handdator

Visa fullständig version : "Halkade bakåt" och uppochned



Killenheladagen
2016-03-17, 06:45
Hej! .

Jag var igår ute och flög min 2;a acc med fpvvisiret på och på ca 60-80m höjd ca 350m bort (med nosen mot mig, motvind och ganska kraftig termik) och hade ca 50-60km/h i planflykt och bromsade och då roterar farkosten/bilden bakåt och åt höger (h bak motors effekt borta) och hamnar uppochned (i rattitude) slog till rate och försökte rolla rätt då jag var uppochned och på väg....ner.

Jag var över en stor blöt åker och kraschade över den och spottaren hade viktigare saker för sig än se var jag kraschade...(förklara för 2hästtjejer att jag inte är nån fara och inte flyger genom deras skogstigar (tills jag blir som charpu:)


Nu t problemet , bifogar bilder, h bak motor saknade också en motorfästeskruv upptäckte jag länge sen och skruvade i en annan men misstänker att quaden har kraschat där och jag saknade låsbricka, jag har mätt med tumstock tyvärr men får motoraxel till 3mm (emax 2300kv) , var köper jag en sådan låsbricka enklast i stan och vad heter den storleken?

Skor av och 30min senare med förfrusna tår hittar jag quad uppochned och h bak propp ligger bredvid (hel) skrovet och quaden har tagit noll skada, !de 4 gummiproppar som utgör stabiliserade kameraplattan fram förlorade jag 3 av med det är allt (inte ens en acc eller propp blev skadad!!!)
Har torkat av all lera och provflugit och nemas problems där så låsbricka på och jag är good to go!

Höger bak http://images.tapatalk-cdn.com/16/03/16/f9dc3b1a5ef5714446da9de7dea70546.jpg
Övriga 3 ser ut såhär
http://images.tapatalk-cdn.com/16/03/16/3d0c913e7a074b39c5d558e9a68a27ed.jpg

Jag har börjat få lite kläm på mitt fpvande med min racequad och igår var förhållandena nästan idylliska, 10°C och 1-2m/s och stort fält för mig att öva inbromsningar på och träna rate på då jag nu fått till inställningarna så om jag känner att det börjar bli läskigt i rate så trycker jag till rattitude och får omedelbart tillbaka kontroll och stabilisering.
Allt släppte när jag började köra simulator i ratemode i visiret (fpvrider bl a) och främst när jag ställde upp löjligt mkt expo (45-50% i roll/pitch 20% i yaw) och nu med lite erfarenhet så är jag mer än bekväm med den kontrollen och skall ställa upp respons i rate och attitude och tror det är naturlig bra utveckling.

Hade cam på när detta hände och hittade den så jag skall ladda upp den så vi kan vara överens om att det var.detta som hände, har audio på den också...

Jag misstänkte spektrumen först då vtx och tx är rätt nära varandra men 50m i test fungerar 360° och använder ar6200 satellit som har diversitet dessutom.

(Man bör inte låta antennerna från satelliten röra kolfibret eller hur? Viktigt?)

Snälla hjälp jag vill flyga mer idag!
Mvh Gustaf

UndCon
2016-03-17, 08:02
Använd alltid Loctite på skruvarna, vibrationer gör att de lossnar annars. Jag kör med blå Loctite som man får loss med vanliga verktyg.

Kolfiber stör signaler, ja - försök att få ut antennerna så långt från varandra som möjligt.

Killenheladagen
2016-03-17, 08:43
Använd alltid Loctite på skruvarna, vibrationer gör att de lossnar annars. Jag kör med blå Loctite som man får loss med vanliga verktyg.


Kolfiber stör signaler, ja - försök att få ut antennerna så långt från varandra som möjligt.
Jag använder det, det var inte skruvarna som släppte utan hela axeln kolla bilder så ser du vad jag saknar! Vad heter den låsbrickan på emax 2300kv diameter 3mm~

Edit : Tack för tipset om det var så att du ej missförstod problemet!

Killenheladagen
2016-03-17, 08:51
Använd alltid Loctite på skruvarna, vibrationer gör att de lossnar annars. Jag kör med blå Loctite som man får loss med vanliga verktyg.

