handdator

Visa fullständig version : haveri av fartreglage/esc?PSJ
2016-03-19, 15:24
Hej.
Har under en längre tid småbyggt på en 450 quad. ett problem som alltid följt mig är att den rycker under körning. Den är inte instabil eller så bara orolig och helt oduglig att filma med haha.

Nu har jag precis individuellt kalibrerat alla esc och här nedan kommer resultatet.

https://youtu.be/OOaio_nBdiM

Man kan även höra ett vinande ganska högfrekvent ljud som jag tolkar som missljud.

Motorer: Sunnysky 2216 1100kv, samtliga med nya kullager.
Esc: Mystery "M-30" 30A Simon K

Så, vad tror ni som kan något? Har ingen lust att köpa nya esc för 600kr utan någon förbättring.

FinnbyFraggel
2016-03-19, 18:17
Vad kör du för FC?
Det kan vara obalans i någon propeller eller motor som stör FC.
/Jonas

PSJ
2016-03-19, 18:39
Det är en naza m v2 som är monterad med dubbelhäftande tejp i bottenplattan, mitten.

Propparna är balanserade och motorerna är typ balanserade med hjälp av lite eltejp.

Hur går man till väga för att lokalisera problemet, förslag?

FinnbyFraggel
2016-03-19, 18:50
Ta bort och balansera propellrarna som steg ett.
Hjälper inte det kan du köra maskinen utan propellrar och lyssna om du hör några onormala varvtals förändringar.
Jag har inte koll på om DJIs mjukvara har funktioner för att spåra vibrationer genom att du kan se "live data" från sensorerna....

/Jonas

PSJ
2016-03-19, 18:58
propparna är som sagt balanserade med en "vagga" eller vad de kan kallas haha. har provat lite att köra utan proppar som du säger men kan inte urskilja mer problem än i videon.
Det är lite av den anledningen jag tänker att det är esc som är "billigt skit". samtidigt kan ju nazan vara dålig och ge ut dålig signal, vilket skulle kunna bero på vibrationer? Men nazan sitter med 0,5mm tjock dubbelhäftande så den borde reducera en del vibrationer.
Jag har en kompis som byggt en snarlik maskin. det som skiljer våra åt är framför allt att han kör på afto-esc och jag mystery. Annars samma motorer, proppar (hans obalanserade), flightcontroller och ram. Hans quad är stabil som en stan på marken.

Ska testa lite mer utan proppar och lyssna.

Tack för svar Jonas!

Ålänning
2016-03-19, 21:43
Hur mycket dubbelhäftande tejp sitter FCn fast med? Tänkte i fall det bara är tex ett enda lager vanlig dubbelhäftande tejp, vilket är för lite.

Verkar inte vara propparna. Hur är det med uppdateringsfrekvenser? Naza kräver väl 400Hz ESCar.

Utan proppar så blir det ingen belastning och då börjar kanske motorerna knacka.

Du har videolänkens sändarantenn väldigt nära gps/kompassen. Skulle flytta nån av dem.
Kompasskalibrera efter du flyttat om.

Den justerar åt olika håll lite nu och då.
Och den "stiger" lite nu och då, jämnt.
Så det är ju nog FCn som orsakar dessa ryck, pga nåt.

PSJ
2016-03-20, 09:56
Använder ett lager vanlig dubbelhäftande. Ska prova att lägga dubbelt, alla förbättringar är ju bra.

Naza vill ha 400Hz och när jag letar vad Mystery har är det sjukt svårt att hitta info men på någon säljsida står det 400Hz i rubriken men det käns inte som tillförlitlig info. Däremot måste jag nog ta det för givet ändå, vet inte vad som händer om man inte använder "rätt".

Ska flytta gps-antennen.

Igår testade jag att (inne) starta quaden och låta den stå på tomgång i manuellt läge för att lyssna efter varvtalsvariationer. Då hände något väldigt underligt! Efter någon minut av stabilt surrande fick den för sig att parera och tack vare det flög den in i en vägg. Alltså en ganska kraftig manlver då jag aldrig lät den lyfta från golvet.

Skulle vara trist om det e knas med fc! Den är ju dyr haha.

ps. Sorry för dåligt svenska, skriver på mobilen :)

PSJ
2016-03-20, 15:54
Okej, nu har jag fixat och trixat lite. en del tid har lagts på att att lokalisera felet utan någon lycka.

Först och främst har jag monterat ner FC och monterat den med mer tejp som gör att vibrationerna till denna minimeras. Ser inte detta som ett problem längre.

Vibrationerna från quaden utan propellrar är obetydende, men vist finns det vissa vibrationer.

Jag har ändrat placering av antennerna.

En del kalibrering på datorn har utförts och en irriterande sak kom upp som kanske kan vara en ledtråd?
När jag skulle kalibrera IMU fick jag följande meddelande:
57747

Då börjar jag tänka i banorna att FC på något sätt är skadat på så vis att den utvecklar för mycket värme. kanske finns någon kylfläns eller liknande dolt under skalet som inte sitter som sig bör.

