handdator

Visa fullständig version : Sportskala SAAB 37 ViggenFyoDisco
2015-11-02, 00:45
Jag började i våras lite smått med detta bygge, en SAAB 37 Viggen enligt Johan Hanssons (modifierad av David Windestål) ritning (http://assets.flitetest.com/article_files/ViggenEDFplans_1367267897.pdf), och här kommer byggtråden! Har min tidigare frågetråd också men den överger jag nog nu. Kommande frågor kan jag ställa här istället.

Viggen är ett av mina absoluta favoritflygplan så det är klart jag ska ha en radiostyrd sådan. Har aldrig tidigare byggt en modell enligt denna metod med värmetrådsskärare och mallar, och inte heller arbetat något med dessa material, så det var mycket jag behövde ta reda på och mycket som behövdes fixas innan jag kunde komma igång på riktigt.

Först köpte jag materialet, XPS och EPS. EPS:en skulle jag ha till några "prototyper". Då jag aldrig har byggt på detta vis tidigare så ville jag prova lite med det billigare materialet EPS innan jag gav mig på att bygga en modell i XPS, och det visade sig senare att det gjorde mycket gott med lite övning först. Mallar fick jag laserskurna av ett företag mot en liten slant. Hade kunnat skära ut dem själv till ett mycket billigare pris men kände att jag inte hade tiden till det och inte heller erfarenheten. Har skurit ut några egengjorda mallar och jag är mycket glad att jag inte valde att skära ut alla mallar själv. Det hade inte blivit bra alls så priset det kostade för att få dem laserskurna var helt klart värt det.


http://i.imgur.com/RLc8Dfol.jpg

XPS från Bauhaus. Fyra flak som är 10cm tjocka. Helt perfekt!

http://i.imgur.com/8lLZKIBl.jpgFör att kunna skära i materialet behövde jag självklart en värmetrådsskärare (om det nu är så en sådan kallas). Jag valde att göra en på samma sätt som David Windestål (http://rcexplorer.se/projects/2014/01/viggen/) gjorde sin med en servotestare, borstat fartreglage och LiPo-ack. Jag var mycket nervös inför första testet om skäraren ens skulle fungerar. Det skulle inte förvåna mig om jag hade gjort något fel men till min stora glädje fungerade den alldeles utmärkt! Den är gjord av plaströr från Bauhaus och sen en kanthaltråd som är spänd mellan rören. Först köpte jag en 0,2mm tråd men den visade sig vara för tunn då den gick av flera gånger. Istället köpte jag några rullar med 0,3mm tjock kanthaltråd som visade sig fungera mycket bättre. Inuti rören har jag dragit kabeln som leder strömmen till ena änden av tråden. På så vis slipper jag ha för många kalbar i vägen och det ser mycket bättre ut. Acken jag använder mig av är en 2 cells LiPo på 1300mAH. Räcker tillräckligt länge för mig. Då tråden inte är så lång, ca. 35cm ungefär, så behövs det inte särskilt mycket kraft jämfört med om man hade haft en mycket längre tråd. Först var trådens längd ungefär 30cm men det var lite för kort för att kunna skära ut luftintagen på delen C-F. Skäraren förlängdes då med 5cm och sedan var det inte längre några problem att skära ut de största delarna. Att byta längd på skäraren är inga svårigheter. Bara att byta ut röret och tråden så är det klart. Hur lätt som helst!


http://i.imgur.com/uUSOWx0l.jpg

http://i.imgur.com/AEXqeBAl.jpg

Såhär såg skäraren ut tidigare med 0,2mm tråden. Nu är den några centimeter längre, har 0,1mm tjockare tråd samt en röd och en svart kabel istället för två svarta där ena har röda bitar av en krympslang på sig. Jag fick slut på kablage helt enkelt och hade ingen lust med att vänta på nytt så det fick gå ändå haha.


Sedan kunde jag sätta igång med prototyperna i EPS. Jag gjorde flera misstag från första början som jag tog lärdom av för att sedan inte upprepa. De olika delarna passade inge vidare med varandra efter att de hade skurits ut och det ser inte så snyggt ut som ni kan se på bilderna nedan. På den andra modellen i EPS så upprepade jag inte de tidigare misstagen och det blev mycket bättre, även om det kanske inte ser så mycket bättre ut då den första modellen spacklades och slipades, vilken den andra inte gjordes. Jag provade även att sätta dit en canardvinge för att se hur det skulle gå till. Eftersom dessa inte skulle flyga så ordnade jag inte vingar, fena och sånt.


http://i.imgur.com/EPQjmfvl.jpg

Första prototypen. Ser kanske lite bättre ut som sagt då den är spacklad och slipad.

http://i.imgur.com/KIEjSpFl.jpg

Andra prototypen. Även om det inte syns så blev den mycket bättre.

http://i.imgur.com/e4ECGaql.jpg

Här sitter en canardvinge på den andra prototypen för att se hur jag skulle gå till väga, eller inte gå till väga.

http://i.imgur.com/93p1Viml.jpg

Testade även hur väl vingen skulle passa och den verkade passa bra. Har lite svårt att få till mallen för vingen bra. När jag skriver ut papprena för vingen och alla andra delar som ska skäras ut i depron så måste det klippas och klistras en del för att få ihop allt. Rakt tror jag att det blev men vingen fick någon centimeter extra i spännvidd, men det kanske inte spelar så stor roll.

Jag har börjat jobba på en modell i XPS som ska flyga. Bilder på den kommer senare.

/Felix

puggen
2015-11-02, 09:20
Man blir ju sugen på att bygga Viggen igen :-) min är också några cm mer i sp. vidd än den ska vara , gör inget enl. mig, blir lite mer vingyta.

/roffe

PGAstrom
2015-11-02, 09:46
Härligt med fler viggenbyggen, blir kul att följa :)
Gunnar

FyoDisco
2015-11-02, 18:52
Man kan aldrig få för många Viggenplan, Roffe. ;) Har tittat på dina videos av när ni flyger med era modeller och de ser ut att flyga riktigt fint! Ser framemot tills min modell får luft under vingarna.

FyoDisco
2015-11-05, 22:58
Efter de två prototyperna så kände jag mig redo att börja arbeta på en modell i materialet XPS. Det är ett mycket mer finporigt material och lättare att slipa och jobba med än EPS tycker jag. Nackdelen är väl att det är lite dyrare och tål tryck sämre. Däremot så tål det drag bättre än EPS som slits sönder väldigt enkelt.

Jag började med att skära ut två stora block XPS, en nedre- och en överdel. Ovanpå ligger "prototyp 2" med sin ena canardvinge.

http://i.imgur.com/iL01kkul.jpg

Sedan skulle de två blocken delas upp i ytterligare block. Detta kräver mycket mätande och är lite tidsödande men måste göras om man vill få en rak modell och delar som passar ihop. En del av nosen, B-C, har jag redan skurit ut som ni ser bakom blocken.

http://i.imgur.com/XzIgCqRl.jpg

Först skärs luftkanalerna ut på delarna B-C, C-F och F-H för att det ska bli så rakt och snyggt som möjligt. Har man redan delat upp blocken i alla delar så blir det svårt att få till luftkanalerna. Sedan när det är klart med dessa kan man börja skära ut konturerna. Det är lite svårt att skära när man är ensam. Brukar ha sällskap men den här gången var det bara jag så det gällde att hålla tungan rätt i mun och se till att tråden låg rätt på båda sidorna, annars kan det bli skevt och fult. Jag gjorde en del slarvfel när jag skar ut delarna men i slutet fick jag fason på mig själv och lyckades lista ut hur jag lättast skulle skära. Börjar man på mitten av mallarna och går ut mot sidorna så är det lättare att hålla tråden rätt så att den inte släpar efter på någon sida.

http://i.imgur.com/BckB24tl.jpg

http://i.imgur.com/sID1cjRl.jpg

http://i.imgur.com/EJXBkrXl.jpg

Såhär ser det ut på byggbordet när jag arbetar. Det blir mycket spilldelar. Några kan användas för smådetaljer så de bättre spillbitarna sparar jag.

http://i.imgur.com/BaEku3zl.jpg

Nu är alla delar utskurna, förutom noskonen. Den övre mittersta delen, E-F, blev så fruktansvärt dålig att jag omedelbart efter att den var utskuren slängde på spackel för att dölja det värsta och därmed slippa skämmas. Värmetråden på ena sidan sackade efter när jag gick över ryggåsen och det gjorde att det blev ett stort, fult jack i åsen. Akta er för sådana misstag!

http://i.imgur.com/Nf3f5Rzl.jpg

Vingsadeln (om det nu är så den kallas) har jag här skurit ut och den verkar passa bra. Det visar sig sen när vingen kommer på plats.

http://i.imgur.com/HO7y0Fil.jpg

Luftkanalen blev jag nöjd med också. Lite smågrejer här och där som behöver spacklas men annars är den bra.

http://i.imgur.com/LcST78Fl.jpg

http://i.imgur.com/CZBu4L3l.jpg

Och såhär ser kroppen ut nu med nästan alla delar ihoplimmade! Nu väntar lite småfix med kroppen och sen ska jag börja med vingar, canardvingar och fena för att sedan börja pilla med elektroniken.

http://i.imgur.com/gUn6eAgl.jpgHar förresten beställt en Change Sun 12-bladig fläkt på 70mm med motor och ESC som Roffe tipsade mig om. Hoppas få den inom ett par veckor. Ska bli riktigt spännande att se hur den är!

En fråga: Ska man glasa modellen innan eller efter att man har spacklat?

/Felix

Matsa
2015-11-05, 23:32
Hej Felix, jag glasar efteråt och det funkar fint.

Matsa...

puggen
2015-11-06, 09:18
Efteråt som Matsa säger, det brukar bli att man får fixa lite efter glasningen också beroende på hur noga man vill vara..
Jag tycket du har bra snitts på grejorna nu..
/ roffe

Matsa
2015-11-06, 09:26
Glömde nämna att avsluta med Hagmans sprutspackel ger en
lättslipad och slät yta. Det fyller i vävens struktur finemang.

Matsa...

Fyhren
2015-11-06, 11:37
Hej

Hagmans löser nog plasten så FÖRSIKTIGHET anbefalles. Prova på spillbit. Även om man vävat med epoxy på plasten så kan det finnas små hål där Hagmans tränger in och löser plasten (friggon). Ytan måste vara helt tätad med epoxy innan man kan börja med produkter som löser friggon.

Epoxy går bra men aceton/tinner - lösliga färger och dessutom även båtplast ( polyester) löser friggon.

Stor risk för att man snabbt fördärvar massor med tidigare arbete genom att använda fel produkter.

Hej
PF

FyoDisco
2015-11-06, 21:28
Då gör jag så att jag spacklar först och glasar sen. Hade inte tänk glasa hela modellen heller, även om det gör att den håller mycket bättre. Om planet inte väger för mycket när allt är på plats så kanske jag glasar hela men tror jag nöjer mig med endast de mer ömtåliga partierna och de som kommer utsättas för större slitage. Jag kommer garanterat bygga fler Viggenmodeller så då kanske jag gör annorlunda. Huvudsaken med denna modell jag bygger just nu är att den flyger och liknar en Viggen.

Kanske köper Hagmans sprutspackel och provar på en skräpbit. Inte säkert att det funkar på cellplasten men vore skönt om det gjorde det.

Har idag jobbat ganska mycket. Mest spacklande men även lite annat. Det går framåt och det är verkligen kul! Fixar bilder om några dagar.

/Felix

FyoDisco
2015-11-12, 00:47
Det var en jädrans massa spacklande, speciellt på mittsektionen där jag slarvade lite. Förhoppningsvis ska det här räcka. Det blir ju fint till slut i alla fall.

http://i.imgur.com/7SIuSKrl.jpg

Jag har också skurit ut för canarderna. I mitten ska jag fylla igen senare men det är lättare att få båda canarderna i rätt vinkel om man skär bort allt i ett istället för var sida för sig, precis som Roffe gjorde i sitt bygge.

http://i.imgur.com/74bDT6Wl.jpg

Att skära ut huven var ett moment som jag hade oroat mig lite för. Var rädd att jag skulle klanta till det men det gick mycket bra som tur var. Den långa kniven som är gjord för att skära i frigolit gör det väldigt enkelt att skära ut såna här bitar.

http://i.imgur.com/4LuI3ELl.jpg

http://i.imgur.com/jDk4gCwl.jpg

Den utstickande grejen på stjärten (stjärtkon?) som radarvarnaren sitter på är en mycket viktigt detalj tycker jag så det var självklart att den skulle fixas.

http://i.imgur.com/BY9wZGRl.jpg

/Felix

Killenheladagen
2015-11-12, 05:59
Då gör jag så att jag spacklar först och glasar sen. Hade inte tänk glasa hela modellen heller, även om det gör att den håller mycket bättre. Om planet inte väger för mycket när allt är på plats så kanske jag glasar hela men tror jag nöjer mig med endast de mer ömtåliga partierna och de som kommer utsättas för större slitage. Jag kommer garanterat bygga fler Viggenmodeller så då kanske jag gör annorlunda. Huvudsaken med denna modell jag bygger just nu är att den flyger och liknar en Viggen.

