handdator

Visa fullständig version : Söker sändare med 6 proportionella kanaler till robot-byggeGlattnos
2015-12-12, 01:30
Hej

Jag är helt ny här så ha lite överseende med mig :)

Jag söker en sändare som ska fungera till diverse robot-byggen samt quadcopter. Jag vill helst ha en sändare av bra kvalitet och minst 8 kanalr totalt. Det som är lite lurigt är att hitta sändare med lite fler reglage. Jag skulle vilja kunna styra 6 kanaler simultant och proportionellt. De flesta sändare tycks inte vara tänka att styra mer än 4 kanaler simultant.

Jag har hittat några sändare som verkar bra men skulle vara tacksam för tips.

Hitec Flash 8 - Två sliders på pekfingrarna(vet dock ej om de är tänka för simultan proportionell styrning), verkar vara bra radio till bra pris. Dock gillar jag inte antennen.

Spektrum DX9 - Någon typ av rattar på baksidan(vet dock ej om de är tänka för simultan proportionell styrning), Spektrum används av många robot-byggare. Dock är den lite dyr och billigare Spektrum-radio verkar sakna rattarna på baksidan.

Futaba T8J och T10J - Dessa sändare tycker jag verkar kanon. Ingen antenn, bra menyer och verkar vara bra kvalitet till bra pris. Perfekt förutom att de inte har några bra reglage för 6-kanalig simultan styrning.

Jag har tidigare haft en DEVO 10 som var bra, dock inte så ergonomiska reglage för de extra kanalerna, dock har den två potentiometer som man når med pekfingrarna. Jag skulle kunna köpa en sådan igen men jag hade tänkt satsa på nått annat märke, helst Futaba.

Någon som har några förslag?
Tackar på förhand!

KristofferR
2015-12-12, 04:37
Du kan titta på FRSky Taranis.

Jag har iofs just köpt min men det finns många som har mycket erfarenhet av den och det finns en lång tråd.

Killenheladagen
2015-12-12, 09:53
6 kanaler simultant? Jag förstår ej hur du menar?
Kör en futaba T8J och är så otroligt nöjd med den, den osar kvalitet och användarvänlighet och inbyggda diversity-antenner!

Futaban har ju ett steglöst stort VR-vred som du kan styra två kanaler (vänster, höger) med steglöst och mixa in vilka kanaler du vill? Dessutom generöst med 3-switchar och mycket lätt programmering!
Jag tror du skulle bli mycket nöjd med denna radio, vad för funktioner är det du är ute efter dvs vad vill du kunna göra egentligen när du skriver styra 6 kanaler simultant?

Mvh Gustaf - kommer nog alltid använda FUTABA.

Flahultarn
2015-12-12, 09:54
Beror lite på vad det är du vill styra med kanal 5 och 6. Men FrSky Taranis som Kristoffer nämner fungerar sidoreglagen och rattarna helt ok att finstyra med. Det svåra är att göra det samtidgt som man rattar "huvudreglagen" 1-4. Det går med lite träning men det blir inte samma finmotorik som i "sticksen". Kan du släppa spaken är det inget problem.

Ska du ha det till robotstyrning är jag rätt övertygad om att det är just Taranis (eller annan radio) som det går att ladda OpenTX eller liknande programvara i du ska ha. Här är det bara din fantasi som sätter gräns för vad du kan programmera. I märkena du mämner är det låst programvara som är anpassad för diverse flygfarkoster och så vitt jag vet går det inte att programmera alls lika fritt som med OpenTX/Taranis.

Glattnos
2015-12-12, 12:37
KristofferR: Jag har tittat lite på Taranis och den verkar ju ganska bra. Dock har jag inte fastnat för den pga att den inte hör till dom mer etablerade märkena. Kanske är jag orolig i onödan men den ser inte lika kvalitativ ut som tex en Futaba eller Hitec.

Killenheladagen: Nice att du har en T8J! Den verkar klockren förutom att jag i så fall måste göra avkall på det simultana proportionella på de två extra kanalerna. Ett alternativ skulle kunna vara att montera 2 st 3-läges switchar som är återfjädrande åt båda hållen, vid pekfingrarna.
Hur menar du att man kan styra två kanaler(vänster, höger) med VR-vredet? Man kan väll bara styra en kanal och sen mixa in fler?

Det är lite skillnad på robotar och RC-plan på det viset att en robot(den jag bygger i alla fall) har fler funktioner som kan vara smidigt att köra samtidigt som andra funktioner. Jämför med en fullstor grävmaskin eller skogsmaskin. Där har du två joysticks men kör även funktioner med tumme, pekfinger och fötter. Det är såklart inte alltid som 6 eller fler funktioner körs simultant(även om det går/görs).

Den roboten jag bygger har en arm och det är den som gör att jag vill ha den simultana styrningen.