Jag tog en testflygning på gården också och inget är bättre, snarare sämre.
När jag skulle filma stod den ganska stabilt i Alt-mode men som ni kan se i filmen fick den för sig att åka iväg helt plötsligt (därav kort film haha).

https://youtu.be/VkTTlIZFxOo

Ålänning
2016-03-20, 17:36
Gällande det med 400Hz. Jag hade icke-400Hz-ESCar en gång till en Naza-M Lite och när jag gasade då så hände ingenting och sen mitt i allt, före halvspak, hoppade motorerna upp i ca 70% gas. På full throttle var det full throttle.

Felet du fick i Assistant, det har jag med fått nån gång. Dra ur allt, stäng av allt, låt stå, försök igen.
Har inget med temp att göra för jag fick detta med en gång. Finns nån bättre förklarning, men det är vad jag minns.

Varför filmar du med stående bild? :-)

PSJ
2016-03-20, 19:19
Ah, men då lär det inte vara något problem med fel frekvens.

okok, lustigt att den kan bli för varm för att kalibreras. känns snarare som att den borde vara varm (arbetstemperatur) när man kalibrerar, underligt.

Kör ju med telefonen, inga stativ här inte haha. har ju stora riggen också så det blir fint men dom här två tillfällena har jag inte ens bemödat mig att lägga telefonen, bättring nästa gång :)

Såg att man kunde köpa en ny FC på ebay för 400kr. lite sugen på det.

PSJ
2016-04-09, 12:42
Här kommer en liten uppdatering.
jag testade att byta rc med minnkompis som vi vet fungerar prima.
det. Gav insikten att felet ligger någon annan stans och då är det egentligen bara esc kvar. Har ny beställt en uppsättning afto 30A och hoppas på att allt kommer flyta på sommjag vill efter det.

under testerna har jag märkt att nazan har problem att hitta sateliter ibland. Senast fick den ingen mottagning alls (tre röda blinkningar) och då fick den väldigt mycket tid på sig. Detta har hänt tidigare och det e trist och surt. Någon som har tips på hur man kommer runt det problemet?

Ålänning
2016-04-09, 17:07
En GPS som inte hittar satelliter, eller tar väldigt länge: Om den är gammal/vart med några år så kan det lilla laddningsbara batteriet i GPSen vara slut och behöver bytas. Första gång efter uppstart när det är bytt kan ta ett tag (laddar ner nån kalender för att få ordning på satelliterna). Bara en orsak det kan vara. Ibland räcker det att koppla ur och i acken.

PSJ
2016-04-09, 18:28
Aha, viste inte att den hade ett litet batteri där.
Såg att det är flera som råkat ut för trasiga antenner efter krascher. lösningen är då att byta själva keramiska antennen och då byter dom tydligen samtidigt upp sig till 4mm tjocka antenner istället för 2mm som är standard. så nu har jag beställt en sådan (dom va ju väldigt billiga så skadar inte) så får vi se hur det fungerar.
ska öppna gps-modulen och titta om jag kan hitta något vettigt. tack för tipset!

Ålänning
2016-04-09, 21:27
Aha, det kan jag själv ha nytta av, har en GPS som lyser och kontaktar osv men hittar aldrig satelliter. Den har varit med om en krasch, men är helt felfri. Kanske den stora lunsen som glappat/lossnat. Du får berätta hur det gick.

PSJ
2016-04-09, 21:46
Här kommer en länk till två olika men väldigt lika antenner
http://www.ebay.com/itm/PA025AQ0001-GLONASS-Ceramic-Patch-Antenna-25x25x4mm-Dual-mode-CIROCOMM-GPS-/261879513359?hash=item3cf93c410f:g:8J0AAOSwqu9VS2t P

http://www.ebay.com/itm/GPS-High-Gain-Antenne-Tuning-Kit-DJI-NAZA-M-V2-Naza-M-Lite-4mm-Ceramic-Ant-/291714515562?hash=item43eb8a426a:g:ofcAAOSwLVZVp18 v

http://www.ebay.com/itm/281839038635?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Jag beställde den senaste men inser att jag måste modda skalet lite. i den mittersta länken får man med en liten ring men betalar inte 250kr extra för den.

Killenheladagen
2016-04-10, 07:21
Hej! Jag tänkte att mina erfarenheter kanske kan hjälpa, har sett lite av mjukvaran för Nazakortet, dock ej pid - tunat en naza FC men hjälpt till och framförallt sett det gå riktigt åt skogen med en mycket dyr krater som följd, tror det billigaste på den octan är 24A-accen..som höll.

Fcn gillsr inte vibrationer men den behöver dem för att kunna kompensera, det finns ett filtervärde man kan sätta så är fcn "för" stabil så drar man ned det värdet och tvärtom, men man bör testa fysiska lösningar framför gyronoisefilter.

Det första jsg tänkte på (gjort samma misstag) är att i video1 så hovrar du så nära marken att du får en kraftig turbulens från proppwashen som träffar marken och skapar för multirotorn en instabil luftbubbla som kallas för groundeffect på eng, ev markeffekt på SV, där jobbar din Pid-loop frenetiskt för att försöka kompensera och det är inte optimalt att börja tunandet på den höjden.