Kanske köper Hagmans sprutspackel och provar på en skräpbit. Inte säkert att det funkar på cellplasten men vore skönt om det gjorde det.

Har idag jobbat ganska mycket. Mest spacklande men även lite annat. Det går framåt och det är verkligen kul! Fixar bilder om några dagar.

/Felix
Hej! Angående spackel? Jag har inte ännu provat/använt spackel på mina foamies vid reparationer men det finns alltså nåt spackel som fungerar bra och inte väger mycket?
Skulle löda häromdagen och en vinge hamnade ovanför lödpennan när jag stötte till den och värmen bildade en enkrona stort hål på bakkanten AB vingen, jag tejpade över och linjerna blev bra, dock är tejpen tillfälligt fix kan jag använda spackel för detta?
Vilket spackel och hur använder jag det på bästa sätt? Anar att plastic padding inte är go-to-spacklet ?

OnT : Snygg viggen blir det! Du kommer använda canarder som höjdroder? På en sådan setup så blir ailerons bara ailerons och ej elevons eller mixar man in det också? Tänker du sätta sidoroder på kärran också!


Jag känner att det skulle vara riktigt kul med en viggenkärra eller en draken kanske, vet att FliteTest har en Viggen a la David Windeståhl i olika setup för olika nivåer av rcpilot är detta en ritning därifrån?
Är denna kärra hyfsat lättflugen så länge man tar det hyfsat lugnt?

Jag har i nuläget 2 elseglare som jag flyger flitigt och nästa steg bör väl egentligen vara en mer basic modell men jag är väldigt sugen på en edf i detta utförande och tror att jag klarar av att flyga och landa ett sådant dito utan problem.

Mvh Gustaf

FyoDisco
2015-11-12, 21:18
Tack Gustaf! Canarderna på Viggen är inte höjdroder utan de är klaffar. När landställen är nere så fälls klaffarna ner automatisk. Jag kommer inte använda mig av klaffar på denna modell då de troligtvis inte kommer göra någon nytta. Det blir elevons och inget sidroder. Sidrodret skulle inte uppfylla någon särskild funktion och det skulle väga mer.

Denna ritning är gjord av Johan Hansson och sedan modifierad av David Windestål, så ja du har sett den på Flitetest. I början av första inlägget så finns det en länk till Davids bygge på hans hemsida. Flitetest har även gjort en FT Viggen som man kan köpa som byggsats. Inte lika fin som den här som man bygger själv men det liknar lite en Viggen i alla fall och flyger bra. Tittar du på olika videos, bland annat Flitetests och Roffes (https://www.youtube.com/user/Puggen100/videos) så ser du hur den flyger. Den ska vara lättflugen och kunna flyga snabbt som långsamt.

Denna modell tror jag säkert att nybörjare på EDF kan flyga, fast någon med mer erfarnhet kanske får tala istället. Jag har bara flugit en EDF-modell tidigare, en EDOMODELS F-15 och innan dess har jag endast flugit trainer. F-15-modellen var oerhört lättflugen, dock lite klen, och den kan jag rekommendera. Köptes från MBS RC-models.

Det jag har använt mig av är Biltemas lättspackel. Det fungerar bra för sitt ändamål tycker jag. Väger inte särskilt mycket och är ganska lätt att hantera. Om man plöter ner spacklet lite innan man applicerar det så flyter det ut mycket bättre.

jocke1963
2015-11-14, 01:06
Hej! Angående spackel? Jag har inte ännu provat/använt spackel på mina foamies vid reparationer men det finns alltså nåt spackel som fungerar bra och inte väger mycket?

Ett bra och lätt spackel är Polyfilla Superlight.
När jag köpte min första tub trodde jag den var tom, så lätt är det. :)
Lättslipat oxå....
http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=1530

Killenheladagen
2015-11-14, 09:00
Hej!
Tack! Att kunna använda spackel är ju hur bra som helst! Pinsamt att jag ej visste detta, brukar skära till frigolit som jag pressat ned blött strykjärn först och med lim och denna frigolit fylla igen och sedan skära av överblivet samt måla över med gott resultat men det är ju tyngre givetvis! Och mycket svårare och pilligt redan. ...när man har lim överallt och ALLT fastnar ...på fingrarna istället för på ytan man arbetar!

Finns detta spackel inte ute i nån känd fackhandel jag måste Beställa eller?

Tack så mycket ni är mycket hjälpsamma !!Mvh.Gustaf

Killenheladagen
2015-11-14, 09:08
Och angående FT Viggen är det den jag tänkt, gärna setupen där man kan flyga lite långsammare, vet ni om det finns någon variant med landningsställ.? Jag buklandar alltid och skulle vara kul att landa på hjul. ..


Eller pontoner men det är väl ett helgerån att sätta cessna-style pontoner under....även om jag vill och tror det är möjligt om man ev lägger till lite yta på pontonerna som ger lyft typ små canarder?

Eller jag kanske borde göra nån typ av sjöflyg istället? Jag älskar Grumman Goose men det är för svårt för mig att bygga det kanske finns nån arf därute någonstans ? Jag har ju faktiskt många fina strandställen mycket nära hemma där jag skulle flugit om jag kunde landa på vatten men just nu går det ej alls att flyga där pga brist på yta på stranden! Tankar kring detta?

johanvm
2015-11-14, 13:07
Det finns lättviktsspackel i bygghandeln.
http://www.bauhaus.se/one-strike-filler.html

bem
2015-11-14, 13:17
Hej!

Finns detta spackel inte ute i nån känd fackhandel jag måste Beställa eller?

Mvh.Gustaf

MBS RC Models (i Sverige) har Pollyfylla Super Light på tub (200 ml) och i liten hink (600 ml):

http://www.mbs-rcmodels.se/lack-lim-och-spackel/

/Bo

Thomas
2015-11-14, 14:29
Verkar som om Harald Nyborgs variant har bytt namn från Polyfilla till Droppen...

http://www.harald-nyborg.se/super-latt-filler-500ml.html

http://www.harald-nyborg.se/super-latt-filler-200ml.html

Billigt är det i alla fall!

puggen
2015-11-14, 18:24
Biltemas Super Light för 40 spänn är både lätt o billigt.

Killenheladagen
2015-11-14, 19:09
Tack biltema blir det! Köpte deras lödsats idag för 229 , lödstav 40W (perfekt för våra behov) lödpistol 100w, tennsug, löd"verktyg", lite tenn och en hållare (för pennan och en med krokodiler som håller grejerna man löder) gjorde om några kontakter och grejerna fungerade mycket bra! (Vi får se hur länge :)

Får köra iväg imorgon igen efter spackel! Är det någon som provat "3d" färgen de har? Eller deras hobbyfärg öht jag har hört dåliga saker om biltema färg men ni kanske har andra erfarenheter? Måla epp/epo handlar det om, finns redan 2 tunna lager finfärg på farkosterna ..

FyoDisco
2015-11-14, 22:32
Och angående FT Viggen är det den jag tänkt, gärna setupen där man kan flyga lite långsammare, vet ni om det finns någon variant med landningsställ.? Jag buklandar alltid och skulle vara kul att landa på hjul. ..


Eller pontoner men det är väl ett helgerån att sätta cessna-style pontoner under....även om jag vill och tror det är möjligt om man ev lägger till lite yta på pontonerna som ger lyft typ små canarder?

Eller jag kanske borde göra nån typ av sjöflyg istället? Jag älskar Grumman Goose men det är för svårt för mig att bygga det kanske finns nån arf därute någonstans ? Jag har ju faktiskt många fina strandställen mycket nära hemma där jag skulle flugit om jag kunde landa på vatten men just nu går det ej alls att flyga där pga brist på yta på stranden! Tankar kring detta?

En sådan liten och lätt modell som FT Viggen skulle nog inte fungera särskilt bra med landställ. Möjligtvis om de är ganska små men modellen fungerar bäst utan landställ kan jag tänka mig. Och pontoner bör vara ajabaja haha. Alldeles för stora och klumpiga för en EDF-modells små vingar. Fast det kanske är värt ett försök? Vill du ha en modell med pontoner men inte orkar bygga själv så är det bäst att köpa ARF eller något sådant. Finns gott om modeller ute på markanden. :)

Har själv Biltema Superlight som sagt och det funkar bra. Men ska nog köpa Polyfilla och prova det också för att se om det möjligtvis är bättre.

Förresten så kontaktade jag Magnus på MBS RC-Models angående Hagmans sprayspackel som han säljer och han sa att det inte funkar på cellplaster. En annan produkt fungerar däremot utmärkt sa han. Eze-Kote tror jag att den heter. Det hade jag tänkt prova.

Killenheladagen
2015-11-14, 23:33
En sådan liten och lätt modell som FT Viggen skulle nog inte fungera särskilt bra med landställ. Möjligtvis om de är ganska små men modellen fungerar bäst utan landställ kan jag tänka mig. Och pontoner bör vara ajabaja haha. Alldeles för stora och klumpiga för en EDF-modells små vingar. Fast det kanske är värt ett försök? Vill du ha en modell med pontoner men inte orkar bygga själv så är det bäst att köpa ARF eller något sådant. Finns gott om modeller ute på markanden. :)

Har själv Biltema Superlight som sagt och det funkar bra. Men ska nog köpa Polyfilla och prova det också för att se om det möjligtvis är bättre.

Förresten så kontaktade jag Magnus på MBS RC-Models angående Hagmans sprayspackel som han säljer och han sa att det inte funkar på cellplaster. En annan produkt fungerar däremot utmärkt sa han. Eze-Kote tror jag att den heter. Det hade jag tänkt prova.
Tack så mycket! Anade det om ställen:) och pontonerna;) kanske blir en annan tredjekörra då då jag är sugen på sjöflyg även om jag älskar seglarnas känsla men 3 elseglare verkar liten väl..
Skulle helst vilja ha tvåmotorigt och båtskrov istället för pontoner typ nån catalina har jag sett.. även om det lockar med ett snyggt stridsflygplan!
Tack för tipsen ang spacklet sånt är guld värt! Mvh Gustaf

jocke1963
2015-11-15, 17:59
Skulle helst vilja ha tvåmotorigt och båtskrov istället för pontoner

Jag bygger just nu en Puddle Star, som ser ut att vara trevlig i luften, iaf på de filmer jag sett med den...

http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=3415&p=rc-factory-puddle-star

jocke1963
2015-11-15, 18:08
En annan trevlig och MKT populär sjökärra är ju Polaris, men då får du scratchbygga i depron eller köpa kit från USA (med dyr frakt):
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=922465

Tror det där är en av RCG's absolut längsta trådar... [emoji12]

http://youtu.be/RynHc798LZM

Thomas
2015-11-15, 20:02
Bra du påminde mig, Jocke!
Vill man slippa dyr frakt så löper man mitt kit som bara ligger och samlar damm.

Kan det vara värt en hundrafemtiolapp??

JohanH
2015-11-15, 21:45
Bygger du en Viggen med pontoner så är du garanterat först ;-)

Killenheladagen
2015-11-15, 22:03
Bra du påminde mig, Jocke!
Vill man slippa dyr frakt så löper man mitt kit som bara ligger och samlar damm.Det ser ju ut att passa mig perfekt! Verkar som ett bra tredjeplan, sändaren kan göra planet lugnare i början då kontrollytorna såg enorma ut! Misstänker att det är det man uppskattar mest när man flugit in det :)
Kan det vara värt en hundrafemtiolapp??
Har du en ARF? Eller PnP t o m :)?som du bara vill ha 150 spänn för? ?
Mvh Gustaf

Killenheladagen
2015-11-15, 22:13
En annan trevlig och MKT populär sjökärra är ju Polaris, men då får du scratchbygga i depron eller köpa kit från USA (med dyr frakt):
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=922465

Tror det där är en av RCG's absolut längsta trådar... [emoji12]

http://youtu.be/RynHc798LZM
Hej och tack! Såg en FliteTest episod där de flög polaris! De såg helt fntastiska ut och jag blev jättesugen! För mig en drömkärra nästan, de såg ut att gå rakt som pilar och snabba som tusan! Jag tyckte de var snygga också faktiskt! Dock vill jag ej göra en scratchbuild så avancerad ännu, jag behöver mer erfarenhet och kunskap för det men det kommer! Mycket tack vare Er alla!
Mvh Gustaf

Thomas
2015-11-15, 22:49
Har du en ARF? Eller PnP t o m :)?som du bara vill ha 150 spänn för? ?
Mvh Gustaf

Nä, det är bara ett kit, alltså en byggsats.
Delarna är laserskurna i Depron, "bara" att trycka ut och limma ihop.
Några kvällars jobb, en tub UHU Por, en drivlina.... klart!

Något för snöiga, soliga dagar??

Killenheladagen
2015-11-16, 06:14
Ja absolut!!!! Jag kommer nog att köpa den av dig om jag får?
Ska bara efterforska vad komponenterna jag behöver till kostar så återkommer jag!