Till min robot har jag gjort en tabell som ser ut ungefär såhär:

CH5 - 3-läges switch (Mode1,Mode2,Mode3) - DriveMode(CH5 är alltid DriveMode)

Mode1:
CH1 - Höger stick - Körning, Svänga Höger/Vänster
CH2 - Höger stick - Körning, Framåt/bakåt
CH3 - Vänster stick - Kamera, Tilt Upp/Ner
CH4 - Vänster stick - Kamera, Panorering Höger/Vänster
CH6 - ???????????? - Belysning, toggling mellan olika typer av belysnings-lägen

Mode2:
Styr robot-armen som har denna princip: http://preview.turbosquid.com/Preview/2014/08/03__15_41_30/RobotArm2_000.jpg9061a613-b2f6-4514-a9f8-c54c2ff9a443Original.jpg
(http://preview.turbosquid.com/Preview/2014/08/03__15_41_30/RobotArm2_000.jpg9061a613-b2f6-4514-a9f8-c54c2ff9a443Original.jpg)Jag beskriver det som kroppsdelar eftersom jag inte kommer på hur jag ska förklara annars.
CH1 - Höger stick - Axel, Höger/Vänster
CH2 - Höger stick - Överarm, Upp/Ner
CH3 - Vänster stick - Underarm, Upp/Ner
CH4 - Vänster stick - Handled, Upp/Ner
CH6 - ???????????? - Underarm, Rotation
CH7 - ???????????? - AUX, för kontroll av verktyg tex grip-klo
CH8 - 3-läges Switch - Relä, för drivning av verktyg tex motor-verktyg

Mode3:
Extra för framtida utbyggnad

Det är inte så att jag ofta kommer köra 6 funktioner simultant, men jag vill att det ska gå. Sen är det just så att man inte vill vara låst till vilka funktioner som KAN köras samtidigt.
Som en liknelse: Föreställ er att ni flyger ett RC-plan som är utrustat med infällbara landningsställ och klaff, då har ni en 6-kanals styrning. Tänk nu att ni flyger som vanligt med kontrollerade och synkroniserade rörelser med skev,höjd,sida men att ni då och då skulle behöva styra skev,landställ,sida eller klaff,landställ,höjd som en lika kontrollerad och synkroniserad rörelse.
Det funkar lika med en grävmaskin, man kan ibland behöva köra rotortilt(som består av rotation och tilt av skopan - 2 funktioner) synkroniserat med att man styr vissa delar av grävar-armen.

Jag kan se mig själv i ett läge där jag kör robot-armen mjukt och simultant men helt plötsligt måste stanna av en kort stund för att "flytta något finger för att nå" reglaget för att kunna finjustera "underarms-rotation" eller grip-kraften i klon. Man vill ju ha bästa möjlighet att göra/träna/lära sig att göra det "On-the-fly" som när man kör grävmaskin eller skogsmaskin.

Jag är en "tum-kille" så jag har pekfingrarna fria och tror nog att med rätt reglage skulle det funka kanon att styra en kanal med varje pekfinger. Det optimala skulle nog vara proportionella fjädrande reglage, vilket jag inte hittat hos någon RC-radio. Eller två små joysticks för pekfingrarna i hörnen av sändaren(Oj, svävar på moln nu :P)

Flahultarn: Ännu en förespråkare för Taranis :) Får kolla lite extra på den, dock är jag lite rädd att jag kommer att ångra mig om jag inte köper ett av de stora märkena.

Faktum är att jag inte behöver så mycket programmerings/mixnings-kraft i själva sändaren, reglagen är viktigare än möjligheten att programmera sändaren. Jag kan programmera roboten till att bete sig som jag vill utifrån de kommandon som kommer från sändaren, men jag kan aldrig programmera mig till bättre ergonomi och känsla på i reglagen på den fysiska sändaren.

KristofferR
2015-12-12, 13:01
Glattnos: Jag är ny på Taranis, bara haft den några veckor ännu men har arbetat med styrsystemsutveckllng i över tio år. Jag tror, när jag tittar på din önskelista, att du om du köper en konventionell programmerbar sändare kommer du köra fast.

Fördelen med Taranis är att du om du önskar helt kan frikoppla dig från alla traditionella RC tankesätt. De finns i OpenTX men är mer ett stöd än en begränsning. Du kan döpa om allt för din robot (grip, track, tilt, nod, blink....) och du kan köra telemetri.

Dessutom kan den säga precis vad du vill när du gör olika saker.

Kanske har den också goda möjligheter att ändra HW men det har jag inte funderat mycket över. Den är mer gedigen än den ser ut på bild.

CCPM kanske kan vara något för din robot om du kör med ett styrkort.

McRegor
2015-12-12, 13:54
Fast simultant är kanske inte riktigt rätt ord för lag gissar att du inte styr alla kanalerna precis samtidigt. Och finns verkligen behovet så ser jag egentligen ingen annan lösning än den forna tiders 1-spakare hade nämligen 3 funktioner i en spak (2 spakar i ditt fall) - alltså förutom gängse funktioner i spakarna skulle du också behöva kunna vrida spakknoppen och alltså ha spakens 3:e funktion där. Fast jag har svårt att tro att man klarar av att utföra 6 funktioner precis samtidigt..:) Antagligen fungerar en gängse sändare, typ Taranis, som förutom de primära spakarna har 4 vred med proportionella utslag.
Roger

bem
2015-12-12, 14:09
Hej,

Viss hjälp borde du kunna ha om du har en vridbar funktion (ratt) på spakarna.
T ex Jeti har det till sina radio. Verkar ej vara ett vred med neutraliserande funktion som fjädrar tillbaka till mittläget utan man vrider nog mellan ändlägena så stannar vredet i läget man släpper det:
http://www.jetimodel.com/en/katalog/Transmitters/Transmitter-Accessories/@produkt/Stick-for-DC-16-Potentiometer/

Man kan ha brytare på spakarnas topp (2-läges, 3-läges eller 2-läges tryckknapp uppifrån):
http://www.jetimodel.com/en/katalog/Transmitters/Transmitter-Accessories/@produkt/Stick-for-DC-16-2-Position-Switch/
http://www.jetimodel.com/en/katalog/Transmitters/Transmitter-Accessories/@produkt/Stick-for-DC-16-3-position-switch/
http://www.jetimodel.com/en/katalog/Transmitters/Transmitter-Accessories/@produkt/Stick-for-DC-16-Button/

Man behöver då inte släppa greppet om spakarna så ofta då man har lite fler möjligheter till styrning i spaken.

