handdator

Visa fullständig version : G-tune BorisB Betaflight



lassebetong
2015-11-15, 19:20
Installerade Betaflight för ett tag sedan och har ett flertal ggr provflugit min quad och använt Gtune.
Imbillar mig att flygegenskaperna blir bättre när jag aktiverar Gtune och flyger runt.
Har däremot inte lyckats att spara efter avslutad flygning, någon som testat och vet hur man sparar?

streber76
2015-11-17, 08:08
Såg nån film om det på Youtube. Så om minnet inte sviker mig. Flyg, starta gtune. Stäng av gtune, landa/disarma o sätt sen på gtune för att spara.

Visst flyger den senaste betaflight grymt bra?

lassebetong
2015-11-17, 08:55
Såg nån film om det på Youtube. Så om minnet inte sviker mig. Flyg, starta gtune. Stäng av gtune, landa/disarma o sätt sen på gtune för att spara.

Visst flyger den senaste betaflight grymt bra?

Tack, skall testas.
Japp den känns riktigt bra.

Masv
2015-11-18, 20:21
Såg en kommentar att gps inte funkar/borttagen. Är det så även på dom sista uppdateringarna ? (Naze)

GuruX
2015-11-19, 20:32
Jag har precis fått fart på min första riktiga quad, en Eachine 250. Installerade Betaflight direkt, istället för Open Pilot. Verkar funka bra, tror jag. Vet inte riktigt vad jag ska vänta mig. Kör på Luxfloat standardPID.

@Masv
Jag tror att GPS är borttaget ur Betaflight för att lämna mer kraft till andra saker i flight controllern.

tragi702
2015-11-21, 21:22
kan bara instämma.. har haft en zmr250 glasklon med cleanflight som jag inte fått bort småskakningar på..mest på roll..
har missat betaflight totalt :)..
installerade igår fredag både uppdaterad blheli o betaflight..
åkte ut i dag o körde en sväng utan gtune.. flög lite sisådär.. slog på Gtune nästkommande flygning och likaså de följande 2.. Jösses vilken skillnad!!. från 4.0 default P på roll o pitch,hamnade den på 7.8 o 10.0!!! rätt långt från default..
ökade D på roll från 18 till 25 o den flyger bättre än någonsin faktiskt!. Boris B vet hur en racequad ska tunas iallafall,
Hatten av! :) ska bli intressant o fortsätta fiintuna den lite till. flyger ju annars bra! provade o köra in i en gren o slog av ett blad vänster bak... skakigt som f-n men kunde flyga tillbaka o byta propp..otroligt!.


här med ny propp ;)

https://www.youtube.com/watch?v=wssKOG8TS4w

kommer att byta till betaflight i fler. :thumbup:
//Patrik.

Turbotom
2015-11-22, 08:15
Nån som har flashat en CC3D med Beta? Jag tror att jag lyckas i Open Pilot, men har inte riktigt lärt mig CleanFlight än, för visst är det i cleanFlight man tunar Betaflight?

GuruX
2015-11-22, 14:06
Japp, jag kör Betaflight på en CC3D. Funkar fint. Det går fint att flasha BetaFlight genom OpenPilots configprogram GCS.
Betaflight är en fork av CleanFlight och tunas precis som du säger genom Cleanflight Configurator.

Behöver du instruktioner så sök efter FyreSG på Youtube.

streber76
2015-11-22, 21:12
Kan tipsa om att börja med gtune och sen gå över på blackbox. Tänk på att inte slappna av i flygningen under gtune annars börjar den dra ner värdena o att den justerar när man inte rör spakarna en liten stund.

Min fossil flyger mycket bättre än vad jag klarar av...

https://www.youtube.com/watch?v=JaTmn7mxB08

Turbotom
2015-11-23, 21:19
Testade att flasha Beta, men hade svårt att förstå allt. Har bara kört Open pilot förut. Fick inte quaden att "arma". Får den dock inte att funka i Open pilot heller, börjar känna mig ganska less efter 4e kvällen på rad.

streber76
2015-11-24, 08:35
Om du skriver ner lite vad du har går det nog att få igång det. Betaflight kräver att du har esc med blheli version 14 och stödjer oneshot eller högre och att receivern är cppm eller sbus ansluten till datorn..
Har för mig att pwm är avstängt iaf...

Vad har du för grejer?

Blomster
2015-11-24, 11:43
Testade att flasha Beta, men hade svårt att förstå allt. Har bara kört Open pilot förut. Fick inte quaden att "arma". Får den dock inte att funka i Open pilot heller, börjar känna mig ganska less efter 4e kvällen på rad.
Hade också problem att "arma", jag hade felaktiga värden på min_command & min_check , justerade o allt var ok.