Det är bra att sjunka genom turbulens för att bekräfta bra pid-tuning, då skall den ej wobbla eller oscillera när den i FFF sjunker m pitch-upp-attityd och låg trottel så den faller genom sin egen turbulens.
En opålitlig GPS är livsfarlig för dig och andra, ta bort den omedelbart och tuna om din kopter bättre och försök igen (och byt batteri i gpsen och se att allt är helt)

För mig ser det ut som värdet P i roll och ev pitch är för hög i dina stabiliserande lägen med eller utan gps, kan du disconnecta gpsen och köra bara med horizonmode och rate - se om du kan lösa problemet där samt sätta vettig gain på dina gyron.
En omkalibrering av gyrona kan du ev behöva om koptern driver åt samma håll jämt när gpsen slår av/krånglar.

I den första videon, var du i gpslock m loitermode? Eller var du i vad ni djifolk kallar horizonmode (endast autoleveling, inget "positionslås s a s varken i höjd eller plats)?

Har du ett flightmode vi alla kallsr "rate" - tror Naza kallar det "manual" (OBS DUBBELKOLLA DETTA) och isåfall undrsr jag hur koptern beter sig i det .

Missljudet du beskriver i din post är precis det du lyssnar efter när du ställer "Integral" dvs "I" -värdet i PID-algoritmen gissar att efter kalibrerade gyron så behåver du sänka P faktorn (eller gain om naza kallar det det) en aning, när du är nöjd med det nollar du "I"-faktorn och ökar den sakta om det behövs tills missljudet försvinner, där är en bra start för tuning i ett stabiliserande flightmode. Sedan kopplar du in GPS och ser om den ställer till alla problem.

Har du CG KOLLAT kärran? Vid så högt gain som det ser ut att du har på gyrona så kommer obalans att tvinga motorer att kompensera extra mycket och skapa mer vibrationer.

Reservationer för ord som skiljer sig från FC till FC, , dock måste alla FC ha Pid-loopar och de behöver tunas, jag var tvungen att chocklära mig detta men idag är jag nöjd över de kunskaper en riktigt jobbig cc3d -quad har gett mig och jag älskar cc3dkortet med librepilot, prisvärt är bara förnamnet,

Förstår faktiskt inte varför så många flashar cc3dn med cleanflight då librepilot är för mig fantastiskt användarvänligt, motiveringen är ofta att modellen "flyger bättre" m cleanflight men det måste ju vara användarna som lyckats tuna sin kopter bättre?
Efter alla småjusteringar jag gjort totalt så förstår jag att inställningarna kan verkligen ändra karaktär fullständigt på en Multi!
Lycka till! Mvh Gustaf

(Jag har en gps till naza2 , kostade 2100 tydligen, intresserad?)

Skickat från min SM-T211 via Tapatalk

PSJ
2016-04-10, 10:35
Oj tack!!
Läser och begrundar.
Jag har ju testat en hel del justeringar av samtliga värden och har aldrig kommit ifrån effekten. har lagt in så jag kan justera medan jag flyger men man märker enbart att den ändrar karaktär, rycken blir aldrig mer eller mindre.
Jag ska installera de nya ESCerna och efter det blir det en djupdykning i integral :)

Killenheladagen
2016-04-10, 13:02
Oj tack!!
Läser och begrundar.
Jag har ju testat en hel del justeringar av samtliga värden och har aldrig kommit ifrån effekten. har lagt in så jag kan justera medan jag flyger men man märker enbart att den ändrar karaktär, rycken blir aldrig mer eller mindre.
Jag ska installera de nya ESCerna och efter det blir det en djupdykning i integral :)
Bra! Ställ P I och D i den ordningen, du kan sedan ställa om P i och d igen och igen men alltid i den ordningen, se till att varje test är i luften i den miljö du flyger i och när du fått den flyga rätt OK så sätt en separat kamera på och börja spela in testerna, just FFF till pitchup-attityd med rätt låg trottel så quaden faller genom sin egen proppwashturbulens är ett bra test för att upptäcka små vibrationer som kanske fpvlänken gör att du kan missa. Där är jag i setupen av min 320-quad och har fått ett väl flygande skepp, den kan dock vicka till nån grad med autolevel när jag landar och har kraftigast groundeffect.
Har fått skruva upp responsiveness över halva "insane"-baren nu också:) började kännas trögt...
Mvh Gustaf lycka till! Var försiktig när du ställer PID då koptern kan bete sig oförutsägbart, det kan vara en lång väg att få till det som man vill ha det men fördelen är att precis då du fått till den har du skaffat kunskap att ställa upp allting exakt efter din flygstil när du blir duktigare!Skickat från min SM-T211 via Tapatalk

PSJ
2016-04-11, 20:04
Såå, nu har jag öppnat GPS-modulen och inspekterat antennen.
Det finns en liten skråna på den som ser ut att härstamma från fabriken då jag aldrig skulle kunna åstadkomma detta genom en krasch. Se bild

Vet dock inte om det är något som kan tänkas påverka men verkar dumt att ha en skadad antenn hur som.