Tror ni det passar bra som 3:e plan? Hur är glidegenskaperna och lågfart-egenskaper?
Mvh Gustaf q

jocke1963
2015-11-16, 10:33
Här har du en lista. ;)

Dessa körde jag i min förra Polaris, den scratchbyggda.
Kommer köra samma i den jag bygger nu, ett sånt skuret kit Thomas säljer,
som jag köpte obyggt härinne av en annan kille.
Motor: http://rctimer.com/product-116.html
ESC: http://rctimer.com/product-146.html

Servon, 4 st:
(Vågar ej rekommedera rctimer´s 9g-servon, har ej testat dom.)
Dessa vet jag är bra: http://rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=479&p=emax-es08a-8-5-g-1-5-kg
Prop: http://rctimer.com/product-217.html (se till att balansera dom innan bara, det finns en anledning till att de är billiga..)

Sen behöver du lite förlängningskablar mellan motor o reglage.
http://rctimer.com/gallery-163.html

Ack kan man köra från 1500-2200mah 3S

Som 3:e kärra.... well, lägg in mycket expo och ta det lugnt i början.
Den måste flygas rätt fort, men går att flyga i hög alfa om man vill.
Glidegenskaper...njaaaee...

Edit:
I Polaristråden på RCG hittar du allt du behöver, t.ex byggmanualen:
http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=10526315&postcount=3

puggen
2015-11-16, 13:26
Viggentråden som blev en Polaristråd, nu får vi nog återgå till Viggen ;) har förresten haft en Polaris , den flög ok...

FyoDisco
2015-11-16, 22:45
Haha ja, nu tycker jag att det är dags att återgå till Viggen. :icon_wink:

Efter ännu mer slipande anser jag att det får räcka för stunden. Behövs det spacklas och slipas mer så gör jag det när det ska målas.

Nu är det dags för lite depron! Jag började med canarderna och skar ut dem i ett stycke. Allt det i mitten ska skäras bort sen så att luftkanalerna är fria. Det var svårt att få canarderna lika på båda sidorna men jag tror att jag fick till det bra tillslut.

http://i.imgur.com/9ex3dIRl.jpg

http://i.imgur.com/sDS0Gjil.jpg

Här har jag ritat ut vingen på ett stort depronflak. Hade väldans problem med att få till mallen bra. Skrev ut hela ritningen som delades upp på ca. 50 stycken A4-ark. Mallen måste då klippas och tejpas ihop och det är svårt att få det helt rakt och jämnt. Ena sidan blev bra medan det på andra skilde några millimeter på sina håll. Hur löste ni detta? Jag gjorde så att jag vek mallen på mitten och använde ena halvan för båda sidorna. Då blev de båda vinghalvorna symmetriska. Som ni ser har jag på vänster vinghalva ritat dit nya linjer. Inte mycket som skilde men tillräckligt för att jag skulle vara missnöjd. Tror inte att det skulle påverka flygegenskaper särskilt mycket men vill ha det så noggrant som möjligt ändå.

http://i.imgur.com/aIDjwxal.jpg

Vingen är utskuren och provpassad! Ser riktigt snyggt ut. Blev ett litet glapp på en halv centimeter ungefär men det gör inte så mycket. Jag kan dra kablarna där.

http://i.imgur.com/TMZLRuul.jpg

http://i.imgur.com/R8teIAEl.jpg

Och nu börjar det lika något! Se så fin den är. Viggens former är verkligen fantastiska. :D

http://i.imgur.com/V6XyP0kl.jpg

http://i.imgur.com/cAOCAnyl.jpg

puggen
2015-11-17, 12:43
Blir riktigt bra, gjorde likadant vek mallen på mitten så dom blev lika...i spetsarna på sidan av vingen stack jag in en kolfiberpinne som jag gjorde spetsig så den skulle gå in lätt, detta för att depronspetsarna är lätta att bryta av annars.
/ roffe

FyoDisco
2015-11-17, 19:28
Ska också stoppa in kolfiberstavar i radarvarnarna på vingen. Hade du Roffe en tjockare kolfiberstav tvärsgenom hela vingen också?

JohanH
2015-11-17, 20:45
Originaldesignen har ett 6mm kolrör igenom vingen som vingbalk, sedan borrade jag ett 2mm hål i den som jag limmade 2mm kolstav i. sedan passa passa in depronbitarna för radarvarnarna. Blir lätt och urstarkt. Tror iof att några modeller byggts utan balk.. Mvh Johan Hansson

FyoDisco
2015-11-17, 22:12
Jag tänker nog bygga med ett kolfiberrör som vingbalk. Vingen känns alldeles för ostabil annars.

mogge
2015-11-17, 22:40
Ta istället för rör fyrkant kolfiber 6 x 6.

puggen
2015-11-17, 22:41
Jag tänker nog bygga med ett kolfiberrör som vingbalk. Vingen känns alldeles för ostabil annars.

Kolfiberrör ilagt i vingen ..jag limmade även på en 2mm balsalist på vingens framkanter det blir lite tåligare så, rundade den lite också..
/ roffe

FyoDisco
2015-11-18, 17:03
Har ingen fyrkantig kolfiberbalk utan endast rör. Köper nog balkar men hade tänkt prova med de rör jag har först.

FyoDisco
2015-11-18, 22:14
Nu har jag fått hem ett paket med fläkt, motor och ESC! Det blev en 70mm 12-bladig Change Sun med en Cyclone Power 2900kV motor och ZTW Beatles 80A fartreglage (länk till paketet (http://www.rc-castle.com/index.php?route=product/product&manufacturer_id=80&product_id=4896)). Fattas bara batteri och servon så har jag allt som behövs. Har en fråga angående batteri och servon, men den tar jag längst ner i inlägget.

http://i.imgur.com/XjBQ7BWl.jpg

http://i.imgur.com/xr8Uy8bl.jpg

Hur långt bak placerade ni fläkten? Blir det bra med så långt bak som på bilden? Hur fäste ni fläkten i modellen sen, med lim eller skruv kanske? Beror förstås på tyngdpunkten men har sett andra som satte fläkten så långt bak som möjligt för att få tyngdpunkten att hamna rätt.

http://i.imgur.com/QA7f7Ohl.jpg


Jag limmade även dit canardvingarna och skar bort allt det i mitten. Sen pusslades hålrummen som var kvar ihop med det som skars bort tidigare. Har efter bilden togs spacklat igen alla hål och fuligheter som blev vid canardvingarnas fästen på insidan av luftkanalen.

http://i.imgur.com/ihN2ne6l.jpg


Fråga: Angående batteri och servon. Jag har kollat en del på dessa men vet inte riktigt vad jag ska ha. Batteriet ska vara en LiPo på 4 celler, det vet jag. mAh är väl mer upp till mig beroende på utrymme, vikt och hur lång flygtid jag vill ha. Men det jag är mest fundersam på är C-värdet. Kommer 3300mAh och 35C räcka? Går det med mindre C också? Funderar lite på denna (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21404__ZIPPY_Compact_3300mAh_4S_35C_Lipo_Pack.ht ml) eller andra liknande från Hobbyking. Har inte förstått mig på hur man räknar, men visst blir det 3,3x35=115,5? Och det är alltså hur mycket batteriet klarar att belastast med eller vad man nu ska säga, eller är jag helt fel ute? Har läst på en del men inte riktigt greppat det hela.

Servon har jag ingen koll på alls. Kanske inte spelar särskilt stor roll men jag vet inte om det är något som man måste tänka på vid köp av servon. Jag antar att det inte behövs några värstingservon så kanske något som detta (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__32095__Turnigy_8482_TG9z_Eco_Micro_Servo_1_7kg_0 _12sec_9g.html) kan duga?

Är oerhört tacksam för svar på mina frågor!

puggen
2015-11-19, 10:50
På min Viggen sitter EDF,en 110 mm in från bakkant på kroppen till bakkant på fläkthuset, ser väl ut som du är ungefär rätt på bilden. Jag skar ut för öronen på huset i kroppen och limmade inte eller skruvade något alls, den kommer ju inte någonstans när öronen är infällda. Lite får du kanske karva i kroppen för att få ner den. På min har jag ingen insugsring , men får man dit den så blir nog draget lite bättre. Batteri kör jag med två 4s 1600 mha bredvid varandra i cockpit, det är Turnigy Nano Tech , tror det är 25C med 50C i burst, det blir ca, 3 min flygtid, Zippy som du refererar till är nog helt ok.. Servon skulle jag nog satsa på lite bättre, det är ändå ganska stora krafter på rodren, kanske digitala 9g eller 12grams.
Den acce,n du funderar på är lite tyngre än mina två och det är bra för tyngdpunktens skull, lägg i alla grejor ungefär där dom ska vara i kroppen och kolla hur det blir ungefärligen. Mitt fartreglage sitter precis i framkant av vingen och servona ungefär 5 cm in på vingen där bak..
Servoalternativ, http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__42778__Corona_DS_918MP_Digital_Servo_1_8kg_0_06s ec_9g_EU_Warehouse_.html

/Roffe

FyoDisco
2015-11-19, 23:42
Tack så mycket för ditt svar! Hade tänkt göra så att när jag har all elektronik så lägger jag ut det i planet för att se så att tyngdpunkten hamnar ungefär rätt. Ska kolla på ett bättre servo då. Det där var det allra billigaste och är nog då inge vidare heller. Vad är skillnaden på digitala servon och vanliga?

FyoDisco
2015-11-20, 14:09
Kan det här (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__47379__Turnigy_8482_MX_M801_Micro_MG_Servo_2kg_0 _10sec_12g.html) servot vara bättre? Eller bör det vara digitalt?

puggen
2015-11-20, 21:22
Det servot är betydligt bättre, ett digitalt servo har bättre o jämnare gång men det du hänvisar till är tydligen samma som ett Emaxservo, så ok...

/ roffe

FyoDisco
2015-12-04, 17:52
Dags att fixa förstärkningen i vingen!

Jag började med att skära ut 6mm av vingen där ett kolfiberrör med en diameter på 6mm ska ligga.

http://i.imgur.com/eBtma4Ul.jpg

Sedan provpassade jag kolfiberröret. Ser bra ut. Egentligen blir det väl bättre om man använder sig av en kvadratisk balk men hade endast rör så det fick bli såhär.

http://i.imgur.com/Iob3UOZl.jpg

Började med att limma fast röret på ena halvan med hjälp av smältlim.

http://i.imgur.com/vdw1laml.jpg

Radarvarnarna på vingen är väldigt ömtåliga så de förstärktes med varsitt 2mm kolfiberrör som borrades in i det större röret.

http://i.imgur.com/LZGJLuAl.jpg

Såhär blev det med radarvarnarna! Mycket stabilare nu.

http://i.imgur.com/zdTQzoNl.jpg

Nu är allt ihoplimmat.

http://i.imgur.com/M3LufXbl.jpg

En del spackel behövs för att få en så jämn yta som möjligt på vingen.

http://i.imgur.com/FGDP2jgl.jpg


Nu väntar jag bara på den resterande elektroniken innan jag kan fortsätta, och som tur är fick jag nyligen ett brev som säger att jag har ett paket från Hobbyking väntandes på postombudet. Ska hämta det så fort som möjligt. :D

37Anders
2015-12-05, 21:58
Hej kul att följa ditt bygge! Skickar en länk, som inspiration från mitt bygge. http://youtu.be/FaNtm3e7Ib4

FyoDisco
2015-12-07, 00:00
Hej kul att följa ditt bygge! Skickar en länk, som inspiration från mitt bygge. http://youtu.be/FaNtm3e7Ib4

Vilken fin modell! Är det någon byggsats som du har gjort den av eller?

37Anders
2015-12-07, 10:46
Det är samma som du bygger, Johan H/David W. Skalade upp den från 70 till till 90cm.

FyoDisco
2015-12-07, 19:50
Det är samma som du bygger, Johan H/David W. Skalade upp den från 70 till till 90cm.

Jaha, trodde det var någon annan modell då den såg större ut samt hade landningsställ, men då förstår jag omdu skalade upp den. Riktigt snyggt!

37Anders
2015-12-07, 20:13
Landningsstället är bara en styrbar startvagn. Provade att handstarta, men det slutade med en trasig cockpit och nos. Kan rekommendera dr madtrust led afterburner, riktigt cool effekt!