Turbotom
2015-11-24, 16:48
Om du skriver ner lite vad du har går det nog att få igång det. Betaflight kräver att du har esc med blheli version 14 och stödjer oneshot eller högre och att receivern är cppm eller sbus ansluten till datorn..
Har för mig att pwm är avstängt iaf...

Vad har du för grejer?

Härligt att ni vill hjälpa en hjälplös stackare! [emoji12] det är en CC3D, en Devo 703 mottagare (körde PPM). Esc var ej blheli, utan Storm Racings egna med okänd programvara. Har ett gäng Littlebees som ligger och dammar. Kan det vara därför den krångla för mig? Hittar liksom väldigt få inställningar Beta/Cleanflight, T.ex i Open pilot går man igenom en wizard för att ställa in både esc, motorernas lägsta värde, och sedan ändlägena för sändarens spakar och knappar. Hittar inget av detta i CF, kanske ska vara så? I OP kan man även välja hur quaden skall armas, och om den alltid skall vara "arm" hittar inget sånt heller..?

Väldigt tacksam för er hjälp!

streber76
2015-11-24, 17:54
Som sagt måste du ha blheli ver 14 eller över - dina Littlebee har 14 o borde fungera direkt. Har du en programmerare bör uppgradera till senaste och sätta på dampened light och se till att PWM input är av. Nästa steg är att flasha kortet med betaflight och koppla upp dig med cleanflight configuratorn. Ha inte ESC inkopplade än mot styrdatorn än o proppar av! Efter varje ändring letar du upp save och sparar, tappar du kommunikationen till kortet disconnectar du o reconnectar - går inte det startar du om configuratorn.

Gå in i configuration tabben och ställ in kortets orientering i board aligment så rörelserna matchar modellen under setup tabben - lägg den vågrätt och tryck på calibrate accelerometer. Gå tillbaka till config tabben och välj rx_ppm under reciver mode, aktivera även oneshot125 under esc/motor features. Memorera hur motorerna är positionerade på bilden av modellen och koppla ur allt som spänningssätter kortet. Koppla nu in dina ESC på rätt platser - observera att ordningen inte är samma som openpilots.

Koppla in flygbatteriet och den borde vakna till liv o toner ur esc borde höras. Nu ska du konfigurera radion - sätt på den och koppla in USB mot styrkortet. Hoppar din motorer till o snurrar lite framåt o lite bakåt lite slumpmässigt måste du in i configuration tabben och ställa ner minimum command - många säger att 960 är ett bra värde men 1000 funkar bra på min.

I cleanflight configuratorn går du in in i reciever tabben - kolla så det rör på i staplarna när du spakar radion - är kanalerna omkullkastade ställer du in det på channel map dropdown listen. När det är rätt måste du ställa in din radios endpoints så de första 4 kanalerna går från 1000 till 2000 och att de är 1500 när spaken är i mitten - detta är viktigt annars brukar dom inte arma. Jag vet inte hur man gör det på din radio men läs i instruktionsmanualen. Se till att du har en spak som är 3 läges som även den fungerar i configuratorn när du rör på den.

Dags o ställa flightmodes - gå till modes tabben - välj din 3 läges spak kanal ur listan på angle och horizon, se till att angle aktiveras när du har spaken i botten och horizon när den är i mitten - standard är rate mode och för det indikeras inget läge.

Gå till motor tabben - aktivera motor test notice och dra upp slidern på en motor - om den tvekar eller vägrar starta har du lite strul men det borde fungera, dra inte upp gasen om de tvekar även på högre gasvärden, de flesta motorer startar o snurrar fint mellan 1050 och 1150. Kolla genom vid vilket värde de snurrar fint utan att rycka och det skriver du in i configuration/minimum throttle, kolla även så de snurrar åt rätt håll o att rätt motor snurrar.

Nu är du klar för pid inställning - gå in den tabben och välj pid controller 1 eller 2 - jag kör luxfloat som är 2 men alla gillar olika. Värden är rätt bra o den bör flyga utan att skaka med dom.

Det är börja iaf... finns en massa filmer om cleanflight o jag föreslår att du tittar på dom på youtube för du kommer inte undvika att kunna det om du flyger en 250. Just det - du armar genom att dra gasen längst ned o till höger ;) Disarm åt vänster - lycka till o kontrollera att modellens moterer stängs av när radion är avstängd!