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7115-Redigera.jpg

PSJ
2016-04-12, 21:43
Fick nya ESC idag.
Nu är dom bytta och test av motorerna är gjorda dock ingen provflygning, dumma klocka att springa iväg :)

Jag testade även att lätta på det som ser ut att vara ett batteri. isf är det det minsta uppladdningsbara batteriet jag sätt.
Den verkar dessutom sitta fast ganska ordentligt men jag vågade i dehär skedet inte ta i så mycket för att reda ut hur hårt den satt.
Men bara för att få saker och ting rätt. det är den inringade delen som är det uppladdningsbara batteriet?
Någon som vet vart man kan få tag i ett nytt?

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7118-Redigera.jpg

Killenheladagen
2016-04-13, 08:27
Fick nya ESC idag.
Nu är dom bytta och test av motorerna är gjorda dock ingen provflygning, dumma klocka att springa iväg :)

Jag testade även att lätta på det som ser ut att vara ett batteri. isf är det det minsta uppladdningsbara batteriet jag sätt.
Den verkar dessutom sitta fast ganska ordentligt men jag vågade i dehär skedet inte ta i så mycket för att reda ut hur hårt den satt.
Men bara för att få saker och ting rätt. det är den inringade delen som är det uppladdningsbara batteriet?
Någon som vet vart man kan få tag i ett nytt?

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7118-Redigera.jpg
Jag har ett gäng 1s miniaccar, den minsta är på 130mAh, kan inte måttet i huvudet men liten, typ 35x20x3mm.
den kan du kanske använda? Bjud påfrakten och några små buntband så bjuder jag på den accen så du kan prova i alla fall!

Mvh G

Skickat från min SM-T211 via Tapatalk

FinnbyFraggel
2016-04-13, 08:37
Fick nya ESC idag.
Nu är dom bytta och test av motorerna är gjorda dock ingen provflygning, dumma klocka att springa iväg :)

Jag testade även att lätta på det som ser ut att vara ett batteri. isf är det det minsta uppladdningsbara batteriet jag sätt.
Den verkar dessutom sitta fast ganska ordentligt men jag vågade i dehär skedet inte ta i så mycket för att reda ut hur hårt den satt.
Men bara för att få saker och ting rätt. det är den inringade delen som är det uppladdningsbara batteriet?
Någon som vet vart man kan få tag i ett nytt?

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7118-Redigera.jpg
Ja, det är ett batteri, men jag tror inte det är uppladdningsbart.
Borde gå att hitta på Ebay, men det måste lödas bort och tillbaka.
/Jonas

Skickat från min Taranis via Tapatalk

Hoppsan_84
2016-04-13, 10:04
Har du mätt upp spänningen på batteriet?

Ålänning
2016-04-13, 17:14
Jag har bytt sånt batteri, men inte en en DJI GPS utan i en 3DRobotics. Det var 3V Litium laddbart om jag minns rätt... En lipo nej nej!!

PSJ
2016-04-13, 18:35
Härligt med så många fina svar!
Ja, kanske ska vara lite restriktiv med att byta batteri innan jag kan konstatera fel.

Idag har jag gjort en testflygning utan GPS och med helt nya ESC och resultatet är tillfredsställande!

https://youtu.be/-2dIScvIUhc
(Observera liggande video)


En annan fråga:
Hur kommer det sig att man monterar GPS-antennen på en pinne? kan den inte vara monterad dikt an ena armen?

Hoppsan_84
2016-04-13, 19:21
Gissar att mag sensorn också sitter i gps modulen. Den vill man ha så långt från alla magnetfällt som det går.

Killenheladagen
2016-04-14, 06:49
Det är väl för GPS:en skall utgöra centrum av positiomsangivelsen, kan nog bli strul annat i gpslock, rätt säker att NAZA ex vill att man anger hur långt bort gps:en sitter från FCN. (andrahandsinformation fyi?

Skickat från min SM-T211 via Tapatalk

Killenheladagen
2016-04-14, 06:54
Om du fortf behöver byta batteri har jag detta superminibatteri du kan få, bifogar bild på det, tror det är 3V.
Nehej, nu kan jag inte klistra in en bild men det är 4-5mm i diameter och 1,5-2mm högt.

Skickat från min SM-T211 via Tapatalk

PSJ
2016-04-16, 09:45
Tack för info (och sorry för sent svar, fullt upp här).
jag ska försöka göra lite mer GPS-tester under helgen och se om jag kan få igång något om det misslyckas så skulle jag bli superglad för ett batteri, kan ta det på pm isf.

blev så himla löttad att allt blev bra med nya esc, lite som att en klump i magen.. Va nödt an nära att skicka hela quaden i soporna ett tag haha.

Nu börjar som sagt förfiningsarbetet och det ska nog gå bra hoppas jag.

PSJ
2016-04-16, 12:29
Har testat lite med gps-problemet nu. Det står tydligt att det är fpv som stör ut gpsen. På balkongen något skymd) fick jag ganska snabbt in tillräckligt med satelliter för att det enbar ska blinka en röd. Så fort jag drar igång videosändaren förlorar den kontakten med alla satelliter.

Jag testade då att vända fpv-antennen upp och ner så den kommer så långt som möjligt från gps-antennen men det blev samma resultat.

det verkar vanligt att man använder 5,8 tillsammans med gps, utan problem. Är det någon speciell kanal eller så man ska använda?

kenneth.eriksson.94
2016-04-16, 12:38
Har du en spänningsomvandlare till fpv utrustningen, de kan störa extremt mycket, lika så kameran kan störa en del utrustning.

