handdator

Visa fullständig version : Ny med flygCrosshot
2016-01-11, 04:50
Tjena, joakim heter ja o köpte mitt första flyg igår, till och med 4 st med en uppsjö med grejor till vilket jag knapp vet vad det är.
Fick även med en äldre hitec och en futaba ff7 sändare och har även en frsky taranis.
Jag har inte någon direkt aning om vad det är eller hur det fungerar men kände mig sugen på att testa så alla tips osv är välkomna,
Det ena planet är ca 1500 i vingbredd och ska ha en laser 150 motor i vilket säljaren sa var en bra motor som aldrig är använd,
Det andra vart en trainer med en magnum 40 motor i o de andra två var inte helt ihopbyggda(ett balsa plan o en f16)

Då det ena planet heter trainer så antar jag att det är det plan jag ska börja med men jag har ev fått en simulator med om säljaren skickar den;)
Jag har aldrig kört metanol men har flugit helikopter inomhus och även lite quadcopter.
Så vart ska jag börja och hur får jag igång ett plan och vad bör planet ha för att det ska vara säkert att flyga osv och finns det någon/några klubbar man kan ansluta sig till här i Jönköping området där dem kanske kan testflyga mina plan o ställa in dem eller något i den stilen:D

Har hållt på ett bra tag med 1/5 bilar o även tävlat, men är mest insatt på trimning och moddning av motorer.
Mvh Jocke

pgrts
2016-01-11, 04:58
Simulator är alltid bra att börja med.Sen är det bra om du skickar bilder på planen.
Att ha flugit heli och kvadd är bra för att ha fått in lite spakvana men det är inte som att flyga plan.

Crosshot
2016-01-11, 08:10
Härligt, Jo tänkte lägga upp lite bilder på planen men hade inget på dem i nuläget.

Tobbepostis
2016-01-11, 13:06
Klart det finns modellflygklubbar runt Jönköping så börja med att kontakta dom.Där finns det folk som kan det här med modellflyg.Det bästa är att träna hemma med sim. och sen med dubbelkomando med en flyglärare

Crosshot
2016-01-11, 16:49
Jovist jag får väl börja med att leta upp någon klubb

Michael
2016-01-11, 19:31
Välkommen till en fantastisk trevlig och givande hobby!
Ta kontakt med Jönköpings Radioflygklubb (http://www3.idrottonline.se/JonkopingsRFK-Flygsport/) så kan du säkert få hjälp såväl med utrustningen som de första flygningarna. Att skola i dubbelkommando är väldigt bra om möjligheten finns. Risken att misslyckas om man prövar på egen hand är alltför stor för att det ska vara värt risken. Det finns många saker som kan gå fel med en förbränningsmotormodell om man inte vet exakt vad man gör.
Har du ett bibliotek i närheten rekommenderas att du läser Bosse Gårdstads bok Radioflygskolan. Den har några år på nacken, men där står det mesta som man som nybörjare bör känna till om flygning med förbränningsmotordrivna flygplan.

Crosshot
2016-01-12, 04:19
Jag ska kolla med dem och tack för tipsen ska leta upp den boken.

Crosshot
2016-01-16, 14:05
565565655756558så ser två av min plan ut i daxläget :D

KristofferR
2016-01-16, 18:28
Börja med trainern. Den andra modellen flyger säkert bra men kräver att man vet vad man gör hela tiden!

Jag började själv med en liknande modell, 1200mm spännvidd och en .25 motor därfram. Jag hade god RC-erfarenhet från buggybilar och hade byggt många friflyg. Men att flyga ett plan var långt knepigare än att köra bil. Jag fick hjälp de första flygturerna av en skicklig pilot på AKMG i Göteborg. Han trimmade in planet och tog över sändaren när jag ställde till det. Simulator köpte jag min första för 20 år sedan, det är mycket bra träning om man varvar med riktig flygning.

Till en nybörjare idag finns bättre plan än sådana trainers. Då skulle jag rekommendera en EPP-kärra med skjutande elmotor, som Easy Star 2 eller någon av klonerna. De är lätta att sköta, tål obegripligt mycket stryk och är stabila i luften.

FelixContentus
2016-01-16, 19:11
Hej Joakim!

Som tidigara sagts "Sök klubb"

Men som tillägg och om du som jag inte alltid har tid att anpassa dig efter andra men ändå är sugen att börja så har jag ett lite annat förslag som funkade utmärkt för mig!