FyoDisco
2015-12-14, 22:33
Efter en del slipande och spacklande så känns vingen tillräckligt slät och fin. Jag har inte skurit loss rodrena ännu. Är det bäst att göra det efter att vingen är på plats eller innan? Gångjärnen, gjordes de av tejp?

http://i.imgur.com/63ECltfl.jpg

Sen fick jag hem ett paket innehållandes en del roliga grejer. Det är fyra stycken ackar (4s 3300mAh 35C), fyra stycken servon (Corona 939MG), LiPo Safebags, roderhorn och XT-60-kontakter. Varför det är fyra servon och fyra ackar när jag bara bygger ett flygplan är för att det möjligtvis byggs ett till flygplan. Har dubbla uppsättningar av allt.

http://i.imgur.com/Vd2Kd0bl.jpg

Jag började med att löda på kontakterna på batterierna. Det var lite krångligt då fästena på kontakten är så små jämfört med kabelns tjocklek.

http://i.imgur.com/8n5nAdXl.jpg

Sedan löddes det på längre kablar på fartreglaget. Detta må vara den fulaste lödningen ni någonsin har sett och jag är verkligen inte stolt över den. Det är så illa att jag skäms över att visa denna bild här men ska man bli bättre får man lära av misstagen och ta kritik. Jag är verkligen inte särskilt haj på det här med att löda och det finns säkert mycket bättre sätt att göra det på men förhoppningsvis duger lödningen. Jag tar gärna emot tips för att bli bättre!

http://i.imgur.com/Mkexp8al.jpg

Tillslut såg det ut såhär och jag är nöjd, även om flera av lödningarna inte var snygga. I ändorna av de tre kablarna på fartreglaget har jag lött dit kontakter för att kunna ansluta motorn. Lite lättare så än att löda ihop kablarna direkt och sen inse att motorn går åt fel håll.

http://i.imgur.com/h9S9lj9l.jpg

Efter att allt detta hade ordnats så satte jag fast fläkten på en liten rigg och testkörde det hela. Motorn fungerade och gick fint! Först åt fel håll men som tur var gick det enkelt att byta plats på två kablar och efter det gick motorn åt rätt håll!

puggen
2015-12-15, 11:49
Vad gäller roder så tycker jag att det är lättare att göra med vingen lös på byggbrädan, det blir mycket knöligare med monterad vinge..När det gäller lödning tex. att sätta ihop två kablar så klipper jag av så ev. lödning som är i ändarna kommer bort, sen tar jag av ca. 10mm på varje kabel av höljet, efter det trycker jag i ändarna i varandra och "snurrar" ytan med fingrarna så skarven och blir så tunn som möjligt sen löder jag. Det är viktigt att lödningar blir bra för det ska gå igenom några ampere när det är EDF. Följer med spänning ditt fortsatta byggande :))

/Roffe

Daniel Ahlin
2015-12-15, 13:18
Här är en lödmetod som fungerar bra.
https://www.youtube.com/watch?v=7t9nT3Hn9b0

puggen
2015-12-15, 14:11
Bra film, ungefär vad jag beskrev men dom snurrar en tråd runt också, det är bra ;-)

FyoDisco
2015-12-15, 20:59
Tack så hemskt mycket för tipsen Roffe och för länken till videon Daniel! Blev lite klokare nu. Borde ha tagit bort det som var lött från fabrik och gjort allt själv. Det färdiglödda gick inte att smälta så därför fick det bli som det blev. Gör nog om de värsta lödningarna för att minimera risken för motorbortfall.

puggen
2015-12-15, 21:54
Du får värma lite mer med lödkolven på fabrikslödda grejor så ordnar det sig..

Killenheladagen
2015-12-16, 20:31
Här är en lödmetod som fungerar bra.
https://www.youtube.com/watch?v=7t9nT3Hn9b0
Den här kör jag alltid när jsg byter ESC - KOPPLING eller battericonnector och den är hårdare än en olödd stålwire!! Har aldrig släppt eller glappat för mig!!! Bästa metoden!!

Killenheladagen
2015-12-16, 20:31
Frågan är varför de löder ihop svart och röd?!?

FyoDisco
2015-12-16, 21:53
Frågan är varför de löder ihop svart och röd?!?

Det är väl bara ett exempel men egentligen spelar det ingen större roll vilka färger det är. Det är mer för att visa vilken som är minus och vilken som är plus. För mig går den röda kabeln på ESC till den svarta på motorn och tvärtom, men det är för att jag var tvungen att byta plats på två kablar så att motorn går åt rätt håll.

Killenheladagen
2015-12-16, 21:58
Det är väl bara ett exempel men egentligen spelar det ingen större roll vilka färger det är. Det är mer för att visa vilken som är minus och vilken som är plus. För mig går den röda kabeln på ESC till den svarta på motorn och tvärtom, men det är för att jag var tvungen att byta plats på två kablar så att motorn går åt rätt håll.
Jo absolut jag har själv gjort det, dock ej om jag skulle göra en how-to video :)
Om man har.många modeller.kan man säkert glömma en sån där grej och det kan bli tråkigt, jag vill t o m ha krympslang i samma färg som kabeln:)

FyoDisco
2015-12-17, 22:55
Ja säkrast är ju att ha samma färg på hela kabeln så minimeras risken för misstag. Jag har åtminstone krympslangarna i samma färg om kablarna skulle råka vara i olika färger. Då är det inte så stor risk att det blir fel.

FyoDisco
2016-01-02, 21:51
Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade här men bygget har inte stått still. Tvärtom! En del har hänt faktiskt. Hade tänkt uppdatera med en del av det senaste nu.

Först och främst så kände jag att mina tidigare lödningar var så usla så det var bara att löda om och löda rätt. Jag följde era tips och det blev bättre. Tack så mycket!

http://i.imgur.com/lcSYHwEl.jpg

http://i.imgur.com/xY6wlvql.jpg

Kablarna och fartreglaget ska ju ligga i buken, under vingen, och för att få plats med dem var jag tvungen att ta bort en del material. Det blev till att ta bort ganska mycket för att få plats med allt. Jag borde kanske ha valt ett lite mindre fartreglage men nu får allt plats ändå så det får duga. Där det är öppet är det meningen att fartreglaget ska sitta så att det får kylning.

http://i.imgur.com/9LtjMUOl.jpg

Jag provpassade motorn och för att jag skulle få ihop de två kroppshalvorna ordentligt så var jag tvungen att ta bort en del material i luftkanalen.

http://i.imgur.com/TfTfyLsl.jpg

Servokablarna har jag tänkt att de ska gå tillsammans med övriga kablar och jag har därför skurit ut två små gångar så att kablarna får plats mellan vingen och kroppen.

http://i.imgur.com/5GFwG20l.jpg

puggen
2016-01-02, 22:02
Ser riktigt jysst ut :-)

Killenheladagen
2016-01-03, 15:06
Och nu när du fått i ditt stora fartreglage så är det väl bra att ha? Skönt med lite marginaler där .
Mvh Gustaf

FyoDisco
2016-01-03, 20:16
Tack Roffe!

Jo visst är det skönt att ha lite marginaler i systemet. Det gick ju ganska precist att få dit fartreglaget utan att behöva ta bort allt för mycket material. Lite smalare kablar hade passat bättre också men de hade då kanske inte klarat att hantera strömmarna.

FyoDisco
2016-01-06, 20:05
Dags att limma vingen på plats. Inga problem alls att få dit den. Jag använde UHU Por som lim. Funkar väldigt bra tycker jag.

http://i.imgur.com/idUzWqql.jpg

http://i.imgur.com/XZRfygjl.jpg

För att få en jämnare yta i luftkanalen så spacklade jag lite där det gick igenom till vingen.

http://i.imgur.com/RTR4rgBl.jpg

Här provpassar jag fartreglaget. Kablar var för korta här och kablar var för korta där så det blev till att skära upp allt, kapa och förlänga och löda om. Inte kul men det var tvunget att göras. Man lär sig av sina misstag. Efter det passade allt bra.

http://i.imgur.com/3NfLiN7l.jpg

Servona provpassades också och de satt bra.

http://i.imgur.com/T0tOkcyl.jpg

http://i.imgur.com/kJ7u7HTl.jpg

Jag skar till framkanten på vingen och slipade den lite för att den skulle bli mer strömlinjeformad och inte så kantig som den var innan.

http://i.imgur.com/Zf08J0bl.jpg

http://i.imgur.com/XFtMOcal.jpg

Radarvarnarna rundades lite.

http://i.imgur.com/2j29AzSl.jpg

Undersidan provpassades också och den sitter bra den med.

http://i.imgur.com/SLhGhMgl.jpg

Det är öppet för fartreglaget så att det ska få kylning.

http://i.imgur.com/9j5XmN5l.jpg

Killenheladagen
2016-01-06, 21:02
Snygg lösning för kylningen av din esc !! Den är ju stor och du kyler hela ytan vilket lär ge väldigt god kyleffekt, tänkte du låta det vara i luftkanalen först ?
Bra gjort, tror folk ofta skjuter sig själva i foten genom att proppa en massa komponenter i luftkanalen.
Riktigt snyggt, jag vill också ha!
Mvh Gustaf

jocke1963
2016-01-06, 21:34
Det är öppet för fartreglaget så att det ska få kylning.


De stora reglagen brukar ju ha kylflänsar.
Jag har på några såna skurit bort en del av krympslangen så att man får ännu bättre kylning...

FyoDisco
2016-01-07, 00:46
Snygg lösning för kylningen av din esc !! Den är ju stor och du kyler hela ytan vilket lär ge väldigt god kyleffekt, tänkte du låta det vara i luftkanalen först ?
Bra gjort, tror folk ofta skjuter sig själva i foten genom att proppa en massa komponenter i luftkanalen.
Riktigt snyggt, jag vill också ha!
Mvh Gustaf

Tack så mycket! Det var inte jag som kom på idén med att ha fartreglaget placerat i buken men det är en mycket bra idé i vilket fall som helst. Jag funderade förut på att kanske ha det där de två luftkanalerna går ihop men övergav den tanken då det nog skulle bli bättre att ha fartreglaget i buken. Och med tanke på hur stort mitt fartreglage är så hade det inte gått att ha den i luftkanalen.


De stora reglagen brukar ju ha kylflänsar.
Jag har på några såna skurit bort en del av krympslangen så att man får ännu bättre kylning...

Jag har sett flera som har kylflänsar på sina fartreglage men på detta fartreglage medföljde det inga, oturligt nog. Hade sett bättre ut och kylt bättre. På andra sidan som ligger in mot vingen så är det bara platt.

mogge
2016-01-07, 02:28
Jag gjorde misstaget att få ca 1cm av kablarna att sticka ut en liten bit i utloppsröret. Efter maiden gick den bra men efter ett par flygningar så tappade den kraft. Det visade sig blåset hade dragit ut kablarna så dom hängde i en båge. Inte mycket men oj vad det påverkade negativt. Lyckades efter mycket möda skära in kablarna o spackla slätt. Nu är det en enorm skillnad.
Flyger ju som en trainer o är superstabil, helt odramatiskt. Verkligen kul kärra.
/M

FyoDisco
2016-01-07, 20:45
Jag gjorde misstaget att få ca 1cm av kablarna att sticka ut en liten bit i utloppsröret. Efter maiden gick den bra men efter ett par flygningar så tappade den kraft. Det visade sig blåset hade dragit ut kablarna så dom hängde i en båge. Inte mycket men oj vad det påverkade negativt. Lyckades efter mycket möda skära in kablarna o spackla slätt. Nu är det en enorm skillnad.
Flyger ju som en trainer o är superstabil, helt odramatiskt. Verkligen kul kärra.
/M

Hoppas att det inte sker mig. Ska bli spännande att se hur min modell flyger, om den nu flyger det vill säga haha. Ser verkligen framemot jungfruflygningen! Har sett videos på när ni flyger era Viggenmodeller, Mogge och Puggen. Flyger oerhört fint!

FyoDisco
2016-01-14, 14:01
Fläkten har limmats på plats.

http://i.imgur.com/pMGsHw6l.jpg

Och kablarna sitter där de ska.

http://i.imgur.com/cDTQxmOl.jpg

Såhär blev det i utrymmet i nosen. Blir ganska trångt med batteriet men det går.

http://i.imgur.com/mtp0ukvl.jpg

Vingsadeln har limmats på plats med UHU Por. Sitter bra men det behövs spacklas en del.

http://i.imgur.com/kexocHnl.jpg

Vingsadeln är tunn och ömtålig och den sitter i ett väldigt utsatt läge då modellen ska buklandas så här behövs det definitivt glasas. Glasade ni hela vingen också eller bara kroppen? Vad för epoxi kan funka? Duger Biltemas lamineringsepoxi? http://www.biltema.se/sv/Bat/Kemikalier/Polyester-och-Epoxi/Lamineringsepoxi-2000020523/

http://i.imgur.com/GB7Tlbzl.jpg

Efter vingsadeln var det dags att limma ihop de två kroppshalvorna. Så jag hade sett framemot detta moment men jag var även lite rädd för att det skulle gå helt åt pipsvängen. Som tur var så var det inga större problem med att få ihop allt. Lite vikter behövdes i fram samtidigt som jag tryckte ihop bakdelen lite för att det skulle sitta ordentligt.

http://i.imgur.com/T5uv1fOl.jpg

http://i.imgur.com/bYvUx7ml.jpg

Det blev riktigt bra men det behövs spacklas en del i skarven mellan övre och undre kroppshalva. Och som ni kan se så har jag gjort huven större för att lättare kunna stoppa i och ta ur batteriet. Annars skulle det bli väldigt knepigt.

http://i.imgur.com/edxZRXCl.jpg

Lite spackel.

http://i.imgur.com/ZXnB9lWl.jpg

http://i.imgur.com/mvPqZCal.jpg

Såhär blev det i cockpit.

http://i.imgur.com/5MUx98Gl.jpg

Luftintagen ska ju skäras till lite för att bli mer skalenliga. Här har jag börjat fixa det ena luftintaget.

http://i.imgur.com/JkjTGBWl.jpg

En fena måste ju modellen ha och här har jag skurit ut fenan och provpassat den. Som ni kan se på fenan så är det jaktverisionen som denna modell ska föreställa. Dock så kommer jag vänta med att limma dit fenan för att inte riskera att den bryts av vid hanteringen av modellen.

http://i.imgur.com/OM2JGAnl.jpg

puggen
2016-01-14, 15:25
Snart färdig ju ;) ser bra ut, jag glasade både kropp o vinge med 25g väv och använde Biltemas produkt som du hänvisade till det funkade bra, men man måste blanda noga...