Turbotom
2015-11-24, 19:42
Stort tack för en utförlig beskrivning! Jag ska testa vid tillfälle! [emoji2]

GuruX
2015-11-24, 23:28
Om du skriver ner lite vad du har går det nog att få igång det. Betaflight kräver att du har esc med blheli version 14 och stödjer oneshot eller högre och att receivern är cppm eller sbus ansluten till datorn..
Har för mig att pwm är avstängt iaf...

Vad har du för grejer?
Du har uppenbarligen mycket mer koll på detta än mig. Men jag kör ett CC3D-kort med en mottagare som skickar PWM till kortet och ESC som inte kör OneShot. Så det går. Jag har inte riktigt koll, men mina ESCs ska vara någon SimonK-variant.

streber76
2015-11-25, 00:22
Du har rätt att det går. Men poängen går lite förlorad för om dina esc inte kan ta emot informationen fort nog så spelar det inte någon roll om styrdatorn jobbar på övertid. Det är det som är det coola med betaflight, Boris har fått ner looptiderna på gamla o billiga styrdatorer så att de pratar med 1:1 sampling mot gyrot och har ballare filtrering av vissa signaler, när du sen introducerar en komponent som inte håller måttet så får du helt enkelt inte ut allt den kan ge.

Hoppsan_84
2015-11-25, 13:45
Vad är att föredra, Naze/6 eller cc3d?

Turbotom
2015-11-25, 17:00
Kom på att jag inte har någon BEC i mina Littlebees. Väntar just nu på en QAV210 ram med PDB. Kan jag testa mina Littlebees, och använda en extra esc med BEC för att driva FC och RX? Sorry för alla nördiga förkortningar! [emoji12]

streber76
2015-11-25, 21:03
Det funkar för test men det är nog säkrast att ta bort signalkabeln.

Turbotom
2015-11-25, 21:11
Ska testa! Har kollat lite på att kalibrera endpoints på min Devo7 sändare. Vettetusan faktiskt... Kör man Open pilot så anpassar man väl inställningarna i FC'n har jag förstått, och i Clean flight så behöver man alltså anpassa sändaren? Vågar inte ändra nåt i nån meny som jag inte förstår mig på, och hittar absolut inget varken i manualen eller på nätet, men får testa imorgon!

streber76
2015-11-26, 08:27
Du kan göra en kopia av din modell i sändaren. Då bråkar du inte med det som funkar. Visst är det lite tvärtom mot openpilot men iaf jag anser att det är bättre. Du ser allt visuellt direkt och genom att ställa värdena mellan 1000 o 2000 får du maximal upplösning när du sen flyger. Ofta brukar spakarna ligga på 1100 till 1900 o då förlorar du 20%, det är mer än märkbart kan jag lova.

Märker du att dina värden hoppar sen i receiver tabben är detta normalt. Vanlig är att de skuttar upp o ner från 1500 ett par 2-3 steg.

I cli tabben lägger du in då; o tryck enter efter varje rad.
Set deadband=3
Set yaw_deadband =5
Save

Vi sätter yaw dödläget lite högre så koptern inte yawar så mycket när vi rör gasen o kurshållningen blir smutsig (typ ingen kan puncha ut utan att råka dra spaken lite snett).

Turbotom
2015-11-26, 08:43
Härligt att få svar på frågor som har malt i huvudet en stund! [emoji106]

Turbotom
2015-11-27, 17:01
Har försökt få kontakt mellan radion, Devo 7, mottagaren RX703A, och Cleanflight utan framgång. Har vid tidigare tester sett rörelser i Cleanflight, men nu händer det inget! Får testa en annan dag igen! [emoji107]

Turbotom
2015-11-27, 19:54
Forskade vidare här med ett barn hängandes i varje ben! [emoji23].
Har fått kontakt, men ej med rätt kabel till cc3dn, kan inte köra Oneshot med denna setup. De svaren man hittar ligger på Open pilots forum som tyvärr verkar nerlagt!

Lyckades få den att arma om jag drog på justeringsknapparna till både yaw och throttle, så nog behöver ändlägena justeras som du skrev Streber76. Nu ska jag bara komma på hur, eller om jag kan ändra nåt i radion.

tragi702
2015-11-27, 23:01
halloj igen..jodå ställa in radion behöver nog göras,och du kan ställa in allt det som behövs i devo 7an.

kolla sidan 41 o 42 i manualen så ser du hur du ställer in ändlägesinställning o subtrim. men du behöver ha kontakt med kortet i cleanflight o se hur värdena ändras i fliken "receiver" som det har skrivits tidigare..1000-2000 skal värdena vara o mittläget ska ligga på 1500.
lycka till o Hoppas du får ihop det..
http://www.moses-modellbau.de/mediafiles/Anleitungen/DEVO/Manual%20of%20DEVO-7.pdf


//Patrik.

