handdator

Visa fullständig version : Taranis sändare, behöver tips på vad som hände, och ätgärd



Deep Purple
2015-11-03, 16:07
Var ute och flög med min lilla EPP kärra

Hade med många accar, flög fyra minuter på första accen som vanligt
Landade och bytte acc ( minns inte om jag stängde av sändaren imellan bytet )

När jag kopplade in accen, hade fartreglaget sin vanliga ton 1.2.3
sen kom en ton ca 4gånger / sec 111111111111111 osv

Tog fram infon om fartreglaget och lästa att det är en onormal trottel signal
Så fartreglaget startar ej, det är typ blockerat

Felsökte och hittade till slut att inne i modellens meny visas bilden --- channel monitor ---
Denna bild i displayen visar med staplar hur jag rör på spakarna - ingenting rör sej så här borde felet vara !

Jag kopierade modellen som krånglar och lade in en kopia i modellminnet - samma fel

Denna bild hittade jag på nätet

https://opentx.googlecode.com/svn/wiki/images_openTx_FrSky_EN/04_main_channel_mon.png

Deep Purple
2015-11-03, 16:10
Kolla bilden nedan
I denna skärmbild rör sej dom små spaksymbolerna då jag rör på spakarna

Det är bara --- channel monitor --- bilden som det inte rör sej i staplarna

Hittade bilden på nätet

https://opentx.googlecode.com/svn/wiki/images_openTx_FrSky_EN/02_main_g.png

Deep Purple
2015-11-03, 16:22
Provade även att ändra trottelbottenläget till ännu lägre med trimmerspaken
Det ändrade inget, fortfarande samma felkod fr fartreglaget

Deep Purple
2015-11-03, 16:23
Då jag skiftar till en annan modell / annat flygplan och kopplar på en acc i planet fungerar det som vanligt

dvs inget felkod fr fartreglage och channel monitor bilden är aktiv och staplarna rör sej då jag rör på spakarna

Deep Purple
2015-11-03, 16:29
Jag kör firmware:
Date: 2013-10-18
Version: opentx-x9d-v1. 1.02

McRegor
2015-11-03, 17:20
Ingen form av Throttle hold (säker uppstart - så inte motorn går igång om spaken står på annat än "tomgångs-läget") aktiverad ?
Roger

johanvm
2015-11-03, 17:29
Är det korrekt uppfattat att SAMTLIGA servostaplar är frysta när du rör spakarna?
Det är ju liiite snålt med info om hur du programmerat. Du får nog bättre hjälp om delar med dig hela modellminnet på nätet (du har väl eepe/companion installerad i datorn?), så man kan se vad du gjort.
/J

Deep Purple
2015-11-03, 17:44
Ingen form av Throttle hold (säker uppstart - så inte motorn går igång om spaken står på annat än "tomgångs-läget") aktiverad ?
Roger

Sändaren varnar om trottelspaken inte står i bottenläget vid uppstart
Trottle hold vet jag inte vad det är ... :-)

Deep Purple
2015-11-03, 17:48
Är det korrekt uppfattat att SAMTLIGA servostaplar är frysta när du rör spakarna?
Det är ju liiite snålt med info om hur du programmerat. Du får nog bättre hjälp om delar med dig hela modellminnet på nätet (du har väl eepe/companion installerad i datorn?), så man kan se vad du gjort.
/J

Inget svart finns i staplarna, dvs inget alls visas

Inte heller det där bläddret i % ? som rör sen när jag rör spakarna när jag öppnat en annan modell i modellminnet och kollar

Ska kolla om jag kan få fram info via Companion

Deep Purple
2015-11-03, 17:58
Är det korrekt uppfattat att SAMTLIGA servostaplar är frysta när du rör spakarna?
Det är ju liiite snålt med info om hur du programmerat. Du får nog bättre hjälp om delar med dig hela modellminnet på nätet (du har väl eepe/companion installerad i datorn?), så man kan se vad du gjort.
/J

Companion kan inte läsa nånting från min Taranis pga att den inte har 2.0 installerat stod det
Stämmer det ?
Se min Firmware version ovan

johanvm
2015-11-03, 18:13
Inte den blekaste aning om vilka versoner som är kompatibla. Eepe, funkar den då?

Deep Purple
2015-11-03, 18:18
Inte den blekaste aning om vilka versoner som är kompatibla. Eepe, funkar den då?

Var laddar jag ner Eepe så det inte blir fel för en Taranis ? länk tack

johanvm
2015-11-03, 18:39
Googla: "eepe download"!!!!!
Välj första träffen.