PSJ
2016-04-16, 12:49
Aha, kameran? Ska prova att döda den. Jag har ju nazaz egna, pmu heter den tror jag men den borde inte störa sin egen gps. Har inte läst att den ska placeras på något speciellt vis.

PSJ
2016-04-16, 13:04
Dags för operation skärma kamera haha. Det verkar vara boven i gps-dramat, vi får se när jag kan göra ett fullskaligt test.

PSJ
2016-04-16, 14:14
Okej, hinner inte prova just nu då något annat tog upp min tid som tex det nedan. Utan att överdriva skulle SNSB, NASA, Foliehattarnas riksförbund och "gald" blivit sjuukt stolt över mitt arbete med att skärma kameran.

För att det är så tråkigt med text så skickar jag några bilder istället :)

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7120-Redigera.jpg

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7121-Redigera.jpg

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7123-Redigera.jpg

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7124-Redigera.jpg

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7125-Redigera.jpg

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7126-Redigera.jpg

Ska jag vara lite självkritisk så ser det... sjukt illa ut hahaha.

PSJ
2016-04-17, 11:52
Har hunnit prova nu och mitt helhjärtade ghettomodförsök gav inga resultat. förslag på åtgärd?
Jag kan ju köra på GoPro som kamera även för FPV men gillar inte lagget i den.

Ålänning
2016-04-17, 13:16
Tvinnat varenda kabel och undvikit jordslingor?

Hoppsan_84
2016-04-17, 15:24
Tvinnat varenda kabel och undvikit jordslingor?

Jordslingor?

PSJ
2016-04-17, 19:15
Instämmer med hoppsan, jordslingor?

Kenneth E
2016-04-17, 21:28
snyggt, men vart är jordkabeln?


Okej, hinner inte prova just nu då något annat tog upp min tid som tex det nedan. Utan att överdriva skulle SNSB, NASA, Foliehattarnas riksförbund och "gald" blivit sjuukt stolt över mitt arbete med att skärma kameran.

För att det är så tråkigt med text så skickar jag några bilder istället :)

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7120-Redigera.jpg

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7121-Redigera.jpg

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7123-Redigera.jpg

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7124-Redigera.jpg

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7125-Redigera.jpg

http://psj.se/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7126-Redigera.jpg

Ska jag vara lite självkritisk så ser det... sjukt illa ut hahaha.

Ålänning
2016-04-17, 21:30
Jord (minus/ground/svarta kablarna/osv) ska alltid dras så som tex rötter är på träd. Alltså inte två jordkablar som går ihop någonstans på TVÅ ställen, då blir det en jordslinga, något som tar upp störningar. En tumregel sedan decennier tillbaks för att undvika störningar. Räcker med EN jord till varje grej.

Samma som om man rullar ihop kablar i en cirkel, det ska man inte heller göra, de ska dras av och an längs med varann om man nu har överlopps kablage. Också en tumregel.

Är föresten FPV och GPS-grejer åtskilda med egna ackar? Inget gemensamt?

PSJ
2016-04-18, 07:45
Känner mig lite dum nu. Borde ha stenkoll på detta men faktum är att jag förlitat mig helt på Naza och quadens inbyggda power dist. (där minus/jord ingår).
När jag lagt till komponenter som tex gimbal och fpv har jag utan eftertanke kopplat på dom för att uppnå funktion.

Jag använder samma batteri. Till FC och motorer får de ström via xt60 kontakt och fpv samt gimbal matas via balansuttaget.

Egentligen är allt väldigt bra jordat ur den synpunkten då allt går till samma minus utan nämnvärda omvägar.
Inser att foliet runt kameran behöver jordas också men det måste ju fungera att bara ta till närmsta minus?

Vet att det är en del som har separata batterier för fc och fpv. Kanske är något att överväga? Vill gärna slippa den extra vikten. Hur stort batteri kan man tänka sig att dessa drar?

Kenneth E
2016-04-18, 07:50
Har du inte testat att köra de på separata batterier?!
Då tycker jag du skall gör det, eftersom vTX knappt drar ström kan du använda dig av i stort sätt vilket 3-cells batteri som helst. Kolla om det först hjälper med separata batterier innan du går vidare.

PSJ
2016-04-18, 10:17
Har några saker att testa nu.
-Jorda skärmen på kameran
-Tvinna kablarna till kameran
-Testa externt batteri för FPV och Gimbal

Tack så galet mycket för alla kommentarer!

streber76
2016-04-18, 12:38
Jo det där var så fult att barn börjar gråta när dom ser det ;) Så har jag fattat det rätt att din GPS störs ut när kameran är på - men att du får satelliter om du bara kopplar ur sladden till den?

Det ser ut att vara en äldre kamera utan möjlighet att ställa in med osd - det kan vara värt att byta ut mot en HS177 eller vad dom nu heter - kör en sån på en 370mm hexa med vector dator o GPS på där kameran är ca 10cm från GPS och det fungerar jag kör även på samma batteri och min 5.8 600mw sändare sitter väldigt nära GPS.