Turbotom
2015-11-28, 08:36
Yes, jag hittade inställningarna. Dock rör sig AUX2 precis som Throttle. Och jag har inte lyckats få kontakt med någon tre läges switch. Men jag lovar att ljuset i tunneln är skådat!

Copterdude
2015-11-28, 09:01
Prova ändra ordningen på kanalerna i receiver tabben. Olika märken har olika ordningar.
Vet inte om Devo har nån speciell ordning på kanalerna för då kanske man måste ställa in manuell i CLI.

Turbotom
2015-11-28, 10:08
Provkörning i orkanvindar, check! [emoji106] Den går bra tycker jag, kopierade PID från en Qav210 jag hittade på Youtube! [emoji23] En fråga bara, tycker den rollar åt motsatt håll när jag drar på yaw spaken? Nåt man kan ändra på?

streber76
2015-11-28, 10:26
Invertera kanalen på radion

Turbotom
2015-11-28, 11:14
Det fick jag oxå göra, men jag menar att när jag drar på yaw, alltså roterar quaden åt vänster så börjar den rolla, alltså luta åt höger? Sjukt skumt

KiteAnton
2015-11-28, 12:54
Det var svårt att se hela grenverket på träden utan löv så kraschade in i toppen... Dock gick det att få kontroll på quaden igen och det var inga större problem att flyga tillbaka med trasiga propellrar .. [emoji1] bra jobbat betaflight 55836

Hoppsan_84
2015-12-19, 12:15
Har lekt lite med Beta i dag. Flyger ruggigt stabilt men jag får inte Gtune att fungera.
Startar Gtune medans jag flyger acro sen landar jag och Disarmar. Slår av Gtune och slår på. Men inget är sparat. Förslag?

Hunter
2015-12-19, 14:37
Det fick jag oxå göra, men jag menar att när jag drar på yaw, alltså roterar quaden åt vänster så börjar den rolla, alltså luta åt höger? Sjukt skumt

Det är normalt vid flygning i rate/acro mode, så man får vara med och parera.

tragi702
2015-12-19, 21:00
Har lekt lite med Beta i dag. Flyger ruggigt stabilt men jag får inte Gtune att fungera.
Startar Gtune medans jag flyger acro sen landar jag och Disarmar. Slår av Gtune och slår på. Men inget är sparat. Förslag?

vet inte om du skriver "exakt" det du gjort... men G-tune save proceduren är: slå på den i acro mode och flyg runt(ju mer dess bättre).
landa.
1. Avarmera kortet(med Gtune på)
2.slå av Gtune.
3.slå på Gtune
4.slå Av Gtune igen... sparat

du kanske har gjort så här men inte skrev allt.. så jag bara tar proceduren om nån inte vet :).

//Patrik.

Hoppsan_84
2015-12-19, 21:09
Precis. Jag skrev tyvärr inte steg 4 men jag gjorde det.
Har lagt på lite deadband utan resultat.
Bara för att dubbelkolla så är acro när jag inte har något annat flygläge valt?

Turbotom
2015-12-20, 11:23
En fråga om G-tune. Jag tycker den öser på gör höga värden och quaden börjar skaka. T.o.m så skruvar börjar skruva ur sig. Ibland verkar den funka bättre än andra gånger. Är det några inställningar i g-tune eller?

tragi702
2015-12-21, 00:14
stoppade i betaflight i grabbens fpv250 från hk som stått still ett år för att den inte flög nåt vidare med mycket "ringing" om du stötte till marken o upp igen..
bytte reglage o stoppade i betaflight..vart en helt ny maskin! :). helstabil när jag provflög i köket. aktiverade gtune o gick ut i mörkret o körde en acc i ljuset från lamporna..12-13sek/m i byarna o den flög förvånansvärt bra.hade gtune på hela tiden men kände ingen större skillnad.landade o gjorde save proceduren,kopplade upp den o inget sparat.. letade lite på nätet o hittade en förklaring som jag ju läst men inte tänkte på i blåsten.. o nej.. spakarna var nog inte stilla en microsekund ens.. ska prova imorron igen o se om det var problemet,har ingen maskin (4st) som gtune inte funkat på..

//Patrik.