Sen dina olika Mode 1 - Mode 3 borde s k flight conditions (flight modes) som det brukar kallas som finns i flera olika radio (Futaba, Jeti osv) klara av. Det finns t ex 8 conditions i Futaba 18SZ. Den har även multikopter som modell (förutom flygplan, helikopter och segelplan). FrSky Taranis borde klara sådant med lätthet också.
Som redan nämnts kan troligen en Taranis av senaste versionen vara en framkomlig väg för dig, rimligt pris med väldigt flexibel programering, om man enkelt kan flytta om switchar osv på sändaren vet jag inte. Hur bra kvalitet det är på FrSky Taranis sändare och FrSky mottagare har jag ingen aning om men den är ju vida spridd i världen vid det här laget så det går nog lätt att googla fram ganska säker info om det.
Sen har du den nya FrSky X9E (Open TX), kanske den är bättre för ditt ändamål? Så småningom lär även deras Horus X12D (ej Open TX) dyka upp men jag vet ej vilken av FrSkys sändare som kan vara bäst för dina ändamål.
Jag använder Futaba själv (14MZ) som visserligen är väldigt kapabel men har utgått ur Futabas sortiment sen några år och ersatts av 18MZ.
Om du har förkärlek för Futaba så kolla vad den nya 18SZ kan för dina ändamål. Men kanske för dyr (jämfört med det du kikat på hittills)?
Fråga i dessa forum så kanske du får bra svar om Futaba 18SZ är bra val för ditt ändamål:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2408456&page=137
http://www.rcuniverse.com/forum/futaba-radios-direct-support-forum-125/

Om du kan tyska fråga här också:
http://www.futaba-forum.net/forumdisplay.php?27-T14MZ-T18SZ-T18MZ


Futaba visade förra året en Multikopter prototypradio som har rätt maffiga spakar osv, gissningsvis fjädrande vridbara spakar, det verkar vara en Robbe/Futaba FX-32 som byggts om med nya spakar:

https://www.youtube.com/watch?v=HGMys3csl10


/Bo

Glattnos
2015-12-12, 15:10
McRegor: Simultant är precis rätt ord eftersom jag vill kunna köra alla 6 kanaler samtidigt. Sen att det oftast inte blir 6 kanaler samtidigt utan mer ofta 3-4 kanaler samtidigt. Men eftersom man inte vill vara begränsad till vilka 3-4 kanaler av de 6 som kan köras samtidigt så går det ju inte att klara sig med färre än 6 simultana reglage.

bem: Bra info! Att ha spakar med fler funktioner är ju ett alternativ, dock är det kanske lite svårare om man är en "tum-kille" som jag, för mig känns det som det skulle vara mer naturligt att styra extra funktioner med pekfingrarna.

Det där med flight-conditions. Är det alltså flight-mode du menar, som i "Byt mode med en switch"? Det var så jag hade tänkt. Som på quadcoptern, en kanal för val av flight-mode.
Eller är fight-conditions något annat användbart som funkar på annat sätt? :)

Eftersom jag inte är helt klar på om sido-sliders är bästa reglaget för ändamålet så funderar jag på om alternativet med fjädrande switchar kanske är det alternativ som ger mest valmöjligheter i övrigt, de flesta sändare borde kunna utrustas med fjädrande 3-läges switchar. Det jag ger avkall på då är "underarms-rotation" och "grip-klo" där jag får sätta rörelse-hastigheten fixerat och sedan bara kontrollera rörelsen med switcharna. Har man dom i hörnen så har man "ganska bra" kontroll.

Jag ska fundera vidare men fler förslag och tankar är välkomna.

johanvm
2015-12-12, 15:45
Hej, jag blir lite nyfiken på dina behov och vad det är för system du ska styra. Du är tveksam till FRSKY:s kvalitet - vad är det för kvalitet du behöver? Är det en fullstor grävare eller är det en mindre modell du ska styra?

I din tabell är CH1 både sväng hö/vä och avel hö/vä. Det är inte riktigt så vi brukar definiera funktioner i modellflygvärlden, där brukar kanalerna stå för en funktion (tex vä skevservo). I din tabell blir det som att funktionen definieras om för varje mode. ...kommer det här skötas av en processor i grävaren?

Jag tror inte den här typen av omdefinieringar går att få till rakt av i FRSKY eller nån annan sändare för den delen (dvs att funktioner kan frysas när man hoppar mellan modes). Med hjälp av scriptprogrammering i FRSKY går den garanterat att få till och det är det som gör sändaren lite unik. Det finns dock en rejäl disclaimer: är inte scriptprogrammet stabilt så får du driftstörningar (scriptet termineras om det buggar ur).