Eftersom du redan klarar av själva radiodelen så kan du hoppa de rena nybörjar EPP kärrorna.
Däremot är det vettigt att införskaffa en mindre EPP typ Multiplex Stuntmaster eller dylikt som både är stryktåligt har skevroder och erkänt bra flygegenskaper.
Fördelen med en sådan jämfört med de du har är att du lättare får den i luften. Du kan också flyga med den på ställen där metanolkärrorna inte är lämpliga, typ fotbollsplaner funkar bra. Börja med små roderutslag och ingen expo för att lära dig själva tekniken att flyga på riktigt (med det menar jag "inte i simulator"). Du kommer själv märka när det är dags att öka roderutslag och labba med expo. Simulatorn är suverän att träna med men det skiljer väldigt mycket på själva upplevelsen. När du sedan känner dig bekväm med EPP kärran kan du börja leka med metanolerna. Skillnaderna är att de är mycket snabbare och lynnigare. Förmodligen upplevs Trainern svårare att flyga en Epp kärran.

Lycka till!

//Magnus

karstena
2016-01-16, 20:01
for at sige det enkelt. De andre er så flinke til at pakke det ind. Så enkelt: begynder du med de to fly du har avbildet her så bliver det ikke mange minutters flytur på dig. traineren klare du kanske til det første batteri er brugt op, selvom det er tvilsomt at det vare så længe. Det andre når ikke enden av fotball banen. Men du får meget tid med limtupen etterpå, om det da svare sig. Køb dig en Multiplex funcup eller som nævnt en multiplex stuntmaster. Set små rorutslag på dem. Så har du de andre to dejlige fly at flyve med når du kan flyve. bedre at købe et skumfly FØR du smadre de andre end at købe det etter fordi du må have noget at flyve med.

freddan_6
2016-01-17, 06:52
När du kan landa tio ggr på rad i simulator, där du gärna ställer upp fysikhastigheten till 125% eller så, så är du färdig för trainern. Sen det andra planet kommer kanske att krasha om du flyger för långsamt, det ser ut att ha avsmalnande vingar ut mot vingspetsen, och på flera mindre bra fabrikat av sportkärror så stallar vingen längst ut. Det betyder att planet trillar ner med ena vingen, väldigt trist om det sker i landningögoblicket. Så det måste nog alltid flygas med god hastighet. Klubb och dubbelkommand är nog bästa melodin för att inte tappa sugen på grund av krash. Det kan gälla både första och andra planet.

Crosshot
2016-01-17, 08:52
jag ska börja kolla lite på simulator idag tänkte jag om den går igång, har kontaktat Jönköpings radioflygklubb men det har inte svarat än efter en vecka dock.
om jag skulle köpa en epp flyg vad det nu betyder, vad rekommenderar ni i så fall, helst ett ganska billigt sådant som då kan tex landa på en fotbollsplan, parkering eller dylikt.
Jag har en taranis sändare men utan mottagare för den sitter i en båt, så jag behöver bara ett plan o en mottagare ;)

KristofferR
2016-01-17, 09:00
Är FunCub och Stuntmaster verkligen bra som "förstaplan"? Jag har bara provat dem i MultiFlight-simulatorn och de flyger jättebra.

Men tål de verkligen smällar? Jag tycker att ett förstaplan skall tåla en hjulning eller att köras ned i marken utan att man behöver köpa propeller, ny motor eller limma ihop avslagna motorfästen. FunCub är stor och tung så det lär hända. Jag tänkte på vår båtåkare "wdac" som lär sig flyga i det dalsländska snölandskapen just nu.

Helst skall man bara plocka upp planet och flyga vidare och de klarar de flesta EPP pusher-plan. Titta tex på xjet:s kanal på Youtube där de har "spot landing contest" (punkt-krasch) med AXN Floater Jet samt flyger in planet i kontrolltornet.
Bryter man av nosen far acken ut och man kan kludda ihop planet utan att bry sig om sneda motorfästen mm.