Annars kan du testa att jorda din foliehatt o se om det gör någon skillnad - funkar det så kan montera folien på insidan av kameraskalet men se upp för kortslutningar. Jag har en alu folie tejp som skulle kanske passa till det där o skickar dig en bit om du vill ha.

Ålänning
2016-04-18, 19:45
Skilda batterier och helt åtskilda "kretsar" utan galvanisk kontakt är nog bäst. Stör det då, då har du nåt att börja arbeta på. =)

PSJ
2016-04-21, 12:06
Har lite smånya saker att förtälja.
Jag har provat de mesta ovan utan resultat. Jag provade att jorda foliet och tvinnat kabel men det hjälpte inte alls.

Tog en ganska ordentlig testtur också som tyvärr slutade i en mindre allvarlig krasch. bortser man från att jag inte körde med GPS läge så funkade allt väldigt bra tills jag skulle landa. helt plötsligt förlorade quaden lyftkraft men den va bara någon meter ovan mark (gräsmatta) så det hände inte så mycket. Har i dagsläget ingen förklaring på detta men hoppas det inte händer när den är lite mer otillgänglig.

när jag får tid ska jag testa separera till två batterier och även byta antennen på GPS till den fetare varianten (4mm).

PSJ
2016-06-01, 07:08
Här kommer lite återkoppling för ämnet.
Det är en del saker som börjar sätta sig. Quaden flyger ganska bra nu och käns generellt stabil. Fortfarande är det lite problem med att den är nervös. Har rattat en del med alla värden utan att jag känt någon direkt skillnad vilket förbryllar mig.
Har jobbat lite med kameraupphängningen och konfigurationen av gimbalen och det verkar bli ganska stabilt ändå, men man ser att nerfärden är svår att hantera och det blir ryckigt. Kontentan är att det verkar ordna sig mer och mer vilket känns bra :)


https://youtu.be/m0N9n5IML-Q

Killenheladagen
2016-06-01, 07:18
Jo det där var så fult att barn börjar gråta när dom ser det ;) Så har jag fattat det rätt att din GPS störs ut när kameran är på - men att du får satelliter om du bara kopplar ur sladden till den?

Det ser ut att vara en äldre kamera utan möjlighet att ställa in med osd - det kan vara värt att byta ut mot en HS177 eller vad dom nu heter - kör en sån på en 370mm hexa med vector dator o GPS på där kameran är ca 10cm från GPS och det fungerar jag kör även på samma batteri och min 5.8 600mw sändare sitter väldigt nära GPS.

Annars kan du testa att jorda din foliehatt o se om det gör någon skillnad - funkar det så kan montera folien på insidan av kameraskalet men se upp för kortslutningar. Jag har en alu folie tejp som skulle kanske passa till det där o skickar dig en bit om du vill ha.
"Annars kan du prova att jorda din foliehatt och se om det fungerar bättre"
Årets bästa citat!

Kapar tråden då du skrev hs117-kameran - jag har den och tror WDR är av, hur kommer jag in i den kamerans meny för dess inställningar? Just nu är det enorm skillnad mot och från solen och det är ej rätt, min sony600tvline har inte det problemet.

Jag har en sån krets med 5 knappar för inställning av sony-kameran mem vet ej hur jag skall koppla?
Antar att menyn från kameran dyker upp/måste vara i fpvlänken?

Mvh Gustaf

Skickat från min SM-T211 via Tapatalk

streber76
2016-06-01, 07:34
Detta är en hs1177 kamera http://www.surveilzone.com/DC5V-plastic-case-mini-sony-super-had-ccd-600tvl-super-camera-2.8mm-lens-for-fpv - den har en sladd som medföljer som har en lite joystick på o den kopplar man bara in i kamerans enda port o sen driver man den på valfritt sätt.

Kamerorna med ett litet kretskort med 5 knappar på brukar kopplas in i en annan port på kameran o då kan den sitta kvar mot VTX.

Finns en massa info med rekommenderade inställningar - det går att få dom mycket bra men tricket är att slå på WDR på max, öka skärpan o byta till manuell exponering o justera färgerna efter tycke."Annars kan du prova att jorda din foliehatt och se om det fungerar bättre"
Årets bästa citat!

Kapar tråden då du skrev hs117-kameran - jag har den och tror WDR är av, hur kommer jag in i den kamerans meny för dess inställningar? Just nu är det enorm skillnad mot och från solen och det är ej rätt, min sony600tvline har inte det problemet.

Jag har en sån krets med 5 knappar för inställning av sony-kameran mem vet ej hur jag skall koppla?
Antar att menyn från kameran dyker upp/måste vara i fpvlänken?