Själv har jag X9E och är supernöjd - det är en kalasradio till bra pris. Jag har moddat den en del genom att tex lägga till extra brytare i såväl chassiet som i spakarna, den här typen av förbättringar kan du dock göra med nästan alla sändare idag.
/J

Glattnos
2015-12-12, 18:51
johanvm: För tillfället behöver jag inte så hög kvalitet men jag skulle vilja ha en sändare som täcker mina behov en lång tid framöver. FrSky verkar ha trevliga sändare och jag ska kolla närmare på dom. :)
Just detta projekt ska bli en band-driven robot på runt 60-70 kg, men sändaren vill jag använda till min quadcopter också(som jag inte har någon sändare till för tillfället). Eftersom robot-projekten kräver mest så får det styra vilken sändare jag väljer.

I tabellen så är det från radions perspektiv sett så att säga, inte mottagaren. Mottagarens kanaler är kopplade till ett styrkort i roboten. Tabellen visar vad som kommer hända beroende på vad man gör med sändaren. Det behövs inga specialfunktioner i sändaren för att åstadkomma olika "Modes" där CH1 på sändaren kan göra olika saker i olika Modes. All "magi" sker i robotens styrsystem, så länge den vet var spakarna befinner sig. Jag vill helst inte pilla nått med sändarens mjukvara.

Jag är mer ute efter en driftsäker sändare som har bra "fysiska reglage" för två extra kanaler. Jag tänker att Spektrum DX9 egentligen har vad som krävs i form av "scroll-hjul" på baksidan. Är det någon som kan tala om hur känslan är i dom hjulen?

johanvm
2015-12-12, 20:14
Hej, det låter snarare som att du ställer ganska låga krav på din sändare. I princip alla tillverkare differentierar priset på sändarna så att man får mer och mer programmeringsmöjligheter ju mer man betalar (FRSKY undantaget). Om du i princip bara ska koppla ihop ett antal potentiometrar/brytare med kanalutgångar så funkar nog nästan även den billigaste sändaren för dina behov. Även multikoptrar kräver lite programmeringsmöjlighet. Det blir så mycket mer komplicerat i tex en segelkärra där MÅNGA servon ska samverka när man rör en spak.
/J

bem
2015-12-12, 20:31
Glattnos,
En condition (flight mode) i radiostyrningsvärlden är i princip som att skapa en ny modell, och i ditt fall kunde du skapa 3 modeller med helt olika inställningar i varje modell ja du kan ha upp till 8 condtitions i Futabas sändare 18SZ (några andra Futaba sändare som 14MZ, 18MZ m fl har också 8 conditions). Med hjälp av en eller flera switchar kan du byta mellan olika definierade conditions och man kan även ha prioriterad condition som förklaras nedan:
Futabas egen förklaring av conditions:
http://www.futabarc.com/faq/faq-14mz-q1156.html
Prioriterad condition:
http://www.futabarc.com/faq/faq-14mz-q813.html
Finns lite videos på Yotube också där Futaba conditions förklaras av en på Futaba i USA (Hobbico).

I övrigt, för t ex Futaba 18SZ, kan du kika i den svenska manualen (en av de få som översätter sina manualer till svenska är Minicars):
http://www.minicars.se/shop?&artgrp=30065&funk=steg_tva&f=FVarum%21futaba/F142%212%2C4GHz
Välj 18SZ och på dess sida välj Manualer/PDF.
Dock är väl inte Futabas manualer nåt under av att på ett bra sätt förklara olika saker, väldigt lite hur man kan använda olika funktioner. Där får man ofta ta hjälp av forum och få hjälp om man kör fast.

Du kanske kan få svårt att klara dig utan conditions i radion om du skall växla inställningar för modellen under gång så att säga, som du beskriver.
Hur som är conditions ett mycket kraftfullt instrument i en radio men det kan kanske vara lite svårt att förstå det till en början.
En sak som Futaba 18SZ inte har (men som t ex 18MZ och 14MZ har) är att man kan inte tilldela ljud/röster till switchar, vred osv. Jag använder det själv i min 14MZ och tycker det är en ganska användbar funktion att höra vad en switch gör när man växlar mellan switchens eller vredens lägen. Klart pedagogisk och säkerhetshöjdande grej. Jag har spelat in med sändarens inbyggda inspelningsfuktion korta meddelanden som jag sen kopplat till switchens olika lägen.

/Bo

Glattnos
2015-12-12, 21:15
johanvm: Ja jag har inte frågat efter en avancerad sändare. Min frågan var om någon vet en sändare med bra reglage(alltså fysiska) för två kanaler utöver de vanliga spakarna. Det räcker med 8 kanaler men önskan är ju att 6 av dom ska gå att styra samtidigt med på ett ergonomiskt sätt för en som styr de vanliga spakarna enbart med tummarna.

bem: Aha, okej då förstår jag. Tackar så mycket för förklaringen. Det är alltså ganska likt det som jag ändå åstadkommer i robotens mjukvara. Förutom att det inte "snor" en kanal vilket ju är en fördel.
Men att "växla inställningar under gång" så menar du inte att man slår över mellan drift/robot-arm? För det behövs inga särskilda inställningar.

Jag klarar mig med 8 kanaler och kan då styra 21 funktioner om jag använder en 3-läges kanal för "Drive-mode". Jag är uppe i 11 proportionella funktioner nu så det finns lite kvar att bygga ut med också.

