handdator

Visa fullständig version : Brian Taylor 69" MustangKrille
2015-10-27, 21:20
Efter att jag inte byggt en enda flygande modell på ett par år (varken ARF eller ritning) så är det nu dags igen :)

Valet denna gången föll på en Brian Taylor 69" Mustang som jag köpte med laserskuret "wood kit". Dock ingår ju inte all material utan lister och plankmaterial måste inhandlas.

55335

Själva byggandet kommer inte komma igång på en gång för just nu har jag ingen lämplig bygglokal utan nu i början ligger fokus att hitta lämplig hårdvara till modellen.

Modellen kommer bli eldriven.

Förebilden kommer bli en Reno racer. Antingen som Voodoo #5 eller Precious Metal #38 i båda fallen kommer vingen och stabben bli en aningen kortare än original mustang.

Om jag ska bygga en Precious Metal så blir det lite specielt då den framförallt har dubbla motroterande propellrar, men även en H version fena och helt annorlunda motorkåpa då den har en RR griffon motor istället för RR merlin, men det är ju lite roligare att ha denna som förebild då ägaren och piloten har sina rötter i sverige.

Voodoo däremot påminner betydligt mer om en orginal mustang.

5533355334

Krille
2016-01-25, 18:19
Det har inte hänt så mycket med byggandet mer än att jag köpt in det trämatterial som behövs samt börjat bygga landställen. Har kollat mycket utan att hitta några som passar in utan allt för stor modifiering så jag beslutade mig att bygga egna eftersom det ändå finns på ritningen.

Så en liten bild på hur jag börjat med de profiler som skall ligga på infästningen i vingen samt de block som skall sköta själva vridningen av landställaxeln. Dessa block är gjord i dural alu för att klara hårda landningar bättre.

Dessutom gör jag 2 uppsättningar ställ så jag kan bygga en till mustang i framtiden och ha ställ klart för den :)

56718

Krille
2016-01-27, 17:09
Arbetet med ställen fortsätter.

Här syns sidostyckena med sina lager. Det stora är för själva landställsbenet och det lilla är för mekanismen som fäller ut och in. L profilen som skall skruvas fast i vingen är nitad med alu-nit men den kommer även fästas med 2 skruvar som håller ihop det hela.
56753

Eftersom mustangens har sina landställ väldigt långt fram i vingen, nästan ända ut i vingframkanten så behöver landställsbenet sitta med lite offset mot vad som är vanligt.

Detta är hela anledningen till att jag valde att bygga egna ställ från ritningen istället för att köpa färdiga eftersom utbudet av ställ i rätt skala med offset verkar vara ytterst ovanligt att hitta. Hittade ett företag Unitracts i England och gjorde en beställning men har sedan dess inte hört något på 3 månaders även om jag mailat så jag antog att jag inte kommer få några därifrån och började tillverka egna. Som dessutom är riktigt roligt :)

Här är stället utan själva fällmekanismen, axeln som går framåt kommer att gå in i en plywoodbit som limmas in i framkantslisten på vingen. På så vis fördelas belastningen på vingen vid hårda landningar.

56754