/Roffe

FyoDisco
2016-01-14, 20:06
Snart färdig ju ;) ser bra ut, jag glasade både kropp o vinge med 25g väv och använde Biltemas produkt som du hänvisade till det funkade bra, men man måste blanda noga...

/Roffe

Ja nu är det inte långt kvar! Okej, får se om jag glasar hela modellen eller bara de mest kritiska områdena. Det beror på vad modellen väger. Har inte så jättemycket väv heller så jag börjar nog med att bara glasa vissa områden.

puggen
2016-01-15, 16:38
För att skona vingframkant o nosvingens framkant limmade jag på 2 mm balsakanter, gjorde nog det på fenan också förresten :)
/Roffe

FyoDisco
2016-01-16, 12:32
För att skona vingframkant o nosvingens framkant limmade jag på 2 mm balsakanter, gjorde nog det på fenan också förresten :)
/Roffe

Bygger jag fler Viggenmodeller av denna typ så ska jag nog limma dit balsalister på vingframkanter. Kommande modeller kommer nog bli mycket bättre då jag har lärt av alla misstag, förhoppningsvis. :D

FyoDisco
2016-01-16, 13:34
Igår började jag fixa till luftintagen. Det blev lite sådär men med mer spackel och sen glasfiber så bör det se okej ut.

http://i.imgur.com/PeZqVRcl.jpg

En del av materialet som är mellan luftintagen och kroppen ska bort för att efterlikna riktiga Viggen. Det var lite knepigt att få bort men med ett vikt sandpapper gick det. Dock så var det mycket tunnare till lufintagen än vad jag trodde så jag råkade slipa igenom och in till luftintaget. Bara att spackla och hoppas att det inte ser allt för hemskt ut. Jag får vara försiktigare med slipandet helt enkelt.

http://i.imgur.com/T9dZpcUl.jpg

Sedan limmade jag fast servona i vingen så att de sitter där de ska.

http://i.imgur.com/n8pPbSTl.jpg

Rodrena har här kommit på plats med hjälp av gångjärnstejp. Det verkar fungera väldigt bra och nu ser vingen ut så som den ska.

http://i.imgur.com/M28FdlLl.jpg

En viktig detalj är vingrotsutfyllnaderna så de måste jag sjävklart fixa. Jag klippte ut en mall från ritningen och skar ut delen från ett flak 3mm depron. Det krävdes en del justerande av vingrotsutfyllnaden som jag skar ut från depronet men till slut passade den någorlunda. Utfyllnaden som ni ser på bilden är inte den som jag ska använda då den är för kort som ni kan se men den använde jag bara för att provpassa och eftersom den sitter okej så kan jag använda den som mall sen.

http://i.imgur.com/gPVt4DSl.jpg


En fråga: Hur fixade ni noskonen egentligen? Jag har sett att de flesta har tagit en bit med cellplast och satt dit någon bult för att sen slipa den på en bandslip med hjälp av en skruvdragare. Jag försökte igår men fick inte till det. Främst på grund av att jag inte fick bulten att sitta i cellplasten, och jag hade limmat dit en liten plywoodbit som skulle hålla bättre men det hjälpte ändå inte.

Thomas
2016-01-16, 14:55
Limma bulten med PU-lim.
Vänta nåt dygn tills det har härdat ordentligt...

FyoDisco
2016-01-16, 15:06
Limma bulten med PU-lim.
Vänta nåt dygn tills det har härdat ordentligt...

Okej, tack! Ska göra det. Med smältlim fungerade det inge vidare.

puggen
2016-01-17, 09:38
Det går åt en lång träskruv, 10 cm och dra in den så bara 2 cm är utanför, sen får man vara lätt på handen. Karva bort en del med kniv innan du börjar....funkade bra för Mogge och mig..

/Roffe

FyoDisco
2016-01-17, 17:08
Det går åt en lång träskruv, 10 cm och dra in den så bara 2 cm är utanför, sen får man vara lätt på handen. Karva bort en del med kniv innan du börjar....funkade bra för Mogge och mig..

/Roffe

Tack! Ska försöka med det så får vi se om jag får till det.

Baua
2016-01-17, 19:44
Hej!
Härligt bygge.
Ett råd i all välmening.
Jag ser att du har lött ihop kablarna mellan motorn och fartreglaget, har du kollat att motorn går åt rätt håll efter det?
Jobbigt om man står och ska göra maiden med en fläkt som suger istället för trycker...

Mvh
Magnus

FyoDisco
2016-01-18, 20:57
Hej!
Härligt bygge.
Ett råd i all välmening.
Jag ser att du har lött ihop kablarna mellan motorn och fartreglaget, har du kollat att motorn går åt rätt håll efter det?
Jobbigt om man står och ska göra maiden med en fläkt som suger istället för trycker...

Mvh
Magnus

Tack Magnus!
Det är lugnt, det har jag redan tänkt på. Innan allt sattes ihop så testade jag så att motorn gick åt rätt håll och motor- och fartreglagekablarna sitter också ihop med banankontakter som du kan se på bilden nedan så det är ingea större svårigheter att byta plats på två kablar om det skulle krävas. :)

http://i.imgur.com/vDo7rTwl.jpg

hassi74
2016-01-19, 01:05
SÅ skoj att se att det inte bara är jag som har blivit Viggen tokig. Tack Johan Hansson.

Tänkte kort dela med mig av mina erfarenheter hittills.
Hagmans Sprayspackel... 56594

Smältlim (hightemp) 56595

Första mallarna 56596

Lite redigering och nya utskärningar. Först Botten och sedan toppen. 5659756598

Blev rekommenderat detta lim istället för UHU Por av personal på Beijer Bygg i Uppsala.56599
Kan bara hålla med att det var ett bra lim.
Testade att limma ihop en ganska tunn fog.
Det var inte limmet som brast när jag försökte knäcka fogen.

Jag kommer med spänning följa ditt snabba bygge (och förhoppningsvis se till att mitt också blir klart...).

//Fredrik

hassi74
2016-01-19, 01:07
Nu kom jag på vad jag glömde fråga.
Du skrev tidigt att du hade fått tag i dina mallar laserutskurna.
Jag tar tacksamt emot tips på vem jag ska kontakta.
//Fredrik

FyoDisco
2016-01-19, 02:44
Hej Fredrik!

Vad kul att se att det är någon annan som också bygger Viggen! Skapa gärna en tråd för ditt bygge också om du har lust. Det vore kul att följa för det ser riktigt bra ut hittils!

Ajajaj, tur att jag inte har fått för mig att prova Hagmans sprayspackel utan jag blev varnad tidigare i tråden. Ser inge vidare ut det där inte. Blev väl till att skära ut nya delar eller gick det att reparera?

Smältlim funkar väldigt bra för mig men det gäller att ta det försiktigt och det är svårt att slipa sen om limmet hamnar där det inte ska vara. UHU Por funkar bra men det tar ganska snabbt slut om man ska limma mycket. Jag bor själv i Uppsala så jag får gå in på Beijer Bygg och köpa det där limmet. Verkar väldigt bra så det ska jag definitivt prova. Tack för tipset!

Det är nog ingen idé att fråga han som skar ut mina mallar då han är omöjlig att få tag i så jag vet inte ens om han finns. När jag vill få tag på någon kunde laserskära mallen så googlade jag och fråga några företag om de kunde ge mig några priserbjudanden. De flesta tog runt tusenlappen. Inte direkt billigt men det kan vara värt det. Bästa är väl egentligen om man känner någon som kan laserskära. Då kanske det blir billigare.

karstena
2016-01-19, 05:20
Han her tilbyder at laserskære og jeg ved fra andre at hang gør en meget fin job til en meget rimelig pris.

http://modelflyveforum.dk/member/2256-anton-anton

FyoDisco
2016-01-26, 01:57
Här har jag pillat dit den lilla anordningen som ska hålla stötstången på plats.

http://i.imgur.com/rRWBUngl.jpg

Roderhorn är på plats. Jag satte även idag dit stötstängerna och allt, så det är klart, men jag glömde att ta en bild på det. Fixar det senare.

http://i.imgur.com/G5MZkwEl.jpg

I princip det enda som är kvar innan jag kan börja glasa är nosen, och att få till den är något som jag har oroat mig för länge. Jag hade satt dit en ca. 10cm lång skruv och den var limmad med trälim. Jag skar bort en del material till att börja med för att underlätta slipningen.

http://i.imgur.com/kf1DjGOl.jpg

http://i.imgur.com/2L5FbVul.jpg

Jag gjorde rätt i att oroa mig för detta moment. Det gick åt pipsvängen. Jag lyckades inte alls slipa delen som var tänkt att bli en nos. Till slut lossnade skruven från materialet och det var kört. Känner mig verkligen less på det här. Vet inte hur jag ska få till det. Kanske jag gjorde något fel? En annan sorts skruv? Eller slipade jag fel? Nu får ni hjälpa mig så mycket jag bara kan så att jag kan komma i mål med detta bygge!

finnen
2016-01-26, 03:37
Det där ser ut som en maskinskruv i ganska tunn dimension? Jag skulle ta till en rejäl träskruv, så grov som möjligt, så att det får ordentligt fäste i foamen.

jocke1963
2016-01-26, 07:16
Du blev ju tipsad om att använda PU-lim till noskonen...
Tog du vanligt trälim istället?
Ta som sagt en grövre skruv, som du limmar med PU-lim.
T.ex:
https://www.byggmax.se/verktyg/lim-tejp-och-fog/lim/tralim-pu-tremco-p180002
http://www.clasohlson.com/se/Vattenfast-polyuretanlim-Cascol-Casco/34-3446

jocke1963
2016-01-26, 07:22
Roderhorn är på plats.
http://i.imgur.com/G5MZkwEl.jpgKänns som dina roderhorn sitter för långt bak på roderytan...?
De ska ju sitta mer i själva böj-leden, typ:

56741

puggen
2016-01-26, 10:16
Inte lätt det där med nosen, du måste grovforma nosen konisk så du bara har lite kvar när du kör den mot ett roterande slipband samtidigt som nosen roterar i borrmaskiner...vi använde en 8mm grov skruv utan att limma den....tappa inte sugen nu med nosen, det ordnar sig ;-)

puggen
2016-01-26, 14:17
http://www.svensktmodellflyg.se/users/233/20130906_155036.jpg kanske till någon hjälp, här slipar jag "min " nos ��

FyoDisco
2016-01-26, 19:56
Känns som dina roderhorn sitter för långt bak på roderytan...?
De ska ju sitta mer i själva böj-leden, typ:

56741

Tack för att du påpekar det! Visste inte riktigt hur jag skulle sätta roderhornen men tänkte att jag sätter dem så långt fram det går utan att de hamnar på gångjärnstejpen. Fast det hade nog inte gjort något om de hade hamnat på tejpen. Bör jag flytta roderhornen längre fram?

FyoDisco
2016-01-26, 20:00
Tack för era svar!

Det var nog en lite väl liten skruv jag använde mig av. Tog den bästa som fanns hemma men får ta och gå förbi Biltema eller Bauhaus och köpa en rejälare skruv.

Jag använde Titebond Original Wood Glue då det var det som fanns i bygglokalen. Tänkte att det kanske skulle funka lika bra som Cascos trälim. Det verkade hålla till en början men det är kanske inte lika starkt. Ska använda PU-lim nästa gång, samt en större träskruv och forma till nosen mer innan jag börjar slipa.

Landin81
2016-01-27, 01:45
Gör två mallar, en stor och en liten, limma fast symmetriskt och använd foarmcuttern som du gjort med dina andra delar.

FyoDisco
2016-01-27, 03:56
Gör två mallar, en stor och en liten, limma fast symmetriskt och använd foarmcuttern som du gjort med dina andra delar.

Hur menar du? Ska det vara en lite större mall för den bakre delen av nosen och sen en liten mall som ska sitta längst fram?