Kolfiber stör signaler, ja - försök att få ut antennerna så långt från varandra som möjligt.
De sitter väck från varandra så bäst som möjligt med den yta jag jobbar med , jag har även satt tejp runt så ifall av vind en antenn skulle röra kolfibret så rör det tejp istället, har Slut på minikrympslang ft ..
Dock upplevde jag att jag hade kontroll över de andra motorerna under nedfallet så tror ej att det var länken - den lösa axeln med propp 2m bredvid nedslag bekräftar nästan teorin?

UndCon
2016-03-17, 09:44
Jag har själv flugit med en lös motor på miniQuad och det var extremt konstigt. Vid motorpådrag vinklade motorn sig och quaden drog åt vänster, när jag lättade på gasen försvann symptomet.

Orsaken var tappade skruvar till motorinfästningen (testflög innan slutlig montering)

Efter att ha ersatt skruvarna gick det som förväntat med testflygningen. När jag kom hem satte jag Loctite på alla skruvar....


Glömde - det heter segersäkring (https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=segers%C3%A4kring)...

Glattnos
2016-03-17, 10:04
Kärt barn... dom kallas även E-clips och C-clips

Ted_B
2016-03-17, 13:01
En fråga angående köp av clipsen. Storleken som anges, är det axeldiameter eller spårdiameter?

Glattnos
2016-03-17, 14:31
Spårets diameter så om motoraxeln är 3 mm så ska man inte köpa 3 mm clips utan man måste mäta diametern i spåret, vilket troligtvis är 2,3 mm. Ta med motorn om du fysiskt går till en butik för att fråga efter clips :)
Dom kan också ange clipsets inner-diameter vilket kan vara 2 mm och ändå passa i ett 2,3 mm spår.

Killenheladagen
2016-03-17, 18:59
OK allesammans Tack för svar lägger strax upp videon men jag börjar tveka om frånvaron av clipset orsakade haveriet det kan ha varit spektrumorsakat, tar gärna mot tips här gällande placering och tekniken!

Använder satellit med diversitet som sitter bredvid vtx och nån av antennerna kan ha vidrört kolfibret men de (antennerna) är ju täckta av nån tunn slang, tänker att bäst att placera den bättre och ev högre, några tips där? Hur brukar Ni göra? Är detta en vanlig setup (bild1)
http://images.tapatalk-cdn.com/16/03/17/c3e0546947d6400b455ac300f3bd7dec.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/16/03/17/4cd80bd2aed16b4b295daadd65517012.jpg
Kan ni rekommendera nån bra annan plats? (Bild2)http://images.tapatalk-cdn.com/16/03/17/d4ec66a89abdda29146350578248873e.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/16/03/17/7aa36c07895e3146676b707d9a1ea972.jpg

Orsaken är att det låter som alla motorer dör och quadden landar uppochner. Vilket händer vid signalbortfall i min failssfe i rx iaf, tror FC också.

Kan tillägga att det är en spektrum dsm2 dx6i och den antennen var dumt nog rakt upp när detta inträffade !

Ted_B
2016-03-17, 19:18
De där korta antennerna kan nog lätt skymmas av kolfibret, och diversitet är det väl inte på vanliga spektrum-satelliterna.

Jorgen
2016-03-17, 21:57
Det stämmer, Spektrum FÅR diversity genom att använda flera satelliter. De två trådarna bildar tillsammans EN antenn och de skall sticka ut åt varsitt håll. Det är inte helt lätt att lyckas montera dem på ett bra sätt på en quadcopter av kolfiber. Om du istället ställer den på högkant och låter en tråd sticka uppåt och en nedåt så har du nog gjort det bästa av situationen.

Spektrum har nu en speciell satellit som har två separata antenner och den är tänkt främst för quadcopters.

Killenheladagen
2016-03-18, 06:19
Det stämmer, Spektrum FÅR diversity genom att använda flera satelliter. De två trådarna bildar tillsammans EN antenn och de skall sticka ut åt varsitt håll. Det är inte helt lätt att lyckas montera dem på ett bra sätt på en quadcopter av kolfiber. Om du istället ställer den på högkant och låter en tråd sticka uppåt och en nedåt så har du nog gjort det bästa av situationen.

Spektrum har nu en speciell satellit som har två separata antenner och den är tänkt främst för quadcopters.
Hej! Högkant ? Jag lär ju kunna få till det även om Connector är i "botten" om den står på Högkant. Har en liten strippa självhäftande foamtyp som gillar smältlim och självhäftningen gillar cf kanske kan jag fixa om detta på det viset, andra tips för att fästa med lim m cf?