Stuntmastern skulle jag då tänka mig tål mer då den är lätt, även om de första flygningarna lär vara högst 30 sekunder. :)

Magnum Reloaded tycker jag annars är fantastisk, flyger bra, extremt långsamt och tål obegripligt mycket misshandel:
Min var helt oskadd efter vurpan som börjar vid 2 min. http://youtu.be/BJPIRELTkbs

McRegor
2016-01-17, 09:12
Eftersom du i stort sett saknar flygerfarenhet så är det nog ändå de vanliga nybörjarkärrorna som gäller. T o m en Stuntmaster är alldeles för avancerad för den är väldigt kvick i rörelserna - jag vet för jag har en sån själv och skulle aldrig rekommendera den till en nybörjare.
E-Flite Apprentice RTF är den absolut bästa nybörjarkärra jag hittills sett - i alla fall när man har tillgång till ett RC-fält. Gissar att deras senaste skapelse - Sportsman S+ RTF - är minst lika bra. Dessa båda har ett stabiliseringssystem som är till mycket stor hjälp för nybörjare och speciellt om man till stor del vill "klara sig själv".
Vill du inte satsa dessa pengar så fungerar ju det numera klassiska nybörjarplanet Multiplex Easy Star eller nån av kopiorna - Bixler m fl. Men Apprentice RTF är mycket mera "flygplan".
Ytterligare en billig men bra nybörjarkärra är Multiplex Funman RTF vilken jag skulle rekommendera före t ex Funcub för den senare är mera lämplig som 2:a kärra när du lärt dig grunderna och blivit en van flygare som inte kvaddar allt som oftast.
Men välj en kärra i EPO/Elapor så att du slipper laga alltför mycket - för det är klart roligare att flyga än att laga.
Du kan givetvis också sätta på skidor om du vill börja din flygträning redan nu under vintern och på många sätt, kanske förutom kylan, så är det nästan enklare att starta och landa på snön än på gräsfält. Det är i alla fall roligare att "rita ränder" i snön än att starta och landa på gräsfältet under sommaren...:)
Lycka till hälsar
Roger

Ålänning
2016-01-17, 10:03
Det där med att kunna krascha ett flyga utan att det går sönder... funkar nog inte så bra i verkligheten.

Flyg simulator, prata med nån som flyger, flyg något "frigolit"-flyg eller ta det en nivå högre som folk gjorde för nåt år sedan, dvs skaffa en riktig metanol-trainer i trä. Då blir allt genast seriösare och man är noggrannare och lär sig bättre, men det tar mer tid. Dvs du måste kunna flyga före du flyger. Med "frigolit"-flyg bryr sig ingen, kastar upp skiten, flyger runt, kraschar i träd eller hittar marken, skrattar, tejpar, upp igen. Helt annan nivå på "hobbyn". Att krascha ett "frigolit"-flyg är lättlagat, delarna kostar inte mycket. Träflyg kräver lite mer omsorg efter en dålig landning eller krasch, men väldigt givande sådan. Saker som håller när de kraschar klassar jag mer som leksaker, de är oftast små också, mer ploj än hobby.

Men det är alltid bra börja med något enkelt och lättlagat för att komma igång.

Och handlar det om att flyga 100% och meka 0%? Eller är det 50/50? Vill du inte limma och laga, meka och fixa... då är det leksaker som gäller eller väldigt hållbara mindre "frigolit"-flyg. Köp, flyg, krascha o släng funkar också.

Crosshot
2016-01-17, 11:38
jag är nog mer den som mekar mer än vad jag kör/flyger ;)

Ålänning
2016-01-17, 12:36
jag är nog mer den som mekar mer än vad jag kör/flyger ;)
Då får man välkomna dig till en rolig hobby. =)
Snickare såg jag nu... ja men då är det ju uppenbart vart detta kommer barka. ;)

Crosshot
2016-01-17, 12:49
Då får man välkomna dig till en rolig hobby. =)
Snickare såg jag nu... ja men då är det ju uppenbart vart detta kommer barka. ;)

jo precis, men har ju en yrkesfördel när de kommer till att laga balsa plan ;)

Michael
2016-01-17, 16:29
Har du ringt till någon av Jönköpingklubbens funktionärer? Om inte, gör det. Epost kan mycket väl ligga oläst eller till och med hamna i skräppostfacket utan att någon någon märker det.

Här har du en länk till JRFK med telefonnummer: http://www3.idrottonline.se/JonkopingsRFK-Flygsport/

Angående alla råd du får nu så skulle jag se dem som andrahandslösningar. Kan du få hjälp med skolning i dubbelkommando fungerar din metanoltrainer utmärkt och dessutom får du redan från början lära dig att flyga på rätt sätt inte minst vad gäller att flyga säkert och att kunna göra väl avvägda inflygningar och landningar. Simulatorer är bra men ersätter därvidlag inte verkligheten.