Landin81
2016-01-27, 12:56
Exakt. Typ något sådant här. Ställ blocket på bordet, ta en lång värmetråd och fäst ändarna i varsin liten träkloss etc och connecta tråden till fartreglaget. sen följer du runt mallarna med båda ändarna
56746

puggen
2016-01-27, 16:28
Problemet är väl isåfall att det inte är en rak linje mellan spetsen och bakdelen på noskonen, skär man med tråd blir det en kon med raka sidor...

FyoDisco
2016-01-27, 19:30
Exakt. Typ något sådant här. Ställ blocket på bordet, ta en lång värmetråd och fäst ändarna i varsin liten träkloss etc och connecta tråden till fartreglaget. sen följer du runt mallarna med båda ändarna
56746

Så skulle man kunna göra, men då blir det som Puggen säger helt raka linjer vilket det inte ska vara på Viggens nos.

Landin81
2016-01-27, 19:32
Så skulle man kunna göra, men då blir det som Puggen säger helt raka linjer vilket det inte ska vara på Viggens nos.
Det beror ju helt på vad man använder för mallar.

mogge
2016-01-27, 21:29
Limma ett grovt sandpappersark på en plyfabit. Köp en s.k. fransk skruv ,lång, 8mm grov eller det en borrmaskin klarar. Såga av skallen. Det är den grova gängan som gör att det sitter som berget. Det slipar man på frihand på ett både enkelt o snabbt sätt. Lätt att fixa rundningen på frihand. Börja med att i tjockänden rita upp diametern med en passare. fyll i med tuschpenna så ser man lätt hur mycket man ska avverka.
/M

jocke1963
2016-01-27, 21:42
Det beror ju helt på vad man använder för mallar.

Hur tänker du nu?

Landin81
2016-01-27, 23:31
Hur tänker du nu?
Allt beror på vad man har för mallar. Ovala som runda. Ska man ha en nos som är rund men där spetsen sitter längre ner än mitten etc etc etc. Allt går ju att göra beroende på vad man har för mall.

mogge
2016-01-28, 00:15
Landin 81.
Vad vi menar är att det går inte att skära med tråd då den blir en rak kon. Den ska så att säga kupas- liknas vid en gevärskula.
det närmaste jag kan förklara. finns säkert ett geometriskt namn.Det bästa är väl att googla en vigg i fullskala.
/M

Landin81
2016-01-28, 04:26
Gör som jag skrev från början, en stor mall och en liten (lite större än vad resultatet skall bli). Borra ett hål i mitten på den stora mallen, stoppa i en m6 bult och en mutter på andra sidan. Limma fast mallen med bultskallen in mot frigoliten, skär ut genom mallen, ta sedan bort lilla mallen och låt den stora sitta kvar, stoppa in skruven och dra åt den i din borrmaskin, sen slipar du resten med sandpapper. =)

56759

andWho
2016-01-28, 15:02
Men snälla, det är klart att det går att grovskära som en kon med raka sidor, bara den är lagom för stor så att man kan finslipa fram den rätta formen sedan.
/A

FyoDisco
2016-01-28, 17:10
Gör som jag skrev från början, en stor mall och en liten (lite större än vad resultatet skall bli). Borra ett hål i mitten på den stora mallen, stoppa i en m6 bult och en mutter på andra sidan. Limma fast mallen med bultskallen in mot frigoliten, skär ut genom mallen, ta sedan bort lilla mallen och låt den stora sitta kvar, stoppa in skruven och dra åt den i din borrmaskin, sen slipar du resten med sandpapper. =)

56759

Jasså, du menar att man ska slipa sen för att få till den bulliga formen. Ja då förstår jag. Det är klart att det går och det kan ju vara ett alternativ om jag aldrig får fason på den andra metoden, men annars verkar det vara ungefär lika mycket jobb som att slipa hela nosen från grunden så då kan man lika gärna göra så.

FyoDisco
2016-01-28, 17:11
Limma ett grovt sandpappersark på en plyfabit. Köp en s.k. fransk skruv ,lång, 8mm grov eller det en borrmaskin klarar. Såga av skallen. Det är den grova gängan som gör att det sitter som berget. Det slipar man på frihand på ett både enkelt o snabbt sätt. Lätt att fixa rundningen på frihand. Börja med att i tjockänden rita upp diametern med en passare. fyll i med tuschpenna så ser man lätt hur mycket man ska avverka.
/M

Tack för svaret, Mogge! Ska köpa en passande skruv imorgon. Men varför ska man limma på sandpapper på plyfabiten?

mogge
2016-01-28, 17:27
And Who? skär du raka sidor tar du ju bort materialet som behövs för den bulliga mittbiten. Jämför med en älgpatronkula,den har väl inga raka sidor och är då ralkt ingen kon.

mogge
2016-01-28, 17:30
Jo om du inte limmar fast sandpappret mot underlaget så far det iväg när du börjar sandpappra med den på borrmaskinen fastsatta,grovt spetsade, friggolitbiten som då roterar.

puggen
2016-01-28, 18:23
Det här var ju kul, nu har vi snart all världen metoder att tillgå ;) om man inte har en bandslip att köra mot när man slipar så är Mogges metod att limma fast ett slippapper att köra emot alldeles ypperligt.. Du är väl snart yr i huvudet av alla sliptips Fyodisco ;)

andWho
2016-01-28, 21:54
And Who? skär du raka sidor tar du ju bort materialet som behövs för den bulliga mittbiten. Jämför med en älgpatronkula,den har väl inga raka sidor och är då ralkt ingen kon.

Men missförstå mej rätt. Jag skrev "...lagom för stor..."
Vilket då skulle betyda att den ska vara så stor att "älgkulan" får plats helt och hållet inuti den raka konen. Inklusive den "bulliga mittbiten", den får ju inte hamna utanför konen och bli avskuren.
/A

jocke1963
2016-01-28, 23:20
Men missförstå mej rätt. Jag skrev "...lagom för stor..."
Vilket då skulle betyda att den ska vara så stor att "älgkulan" får plats helt och hållet inuti den raka konen. Inklusive den "bulliga mittbiten", den får ju inte hamna utanför konen och bli avskuren.
/A


[emoji106][emoji122]

mogge
2016-01-28, 23:42
Aha. Exakt så. Nu ramlade poletten ner på rätt ställe.
/M

puggen
2016-01-29, 07:51
AndWho, du är ju med i Malmenklubben så du vet ju hur en Viggen ser ut ;)

/Roffe

andWho
2016-01-29, 17:23
Ja, jovisst. Men har inte jobbat på SAAB så detaljerna vet du nog lika mycket eller mer om.
Fråga mej istället om datorsystemet ombord, jobbade en del med tillverkningen o testandet av CK37 på DataSAAB.
/A

puggen
2016-01-29, 19:44
Utanför ämnet nu, men du har ju Flygvapenmuseum intill, intressant det du jobbat med... :-)
Tillbaka till ämnet...

/roffe

FyoDisco
2016-01-29, 22:35
Köpte idag en fransk träskruv som jag drog in i nosdelen tillsammans med PU-lim. Nu får de torka ett tag så får vi se om nästa försök blir mer lyckat. :D

Fyhren
2016-01-30, 18:12
Hej

Limma in en skruv i varje ände ( alternativt en gängstång genom hela biten) och låt den ena sitta i borrmaskinen och den andra i en plåt med ett passande hål. Plåten sätter Du fast i ett skruvstycke.

Med ena handen håller Du borrmaskinen och eftersom skruven i den andra sidan sitter i hålet i plåten så får Du styrning på den sidan också. Sen håller Du raspen, filen, sandpappret i andra handen och formar rätt form när maskinen går.

Att försöka "svarva" en friggobit som bara sitter fast i borrmaskinen men inte i andra änden är nog dömt att misslyckas.

Hälsn
PF

puggen
2016-01-30, 21:37
Inte dömt att misslyckas, både Morgan o jag hade "bara" en bult i ena ändan, inte ens limmad. Vi slipade till dom på några minuter, men då körde vi mot ett roterande slipband...
/roffe

puggen
2016-01-31, 19:37
Om du bott närmare Växjö hade vi fixat nosen i snickeriet där vi var och slipade våra nosar...

/roffe

andWho
2016-01-31, 20:20
Trixet är väl att bandslipen gör jobbet och borrmaskinen bara "vänder på steken". Då blir det väl ingen större belastning på skruvar o limning. Ska borrmaskinen göra hela jobbet själv, bara mot ett slippapper, blir det nog en annan femma.
/A

puggen
2016-01-31, 22:44
Det ligger nog lite i det andWho :-) men en fransk bult biter bra i frigoliten om den inte är för porös...
/R

FyoDisco
2016-02-02, 02:19
Om du bott närmare Växjö hade vi fixat nosen i snickeriet där vi var och slipade våra nosar...

/roffe

Ja det hade varit mycket lättare och det hade uppskattats med lite hjälp, men äsch, kunde ni så kan jag. Förr eller senare så bör jag få till det. :D

FyoDisco
2016-02-16, 01:28
Det har gått lite framåt den senaste tiden men jag har tyvärr inte haft lust till att uppdatera tråden. Här kommer i alla fall bilder från det som har hänt de senaste veckorna!

Jag har i princip bara kämpat med nosen då jag vill få till den innan jag går vidare med något annat.

Här nedan är limmet som jag använder nu samt skruvarna som jag köpte. Två olika sorters skruvar köptes men hittils har jag bara provat den franska träskruven till höger. Den fungerar alldeles utmärkt och likaså gör limmet!

http://i.imgur.com/tIPmQetl.jpg

Måttet för nosen har jag ritat av.

http://i.imgur.com/NL5I5hzl.jpg

På första försöket med den nya skruven så märkte jag genast skillnad. Det gick mycket lättare att slipa. Dock stötte jag på andra problem. Nosdelen vobblar när jag snurrar på den och sedan blir nosen oval när den är slipad som ni kan se på bilderna nedan. Vet inte om den blir oval för att jag gör något fel eller om det bara är för att den vobblar lite. Det var väldigt svårt att få i träskruven helt spikrakt, trots att jag använde mig av en pelarborr.

http://i.imgur.com/nJwdJUNl.jpg

http://i.imgur.com/m1cpkoWl.jpg

FyoDisco
2016-02-16, 01:46
Eftersom den förra nosen inte blev helt bra så skrotades den och en ny nos påbörjades. Den här gången tog jag det lite lugnare och det blev ett bättre resultat tycker jag.

http://i.imgur.com/YQTq2BMl.jpg

Den blev inte lika oval som den förra delen men helt perfekt rund var den ändå inte. Delen vobblade fortfarande lite på borrmaskinen, trots att jag väldigt noggrant försökte få skruven rak.

http://i.imgur.com/VlQAIhBl.jpg

Jag råkade skära bort lite väl mycket material i början men som tur var så var det inte för mycket för att förstöra hela denna nos. Det var dock på gränsen.

http://i.imgur.com/ZlwASyMl.jpg

Med nosen färdig ser den ut såhär. Formerna är inte helt korrekta men jag är tillräckligt nöjd så det får duga. Kände att jag inte ville fortsätta med att slipa för att försöka få till en bättre form men då istället riskera att förstöra denna nos helt och sen bli tvungen att börja om på nytt. Jag kanske finputsar nosen lite i efterhand med fint sandpapper.

http://i.imgur.com/npijmfdl.jpg

http://i.imgur.com/5e6kv4wl.jpg

http://i.imgur.com/1zqNciNl.jpg

Och såhär ser nosen ut när den sitter på plats! Äntligen säger jag bara! Detta var inget roligt moment och därför har bygget gått så segt den senaste tiden. När jag igår fick till det till slut så blev jag överlycklig och nu kommer bygget förhoppningsvis gå snabbare framåt.

http://i.imgur.com/Q1XxlaVl.jpg

http://i.imgur.com/CWOUYNwl.jpg

http://i.imgur.com/eTgtZ95l.jpg

http://i.imgur.com/NF0cxLNl.jpg

Hur fixades ni upphöjningen som blir som en övergång mellan nos och huv? Just nu är det en kant där som ser riktigt ful ut. Limmade ni dit cellplast som slipades till eller går det att bara spackla till hela?

http://i.imgur.com/vCsc73yl.jpg

Det blev också en ganska dålig passform med huven. Jag får försöka lösa det på något sätt.

http://i.imgur.com/HUf2a37l.jpg

puggen
2016-02-16, 15:14
Jag gläds med dig, nosen blev ju skitfin :-) för att komma i samma nivå huv o nos limmade jag på en liten bit på nosen och slipade till så det passade mot huven...m.a.o. en förlängning av huven ut på nosen..

/Roffe

FyoDisco
2016-02-17, 00:27
Tack Roffe! Ska limma dit en liten bit cellplast och slipa till den. :)

hassi74
2016-02-22, 17:32
Det blev ju skitsnyggt!
Rätt vinkel på nosen dessutom! Blir sugen att ta tag i min Viggen också!

FyoDisco
2016-02-24, 23:22
Det blev ju skitsnyggt!
Rätt vinkel på nosen dessutom! Blir sugen att ta tag i min Viggen också!