De flesta sändare funkar, alla sänder simultant(eller sekventiellt) på alla aktiva kanaler. Det är den fysiska sändaren som ska vara ergonomisk för att styra 6 kanaler, allra helst proportionell styrning på alla 6.

Michael
2015-12-12, 21:30
Det finns sändare speciellt anpassade för "funktionsmodeller" som entreprenadmaskiner och liknande.
Kolla in alternativen här: https://scaleart-shop.de/Fernsteuerungen-Empfaenger/Commander/
Bägge sändarna nedan kan konfigureras med en tredje joystick. Kanske kan det var anågot form dig.
5609656097

Glattnos
2015-12-12, 22:19
Michael: Ja dom där sändarna var ganska nice :D Dock lite dyra och väl avancerade för mina projekt men tackar för länken, det fanns mycket intressant där :)

johanvm
2015-12-12, 23:03
Apropå föregående förslag:
Vore det inte coolt att köpa en riktigt billig radio för att få elektronik+låda och sen byta spakarna mot typ något sånt här?
56099
http://www.ebay.co.uk/itm/4-axis-Joystick-Potentiometer-JH-D400X-R4-10K-ohm-with-Button-Joystick-/161853595321?hash=item25af39deb9:g:ZuUAAOSwT5tWGGs h

(...det råder väl knappast nån tvekan om var den ena radions spakar kommer ifrån)

Glattnos
2015-12-12, 23:33
johanvm: Haha, ja faktiskt! Köpa en billigare radio och göra ett eget "case" och placera alla reglage där dom ska vara :) Damn! Varför sa du det...nu måste jag nästan göra det :P

Michael
2015-12-12, 23:43
Här är några exempel på hembyggen: http://www.blauzahn-rc.de/index/galerie.html

lbroman
2015-12-13, 09:27
Som av en händelse lanserade hobbyking en treaxlig gimbal till sin 9XR häromdagen: https://www.youtube.com/watch?v=JAry-FimKac

Med två sådana så får du en radio där du har alla 6 axlar på fingerspetsarna.

McRegor
2015-12-13, 10:26
Som av en händelse lanserade hobbyking en treaxlig gimbal till sin 9XR häromdagen: https://www.youtube.com/watch?v=JAry-FimKac
.
Lustigt - alltså precis det jag nämnde i mitt första inlägg ang forna tiders "1-spakare" där man i det fallet styrde sidorodret när man vred "knoppen"!. Sen är ju alla kanaler i dagens anläggningar simultana - problemet är nog bara att vara simultan i hjärnan och fingrarna - det var det jag syftade på när det gällde behovet av "simultana" kanaler.
Då har du väl lösningen klar och till ett rimligt pris.
Roger

johanvm
2015-12-13, 11:16
Med vridbara spakar så är kanske inte igelkottskonceptet helt optimalt. Vill man modda en 9XR till pult så kan man göra så här:
561025610356104

Glattnos
2015-12-13, 11:29
Ibroman: Sedär! Tackar för den länken! Då är det fler som har samma funderingar som mig gällande simultana kontroller. Det där skulle vara en perfekt lösning om det inte var för en sak, att jag i så fall måste frångå att köra med bara tummarna och börja använda "pinch". Men ett par sånna spakar skulle man kunna beställa och ha för framtida projekt :)

McRegor: Att det skulle vara svårt för fingrarna och hjärnan är nog bara en vanesak, som att cykla eller flyga RC(även att gå för den delen). Efter lite träning blir reglagen mer "en förlängning av kroppen", tex när man flyger RC-modeller så tänker man ju inte "skev,höjd,sidoroder" utan snarare "sväng" eller "flyg dit" och sen gör fingrarna rätt rörelser automatiskt eftersom man har fått in "känslan".
När jag ritar CAD så har jag en 3D-mus i vänster hand, den styr jag 6-axlar med(med endast ett reglage) samtidigt som jag använder den vanliga 2-axliga musen med höger hand.
En grävmaskinist idag kan köra många axlar samtidigt eftersom reglagen för att köra 8 eller fler axlar simultant finns i dagens grävmaskiner, förr var det EN spak för varje funktion. Finns möjligheten så kan människan lära sig mer komplicerade rörelser.

Man kanske skulle sätta två st 3D-möss på en träbit och vips har man 12-kanaler med endast två "spakar" :D
Jag måste helt klart fundera mer på detta, samtidigt som det lockar att köpa, modifiera, experimentera med sändare så känner jag att det skulle vara så skönt att bara köpa en bra sändare som fungerar pålitligt för att istället kunna koncentrera mig på roboten.

Finns det inga RC-sändare som ser ut lite som en spelkonsoll-dosa? Tex en Xbox-kontroll? Ergonomi och linjära "kanaler" på pekfingrarna, vore väll vettigt för RC om det gjordes anpassat för RC