Crosshot
2016-01-17, 19:30
Har du ringt till någon av Jönköpingklubbens funktionärer? Om inte, gör det. Epost kan mycket väl ligga oläst eller till och med hamna i skräppostfacket utan att någon någon märker det.

Här har du en länk till JRFK med telefonnummer: http://www3.idrottonline.se/JonkopingsRFK-Flygsport/

Angående alla råd du får nu så skulle jag se dem som andrahandslösningar. Kan du få hjälp med skolning i dubbelkommando fungerar din metanoltrainer utmärkt och dessutom får du redan från början lära dig att flyga på rätt sätt inte minst vad gäller att flyga säkert och att kunna göra väl avvägda inflygningar och landningar. Simulatorer är bra men ersätter därvidlag inte verkligheten.

Jo de blir till att ringa till dem en dag tänkte jag, metanoltrainern är det plan jag ska börja med efter ett par timmar i simulator tänkte jag för har inte plats för ett plan till;)

McRegor
2016-01-18, 09:21
Skall du börja med en metanoltrainer (i balsa) så är dubbelkommandoflygning absolut ett "krav" om du skall ha en chans att träna vidare med den kärran. Håller med om att en klassisk metanoltrainer kan ge dig lite bättre förutsättningar framledes när du vill flyga mera avancerade kärror men det gäller att inte slå sönder den omgående vilket är mycket lättare än med de EPO/Elapor-kärror som föreslagits. Så dubbelkommando-flygning på ett riktigt RC-fält är en förutsättning i så fall. Sen går det ju alltid att blanda - alltså metanol-trainern när du kan få hjälp och en enklare EPO/Elapor-trainer de gånger du inte kan få hjälp. För det gäller också att få så mycket flygtid som möjligt för det ger erfarenhet och säkerhet. Så underskatta inte "skumvåfflornas" roll för nybörjarskolning. I praktiken är de nog redan mycket vanligare än metanoldrivna balsa-trainers.
Roger

Ted_B
2016-01-18, 11:20
Om du redan har en radio och mottagare så är det här ett billigt sätt att lära sig flyga, jag klarade det helt på egen hand med den här modellen och ett par 2s lipo:
http://www.hobbyequipment.se/flygplan/tillverkare/fms/pnp-servo-motor-fartreglage/easy-trainer/fms-easy-trainer-1280mm-pnp-vit.html

Crosshot
2016-01-18, 12:53
Men om jag skulle köpa en epo för att kunna flyga själv vad rekomenderas för vingbredd, går det demontera vingarna på de flesta osv?

Crosshot
2016-01-18, 13:04
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11966__Mini_Brushless_powered_light_aircraft_EPO _R_C_plane_Plug_Fly.html den här har ju en vingbredd på nästan 80 cm och är ganska lik de andra planen jag har, vad tror ni om detta?

McRegor
2016-01-18, 14:03
Skippa HK-kärran, för liten för att vara enkel och för känslig att skada genom att den bl a har nosställ.
Större spännvidd brukar innebära bättre flygegenskaper för nybörjare.
FMS Easy Trainer fungerar säkert - det är ju en "kopia" av Mpx Easy Star - om än möjligen lite mindre.
Roger

Crosshot
2016-01-18, 17:33
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__8359__AXN_Floater_Jet_Glider_EPO_1127mm_PNF_.htm l vad tycks om detta?

karstena
2016-01-18, 17:51
du skal op på 140 cm eller mere. Det som helt sikker, for dig som for de fleste nybegynner, vil være at du kommer ind til landing med for lite fart. med en kort vinge tipper flyet lettere over på en av vingerne.