Tack så mycket! Jag tycker absolut att du ska ta tag i din Viggen. Desto fler desto bättre! ;)

FyoDisco
2016-03-02, 22:53
För att få huven att passa bättre så fyllde jag i med lite material.

http://i.imgur.com/bCswDbFl.jpg

Denna viktiga detalj nedan har fixats. Dock är den inte klar på bilden.

http://i.imgur.com/WoTRO2zl.jpg

Ena vingrotsutfyllnaden provpassas. Efter många försök lyckades jag få till en bra del.

http://i.imgur.com/bhpAONcl.jpg

Övergången från nos till huv har slipats ytterligare och ser nu mycket bättre ut.

http://i.imgur.com/N3qBuhTl.jpg

Jag är riktigt nöjd med formerna!

http://i.imgur.com/q6k2ytSl.jpg

Nu är båda vingrotsutfyllnaderna limmade på plats.

http://i.imgur.com/HOTvdsfl.jpg

Ännu en viktig detalj fixades. Med ett batteri i modellen så landande vikten på strax under 1000g, och det är väl inte så farligt? Några gram tillkommer med de sista detaljerna och fenan samt så ska jag glasa lite vilket jag hoppas att det viktmässigt finns utrymme för.

http://i.imgur.com/ZANFNxml.jpg

http://i.imgur.com/tlGiZOZl.jpg

Tidigare idag var det dags för något riktigt spännande för mig. Att prova på glasning för första gången! Innan jag glasar modellen så kände jag att det vore bäst att prova på en skräpbit först så att jag lär mig tekniken lite samt så är det bra att veta om materialet tål epoxin. Jag tror det men det visar sig imorgon.

http://i.imgur.com/Yjbg3jWl.jpg

puggen
2016-03-03, 09:12
Ja du Fyodisco det närmar sig en färdig Viggen , både nosutfyllnaden och aktern blev hur bra som helst. Det är inga problem med att frigoliten inte skulle tåla epoxi det är bara att köra på. Ett tips är att du använder ett gammalt kreditkort eller annat kort när du drar ut epoksin på väven det funkar bra.

/roffe

FyoDisco
2016-03-03, 11:23
Tack Roffe! Jag använde mig av ett spelkort när jag drog ut epoxin och det funkade riktigt bra tycker jag.

/Felix

hassi74
2016-03-03, 11:56
Nosens lilla detalj, vingrotsfyllningen samt bakdelen ser bra ut.
Börjar bli dags att göra ett studiebesök snart. Bor ju trots allt inte alltför långt bort.
Istället för att bygga på min Viggen så gjorde jag klar min FT Viggen.
Nu inväntas det bara ett flygtillfälle!
57442

FyoDisco
2016-03-03, 21:57
Tack! När den här modellen är klar så får jag ta ut den på turné i mellansverige. ;) Fin Viggen! Hoppas den flyger bra.

Idag började jag glasa lite på modellen. Det var inte särskilt lätt och snyggt blev det inte heller, men förhoppningsvis dugligt.

/Felix

mogge
2016-03-04, 04:19
Ha,ha. ---din kärra blir ju bara så bra. Den kommer att flyga som en trainer,totalt oskänslig för allt- Ett av de mest spektakulära maskiner du kan tänka dig samtidigt som den är snäll i luften. Mycket höjdroder och minimalt med skev.
/M

FyoDisco
2016-03-04, 13:10
Tack Mogge! Efter alla era lovord om denna modell så har jag verkligen höga förväntningar haha. Ser framemot premiärflygningen något enormt nu!

FyoDisco
2016-03-25, 12:28
Här kommer lite bilder på det första lagret glasfiber och epoxi. Man ser inte särskilt mycket på bilderna men det är i alla fall bevis på att det har hänt något. Jag ska inte glasa hela modellen utan bara de mest utsatta partierna, det vill säga hela undersidan, nosen och luftintagen.

http://i.imgur.com/6G1SYfFl.jpg

http://i.imgur.com/Jz5FNv8l.jpg

På bilderna nedan har jag lagt på ett till lager epoxi.

http://i.imgur.com/dEYZYlnl.jpg

http://i.imgur.com/F1MULD3l.jpg

http://i.imgur.com/tVFh6b3l.jpg

Resultatet blev långt ifrån jämnt och fint och en del spackel behövdes för att få en jämn yta. Det ser verkligen ut som skit men utseendet är inte någon särskilt stor prioritet just nu. Förhoppningsvis ser det lite bättre ut när färg har kommit på. Huvudsaken är att strukturen blir starkare och det blev den verkligen! Jag får lära av misstagen så blir det nog bättre vid framtida glasningar. För att vara första gången är jag nöjd, och det mesta löser sig ändå med spackel och slip. Hoppas bara att vikten inte ökade allt för mycket nu. Ska bli lite spännande att se.

http://i.imgur.com/kgmbqY8l.jpg

http://i.imgur.com/aVCoIWEl.jpg

Huven glasade jag också.

http://i.imgur.com/BfjEeYOl.jpg

http://i.imgur.com/Ves22KIl.jpg

FyoDisco
2016-03-25, 12:52
Häromdagen testade jag så att rodrena fungerade som de skulle, och det gjorde de!

http://i.imgur.com/Ggj71IKl.jpg

Dock inte helt perfekt. Det ena rodret rör sig mer än det andra. Det märks tydligast när rodrena är vinklat neråt. Detta tror jag beror på fel i radions programvara. Radion jag har är en Spektrum DX6i och det är många med denna radio som har problem med att få till elevons och så att rodrena rör sig lika mycket. Förhoppningsvis går detta att lösa med några inställningar på radion.

http://i.imgur.com/JwRhPrul.jpg

http://i.imgur.com/D8P0frsl.jpg

Efter en massa slipande så var det äntligen dags att limma fenan på plats. Nu ser modellen ut som en JA 37 Viggen!

http://i.imgur.com/SGvYsVol.jpg

http://i.imgur.com/W8KAWkVl.jpg

http://i.imgur.com/r7hJrpdl.jpg

http://i.imgur.com/P26Vnt7l.jpg

http://i.imgur.com/uLYE4Fjl.jpg

Nu är det inte mycket kvar! Jag siktar på att premiärflyga modellen någon gång nästa vecka. Det enda som är kvar är att slipa lite, lite mer och förstärka fenans limfog med något lim då fenan inte sitter riktigt bra som det är nu. Jag ska löda på en XT-60-kontakt på några ackar till för i dagsläget har jag bara en ack med rätt kontakt och då blir det inte särskilt mycket flygande. Måla modellen hade jag inte tänkt göra nu. Det får bli någon gång efter premiärflygningen, om modellen finns kvar då det vill säga.

puggen
2016-03-25, 14:29
Ser nice ut, på min Dx7 ställer man in ena rodret med Aileron o det andra med Elevator men är inte säker på att det är så i Dx6:an. Ser fram emot maiden, hoppas du kan filma lite..
/Roffe

FyoDisco
2016-03-25, 21:01
Tror jag har något liknande. Man ska kunna välja elevons och sen ska det i princip vara klart men det blir väldigt knas då måste man måste välja något annat alternativ och sen hålla på med lite andra inställningar.

Jag ska definitivt filma!

PGAstrom
2016-03-25, 22:05
Lycka till med premiären hoppas den flyger bra.
Kolla att servoinställningarna är lika på båda servon annars rör de sig olika mycket.
Gunnar

jocke1963
2016-03-25, 22:18
Dock inte helt perfekt. Det ena rodret rör sig mer än det andra. Det märks tydligast när rodrena är vinklat neråt. Detta tror jag beror på fel i radions programvara. Radion jag har är en Spektrum DX6i och det är många med denna radio som har problem med att få till elevons och så att rodrena rör sig lika mycket. Förhoppningsvis går detta att lösa med några inställningar på radion.


Inlägg #12:
http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php?t=28397

FyoDisco
2016-03-26, 11:38
Tack Jocke! Jag ska kolla på det. Och tack Gunnar!

FyoDisco
2016-03-30, 21:04
Idag var det dags för en första flygning. Oerhört spännande och jag var riktigt nervös. Vad hände då? Jo, det gick helt åt pipsvängen. Jag kastade alldeles för löst och inte tillräckligt mycket uppåt så modellen for ganska rakt ner i backen. Verkligen inte kul och jag skäms lite över hur jag kunde kasta så dåligt. Dock är det inte helt kört. Nosen lossnade vid skarven och det vänstra luftintaget gick sönder lite. Inget som inte går att laga. Det blir ett nytt försök snart igen!

jocke1963
2016-03-30, 22:54
Om man inte gillar att kaststarta kan man ganska enkelt "bungee-starta", utan en massa ramper och annat, bara en schysst gummilina och en krok.

https://www.youtube.com/watch?v=c0nTYynVk6M

Jag skar till en krok av en bit glasfiberlaminat, typ som ett decimeterlångt J, som jag limmade in i en skåra i min funjet.
Sen spänna gummilinan i en jordskruv, en sån man kan ha för att fästa hundkoppel i, vill jag minnas.
Sen håller jag kärran i motorfästet och släpper. :)

FyoDisco
2016-03-30, 23:33
Nä jag är verkligen inte förtjust i att kaststarta. Känns alltid lika nervöst och misslyckas man så är det kört. Det där med gummilina och krok låter riktigt bra. Funderade på något liknande men visste inte hur jag skulle göra. Får se om jag kan fixa fram det som behövs för att få till det samt om det finns något bra sätt och ställe på modellen att fästa kroken för gummilinan. Tack för tipset i alla fall, Jocke!

Har sett flera på Youtube som lyckas fint med att kasta sin Viggen, så jag tycker att jag också borde kunna göra det. Kräver nog lite övning dock och tyvärr är det inte kul att öva om det inte går som man har tänkt. Men jag har en lite halvt kvaddad EDF F-15 som jag skulle kunna provkasta lite med för att få in den rätta tekniken.

jocke1963
2016-03-31, 08:27
Här en gammal tråd om gummirep, så jag vet inte om länkarna funkar längre:
http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/25206-Gummirep

Jordskruv:
http://www.biltema.se/sv/Fritid/Husdjur-tillbehor/Hund/Markspiral-2000022527/

FyoDisco
2016-03-31, 14:05
Tack för länkarna! Hur långt och hur tjockt bör gummirepet vara? Modellen väger 1100g. Och hur fäster man gummirepet i jordskruven? Knyter?

puggen
2016-03-31, 15:44
Vet inte om du sett detta, vår kastteknik går ut på att man är två flygare.... https://youtu.be/uzq2RtW5udY
Gummirep har jag funderat på många gånger men inte kommit till skott än ;-)

/Roffe

jocke1963
2016-03-31, 19:10
Tack för länkarna! Hur långt och hur tjockt bör gummirepet vara? Modellen väger 1100g. Och hur fäster man gummirepet i jordskruven? Knyter?


Vill minnas att mitt gummirep är 15 meter och det är 8mm tjockt.
I båda ändar har jag rostfria stålringar, storlek som nyckelringar.
Tror att jag bara vek repet genom ringen, sen lindade jag "U:et" med tunt nylonrep.
Kan kolla när jag kommer hem från jobbet och lägga upp en bild....

jocke1963
2016-03-31, 23:26
Näpp, inte tunt nylonrep, snarare nån sorts "wirestopp"

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160331/c5a48c68b5a003c55df076c41456198e.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160331/f4a3fffd2aaac0961a0c9c3118961d25.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160331/e89ac53cbe00c71e4e4cb7ad20bce786.jpg

PGAstrom
2016-04-01, 10:27
Det ser ju ut som vanlig expanderlina lika som man använder till hunddrag, tror jag köpte det på bauhaus senast.

FyoDisco
2016-04-01, 11:24
Tack för svaren! Jag ska nog införskaffa en gummilina och jordskruv. Verkar mycket lättare att starta modellen på det viset men jag ska nog försöka handstarta en gång till och hoppas på det bästa. Jag vet nu vad jag gjorde fel så förhoppningsvis går det bättre vid nästa försök.

Roffe, jo jag har sett dina videos flera gånger och har funderat på att starta så som ni gjorde. Verkar mycket lättare, men samtidigt ska det gå att handstarta modellen själv. Det är inte heller ofta det är flera andra ute på fältet när jag flyger. Inte kul att vara beroende av andra utan jag vill kunna flyga när jag vill. Jag har en annan modell som jag handstartade och det var inga som helst problem. Dock var skillnaden mellan den modellen och denna att Viggen väger mycket mer och man får ett sämre grepp om den. Det hade nog varit lite lättare om modellen vägde något mindre men nu är det försent att göra något åt det. Med full gas och ett ordentligt kast i en vinkel uppåt bör det gå.

puggen
2016-04-01, 11:49
Jag har försökt kasta själv några ggr. men det vill sig inte riktigt, har sett en film på en kille i Skåne som kastar genom att hålla över ryggen, han bara fnätter iväg den hur lätt som helst, förmodligen är den lättare än våra. Tror jag ska installera krok på min Viggen...

mogge
2016-04-01, 12:13
Puggen o jag byggde ju våra Viggar hemma hos mig. Ett år senare börjar frigolitkulor och damm lägga sig tillrätta för dammsugaren. Nåväl jag tog Dremeln och skar in ett par tumgrepp vid översida TP. Jag kör med en Dr Mad Thrust. Förvisso ett jäkla drag men tungt. Bästa startmetod hitills är en kastare. Två fingrar bak utblåset och en öppen hand under maskinen. den bygger fart omedelbart efter det att den kastats lite uppåt. Men visst, starten är iaf. mitt bekymmer. Därefter stiger den näst intill ballistiskt. I år tänkte jag inviga mitt tumgrepp och fnätta iväg den själv. Det enda som kan hända är att den bukar såtillvida att den ligger rätt på vingen.

jocke1963
2016-04-01, 13:02
Det ser ju ut som vanlig expanderlina lika som man använder till hunddrag, tror jag köpte det på bauhaus senast.

