handdator

Visa fullständig version : Kolla denna film, vad säger expertisen om denna flygande sak ? var den RC styrd ?Deep Purple
2015-11-03, 22:51
Surprising Applications of the Magnus Effect

"spola" fram till 2,17min om du inte orkar se hela filmen


https://www.youtube.com/watch?v=2OSrvzNW9FE

Kenneth E
2015-11-04, 10:30
Visste dock inte att den hette Magnus effekten, men annars inget nytt.

jocke1963
2015-11-04, 10:35
Finns massor....
https://www.youtube.com/results?search_query=rotor+wing

Evert
2015-11-04, 17:22
Om man kollar på ett gammalt mausergevär, så ser man när man flippar upp siktet till 1000m, att det ligger lite till vänster. Det är den sk magnuseffekten. Dvs. kulan drar något åt höger, pga projektilen roterar, på långa håll. Det är något vi långhållskyttar får hålla lite koll på. Men detta är ju faktiskt sjukt coolt. Känns ju som ett givet scratch-bygge framöver !! :)

pgrts
2015-11-04, 17:31
Kan man kalla det för en looping när han fick underhänget att dra ett varv?
Det gäller nog att vara rätt så försiktig med trottelspaken ;-)
För övrigt så är väl flygning rätt så begränsad? Kraften framåt skapas väl av samma rotation som lyftkraften på en sådan skapelse så det är inte så mycket parametrar att flyga med.
Looping kunde man ju se - skulle vara kul att se hur de lyckas med en roll...

Michael
2015-11-04, 19:19
Om man kollar på ett gammalt mausergevär, så ser man när man flippar upp siktet till 1000m, att det ligger lite till vänster. Det är den sk magnuseffekten. Dvs. kulan drar något åt höger, pga projektilen roterar, på långa håll. Det är något vi långhållskyttar får hålla lite koll på.
Sist jag sköt på långt håll var det Corioliseffekten som svarade för att kulan drar åt höger vid längre skjutavstånd, så är det nog fortfarande. Corioliseffekten har att göra med jordrotationen. Kulan driver även lite i höjdled beroende på något som kallas Eötvös effekt. Det sistnämnda är dock verkligt finlir och märks inte vid "normalt" långdistans skytte. Magnuseffekten kan också påverka kulbanan om det finns sidvondskomposanter, beroende på från vilket håll det blåser förskjuts kulbanan upåt eller nedåt

Ålänning
2015-11-05, 17:36
Hm, jag tror inte Coriolis har att göra med en fotbolls riktning... med moln osv ja, men en liten fotboll under några sekunder och några meter, nja? Jorden roterar åt ett håll. Molnen hänger inte med, märks bäst vid ekvatorn. Månne det är denna som orsakar skjuvningen av vindens riktning vid tex flygfält när man landar med flyg. Vinden kan blåsa i medel i 180 graders riktning, men variationen kan vara 10 grader åt ena hållet men 30 åt andra. Detta har jag för mig att har att göra med coriolis, dvs att man ska vara försiktig när man ska landa ett flyg, det kan kasta lite åt ena hållet, mycket åt andra. Något man ska tänka på om man landar i sidvind och kanske ligger på gränsen till max sidvind för flyget. Men att en fotboll skulle påverkas av det? Ja av vinden jo, men inte av dess egen rotation? Det är bara jag som spånar, på det sätt om jag tycker känns rätt. =) Magnus-effekten är nåt annat.