Det verkar föreligga en debatt om det är diversifiering på g eller inte på antenn(erna), de är ju två för det första och det bör väl visa på en tanke bakom? En skriver att spektrumsatellit saknar det och en inte. ..hm jag tror på diversitet för att det är 2 antenner- jag hade tillverkat enheten med 1 antenn om jag gjort det utan diversitet.

Jag får göra ett mer exakt range-test och ett efter med flyttad RX.

Range-test med spektrum?
Med quad m cc3d och spektrum dx6i dsm2 så väljer jag "range-check" med quad och tx på , säg i mitten av en fotbollsplan, går 360° och ser till att jag kan arma/disarma från 50m håll? Stämmer detta?

Löjligt att tappa 2.4 länken när 5.8:an på 200mw var perfekt hela tiden ....men var det pga dumhet så. ...

Glattnos
2016-03-18, 07:40
Löjligt att tappa 2.4 länken när 5.8:an på 200mw var perfekt hela tiden
Nä egentligen inte, din 2,4Ghz radio sänder väll med 100 mW uteffekt (såvida den inte är inställd på USA som är 200mW)
2,4Ghz radio har hyfsad penetration men när jag körde RC-båt för några år sen så kunde kolfiber-skrov skärma signalen så att failsafen gick i. Det gällde att montera antennen högt upp från skrovet, även om man själv inte hade kolfiber i båten så fanns det risk att en annan båt kunde hamna "mellan" dig och din båt vilket med lite otur kunde resultera i att failsafen gick i. Under båttävlingar är väll avståndet ca 150 m maximalt.

Killenheladagen
2016-03-18, 07:54
Nä egentligen inte, din 2,4Ghz radio sänder väll med 100 mW uteffekt (såvida den inte är inställd på USA som är 200mW)
2,4Ghz radio har hyfsad penetration men när jag körde RC-båt för några år sen så kunde kolfiber-skrov skärma signalen så att failsafen gick i. Det gällde att montera antennen högt upp från skrovet, även om man själv inte hade kolfiber i båten så fanns det risk att en annan båt kunde hamna "mellan" dig och din båt vilket med lite otur kunde resultera i att failsafen gick i. Under båttävlingar är väll avståndet ca 150 m maximalt.
Jaha, tack för infon , var ingenting jag var riktigt hemma på, så kolfiber har NACKDELAR?!? Nu jäklar trodde det var det bästa som finns i världen , gudarnas ambrosia:)

Killenheladagen
2016-03-18, 07:55
Nä egentligen inte, din 2,4Ghz radio sänder väll med 100 mW uteffekt (såvida den inte är inställd på USA som är 200mW)
2,4Ghz radio har hyfsad penetration men när jag körde RC-båt för några år sen så kunde kolfiber-skrov skärma signalen så att failsafen gick i. Det gällde att montera antennen högt upp från skrovet, även om man själv inte hade kolfiber i båten så fanns det risk att en annan båt kunde hamna "mellan" dig och din båt vilket med lite otur kunde resultera i att failsafen gick i. Under båttävlingar är väll avståndet ca 150 m maximalt.
Kan jag ställa om den till 200mw? eller menar du om den är såld där eller här?
MVH Gustaf och tack för svaren!

Ted_B
2016-03-18, 08:19
Du kan ställa om den själv.

Glattnos
2016-03-18, 09:36
Som Ted_B skrev så kan du ställa om den själv. Kolla här: https://www.youtube.com/watch?v=Xsuo5m34ibQ (http://www.youtube.com/watch?v=Xsuo5m34ibQ)

Dock bör du inte försöka lösa problemet på det sättet då högre ut-effekt inte är en lösning på ett räckviddsproblem som inträffar LineOfSite, då är det något annat problem. Med andra ord OM det är kolfibern som skärmar 100mW så kommer den ganska säkert att skärma även 200mW :)
Nästan bättre att du ställer sändaren på "france" som är 80 mW och flyttar antennen tills det funkar klockrent LOS. Då vet du att antennen sitter bra placerad :)

Jorgen
2016-03-18, 10:30
Hej! Högkant ? Jag lär ju kunna få till det även om Connector är i "botten" om den står på Högkant. Har en liten strippa självhäftande foamtyp som gillar smältlim och självhäftningen gillar cf kanske kan jag fixa om detta på det viset, andra tips för att fästa med lim m cf?