Jupp, köpte min på http://www.seasea.se
där den såklart var dyrare.
Finns på Jula, men bara på 30m rulle a' 199:-

hassi74
2016-04-02, 21:27
Jag kan tycka att det inte borde vara något problem med handstart.
Jag testade maiden med lite väl mycket gas.... torquerollade kraftfullt men så fort rodrena fick luft över sig gick den spikrakt.
https://www.facebook.com/944367028982558/videos/vb.944367028982558/996816347070959/?type=2&theater
Dock är detta FT Viggen jag pratar om.
Lite mindre gas och hur trevlig som helst i starten.
Nedanstående film är min andra flygning. Misslyckades med att få igång kameran på maiden....
https://www.youtube.com/watch?v=_ZlBbZWDR0E

puggen
2016-04-03, 09:25
Jag har samma erfarenhet som du hassi, lite mindre gas i starten så vrider den sig inte så mycket. Råkade sätta i en acce som var 40% ström kvar i och startade, den gick spikrakt utan tendens att rolla men varade bara en kort stund....

FyoDisco
2016-04-04, 00:13
Tack så mycket för svaren! Någon gång ska jag försöka mig på att handstarta igen men jag kände att jag åtminstone vill få några ordentliga flygningar innan modellen går i backen igen så igår gjordes ett nytt försök till att flyga, fast den här gången med en kompis som kastade modellen. Den flög oerhört fint! Uppnådde verkligen mina förväntningar. Den var lite för känslig på rodrena dock så jag får ändra lite inställningar, annars flög din lika bra snabbt som långsamt. Det blev två flygningar igår och båda filmades. Länkar videofilmerna senare när jag har redigerat dem lite.

FyoDisco
2016-04-04, 00:36
Här kommer lite bilder på den färdiga, men omålade, modellen i lite bättre ljus. Detta var innan mitt första försök till att få upp den i luften, vilket misslyckades.

http://i.imgur.com/5R420wul.jpg

http://i.imgur.com/OZB1wcel.jpg

http://i.imgur.com/mfiUS6il.jpg

Här är en bild på det olyckliga haveriet. Den gick med nosen rakt ner i marken och nosen satt fortfarande kvar som ni kan se. Glasningen gjorde susen då noskonen inte hade en enda skråma förutom att den hade blivit jordfärgad. Riktigt bra också att nosen gick av vid skarven mellan två delar. En klar fördel med denna konstruktion! Bara att limma ihop det sen igen.

http://i.imgur.com/MGQi1lTl.jpg

Skadorna efter olyckan. Efter att planet hade gått i backen och nosen hade lossnat så fortsatten resten av kroppen över nosen och det vänstra luftintaget tog smällen när planet nuddade marken igen. Därefter började modellen glida runt på marken ett tiotal meter innan det stannade. Kablarna till mottagaren hade ryckts loss och jag hade ingen som helst kontroll över modellen men som tur var stannade den av sig själv efter en kort bit. Jag kanske delar videon på detta sen. Skäms nämligen lite över mitt dåliga kast faktiskt men nu när jag har gjort två lyckade flygningar så kan jag nog förmå mig att dela videon.

http://i.imgur.com/SXz8me6l.jpg

http://i.imgur.com/AuiFNd6l.jpg

http://i.imgur.com/STd7DBwl.jpg

Det blev en lite slarvig lagning bestående av stora delar smältlim och spackel, även lite XPS användes för att fylla igen det värsta. Jag var verkligen inte på humör och ville bara få ihop det. Egentligen borde jag kanske ha väntat tills jag var på bättre humör igen men hade lite bråttom och lagninge höll i luften så det får duga. Jag ska nog fixa till den lite ytterligare sen och även glasa luftintaget igen så att det blir stark och fint.

http://i.imgur.com/LReuJGml.jpg

Nosen hamnade inte exakt så som den satt innan så det blev några glipor mellan huv och kropp. Huven sitter ändå kvar med magneterna så det får duga.

http://i.imgur.com/NToBsvhl.jpg

FyoDisco
2016-04-05, 00:58
Förresten, vilken färg kan ni rekommendera att måla med? Jag antar att det bör vara en vattenbaserad färg så att inte cellplasten löses upp. Jag skulle också vilja ha en färg på sprejburk, men finns det vattenbaserad sådan? Annars kan jag tänka mig att måla med en airbrush men måste ändå ha en bra och passande färg.

PGAstrom
2016-04-05, 08:14
Hej, jag målade min först med vattenbaserad golvlack som spärr och sedan med vanlig humbrol färg, det fungerade kanon.
Det finns ju sprayfärger som är ok för foam och även vattenbaserade airbrushfärger. Jag tyckte inte om de kulörer som fanns så det blev humbrol för min del.

puggen
2016-04-05, 09:22
Jag har också målat mitt camouflage med Humbrol, dock inte sprutat utan med pensel o fri hand. Eftersom hela min är glasad så sprayade jag den med grundfärg från Biltema. Är man försiktig så kan man måla med Biltemas hobbylack om man börjar med att dimma på färgen försiktigt även på oglasade ytor, men då gäller det att vara försiktig i början...

FyoDisco
2016-04-05, 13:16
Okej, ja det är kanske lättare att köra med humbrolfärg. Antar att det var lackfärgen (enamel) ni körde med då och inte humbrols akrylfärg, eller? Det bör väl gå ganska mycket humbrolfärg eftersom burkarna är så små och modellen är ganska stor, eller räckte det med några enstaka burkar?

Penslade du också när du målade, PGAstrom?

Att grundmåla med denna primern som är längst ner borde väl gå bra? http://www.biltema.se/sv/Bygg/Farg-och-Fog/Sprayfarg/Hobbyfarg-H20-2000036384/

puggen
2016-04-05, 14:27
Vattenburen spray borde funka, det är ju inget lösningsmedel i den. Jag hade väldigt gamla Humbrolburkar, det är väldigt mycket pigment i den färgen så dom varar länge, har glömt hur många det gick åt men tre kanske till hela översidan.

PGAstrom
2016-04-06, 11:12
Hej, jag pensel målade och med matt klarlack ovanpå. Det går inte mycket precis som puggen säger. Jag tror det blev en burk av varje kulör till camo målning.

PGAstrom
2016-04-06, 11:22
Biltemafärgen ser ut att innehålla aceton enligt säkerhetsbladet, Aceton är väldigt aggresiv på plasten

http://www.biltema.se/BiltemaDocuments/SecuritySheets/sv/365850_SDB.pdf

puggen
2016-04-06, 12:56
Biltemafärgen ser ut att innehålla aceton enligt säkerhetsbladet, Aceton är väldigt aggresiv på plasten

http://www.biltema.se/BiltemaDocuments/SecuritySheets/sv/365850_SDB.pdf

Ja där ser man, det gäller att läsa vad det innehåller, men som jag skrev så funkar det om man dimmar på det dom första lagren, det får inte bli blöt yta...

FyoDisco
2016-04-07, 22:42
Jag tar nog och provar med lite olika färger på en bit XPS för att se vilka som funkar och vilka som inte göra det. Det är troligt att jag kör med Humbrol men helst skulle jag vilja sprutmåla så jag ska prova med lite olika hobbyfärger som jag har hemma.

PGAstrom
2016-04-08, 08:36
Att prova sig fram är det bästa, jag har en hel del XPS att måla framöver också så dina prov resultat blir intressant.

FyoDisco
2016-04-12, 00:20
Här kommer videon på flygningrn! Eller flygningarna snarare. Det blev två mycket lyckade flygningar. Denna video har jag kortat ner ganska mycket samt lagt på lite musik. Senare ska jag ladda upp videofilmerna på hela flygningarna samt utan musik.


https://www.youtube.com/watch?v=8QQxm3UjOC8

Modellen levde verkligen upp till mina förväntningar. Den flög så fantastiskt bra! Lite känslig på rodrena dock, men det får jag fixa. Inga tendenser till stall alls, förutom tipstall i svängarna men det är bara att hålla farten uppe. Jag ser verklingen framemot en sommar full av flygninga!. Det gick också mycket lättare att ha någon som kastar modellen, som ni kan se.

Nu ska jag göra lite småfix på modellen samt testa lite färger inför målning.

Förresten, hur förvarar ni era modeller? Har ni hängt upp dem på något vis? I sådana fall, hur? Just nu ligger min på golvet under ett bord och det är inte så lämpligt i längden.

Oerhört stort tack till alla som har kommit med tips och råd under byggets gång!

PGAstrom
2016-04-12, 08:10
Grattis, det gick ju jättefint:applouse:

puggen
2016-04-12, 08:38
Stämmer in, Grattis 🎉. Visst är det en fröjd att flyga Viggen :-D
Angående förvaring så står min i ett hörn av rummet och det är inte helt bra det heller när barnbarnen kommer på besök och ser en Viggen som går att leka med, skulle upp på väggen eller taket...

PGAstrom
2016-04-12, 08:56
58026
Jag har hängt alla mina modeller så här under taket i byggrummet , köpte breda band på bauhaus och krokar.
Takhöjden är 2,40 så jag har gott om plats under.

FyoDisco
2016-04-12, 13:17
Tack!

Runt nosen går det ju bra att hänga modellen, men hur hänger ni den i bak? Finns ju inget kroppsparti som sticker it där man kan hänga utan vingarna är i vägen.

PGAstrom
2016-04-12, 14:28
Jag har vinklat rodren fulla utslag och lagt bandet runt utloppskonan, funkar bra på min modell.

FyoDisco
2016-04-12, 22:25
Jag har vinklat rodren fulla utslag och lagt bandet runt utloppskonan, funkar bra på min modell.

Funkar nog bra på min modell också, men hur gör du då för att vinkla rodrena? Vrider servona för hand? Fast det är väl inte bra att göra så?

PGAstrom
2016-04-13, 08:16
Hej, Ja jag vrider för hand. Tar man det lungt är det inget problem, man skall inte dra servon för hand fram och tillbaka
upprepande det kan skada både drev samt elektronik.

FyoDisco
2016-04-15, 22:38
Nu har jag laddat upp videofilmerna av både hela första och andra flygningen, utan musik om man hellre gillar det så.


https://www.youtube.com/watch?v=NlMD13Lh1Mg


https://www.youtube.com/watch?v=OCTKvB6qLOw

hassi74
2016-04-21, 20:49
Den gick ju kanonfint!

Kul att se den fantastiska varelsen flyga.
Måste göra min nu.
Oroar mig dock för glasningen, spacklingen, limningen, .....

PGAstrom
2016-04-22, 09:26
Grattis, det är något speciellt med viggen. Helt underbar att se i luften.

puggen
2016-04-22, 09:38
En Viggen är alltid en Viggen = skönhet i luften :-D

Lycka till i fortsättningen

/Roffe

FyoDisco
2016-04-23, 00:26
Tack så mycket alla för de fina orden!Den gick ju kanonfint!

Kul att se den fantastiska varelsen flyga.
Måste göra min nu.
Oroar mig dock för glasningen, spacklingen, limningen, .....

Det var mycket jag oroade mig för. Nästan allt faktiskt, men det är bara att köra på och lära av misstagen. Det kommer man långt på. Jag gjorde oerhört många misstag under mitt bygge och jag tror nog att nästa bygge skulle bli mycket bättre. Lycka till med ditt bygge! Uppdatera gärna hur det går.

FyoDisco
2016-08-01, 01:24
Det har inte hänt mycket med detta bygge under sommaren. Jag har varken flugit eller byggt något. Tanken var att måla modellen men jag insåg efter ett tag att jag inte har lust att måla och därför skiter jag i det. Istället hade jag tänkt fixa så att jag kan skicka iväg modellen med en gummilina istället för att kasta. Då behöver jag någon liten "krok" på undersidan av nosen som kan hålla kvar gummilinan. Hur kan jag fixa detta på något relativt snyggt och diskret men ändå bra sätt?

jocke1963
2016-08-01, 21:11
http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/31693-Bungee?p=269652&viewfull=1#post269652
http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/48798-Sportskala-SAAB-37-Viggen?p=405571&viewfull=1#post405571
http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/48798-Sportskala-SAAB-37-Viggen?p=405642&viewfull=1#post405642