McRegor
2015-12-13, 11:51
Visst finns det spelkonsoll-liknande sändare och visst finns det sändare där man kan styra extra kanaler via pekfingrarna - t ex vreden på sidan (upptill) på Taranisen. Sen är det nog få flygare som har behovet av styra 6 funktioner simultant - om man verkligen menar att man skall röra alla 6 funktionernas spakar samtidigt. Har flugit RC under drygt 45 års tid men inte haft det behovet. Visst har man mera än de 4 primära kontrollkanalerna ibland, t ex klaffar, men nåt direkt behov av att röra alla dessa 5 kontroller absolut simultant finns ju sällan. Ja - de primära kanalerna styrs ju relativt simultant men sällan övriga kanaler. Men kanske annorlunda när man kör t ex grävmaskiner.
Men köp en Turnigy 9XR och byt spakarna till de 3-axliga så är du nog hemma. Sen kanske en komplettering med "pult"/sändarbord kan vara på sin plats när du skall hålla reda på 6 funktioner med 2 händer samtidigt. Och din hjärna kan säkert lära sig att styra med "pinch" i st f tumme för du får på köpet lite bättre precision eftersom tumleden inte är kroppens mest exakta led - om man säger så.
Lycka till hälsar
Roger

Glattnos
2015-12-13, 12:25
McRegor: Du har helt rätt i vad du skriver och det är förmodligen därför som det traditionellt inte behövts fler än 4-kanaler för precis och simultan styrning av RC-farkoster. Det blir ju lite skillnad på maskiner som har många funktioner som alla måste kunna styras simultant med varandra, inte nödvändigtvis alla 6 samtidigt men kanalerna 1234 ska gå att styra lika simultant som tex kanalerna 3456. Jag hade förut en quadcopter med kamera-gimbal, den körde jag med en DEV10 som hade två potentiometrar vid pekfingrarna, den flög jag ju som vanligt med 4 kanaler men om jag ville göra en förbiflygning och filma något så behövdes kamera-tilt styras simultant med jaw, vilket var meckigt med den typen av reglage.
Jag har inte heller känt behov av fler simultana reglage förrän nu när jag börjat med robotar och kamera-försedda multikoptrar.

Jag tycker att jag har fått ett par trevliga förslag på sändare:
Taranis X9 som har sliders
Turningy 9XR som kan förses med 3-axliga spakar(förmodligen riktigt bra kontroll men jag vill helst inte frångå tum-greppet)

Dock är fler förslag välkomna!

Edit: Sen har du en bra poäng Roger, att jag skulle ju även tjäna lite precision genom att byta till pinch-grepp. Dock har jag provat det greppet och gillar det generellt inte, kanske mina händer inte passar lika bra till det greppet.

bem
2015-12-13, 15:12
Hej,
Tänkte bara nämna att Jeti har accelerometers med gyroscope i sina handhållna sändare (dock ingår det inte som standard i deras DS-14 Basic men kan köpas till) så den kan lutas framåt/bakåt, höger/vänster samt vridas och man kan på det sättet styra olika funktioner genom att luta och vrida sändaren. 3-axlig styrning med hela sändaren alltså.
Finns några videos på Youtube som visar hur det fungerar.

/Bo

McRegor
2015-12-13, 15:44
Glattnos - tror att du skulle finna "pinch-greppet" mera naturligt om du använder pult/sändarbord. Överhuvudtaget tycker jag personligen att styrprecisionen blir bättre med sändarbord och "pinch-grepp" eftersom man inte behöver hålla fast sändaren och jag upplever att man får bättre "referenspunkter" mellan hand/sändare när handen kan vila mot sändarbordet och/eller sändaren.
Och i vart fall jag har lättare att nå alla ändlägen på styrspakarna när man använder sändarbord.
Roger

Glattnos
2015-12-16, 01:05
Jag har kommit på en funktion som skulle vara användbart om det är någon sändare som har det. Servo-speed justering. När jag körde RC-båt för några år sen hade jag en Futaba 4PK och den hade inställningar för "Steering-Speed" och "Throttle-Speed".
Det hade varit bra med en sändare där man kan ställa ner farten på servona, det skulle i så fall agera som acceleration-justering på robot-armen. Dock måste det helst finnas på alla kanaler eller minst fyra(helst fem).
Men om det ska vara någon mening måste det nästan finnas en funktion för det som på 4PK-radion.

Jag lutar faktiskt åt Futaba t10j, även om den saknar sliders och så. Som det verkar så går det att byta plats på switcharna och det borde gå att hitta fjädrande switchar som passar och då får jag i alla fall "ganska bra" kontroll på axel 5 och 6 på roboten Särskilt "underarms-rotation" känns som att det skulle vara enkelt att styra med pekfingrarna på fjädrande switchar, jag har en Hitec Optic6 och när jag håller den så känns det mest naturligt faktiskt.

Dock ser det ut som att t10j bara har "throttle delay" för att göra gas-servot långsammare.

Nån som vet någon specifik sändare med "servo speed adjustment" på flera kanaler?

Edit: Spektrum DX7, DX8 och DX9 har speed-justering på samtliga kanaler

freddan_6
2015-12-16, 08:28
För att få en känsla för vad du kan göra med taranis tycker jag att du laddar ner opentx 2.0.17 (stable)
Med OpenTX kan man laborera i PC:n för att simulera vad man ska göra.
Olika fördröjning upp/ner är inget problem
56165

bem
2015-12-16, 09:31
Hej,
Futaba T10J stödjer S.BUS och den nyare S.BUS2. På Futabaservon som stödjer detta kan du ställa in servots hastighet. Kika i manualen till T10J så kan du läsa lite mer om detta. S.BUS/S.BUS2 har många andra fördelar också men du behöver som sagt Futaba servon som stödjer detta. Futaba telemetrin (T-FHSS) i T10J använder sig också av S.BUS2 i den radion, man ansluter telemetrisensorer via S.BUS2. Använder själv S.BUS2 och telemetri (med en speciell FASST mottagare med telemetrifunktion) i min Futaba 14MZ.

