handdator

Visa fullständig version : Frågor om min Taranis X9D



Deep Purple
2015-11-04, 20:08
Lägger upp en separat tråd om min sändare
- har märkt att frågor och svar lätt drunknar bland alla andra inlägg i "stora tråden" om X9D

Lyckades idag med lite klurighet uppdatera FW
Från V 1.1.02 Date 2013-10-18
Till nyaste
V 2.1.13 Date 2015-09-09
Och texten är på svenska
Detta med hjälp av min gamla garagedator som jag fortfarande kör W XP på

Efter uppdateringen skrev jag in en ny modell med sitt namn i sändaren
Provade att skicka --write models and settings-- till Companion 2.1.13 och det fungerade

-----------------------

Sen gick jag till vanliga datorn med Windows 7 och installerade Companion 2.1.13 även där
Och provade att lägga till en ny modell med namn och sen --read models and settings to radio--
Allt detta verkar fungera

Jag har ställt in datum och tid och volt område / batteri min/max som passar min acc
Ska jag göra någor mera ?

Det verkar vara två filer i sändaren EEPROM samt FIRMWARE
Ska jag lägga in svenska ljudfiler separat ? varifrån isåfall ? länk
Hur får jag igång ljudet ?
Den skall väl säga --welcome to taransis-- vid uppstart ?

Taranisen innehåller ett 2Gigs minneskort ? hade 1,54Gig ledigt av 1,83Gig tillgängligt

senmathal
2015-11-04, 21:16
Kom ihåg att läsa in modeller och inställningar från radion varje gång du kopplar upp radion mot Companion. Annars är det risk att du förlorar några inställningar du har gjort i radion.

Kolla under arkiv nedladdningar i companion om inte svenska röstfiler finns där? Eller om dom redan finns i radion efter uppdateringen.

Har du kollar så att ljudet inte är avstängt i radion.

/Mats

Deep Purple
2015-11-04, 21:25
Kom ihåg att läsa in modeller och inställningar från radion varje gång du kopplar upp radion mot Companion. Annars är det risk att du förlorar några inställningar du har gjort i radion.

Kolla under arkiv nedladdningar i companion om inte svenska röstfiler finns där? Eller om dom redan finns i radion efter uppdateringen.

/Mats

Ja det gäller att tänka rätt och ladda in åt rätt håll om man gjort någon ändring ...

Kör nu svensk text i Taranisen, då borde jag fått väl fått in den svenska versionen av V 2.1.13 ?

När jag står i Companion och kör:
Nedladdningar
Open Tx se
ladda röstfiler
Så får jag upp en länk till denna tomma sida http://voices-21.open-tx.org/opentx-taranis/se/

Går jag tillbaka en sida så får jag upp andra språk och där finns filer ... http://voices-21.open-tx.org/opentx-taranis/

Deep Purple
2015-11-04, 21:31
Om jag är inne i menyerna på sändaren

Inställningar
SD kort
Sounds
En ( engelska )

Så finns där engelska ljudfiler

Jag kan få fram --spela-- och då hörs/ spelar jag upp ljudet i högtalaren

Men inte då jag startar upp sändaren osv

https://opentx.googlecode.com/svn/wiki/images_openTx_FrSky_EN/09_SD.png

senmathal
2015-11-04, 21:32
Tyvärr har jag gjort lite ändringar i min röstfil annars hade jag kunna mejlat den till dig. Den säger "Mats nu ska vi flyg...! och det kanske inte är så kul. Men filen finns säkert att hitta någonstans. Konstigt att de svenska röstfilerna verkar vara borta.

/Mats

senmathal
2015-11-04, 21:35
Om du väljer se i rutan först verkar filen dyka upp.

/Mats

senmathal
2015-11-04, 21:46
Om jag är inne i menyerna på sändaren

Inställningar
SD kort
Sounds
En ( engelska )

Så finns där engelska ljudfiler

Jag kan få fram --spela-- och då hörs/ spelar jag upp ljudet i högtalaren

Men inte då jag startar upp sändaren osv

https://opentx.googlecode.com/svn/wiki/images_openTx_FrSky_EN/09_SD.png

SD card lyckas jag inte hitta i radion.

/Mats

Deep Purple
2015-11-04, 23:34
Hittade felet på varför sändaren inte ville "prata"

Direkt när jag fått in nytt firmware V 2.1.13 så gick jag in i menyn och ändrade voice language / röstspråk till swedish
Provade nyss att ändra till english och då säger den välkommen vid uppstart och pratar lite vid timernedräkning

Nöjd för idag ...
Återstår gör att få svenskt prat i maskinen :-)

senmathal
2015-11-04, 23:47
Här tror jag att röstfilerna finns http://voices-20.open-tx.org/opentx-taranisplus/se/

/Mats

Deep Purple
2015-11-05, 00:05
Här tror jag att röstfilerna finns http://voices-20.open-tx.org/opentx-taranisplus/se/

/Mats


TACK ! :-)

Laddade hem, provlyssnade i datorn

Återstår att få in den / dom ? i radion
Jag vill ha kvinnliga rösten, ska jag BARA lägga in den då ?
Skall ljudfilen döpas om innan installation så Taranisen kan känna ingen filen ?
Kanske ska den heta -- se -- ?