Quote:


Originally Posted by Redtail2426 http://static.rcgroups.net/forums/images/beta/buttons3/viewpost.gif (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?p=33308628#post33308628)
So I briefly tried gtune and it didn't save, I took off, flipped it on with a switch, after flying I landed and disarmed, turned gtune off, then back on, then back off. Then disconnected the lipo, and plugged into the gui and nothing was changed, did I do it wrong?



Ma be you have to much jitter on your stick signals? You are using an PPM receiver? you can check un the GUI how stable and accurate your tick will be if you don't touch them. G-Tune will only get active if there is no stick input for a while. You may play with the two deadband parameters in this case:

set deadband = 0
set yaw_deadband = 0

G-Tune will also only tune roll, pitch and yaw in Acro mode. Otherwise it will only tune yaw

Hoppsan_84
2015-12-21, 08:07
Kan ligga något i att jag fladdrar med spakarna. Blåser tyvärr mycket i dag så ingen flygning i dag.

tragi702
2015-12-21, 19:01
var ute o provade igen i dagsljus o kunde flyga med noll stick input emellanåt(fortfarande över 10m/s blåst) :)..
gtune funkade fin fint o den save ade (hur stavas dä?hehe ;)) som den skulle.

fann oxo det kanske logiska sammanhanget med gtune, motorer o storlek/vikt(total)..

sitter gamla RCX1804 motorer i denna(fpv250)(3S 1400mah) och Styrvärdena landade på Roll P8,9 Pitch P7,9 Yaw P 10,0.
dessa motorer ä ju ganska klena så betaflight får uppenbara problem o styra så hårt den vill med så lite kraft, med höga P värden som följd o en "lite" vobblig maskin i den starka blåsten.helt ok o flyga men hördes att P är lite för högt.

har en Glas Zmr klon med sunnysky 2204 kv2300 (4S 1400mah) med nästan samma totalvikt. här ligger gtune värdena på Roll P7,8 Pitch P10,0 Yaw 10,0 men den vobblar ingenting i blåst så betaflight når målet med kraft (P) den vill styra med.

sedan har jag en Emax 250 nighthawk med "kloner" av sunnysky 2204 kv2300 (4S 1400mah) men med betydligt mera klös i motorerna.. samma totalvikt o storlek på maskin Men:
StyrVärdena här går inte på något sätt att få över 5,0!?.. hur länge jag än gtunar eller hur mycket blåst det än varit.
Roll P4,3 Pitch 4,8 o yaw 9,5(default).. så där finns mycket mer kraft o styra med än vad som behövs..

inte någon supervetenskaplig utredning men en liten enkel sammanfattad förklaring kanske varför en del får (konstigt?) höga värden på gtune,och en del inte..
vi har oxo märkt att maskiner med 4s blir lättare o tuna o flyger bättre än 3s are(ute). beror troligtvis då på Kraften motorerna kan styra med i högre farter!.

nån mer som har samma erfarenhet?.. eller kanske åt något helt annat håll?..

//Patrik.

Hoppsan_84
2015-12-23, 12:32
Fortfarande ingen save. Hur mycket måste man flyga med G-tune innan den ändrar några pidar?
Gjorde några fullspeed climb där jag bara gasade. Men ändå ingen ändring efter jag "sparat".

Går det att se någon ändringen om man kopplar in gui innan man kopplar ur batteriet?
Fltger grymt med beta men vore ju kul att få G-tune att fungera.

Hoppsan_84
2015-12-23, 15:57
Tog en kvällstur i mörkret.
Tog inte ur batteriet innan jag kopplade in gui denna gång.
Yay!! jag fick en ändring. Roll hade ändrats från 4 till 3.9 :-|

Ja ja. Nu vet jag att det händer något iaf. Misstänker att det inte blir någon flygning i morgon.
God Jul.

Hoppsan_84
2016-01-18, 15:52
Nu fungerar G-tune även för mig men jag har ett annat förfarande för att spara.
Om detta endast gäller 2.1.6 vet jag inte.

Arma och flyg
Slå på G-tune
Slå av G-tune
Landa och disarma
Slå på G-tune
Slå av G-tune

Xermalk
2016-01-18, 16:09
G-tune fungerar inget vidare för mig iallafall.
Flög en runda med det aktiverad på min vortex, och resultatet var milt sagt otrevligt. Inget fel på pitch och roll, men den i praktiken helt nollade yaw. Knappt att jag kunde göra en nödlandning.

Får bli fortsatt manuell tuning av luxfolat, gtune rör jag inte igen.