Tänk på att om du skall byta brytare till fjädrande så måste du öppna sändarlådan och frågan är om det är kontakter på sladden till brytarna eller om det måste lödas. Kolla upp om garantin påverkas av sådant ingrepp om du gör det själv. Bäst är nog att be Kaj Johansson på Futaba service i Sverige att ändra detta åt dig så garantin gäller.
Det är nog inte omöjligt att montera brytare på spakarnas topp (finns sådant till Futaba, vet dock inte om de passar just T10J) om det vore nåt du kan ha nytta av.

/Bo

Glattnos
2015-12-16, 11:33
freddan_6: Jag laddade ner OpenTX förut och klickade runt lite men det tilltalade mig inte riktigt av någon anledning. Kanske för att jag ser på sändaren som en sak som ska vara solid och enkel. De komplicerade delarna vill jag hålla i roboten, sändaren ska bara fungera. De enda funktionerna som jag hittat som skulle vara användbart är "servo-speed" och eventuellt viss telemetri.

bem: Tack för infon, då kan man säga att jag med t10j inte kan dra nytta av "servo-hastighet" eftersom jag inte använder vanliga servon i roboten.

Jag såg att Hitec Flash 7 och 8 har "servo-speed" också, så de flesta sändare verkar ha det. Talar ju emot Futaba lite då om det är dom enda som låser ner funktionen till deras egna servon.

Glattnos
2015-12-16, 15:14
Kricke: Aha, tack för det. Jag har tittat i listan förut men tittade inte närmare på "speed"-funktionen vid det tillfället.

Jag tackar för all bra info och goda förslag. Efter mycket funderande så har jag till slut bestämt mig.
Valet föll på en Futaba 14SG som har "servo-speed" på 12-kanaler, telemetri för driv-batterispänning och 2 sliders för extra-funktionerna. Dessutom har jag 2st 4-kanals FASST-mottagare liggande sedan båt-tiden så till mindre projekt bör jag kunna återanvända dessa :)

Jorgen
2015-12-16, 15:39
Jag har svårt att se något märke som kan vara mer olämpligt än Futaba för en sådan här specialapplikation. Det är mycket solida prylar men så fort jag har försökt hjälpa någon med en inställning i Futaba så slås jag av att de verkligen bestämt hur du skall göra allt...och hur mycket du skall betala för att få göra det. Jag tror att du skall satsa mer på flexibilitet.

Med en Taranis så kan du bygga vidare på ett HELT annat sätt än med någon annan radio. Om du vill så kan du tom bygga in det i en annan låda för att använda de spakar och kontroller du vill.

Även om den inte skulle vara mitt första val för en applikations som din så flyger jag med en Spektrum DX18, på en av mina quadcopters så använder jag till och med servohastighet och sex proportionella kanaler. Potentiometrarna på baksidan är väldigt smidiga att hantera när man flyger tumgrepp men servohastigheten underlättar mjuka rörelser med dem. DX18 Gen1 får man billigt nu då de saknar den talande telemetrin, trådlös buddybox och lite annat som finns i de nyare DX6,DX7, DX9 och DX18 Gen2. Tyvärr så har de plockat bort de pekfingermanövrerade potentiometrarna på baksidan på alla utom DX18.

DX18 gör alltså bevisligen vad du behöver men på en Taranis så kan du få mycket bättre funktionallitet och till ett mycket lägre pris.

Skall vi sedan titta på telemetri så är Taranis på en helt annan nivå än de andra när det gäller att föra över annan data än vad tillverkaren tänkt sig.

Jörgen

Killenheladagen
2015-12-16, 18:00
Välkommen igen till futabaklubben! Härligt med ny sändare! Hoppas du blir riktigt nöjd, har t8j och är extremt nöjd m kvalitet och tanken bakom, passar mig perfekt!
Folk snöar lätt in på just det dom använder och då är allt annat skräp! Lycka till med dina projekt!

Glattnos
2015-12-16, 18:12
Jorgen: Jag förstår dina synpunkter men jag har övervägt alternativen ganska noga och solida prylar är vad jag vill ha. Vilka funktioner tror du jag kommer sakna på Futaban?

Killenheladagen: Tackar för välkomnandet :) Dock måste det bli "Välkommen åter" till Futabaklubben ^^

Killenheladagen
2015-12-17, 11:04
Jorgen: Jag förstår dina synpunkter men jag har övervägt alternativen ganska noga och solida prylar är vad jag vill ha. Vilka funktioner tror du jag kommer sakna på Futaban?

Killenheladagen: Tackar för välkomnandet :) Dock måste det bli "Välkommen åter" till Futabaklubben ^^
Välkommen åter till Futabaklubben!!! :)


De som ej känt på en futaba bör det, kvaliteten vid spakarna och den gedigna känslan är nåt spektrum kan drömma om...sen är min rätt sexig också tycker jag...