Det verkar föreligga en debatt om det är diversifiering på g eller inte på antenn(erna), de är ju två för det första och det bör väl visa på en tanke bakom? En skriver att spektrumsatellit saknar det och en inte. ..hm jag tror på diversitet för att det är 2 antenner- jag hade tillverkat enheten med 1 antenn om jag gjort det utan diversitet.



Jag menade att du skulle ställa antennen på högkant, vrid bara satelliten 90 grader så att kontakten fortfarande sticker framåt. Du vill att ett antennelement skall sticka uppåt och ett rakt neråt. Inte för att det är bättre än att en sticker åt höger och en åt vänster, men nästan alla ytor på en quad är horisontella så om du försöker lägga satelliten ner så är det mycket svårare att få antennerna fria. Sedan spenderar du nog mindre tid med antennen pekande rakt mot dit på det sättet.

Det finns som du säger en tanke bakom, det är bara de enklaste antennerna som består av ett antennelement. Bland annat så har dipolantenner två trådar där en är ansluten till jord, om du läser instruktionerna för hur satelliten skall installeras så ser du att kablarna skall sticka ut åt varsitt håll, DVS med 180 grader vinkel från varandra. Det är en stark indikation på att det är en dipol antenn. Om du istället har en mottagare med två antennstumpar som sticker ut i 90 graders vinkel från varandra så finns det anledning att anta att det är två antenner och i så fall diversity.

Jag hittade en kille som säger att det vänstra elementet är det aktiva och alltså det viktigaste, jag vet inte om det stämmer men det kan vara värt att prova: http://www.archeli.com.au/forums/showthread.php?t=136223

Jörgen

Glattnos
2016-03-18, 12:04
Förresten, Hade inte du en futaba t8j? Varför flyger du inte med den?

Killenheladagen
2016-03-18, 17:36
Förresten, Hade inte du en futaba t8j? Varför flyger du inte med den?
Hej! Jo jag skulle älska att flyga den m futaban och den är på inköpslistan (2st rx till)
Så det blir till att köra spektrum så länge då jag bytte till mig quaden komplett m spektrum och dx6i men skall använda futaban när jag fått råd till rx.!

Tack för dubbling av min uteffekt!!! Haha 200mw 2.4 ger en del räckvidd tror jag. Tillräckligt för 5.8-video med cloverleaf

Jag skall ändra plats på RX tror ni dock jag kan köra såhär så länge?
Sugröret är limmade så de är fasta/rigida och endast hälften av sugrören är fylld av antenn http://images.tapatalk-cdn.com/16/03/18/a060bbd360deb1415a3b4e7c699aca80.jpg


Jag tror det var signalförlust som orsakade haveriet då motorerna tystnade och motoraxeln åkte ur på vägen ned eller vid markkontakt!

Kommer sugrören som jag tänker skall isolera kolfibret samt hålla vinklarna även om fartvind sliter i dem, kommer de störa signalen?

Tack alla för tipsen!
Kan jag dubbla min futaba t8j också?

Killenheladagen
2016-03-19, 06:29
Tror ni sugröret stör överdrivet???
MVH Gustaf med dubbel spektrumstyrka 200mw:) Tack grabbar! Och jag som avskyr spektrum där ändrades det lite. MVH G

Killenheladagen
2016-03-19, 06:59
Förresten, Hade inte du en futaba t8j? Varför flyger du inte med den?
Vill svara igen på denna!
Om jag hade kört med futaban hade jag haft mycket mindre problem speciellt med pid-tuningen då dx6i inte är ok med TxPiD som futaban hade fixat galant. För att inte tala om gimbalsen för spakarna. .

Mina futaba RX är ju "fullrange" m diversitet, TX har ju också diversitet så det hade varit absolut bästa valet och såfort jag får tag på en bra 6ch+futaba S-fhss och s.bus -RX så åker den på omedelbart!
Roligt trick dock att dubbla uteffekten på dx6an genom att välja världens värsta land. .. ;)
Tack för svar! Gillar att du kommer ihåg vad jag kör med för grejer - tyder på att jag gör lite intryck med mina textväggar, försöker iaf stycka upp allt så det blir hyfsat läsbart, skriver fortare i telefonen än en 15-årig bloggerska, ibland hinner inte quadprocessorn med när jag hamnar ett ord före hela tiden:)

Mvh.Gustaf

Henke.a
2016-03-19, 07:00
Nej sugrören kommer inte störa och de kommer inte skärma mot kolfiber..