En anden du kan kikke på er easy glider. Den flyver fint og er snill. Den skal buglandes og kan flyve ganske sakte. Den er dog ikke så strygtålig i næsen, men den er let at reparere. Det vet jeg av erfaring. Min ligner noget som har været spist 2 gange, men den flyver stadig som en drøm, både for motor og på hang.

finnen
2016-01-18, 17:57
Ska du ha något från HK så är bixlern en erkänt bra nybörjarkärra:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__32529__HobbyKing_8482_Bixler_8482_v1_1_EPO_1400m m_ARF_EU_Warehouse_.html

Ålänning
2016-01-18, 18:18
Skall du börja med en metanoltrainer (i balsa) så är dubbelkommandoflygning absolut ett "krav" om du skall ha en chans att träna vidare med den kärran.
Är faktiskt, tro det eller ej. flera på vårt fält som flugit simulator, byggt sin metanoltrainer noggrannt, kommit till fältet, kört in motorn som de ska, taxat runt lite, låtit nån lyssna på motorn, taxat lite mer och sen tagit upp flyget, flugit, landat på banan, rengjort och farit hem efter en stunds snack. Oftast har någon annan mer van flygare ställt in motorn, startat (roterat) och trimmat in flyget, sedan låtit ägaren flyga lite och sen har den vane piloten landat. Är lättare starta än landa. Så det har varit nästa steg.

Vissa andra har haft mer brått och inte hunnit flyga lika mycket simulator utan istället lagt tiden på att reparera efter premiärturen då det oftast dragit spaken åt fel håll eller landat med för låg fart.

RC-flygande blir såå mycket roligare om man lyfter det från lek- och plojsyssla till hobby.

Trainers är lättlagade och de behöver inte vara fina, de flyger ändå. ;-) Hos oss hoppar den legendariska "Härken" från nybörjare till nybörjare. Enda kravet är att flyget måste lagas.
Det var två ägare för mig. Första tröttnade på den för den flög dåligt. Andra kraschade rejält två ggr, sen fick jag tag på den. Och sen har flertalet personer haft den, kraschat den, lagat den... men den flög senast för nån vecka sedan, så den har varit skrot många ggr sedan 2007, då den redan var en härk. ;-) Still going strong! Vad skulle lite krascher göra?
http://forum.motorportalen.net/viewtopic.php?f=61&t=2280

Crosshot
2016-01-18, 19:12
Tror att jag ska testa taxa runt lite o känna på hur de är o se hur den funkar, ska bara printa ett par skidor till den dock;)

karstena
2016-01-18, 20:14
ski kan du da lage af en meget tynd furu list eller rettere en tyg spon. Varm den og sving tuppen op og et enkelt strøg med epoxy under. Husk en styre "kile" under de sidste 2 cm og 1-2 mm dyp.

Crosshot
2016-01-18, 20:38
Ganska smidigt att skriva ut dem med i 3d printern också;)

asw20c
2016-01-18, 21:47
Vi flyger på vårt nya fält. Visserligen är det lite snö. Hör av dig mig så hjälper vi dig igång. Vårt fält ligger utanför Jönköpings TMA.

Crosshot
2016-01-19, 04:09
Låter bra det:D

karstena
2016-01-19, 15:36
Ganska smidigt att skriva ut dem med i 3d printern också;)


Jo jo men du æ jo snickare. :sarcastic:

Crosshot
2016-01-19, 16:56
haha jo ;)

Crosshot
2016-01-24, 10:57
56683 skidor fixade, 8g lättare per skida än däcken;)

karstena
2016-01-24, 11:58
56683 skidor fixade, 8g lättare per skida än däcken;)

ikke for at kaste sand, men har du styre "kile" i bagkant af skieene. Det kan være det trænges for at de ikke skal skli sidelæns ved landing.

Crosshot
2016-01-24, 12:10
det är styrspår i dem ja så de inte ska glida, och det är grövre styrspår bak

feffe
2016-01-24, 12:27
Hej Jocke Du kan ta och ringa 0738307065 Peter det är han som håller i vår skolflygning
Jönköping RFK Vi har vårat fält ute vid Granö ligger mellan Barnarp och Tenhult
Leif

Crosshot
2016-01-24, 12:31
låter bra

Crosshot
2016-02-07, 11:32
taxade runt lite idag och fick även lite luft under vingarna en stund, men det blåste en aning för mycket så styra var väldigt svårt så fick lägga ner flygningen för dagen men kul var det :D

jaka
2016-02-11, 16:45
Hej!
Något styrspår behövs inte på skidor till modellflygplan...men du har på tok för korta skidor, åtminstone ser det ut så på bilden.
På min gamla "Lill-Johanna" (Bosse Gårdstadkonstruktion) som jag började och lärde mig flyga på 1975 hade jag skidor som var ca 300mm långa, med bredden ca 60-70mm och det till en "kärra" med spännvidden 160cm försedd med en OS 25:a.