Jorgen
2015-12-17, 13:06
Jag håller helt med om hur välbyggda och tillförlitliga Futaba är. Men min tidigare erfarenhet av Futaba har i stort sett bestått i att navigera manualen och bli häpen över hur man kan krångla till saker. Oftast när någon frågat hur man ställer in en funktion. Kanske någon som alltid haft Futaba får samma problem när de går till andra sändare, men jag har svårt att se det perspektivet och måste givetvis utgå från mitt eget perspektiv. Alltså fann det sig naturligt att uttrycka mina reservationer mot att använda en Futaba till något den inte är tänkt att användas till. Nu var det vid tillfället jag skrev meddelandet också tal om T10J som inte ens hade de reglage som krävdes, jag skrev meddelandet flera timmar tidigare men blev avbruten av jobb så jag kunde skicka det först sent på eftermiddagen.

Nu är det här sändare i den övre skalan av Futabas modellprogram vilket antagligen gör att de har de flesta funktioner och gott om fria mixar.

Om jag är nöjd med något så pratar jag gärna gott om det, om jag inte är det så brukar jag sällan hålla inne med det. Givetvis försöker jag i möjligaste mån bara få anledning att prata gott om saker.

Jörgen

Glattnos
2015-12-18, 00:22
Är nu ägare till en T14SG och den känns bra i händerna i alla fall.

Killenheladagen: Tackar igen! Ja egentligen gillar jag mer de sändarna utan antenn men det var nog bara just antennen som störde mig lite på denna 14SG, resten av det som jag ville ha fanns ju och man kan inte få allt som man vill. Jag försöker trösta mig med att FASSTest-systemet ska ge mig bra räckvidd i gengäld. När jag körde RC-båt så hade jag en antennlös mottagare(R603FS kanske inte ens var FASST) och det var ju underbart att slippa antenn, bara stoppa mottagaren i radiolådan och skruva igen den tätt! När jag såg 8J och 10J så tänkte jag att nu är det ju optimalt, ingen antenn på sändaren heller ^^

Jorgen: Det är bra att du talar om vad du tycker, det är ju därför man frågar, för att få höra andras tankar och erfarenheter. Jag ville ha en sändare som står sig länge som jag kan använda till allt och jag tror att jag valt rätt. Dock vet jag ju inget ännu, det tar ju ett tag innan man vet om man är nöjd med den och om den fyller sin funktion. Jag kände också att jag faktiskt litar mest på Futaba när det gäller pålitlighet och det är också en ganska viktigt detalj, även om Futaban är ganska "nerlåst" så är det delvis just det som gör mig trygg. Eftersom jag tänker köra ganska avancerade robotar som redan från början har många potentiella felkällor så satsar jag helst på ett lite mer stängt sändar-system. Friheten är ändå total på en robot. Så länge den vet var spakarna på sändaren står så är det bara att programmera hur roboten ska bete sig. Tex kan jag styra 108 kanaler med denna sändare om jag vill((3-läges * 3-läges = 9) * 12-kanaler). Det räcker nog livet ut, jag kommer aldrig att ha så många funktioner men det är bara som ett sätt att visa att sändaren ändå aldrig kommer att ha lika mycket frihet som själva roboten när det kommer till anpassning.

McRegor
2015-12-18, 09:05
Sen kanske du så småningom kan tänka dig att styra ett flygplan med den också - och för det bruket så har du gjort ett utomordentligt bra val...:)
Lycka till hälsar
Roger

Glattnos
2015-12-18, 09:30
McRegor: Tackar :) Ja jag hoppas att det kan bli lite flygning med den också!

Jorgen
2015-12-18, 23:00
Har du lust att berätta lite om roboten?

Om det är något med band som manövreras i låg fart så kan man ju tänka sig att styra den med vippbrytare, gärna då återfjädrande till mitten. Eventuellt en potentiometer eller en treläges vippbrytare för att ställa hastigheten vid körning med vippbrytarna.

Gör man det så blir det många proportionella spakar över för att hantera manipulatorfunktioner.

Det går givetvis också att kombinera det med ett högfartsläge där man använder spakarna för att styra.

Jörgen

Glattnos
2015-12-19, 18:33
Jorgen: Roboten jag har nu är en liten prototyp för att få det att fungera bra innan jag bygger den större(har egentligen börjat bygga den redan). Det blir band-drift med en stegmotor på varje band. Den lilla prototypen går väldigt fint med den nya sändaren. Bättre än med min gamla AM-sändare som var lite "glitchig".
Jag styr hastigheten proportionellt på banden med höger-spaken, differential-styrning som på en stridsvagn. Jag ska senare ha en knapp för att slå över till drift av robot-armen och då kommer högerspaken att styra armen istället, så jag kommer inte i det läget att kunna köra banden samtidigt som jag styr armen men det går att ändra sen om jag kommer på att jag skulle vilja göra sådana manövrar.

Dock missade jag en sak med sändaren, jag trodde att jag skulle kunna använda mina befintliga mottagare som är R603FS och R604FS eftersom det stod på Futabas sida:
"The 18MZ is the first FASSTest system ever, a distinction which simultaneously makes it the first true 18-channel system in Futaba history, the most advanced 2.4GHz system in the world — and fully compatible with all FASST and S-FHSS systems."
Dock tycks inte min T14SG funka med mina gamla mottagare även fast det är FASST-mottagare. Dock kan jag inte klaga på det då det faktiskt står:
"It's also compatible with Futaba FASST and S-FHSS protocols, so you can fly with virtually any 2.4GHz air receiver Futaba produces."
Mina är inte "air receiver". Så det blir till att skaffa nya mottagare ändå men det problemet får jag ändå så det påverkar inte valet av sändare, dock trodde jag att jag skulle komma undan lite i alla fall :)