Mvh Gustaf

Skickat från min SM-T211 via Tapatalk

Killenheladagen
2016-06-01, 07:36
Här kommer lite återkoppling för ämnet.
Det är en del saker som börjar sätta sig. Quaden flyger ganska bra nu och käns generellt stabil. Fortfarande är det lite problem med att den är nervös. Har rattat en del med alla värden utan att jag känt någon direkt skillnad vilket förbryllar mig.
Har jobbat lite med kameraupphängningen och konfigurationen av gimbalen och det verkar bli ganska stabilt ändå, men man ser att nerfärden är svår att hantera och det blir ryckigt. Kontentan är att det verkar ordna sig mer och mer vilket känns bra :)


https://youtu.be/m0N9n5IML-Q
Problem som är irriterande men flygbara och att man dessutom får mer och mer kläm på vad problemet är har en god förmåga att lära sig sin kopter, det du skriver, jag antar att du kör ett Nazakort och du använder gimbal(var det en p3a du körde??)? Videon du postade antar jag var rätt vindfri? Om gimbalen har svårt att parera oscillationerna vid descent så spekulerar jag i att du har rätt kraftiga oscillationer eller vobbel i din farkost, detta är ej bra alls då flygkortet får jobba övertid och antenner vibrerar och allt egentligen blir påverkat kraftigt.
(Utifrån att du kör naza med en p3) du kan koppla en smartphone och ändra dina Gains i luften, du kan säkert sätta dem på gimbalslidern för detta ändamål, du kan börja med P-Gain och ställa det när du flyger, gör ex aggressiva manövrar i ett plan och se om du får Vobblingar när du avslutat manövern, gör punchout med gimbal avstängd eller vanlig inspelningskamera hårdmonterad mot ramen för att se om skeppet oscillerar vid full trottel! Isåfall behöver du sänka P-Gain garanterat.
Eller om du har TPA, att pidsen börjar skalas ned ex 15% från ex 1500signalvärde till hel fulltrottel, detta är inte optimalt dock och vi har så sofistikerad hårdvara att detta bör ses som en nödlösning.

Jag ska för sakens skull bara fråga om du har balanserat dina proppar ordentligt, din setup kan vara helt perfekt mekaniskt och softwaremässigt men har du ej balanserat propparna noga så kommer setupen att bete sig feltunad och vobbla eller oscillera!
Kolla TP på propparna igen, se efter i naven också efter stressmärken så du ej flyger runt med halvtaskiga propp:ar

Hoppas svaren var relevanta för dig, fin video, märkte inte av prpblemet så mycket, men ser vad du menar, var säkert också för jag sökte efter fel men det är svårt att se ibland genom gimbal,

Mvh Gustaf

Skickat från min SM-T211 via Tapatalk

PSJ
2016-06-01, 14:17
Jag kör inte en p3, det är en f450 med Naza-v2. så man kan säga att det är en p2, typ. Tyvärr jag jag inte blåtandsmodulen, men funderar på om man ska köpa den för att kunna ändra värden i realtid. Hittills har jag använt en av rattarna på sändaren för att justera olika värden i realtid.

Gimbalen är en kinavariant med en simpleBGC kontrollkort på.

Kan tänka mig att p-gain behöver dras ner men tycker jag har rattat massa med dessa siffror utan att märka skillnad, vilket som sagt förbryllar mig.
men jag ska försöka än mer. Tänkte ge mig ut till samma ställe ikväll och köra lite. så får vi se om jag får annat resultat efter vissa justeringar i P.

Propparna är balanserade men fick faktiskt en fellandning igår och två proppar fick passera sig till sopkorgen haha (man måste tydligen va lite mer distinkt när man landar på väldigt grovt grus/kross).
Måste föresten lägga en beställning på nya proppar.
Jag har kört på APC MR-proppar, någon som har tankar kring dessa? Fått för mig att de är prisvärda och bra.

Killenheladagen
2016-06-01, 18:43
Jag kör inte en p3, det är en f450 med Naza-v2. så man kan säga att det är en p2, typ. Tyvärr jag jag inte blåtandsmodulen, men funderar på om man ska köpa den för att kunna ändra värden i realtid. Hittills har jag använt en av rattarna på sändaren för att justera olika värden i realtid.

Gimbalen är en kinavariant med en simpleBGC kontrollkort på.

Kan tänka mig att p-gain behöver dras ner men tycker jag har rattat massa med dessa siffror utan att märka skillnad, vilket som sagt förbryllar mig.
men jag ska försöka än mer. Tänkte ge mig ut till samma ställe ikväll och köra lite. så får vi se om jag får annat resultat efter vissa justeringar i P.

Propparna är balanserade men fick faktiskt en fellandning igår och två proppar fick passera sig till sopkorgen haha (man måste tydligen va lite mer distinkt när man landar på väldigt grovt grus/kross).
Måste föresten lägga en beställning på nya proppar.
Jag har kört på APC MR-proppar, någon som har tankar kring dessa? Fått för mig att de är prisvärda och bra.
Jag köper hellre svindyra jättebra proppar när priset representerar kvaliteten, kan rekomendera DAL-PROPPAR! Treblads kanske? Lär vara perfekt för din setup!
Köp blåtanden om den ej är för dyr, när du ändrar gains, detmstår INH samt x1 och x2, se till attm du ändrar x1!

Mvh Gustaf

Skickat från min SM-T211 via Tapatalk

PSJ
2016-06-01, 19:00
Intressant med DAL-Proppar men det verkar inte ha proppar stora nog för en 450 quad. Ganska vanligt att det är så.

PSJ
2016-06-01, 19:02
Skulle kunna tänka mig att sätta på armförlängare och sätta på typ 12" proppar (10or idag) men det skulle innebära helt ny setup i form av nya motorer, esc, och kanske måste växla upp till 4s också.

