar jag som att jag ska kapa någon av de GND kablar jag har.


Du hade det bättre som det var ritat från början.
Medans jag tolkar ditt inlägg som att jag absolut inte ska göra det, bara flytta allt bakom LC filtret.


Är något förvirrad =P

andWho
2015-10-25, 23:22
Jo, det här är en väldigt förvirrad debatt, som förekommer oftare och oftare. Folk klipper jordanslutningar hejvilt. Speciellt i ESC signalkablar! Vansinne.
Kapa inte jordanslutningar! Det är ju då du får öppna slingor som tvingar returströmmar andra om-vägar, delat med strömmar från en massa andra potentiella störkällor. Raka spår mellan källa och förbrukare.
/A

KiteAnton
2015-10-26, 06:04
Fast det är skillnad på effektöverföring och signalöverföring.
Den sista bilden har samma elektriska förutsättningar som den första, jordkabeln mellan VTX och osdn behövs inte i detta fallet.

andWho
2015-10-26, 10:39
Varför i hela friden ska returen för videosignalen ta denna omväg? Med en massa extra onödiga kontaktövergångar.
Det är ju då du får ju en öppen slinga. Kortslut denna öppna slinga som i originalskissen! Inte alls samma elektriska förutsättningar. Den ena anslutningen är signal och den andra är kraft matning. Att dela signal och kraft i samma kabel är ingen bra idé.

Koppla rakt och direkt. Både signal och dess retur, samma väg. Precis som kraft, plus och minus. Ska alltid gå alltid parvis.
Blanda inte ihop signal o kraft.

Hade vi haft ett solitt jordplan hade det varit lite annorlunda, men tyvärr är det bara kablar. Och antagligen rätt tunna.
Egentligen när vi sagt "jord" tidigare så är det helt fel, finns ingen "jord" här. Bara kablar.
/A

KiteAnton
2015-10-26, 11:51
Videosignalen är inget flöde som måste returneras, det är överföring av signalnivåer. Sändare och mottagare behöver ha samma referens (dvs "jord"), men de har de i och med att både osd och vtx har sina respektive GND kopplingar kopplade till batteriets minuspol.

SwedenByAir
2015-10-26, 16:54
Hade vi haft ett solitt jordplan hade det varit lite annorlunda, men tyvärr är det bara kablar. Och antagligen rätt tunna.
Hur hade du gått tillväga för att lösa problemet?
Något annat du tror kan vara fel?



Videosignalen är inget flöde som måste returneras
Ska prova att ta bort GND från video till sändare och se om det blir bättre, blir nog inte förrän i helgen dock.

andWho
2015-10-26, 17:16
Som sagt tidigare, koppla allt via filtret. Eller med eget batteri, eller en 12v regulator från batteriet.
Kan ju vara problem med att ditt batteri är klent, stora spänningsvariantioner med/utan last som inte Tx/OSD/Cam pallar.

Tänker inte kommentera flera inlägg om klippta "jordar".

Jag antar ett du har mera saker inkopplade till iOSD som inte visas, kan mycket väl vara problem där också.
/A

Ålänning
2015-10-26, 18:45
Jag måste ha gått en värdelös utbildning jag då. =)
Dessutom har jag i jobbet haft erfarenhet av jordslingor som skapat störningar, bara kapa jorden i en kontakt, alla kablar kvar.
Jag har själv haft jordslingor i en videolänk förut och kapade en jord för att få stjärnkopplade jordkablar osv. Voila!

Det jag ser och reagerar på är jordslingan i tex vänstra bilden av de tre i inlägget före detta: Mellan videosändare och OSD finns det två jordkablar (dvs jordslinga som går runt runt runt runt... = radioantenn som tar upp störningar). Är jorden samma överallt så behövs inte dubbla jordkablar, annars får jag nog säga att jag är osäker.

Det är inte matningens jord man ska kapa.
Man ska inte heller ta bort en jordkabel.

Går det inte att mata videosändaren från OSD? Rätt spänningar?

Var är grejerna placerade på multirotorn din?

Funkar videolänken utan OSD när du flyger?

Matar LiPo't endast det som är i skissen? Eller finns det motorer, ESCar, SBECs, etc på samma ack? I så fall -> använd skild ack till din skiss.

kenneth.eriksson.94
2015-10-26, 22:06
Ta bort gnd mellan vtx och oss på översta och mellersta och då skall det fungera.

andWho
2015-10-27, 01:30
Antar du läst på manualer och googlat lite på "iOS MArkII", Jag hittar iallafall dessa användbara bilder: https://www.google.com/search?q=iosd+markii&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CEAQsARqFQoTCN2Wo6Sq4cgCFYlbGgod9cEMeQ&biw=1797&bih=1183#tbm=isch&q=iosd+mark+ii&imgrc=yAH7-OCSli5ERM%3A

Tog mej friheten att rita om din bild en gång till baserat på detta. Ett iOS - vTx kablage, ett iOS - Kamera kablage och en batteri matning. Mycket renare och antagligen enklare att bygga också.

Notera också de nollade ljudingångarna på vTx. Det är bra om man undviker att sända ut brus på ljudsidobanden, man stör mindre på grannkanalerna då.
/A

kenneth.eriksson.94
2015-10-27, 07:19
Det verkar vara logiskt, nu kan jag inte läsa vad som står på iosd. Bra att påpeka det med ljudsignalen, att den skall jordas .

Jorgen
2015-10-27, 10:21
Det där tycker jag att är ett bra exempel på stjärnjord. Jag hade gärna kopplat så.

