handdator

Visa fullständig version : Störtar av okänd anledningPeter1
2015-10-29, 14:10
Idag var det andra gången i rad som planet plötsligt störtar utan att jag har någon som helst kontroll. Första gången med 2.4G frsky och den andra med Ezuhf. Det märkliga är att det bara är 100 meter från mig som jag tappar kontrollen över planen och på samma ställe. Har flugit där en massa gånger utan problem förutom den gången då jag glömt sätta på sändarantennen, men då lyckades jag få hem planet. Båda gångerna hade jag bästa tänkbara antenner och riktade 90 grader. Förstår inte vad det är! Har gjort rangetest med FrSky utan problem, men inte med EzUhf

senmathal
2015-10-29, 14:42
Är det någonting i utrustningen som var med vid båda tillfällen som t. ex strömförsörjning av mottagare, kablar o.s.v. Jag tvivlar på att det är frågan om någon yttre störning. Vrid och böj på alla kablar runt mottagaren medan du har strömmen tillslagen för att se om något är glapp.

/Mats

UndCon
2015-10-29, 14:49
433mhz? har du någon radioamatör i närheten (flera mil)

De får sända på 433 banden och de har sändare som är betydligt starkare än din...det kan vara en orsak

FelixContentus
2015-10-29, 14:53
Hej!
Gör alltid en krashutredning på plats om något sådant händer!
Det är i stort sätt omöjligt att hitta orsaken i efterhand. Troligast är att du tappat ström till mottagaren. Gissar jag rätt så har du kört med samma fartreglage och bec vid båda tillfällena. I sa fall, byt reglage!

Mv

//Magnus

FinnbyFraggel
2015-10-29, 15:39
Jag vill nog hålla med Magnus, kolla så du får ut tillräckligt med ström ur din BEC, det låter som något stänger ner på grund av överbelastning.
Vad gäller UHF förutsätter jag att du licensierad sändaramatör eftersom det är grundkravet för att få använda dom frekvenserna om du inte ligger under 10mW i sändareffekt.
Och då vet du även att du som licensierad sändaramatör får sända med 1KW (1000W) mot 1 - 2 W som din sändare ger på samma frekvenser, och du vet förmodligen också om att du ska först verifiera att frekvensen du tänker använda är ledig med en mottagare med högtalare innan du startar din radiosändare.
Om det var den sändaren som du "glömde" antennen på som var inblandad i någon av dom senare haverierna kan det vara slutsteget som tagit skada av att köras utan antenn.

/Jonas

UndCon
2015-10-29, 15:41
Hur är failsafe ställd?
Neutrala roder och motor avslagen brukar vara en bra inställning att börja med. Själv vill jag att mina plan påbörjar en cirkel när jag tappar kontakten så att de inte bara fortsätter glida iväg rakt fram - för det kan bli en lång promenad och ett stort sökområde.

Peter1
2015-10-29, 16:21
Det var två helt olika plan och utrustning. När jag glömde antennen så var det en annan radio och själva modulen som jag glömde, men har inte med de två andra flygningarna att göra. Det skulle kunna vara strömförsörjningen, ska kolla det med att röra på kablarna.

Peter1
2015-10-30, 10:40
"Hur är failsafe ställd?"


Jag använder EzUhf med APM 2.6 och har inte fått failsafe att funka vid radiobortfall. Lägsta trottelvärdet är i mission planner 999 så jag måste calibrera esc högre för att inte trigga igång failsafe när spaken är i botten, men det går inte att
kalibrera esc via APM med det nya högre värdet. Jag har testat att först göra det med Frsky och sen byta till EzUhf. Problemet är att jag måste använda PPM med EzUhf eftersom jag bara har en 4-kanalsmottagare.

Gasman
2015-10-30, 12:01
Vet inte var du bor, men här är en länk där du kan du se vilka repeatrar och fyrar som finns i landet. Bara klicka på plupparna så får du data på anläggningen.

http://www.ssa.se/repeatrar-fyrar/

Peter1
2015-10-31, 10:56
Vet inte var du bor, men här är en länk där du kan du se vilka repeatrar och fyrar som finns i landet. Bara klicka på plupparna så får du data på anläggningen.

http://www.ssa.se/repeatrar-fyrar/

Tack! Bor i Vällingby (Grimsta modellflygfält), så det är väl sämsta tänkbara. Men jag ville bara testa fr a om APM funkade ok, med stabilize. Tycker att räckvidden borde vara längre än 100m, men å andra sidan kan det ju vara brown out och inte ett räckviddsproblem. Ska kolla räckvidden på marken idag. Har inte tänkt flyga i Stockholmsområdet förutom själva testet på väldigt låg höjd Max 30m och inom LOS.