Deep Purple
2015-11-05, 00:14
Undermappen hette --se-- såg jag nu

Ska peta in den i radion och sen ändra till svenska ...

Deep Purple
2015-11-05, 00:26
YEEEEEEEEEEEES !!!

Skiten fungerar med svenskt tal ! och med nya FW V 2.1.13 Date 2015-09-09
- som tydligen kunde krångla en hel del att få in om man hade 1.x
Tydligen är jag inte helt okunnig :-)

Tack för alla tips och svar

Återkommer i denna tråd om det skulle uppstå något annat som jag behöver fråga om

senmathal
2015-11-05, 07:44
:thumbup:

/Mats

McRegor
2015-11-05, 09:08
Jag har efter råd från min kompis (Göran/Utmanaren2002) skippat PC Companion när det gäller programmeringen och gör denna direkt i sändaren istället - då blir man dessutom van och kan enkelt göra ändringar även på fältet utan tillgång till PC.
Sen har jag skapat några typiska "mall-modeller" med de vanligaste inställningarna och mixningarna som jag sen kan kopiera och ha som grund för nya modeller.
Roger

senmathal
2015-11-05, 09:35
Jag gör faktiskt likadant. Eftersom jag i regel bygger mina modeller från scratch kan programmeringen av en ny modell vara en ganska utdragen process. När jag monterat t. ex ett skevroderservo vill jag testa direkt att rörelse, centrering o.s.v. stämmer och att allt fungerar. Då är det ganska omständligt att gå via companion. Det är ju ändå först i modellen man ser hur det blir och får ändra så det blir rätt.

Jag har inga mallar men brukar välja någon snarlik modell att utgå ifrån. Eller också väljer jag "Skapa modell" och väljer bland konfigurationsförslagen där

/Mats

johanvm
2015-11-05, 10:50
Jag har en hel del settings som är i princip identiska för varje modell, typ telemetri och volymkontroll. Finns det något sätt att kopiera dessa flikar till andra modeller utan att förstöra övriga inställningar?
/J

freddan_6
2015-11-05, 11:01
Jag gör faktiskt likadant. Eftersom jag i regel bygger mina modeller från scratch kan programmeringen av en ny modell vara en ganska utdragen process.
Jag har inga mallar men brukar välja någon snarlik modell att utgå ifrån. Eller också väljer jag "Skapa modell" och väljer bland konfigurationsförslagen där
/Mats

Jag har installerat LUA-script i sändaren. Då får jag en guide att gå igenom vid skapande av modell. Tar max 5 minuter att få grundläggande på plats.


Jag har en hel del settings som är i princip identiska för varje modell, typ telemetri och volymkontroll. Finns det något sätt att kopiera dessa flikar till andra modeller utan att förstöra övriga inställningar?
/J
Jag har installerat LUA-script i sändaren.
Dessa kan göra exakt vad du ber om. Vet inte om det finns något färdigt.
Här finns dokumentationen
https://docs.google.com/document/u/1/d/1ILh9lSW4d05qJD2rSKxep0WnJUfNCcAPCafKZeESweE/pub

Deep Purple
2015-11-05, 12:21
Jag har en större Sanyo 1700NiMh acc i min Taranis, den ger låååång flygtid :-)
8 celler a den nominella spänningen 1,2 volt = 9,6 volt

Efter deltapeak laddning med min Iharger 206B har jag mellan 11-12 volt i accen
( 1,4-1,5volt per cell som det brukar bli )
Jag har dubbla kontakter på accen
En till anslutningen och en till laddning som ligger lös innanför luckan, luckan tas av vid laddning

Till frågan för er som har 8cells NiMh acc:
Vad sätter ni skalan i displayen på för mätvärde ? 9,5-10,8volt har jag nu
Vad sätter ni alarmet för låg spänning på ? som nu har jag det på 9,7volt

( kolla urladdningskurvan nedan för NiMh, efter 1,2volt / cell dippar det ganska fort )

http://cdn.idealo.com/folder/Product/3487/3/3487333/s1_produktbild_mid/graupner-senderakku-8-nh-1700tx-3414.jpg

http://www.icharger.co.nz/product_pic/206B%20Elevation.jpg

http://s3.media.squarespace.com/production/833805/9936504/wp-content/uploads/2010/03/eneloop-discharge-curve.gif

Deep Purple
2015-11-05, 12:25
Och jag menar givetvis den vänstra voltskalan för accen i displayen

( bild från nätet )

https://opentx.googlecode.com/svn/wiki/images_openTx_FrSky_EN/01_main_timer.png