Killenheladagen
2016-03-19, 07:06
Nej sugrören kommer inte störa och de kommer inte skärma mot kolfiber..
Nej inte skärma av men hindra direktkontakt m cf är syftet samt att hålla på plats s a s, ser det OK ut?
Med mina 100mw extra i TX så bör det räcka? 100mw till bör ge ~50% "mer" signal eller hur?

Kommer.flytta lipo-ledbuzzern och sätta RX där när jag kommer till en vän senare, kan jag montera RX på baksida av voltmätaren (m buzzer man kopplar i balanskontakten i den bör inte störa?)

Tack för svar!

Henke.a
2016-03-19, 07:16
Det jag skulle försöka göra är att få så långt avstånd mellan mottagare och sändare på quaden samt att försöka i den mån det går få bort dem från övrig elektronik, jätte svårt att utföra men så gott det går. Sedan skulle jag testa att montera accen på undersidan av quaden för en bättre tyngdpunkt, den ser lite topptung ut, säger det av egen erfarenhet men om det inte går så går det inte [emoji846] Men om du får ner accen så kommer gyrona få det lättare att stabilisera quaden. Har du en hög tyngdpunkt så får du samma effekt som Vasa skeppet [emoji6]

Glattnos
2016-03-19, 10:27
Killenheladagen: Över lag är dina inlägg underhållande och intressanta tycker jag, dels för att du skriver mycket om dina funderingar och tänker lite "utanför boxen" men också för att du kör fpv med en liknande quad som min(en av mina, jag har två små quadar). Därför blir det att jag läser mycket som du skriver och kommer ihåg lite vilka prylar du har och vad du pysslar med :)
Ja, jag tänkte typ "Varför krånglar han med en Spektrum när han har en Futaba?" jag vet ju att du gillar Futaban :D Men det förklarar saken att du helt enkelt inte har någon extra mottagare att sätta i quaden.

Överlag tycker jag att din vtx och "antenn-modul" sitter lite väl exponerat, är dom inte väldigt utsatta vid krascher? Jag håller just nu på att bygga om min quad och försöker placera allt så skyddat som möjligt. Jag kanske startar en tråd om det senare :)

Henke.a: Du skrev "av egen erfarenhet", hur upplevde du skillnaden mellan hög och låg tyngdpunkt? Jag har haft mitt batteri på botten-plattan tidigare men funderar på att sätta det på topp-plattan nu alternativt göra placeringen möjlig på båda ställena.

Killenheladagen
2016-03-19, 10:42
Som Ted_B skrev så kan du ställa om den själv. Kolla här: https://www.youtube.com/watch?v=Xsuo5m34ibQ (http://www.youtube.com/watch?v=Xsuo5m34ibQ)

Dock bör du inte försöka lösa problemet på det sättet då högre ut-effekt inte är en lösning på ett räckviddsproblem som inträffar LineOfSite, då är det något annat problem. Med andra ord OM det är kolfibern som skärmar 100mW så kommer den ganska säkert att skärma även 200mW :)
Nästan bättre att du ställer sändaren på "france" som är 80 mW och flyttar antennen tills det funkar klockrent LOS. Då vet du att antennen sitter bra placerad :)
Detta problem var fpv och avståndet ca 400m (hade nog ej sett den LoS)och hade nosen mot mig och det är möjligt att en av satellitantennerna kommit åt kopparn på vtx:ens antenn el ev kolfibret, därav tror jag nu på dropout på RX,
Har riktat antennerna en upp och en horisontellt och skall göra rangetest får att se hur det stör framifrån, vad är en OK sträcka i rangetest i en spektrum dx6i dsm2 i "Usa-läge"

Samt, nu när jag ställt om till USA undrar jag förstås om är allt som påverkas
är uteffekten ? Eller hoppar jag i andra frekvenser också? Något som kan skapa problem? Orolig. ..
Har gått med i fyrisflygklubb och vill ogärna störa nåt där ovetandes....

(Klubben har för övrigt helförbud mot FPV, så man får stå "bredvid" om man vill flyga fpv där...)

Kan någon beskriva ett gott förfarande i ett rangetest m quad? Spektrum som sagt...