PSJ
2016-07-26, 23:47
Här kommer lite mer materiel som tagits.
Det blir bättre och bättre men är lite ryckigt fortfarande. Däremot väldigt stor skillnad från hur det va vid trådstarten :)


https://youtu.be/VAFockrEUtQ

Killenheladagen
2016-07-27, 07:58
Här kommer lite mer materiel som tagits.
Det blir bättre och bättre men är lite ryckigt fortfarande. Däremot väldigt stor skillnad från hur det va vid trådstarten :)


https://youtu.be/VAFockrEUtQ
Den där videon var tyvärr rätt intetsägande, med musik i bakgrunden är det omöjligt att höra propparna vilket jag tycker är mycket viktigt vid tuning-trubbel, men en sak märkte jag och det var att det inte riktigt ser ut som att det är filmat genom gimbal vilket det faktiskt var?

Har inte tune:at en Naza-FC själv, dock varit med en vän genom hans tuning och det är rätt långt från att stämma in en racequad som man kan kasta omkring för att provocera proppwash-oscillationer, flippstudsar och annat man vill bli av med.
Min vän hade ett tag enorma problem med flyaways och gpskrascher i marken, visade sig att magnetometern slutat fungera ordentligt trots dji-dansen gick utan problem.

Vad står dina gains på just nu?

Eftersom den alltid är i autolevel bör det vara mycket lätt att få en bra tune, kan det vara nåt annat fel än pidsettings? Är proppar balanserade? är motorerna obalanserade av nån anledning kanske?

Lycka till mvh Gustaf

Skickat från min SM-T211 via Tapatalk

PSJ
2016-07-27, 21:40
Ja, alltså meningen med filmen vid redigeringstillfället va inte att avslöja tokigheter, mer att dölja tokigheter och använda materialet på ett vettigt sätt.
håller även på å försöker lära mig liite ommredigering som ska bli lite roligare att titta på och inte bara 10 min långt klipp direkt ur kameran.

Jag har tweekat en hel del men vet inte exakta värden på quaden nu då jag inte har datormöjlighet på landet. Men den åkte lite snopet i backen för ett tag sedan och då valde jag att montera gps-antennen direkt på chassit. Nu upplever jag en aning sämre nogranhet i gpsen samt att den osilerar en aning. Varför monteras dom på en pinne egentligen?

Killenheladagen
2016-07-28, 07:56
Ja, alltså meningen med filmen vid redigeringstillfället va inte att avslöja tokigheter, mer att dölja tokigheter och använda materialet på ett vettigt sätt.
håller även på å försöker lära mig liite ommredigering som ska bli lite roligare att titta på och inte bara 10 min långt klipp direkt ur kameran.

Jag har tweekat en hel del men vet inte exakta värden på quaden nu då jag inte har datormöjlighet på landet. Men den åkte lite snopet i backen för ett tag sedan och då valde jag att montera gps-antennen direkt på chassit. Nu upplever jag en aning sämre nogranhet i gpsen samt att den osilerar en aning. Varför monteras dom på en pinne egentligen?
Hej tråkigt att du ej kommer åt inställningarna, det går ej att göra det via videolänken eller DJIappen?
Det är kul att redigera, tråkigt att det ska ta så lång tid att göra allting som man vill ha det, man kan sitta timtal och omredigera...och sen får man 11visningar,.:(

Som sagt, verkligen inte expert på Naza men har en del erfarenhet framförallt av trubbel på naza..
Var satt Gpsen monterad innan "direkt på chassit"?

Nån får gärna rätta mig, jag tror att magnetometern sitter i gpsen också på Naza, kan det vara därför de vill ha den långt upp från motorer och magnetfält? Eller att de ska gå sönder vid krasch kan ju vara en annan anledning om man är lagd så...
GPSen och magneton lär vara de viktigaste parametrarna för en DJI, jag tycker nästan att du inte skall flyga den förrän du hittat felet, för nåt fel verkar det ju vara?


En Dji kan ju verkligen flyga iväg för dig och totalkrossas, mitt råd är att vänta även om det är surt, och försöka lösa detta problem hemma men då fästa koptern i nåt på marken, ifall den får spader och försöker fly så kommer den ingenstans iaf.
Oron att trassla in repet i propparna är ej så stort problem man kan tro, proppwashen håller repet borta och ur vägen.

Min vän som jag skrev om hade problem liknande dina, som sagt var det magnetometern som var paj vilket resulterade i haveri flertal gånger (8-12kg octokopter i 90kmh diagonalt ned i backen, var tvungen att dra som bigfoot för att få upp den ur leran, den hade gått ned mer än halva under leran,en man hade dött, omedelbart,.)
Hoppas det löser sig för dig, den stora nackdelen med Dji är att när det kraschas så går grejerna sönder, och djikomponenter är bland det dyraste som finns i modellvärlden, därför tycker jag dji inte passar så bra för oss som inte har/eller vill göra av mängder av pengar på hobbyn.

Lycka till, jag hoppas att det löser sig lätt och billigt!

Mvh Gustaf

Skickat från min SM-T211 via Tapatalk