Deep Purple
2015-11-03, 18:58
Read memory from TX ? eller vad ska jag göra ?

Fick upp detta då jag; Read memory from TX

================================================== ===
Started AVRDUDE
C:/Program Files (x86)/eePe/avrdude.exe -c usbasp -p m64 -U eeprom:r:C:/Users/xxxx/AppData/Local/Temp/temp.hex:i
================================================== =============
avrdude.exe: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc

================================================== =======
AVRDUDE done - exit code 1
================================================== =====

johanvm
2015-11-03, 19:27
Jag vet inte hur eepe ska konfigureras för att funka med din hårdvara. Det kanske är enklare trots allt att gå via companion.
Längst ner på följande sida finns lite tips:
http://www.open-tx.org/downloads.html
"For users wanting to upgrade a Taranis from a pre-2.0 version (either OpenTX or the FrSky firmware) who can’t get the DFU driver installed with Zadig but have a working “DfuSe Demonstration” flashing setup (as per FrSky instructions), a copy of OpenTX 2.0.5 packaged in a .dfu file is available here (http://downloads-20.open-tx.org/companion/opentx-taranis-en-2.0.5.dfu). Flash this using the FrSky method, then upgrade to the latest available version using the bootloader."
Du får kolla vad FRSKY method betyder.
Oavsett vad, så måste du få igång kommunikation med eepe eller companion. Radion blir så mycket värdefullare och enklare att förstå när du kan göra delar av jobbet i datorn.
Lycka till!
/J

McRegor
2015-11-03, 19:33
Det kan vara lite strul med uppdateringen från 1.x till 2.x men jag tycker att du skall göra det trots allt. Sen kanske du får göra om all programmering om det vill sig illa.
Låter som du kan ha nån form av "throttle hold" om sändaren varnar dig om du har spaken över nedersta läget. Har man en sån funktion aktiverad så brukar effekten bli ungefär som du beskriver - alltså ingen rörelse i throttle-stapeln när du rör throttel-spaken.
Roger

Deep Purple
2015-11-03, 20:22
Det kan vara lite strul med uppdateringen från 1.x till 2.x men jag tycker att du skall göra det trots allt. Sen kanske du får göra om all programmering om det vill sig illa.
Låter som du kan ha nån form av "throttle hold" om sändaren varnar dig om du har spaken över nedersta läget. Har man en sån funktion aktiverad så brukar effekten bli ungefär som du beskriver - alltså ingen rörelse i throttle-stapeln när du rör throttel-spaken.
Roger

Inga staplar eller siffror i % rör sej för just denna modell / plan
Tror inte sändaren sänder ut någon signal överhuvudtaget ?
Fartreglaget i planet är blockerat / har varningssignal pga att mottagaren får en onormal eller uteblivet singnal fr sändaren

Flugit och bytt accar på denna kärra kanske 50ggr innan utan strul, men så hände detta ...

Byter jag modell / plan så fungerar allt som vanligt

Ja jag får ta mej tiden att uppdatera FW till 2.x

FinnbyFraggel
2015-11-03, 22:40
Om staplarna i monitor inte rör sig när du rör spakarna ligger felet troligen i Mixer menyn eftersom det är där du bestämmer vad som ska komma ut på vilken kanal.
Eftersom du kör OpenTX 1.x krävs det lite pill och speciella drivrutiner för att uppgradera till 2.x, det underlättar om du har en dator med Windows XP eftersom i nyare Windows blir det svårare att få drivrutinerna att fungera, när du har radion uppe på 2.x nivå kan du köra Windows 10 om du vill....
Var i det avlånga håller du hus, om du skulle behöva "hands on" hjälp?

/Jonas

Deep Purple
2015-11-03, 23:01
Om staplarna i monitor inte rör sig när du rör spakarna ligger felet troligen i Mixer menyn eftersom det är där du bestämmer vad som ska komma ut på vilken kanal.
Eftersom du kör OpenTX 1.x krävs det lite pill och speciella drivrutiner för att uppgradera till 2.x, det underlättar om du har en dator med Windows XP eftersom i nyare Windows blir det svårare att få drivrutinerna att fungera, när du har radion uppe på 2.x nivå kan du köra Windows 10 om du vill....
Var i det avlånga håller du hus, om du skulle behöva "hands on" hjälp?

/Jonas

Läste det där med XP, har en äldre dator i garaget som forfarande fungerar och som har XP
Så jag får använda den

Ändrade min profiltext till vänster, Beverly Forshaga Hills, och du då ?