Glattnos
2016-03-19, 11:04
Jag tänkte mest att om man flyger FPV så att man inte KAN se quaden LineOfSite så kan man inte räkna med att en 2,4Ghz radio klarar det klanderfritt. Dock om du bara var 400 meter bort och hade "fri sikt" så är det ju en annan femma, då ska du absolut ha räckvidd om allt funkar som det ska. Men om det är 400 meter och några träd, hus eller liknande i mellan...ja då kan man inte räkna med att ha bra radio-kontakt.

Range test gör du på nått vis med trainer-switchen på din radio. Jag antar att du måste aktivera range test-funktionen i någon meny(den är förmodligen "inhibit" som default). Då när du aktiverar trainer-switchen så går ut-effekten ner på din radio så du får betydligt kortare räckvdd, om du har den inställd på USA eller inte spelar ingen roll, sändaren går ner till samma range check-nivå ändå. Du ska då kunna hålla trainer-switchen activerad och gå i en ring runt din quad på 27 meters avstånd och ha full kontroll hela tiden. Om det "glitchar" på 27 meters avstånd så bör man kolla upp prylarna. Du kan ju även försöka lägga quaden på nått sätt så att kolfiber-chassiet ligger mellan mottagar-antennerna och dig och se om det gör någon skillnad på 27 meters avstånd.

Ted_B
2016-03-19, 15:11
Modellen ska inte ligga på backen utan ca en meter upp när du gör rangetest, den ska heller inte ligga på ett biltak eller motorhuv utan du får hitta något annat att lägga den på eller ha någon med dig som håller i den.

Henke.a
2016-03-19, 15:14
Henke.a: Du skrev "av egen erfarenhet", hur upplevde du skillnaden mellan hög och låg tyngdpunkt? Jag har haft mitt batteri på botten-plattan tidigare men funderar på att sätta det på topp-plattan nu alternativt göra placeringen möjlig på båda ställena.

Jag upplevde att den blev lite "halare" och att den hade svårare att stabilisera sig, detta försvann när jag monterade accen under ist..

Men testa och se vad du tycker, kan ju inte gå mer än fel [emoji6] men allt jag har läst och upplevt har varit försök få en låg tyngdpunkt [emoji846] tex min 800 hexa jag hade ett tag på va accarna monterade på toppen och den va oflygbar om man inte hade gimbalen monterad, fick sätta lite dödvikt för att kompensera detta när jag testade nya saker och inte ville riskera att förstöra gimbal och kamera [emoji1303]

Glattnos
2016-03-19, 16:33
Henke.a: Teoretiskt borde det väll vara bäst att ha tyngdpunkten exakt i propeller-höjd. Men testade du att justera om PID?
Det är ju väldigt logiskt att en quad får en ändrad stabilitet om vikt och/eller tyngdpunkt ändras om man inte justerar om PID :)

Henke.a
2016-03-19, 20:10
Henke.a: Teoretiskt borde det väll vara bäst att ha tyngdpunkten exakt i propeller-höjd. Men testade du att justera om PID?
Det är ju väldigt logiskt att en quad får en ändrad stabilitet om vikt och/eller tyngdpunkt ändras om man inte justerar om PID :)

Självklart så justerade jag pid och det är klart att man kan få en välflygande quad med hög tyngdpunkt men jag upplevde min som hal oavsett vad jag gjorde och fick bort detta igenom att sänka tyngdpunkten. Det perfekta förhållandet vore ju som du säger att få det i mitten på alla axlar men ganska svårt i praktiken. På hexan så visste jag att jag skulle ha x vikt under och ställde pid där efter [emoji1303]

Killenheladagen
2016-03-20, 06:53
Hej! Min TP i höjden kan man leka med när allt fungerar, så 27m är avståndet?
Tack för det, tar en vän och en fotbollsplan, det lär ju ändra testet om den ligger på backen så försöker få med nån som kan ha den över skallen iaf, och om jag jag fixar 27m 360° (i rangetestmode)är allt fine and dandy? Dvs jag bör då ha samma räckvidd och kontakt som mina andra 2.4?
Kuriosa; Är det någon som vet hur många mw spektrum -TX går ned till i rangetest?

Aldrig haft problem med radio nånsin innan, då kör jag ju futaba vanligen...känna alltid lika bra att plocka ned den från väggen när man hållt i spektrumen.

Tack då grabbar, då blir det rangetest och sedermera fpvflygning om jag är nöjd med det!
Mvh Gustaf


(Tack för alla tips kring testet)