SwedenByAir
2015-10-30, 16:42
Tog mej friheten att rita om din bild en gång till baserat på detta. Ett iOS - vTx kablage, ett iOS - Kamera kablage och en batteri matning. Mycket renare och antagligen enklare att bygga också.

Tack för bilden(erna). Har nu gjort precis så som du ritat i den sista, med el via iOSDn samt nollat ljud.

Precis som innan fungerar det utmärkt på marken.. men så fort den lyfter störs videon ut.

Genom att koppla så är det dock aningens mindre störningar, men fortfarande är det kanske bara 10% av bilden som syns samtidigt (resten är det ränder och myrornas krig på). Landar jag så kommer det tillbaka igen.

Har LC filter till vTX, men inte innan iOSD, får prova det härnäst.
Om det inte funkar ska jag prova med separat batteri så som du ritade innan.

Börjar tröttna lite på det här problemet nu =P

andWho
2015-10-30, 17:24
Hmm, någonting är skumt. Antagligen något i resten av alla inkopplade grejor, kan du rita in det i skissen vore det lättare att gissa. Hur är kraftmatning till ESC är kopplad, signalkabel mellan FC - ESC, kraft till FC, mätprober till OSD, telemetri etc etc.
Eller att dina ackar helt enkelt är för klena och sjunker i spänning för mycket vid last. Det märker du om det går bättre med separat ack.
Har du mätt hur mycket ström den drar vid fullt pådrag?
/A

SwedenByAir
2015-11-01, 12:46
Detta är exakt det jag har nu.

55442

Noteringar:
1. Svarta kablar mellan PMU, NAZA, samt iOSD är nazas egna signalkablar.
2. Ström fördelas ut till de 6 escarna genom att alla kablar är sammanlödda i en stjärnpunkt.
3. Escarna har ingen BEC.
4. Använder SBUS mellan FC o mottagare.
5. Använder 6S 5000mAh 25C batterier (http://hobbyking.com/hobbyking/store/__21373__ZIPPY_Compact_5000mAh_6S_25C_Lipo_Pack.ht ml)
6. 30A ESCar.
7. Motorerna med 14'' proppar drar max 12A st, 12A * 6st + 5A (för annat) =~ 80A max load.
8. Om jag inte har helt fel ska dessa batterier klara 125A ((25C *5000 mAh) / 1000) = 125A.

Tack för att du/ni tar er tid att hjälpa mig :)

andWho
2015-11-01, 17:17
Ledsen, kan inte komma på så många fler förslag.
Du behöver nog ha någon som sitter på plats och kan kika på hur allt är draget i praktiken.
Batteriet borde orka med, men hur ser lödningar och kabeldimensioner ut? Verkar ju som om det finns en svag punkt någonstans så att motorströmmen lyfter referensen för videosignalen. Det är sånt man ser bäst på plats med grejorna framför sej.

Ser dock att du bara ritat in FC - ESC gul signalkabel, ingen jord här? Men det är inte med motorstyrningen du har problem, så det har nog inte riktigt med saken att göra. Men som jag sa tidigare är det ett vanligt misstag att klippa signaljorden i dessa interface. Lång omväg/slinga för signalreferensen mellan FC - ESC, dessutom med motorström i. Man vill ogärna blanda motorströmmar med signalströmmar.
/A
Edit: Kom på en sak... Har du testat utan LC-filtret? Tänk om det är kass eller fel inkopplat så att det injicerar störningar istället för att rensa...

SwedenByAir
2015-11-01, 17:56
Kom på en sak... Har du testat utan LC-filtret? Tänk om det är kass eller fel inkopplat så att det injicerar störningar istället för att rensa...

Hade inga LC filter från början, satte dit dem pga störningarna. Kom precis tillbaka från en flygning där jag satt ett till LC filter mellan batteri och iOSD (och behöll det som redan sitter till vTX med).

Inte ett dugg bättre. Så verkar inte vara störningar i strömmen i alla fall (men vad vet jag)...


Batteriet borde orka med, men hur ser lödningar och kabeldimensioner ut? Verkar ju som om det finns en svag punkt någonstans så att motorströmmen lyfter referensen för videosignalen. Det är sånt man ser bäst på plats med grejorna framför sej.

Har använt AWG10 mellan batteri och fördelning av ström till ESCar (batterierna hade AWG10 från början), och kablarna på escarna är de som kom med. Har buntat ihop alla kablarna och sedan lött ihop dem med AWG10 kabeln. Den flyger helt utmärk i övrigt och med 1 kilo grus under hovrar den på halvgas och drar iväg ruskigt fort om man ger den fullt pådrag.


Jag gissar på att det är någon slags störning mellan kablarna som förs över till videolänken på något sätt. Funderar på om det gamla tricket med aluminiumfolie runt kablar för att skärma av dem skulle funka.. men jag drar efter halmstrån nu.

DrHanke
2015-11-03, 21:27
Låter ju mera som du har ett mekaniskt glapp i antennen eller nån kontakt ? Har du kollat allt mekaniskt, kontakter etc, provat byta antennen, känt att kontakter är insatta, inget glappar, skadade mekaniska delar i kontakter? Har varit med om att ex immersion VTX kabel trots att det ser ok ut inte varit helt inskjuten å fastsnäppt (pga tajt krympslang runt den), trasig kontakt i antenn mm som skapat ungf liknande symptom.

När uppstod problemet, eller har det varit sedan "bygget" av den ?

Kenneth E
2015-11-04, 11:25
Ibland kan man ha dålig kontakt då man skruvar fast antennerna med fingrarna, nu spänner jag försiktigt med en 00:a och det fungerar bra.