Deep Purple
2015-11-03, 23:03
Om staplarna i monitor inte rör sig när du rör spakarna ligger felet troligen i Mixer menyn eftersom det är där du bestämmer vad som ska komma ut på vilken kanal.
Eftersom du kör OpenTX 1.x krävs det lite pill och speciella drivrutiner för att uppgradera till 2.x, det underlättar om du har en dator med Windows XP eftersom i nyare Windows blir det svårare att få drivrutinerna att fungera, när du har radion uppe på 2.x nivå kan du köra Windows 10 om du vill....
Var i det avlånga håller du hus, om du skulle behöva "hands on" hjälp?

/Jonas

Mixermenyn, ja jag var ju inte kunnig direkt när jag skulle få igång Taranisen i början

Men att det kan fungera vid 50st fem minuters flygningar och sen plötsligt upphöra är väl lite märkligt ... :-)

FinnbyFraggel
2015-11-03, 23:17
Läste det där med XP, har en äldre dator i garaget som forfarande fungerar och som har XP
Så jag får använda den

Ändrade min profiltext till vänster, Beverly Forshaga Hills, och du då ?

Jag bor i norra Stockholm.

/Jonas

senmathal
2015-11-03, 23:40
Mixermenyn, ja jag var ju inte kunnig direkt när jag skulle få igång Taranisen i början

Men att det kan fungera vid 50st fem minuters flygningar och sen plötsligt upphöra är väl lite märkligt ... :-)

Det låter väldigt märkligt precis som att det skulle behöva göras någon uppdatering då det bara handlar om en modell. De det kan möjligen inte vara så att du lyckts låsa spakarna till någon brytare eller lagt in dual rate på en brytare och har ett oanvänt läge på brytaren ? Jag brukar alltid lägga in tre lägen på en trelägesbrytare.

Gå igenom alla menyer och kolla så att du inte hittar något konstigt.

/Mats

Deep Purple
2015-11-04, 00:38
Jag bor i norra Stockholm.

/Jonas

Lite långt för hjälp IRL

Deep Purple
2015-11-04, 00:40
Det låter väldigt märkligt precis som att det skulle behöva göras någon uppdatering då det bara handlar om en modell. De det kan möjligen inte vara så att du lyckts låsa spakarna till någon brytare eller lagt in dual rate på en brytare och har ett oanvänt läge på brytaren ? Jag brukar alltid lägga in tre lägen på en trelägesbrytare.

Gå igenom alla menyer och kolla så att du inte hittar något konstigt.

/Mats

Jag är ju grön på en sådan avancerad sändare som Taranis
Har inte lagt in något extra mer än två timers , två pga olika stolekar på accarna

Tog bort båda timers när jag felsökte, det hjälpte inte

senmathal
2015-11-04, 08:25
Om du skulle testa att kopiera modellen och lägga den på en annan plats? Inte för jag vet om det skulle kunna göra någon skillnad. Man kan ställa markören på en tom modellplats, trycka på enter och sedan återskapa modell. Kan ju vara värt ett försök.

/Mats

McRegor
2015-11-04, 10:40
Fast att kopiera precis detta, icke fungerande modellminne känns ju rätt meningslöst. Visserligen är det ett mycket skumt problem men ändå. Har du nån annan modell inprogrammerad som fungerar och som du i så fall kan kopiera till en annan minnesplats och sen anpassa till den aktuella modellen ?
Roger

senmathal
2015-11-04, 10:59
Annars är det ju inte så svårt att programmera in en helt ny modell om det inte är så många mixar och specialfunktioner inlagda. Men jag hade fortfarande varit ganska frustrerat av att inte förstå vad som hade hänt och om det kan hända en gång till.

/Mats

senmathal
2015-11-04, 11:02
Fast att kopiera precis detta, icke fungerande modellminne känns ju rätt meningslöst. Visserligen är det ett mycket skumt problem men ändå. Har du nån annan modell inprogrammerad som fungerar och som du i så fall kan kopiera till en annan minnesplats och sen anpassa till den aktuella modellen ?
Roger

Nu såg jag dessutom att han redan försökt med en kopia vilket stod i första inlägget :)

/Mats

Deep Purple
2015-11-04, 11:54
Ja kopiera modellen till en ny plats hjälpte inte, det provade jag tidigt

Ska uppdatatera FW till 2.x , det måste ju ändå göras
Hoppas jag klarar det ... :-)

Deep Purple
2015-11-04, 19:26
Jag fick in FW V 2.1.13 Date 2015-09-09 med hjälp av W XP

Hoppas felet ovan är borta, startar en annan tråd med diverse andra frågor

senmathal
2015-11-04, 21:16
Borttaget. Postade i fel tråd

/Mats