handdator

Visa fullständig version : Bygge av NightHawk250-kopiaGlattnos
2016-03-20, 14:08
Detta är inte ett ny-bygge utan egentligen en upprustning av min NightHawk-kopia som jag redan haft ett tag. Men det blev nästan ett nybygge :)

Ram kopia av Emax NightHawk250(storleken är 280 när man mäter)
FlightController CC3D med Cleanflight
Motorer Emax 1806 2280 Kv
ESC Emax 12 A SimonK BEC
Propeller Bullnose 5x4,5
PDB

Den rena bottenplattan är rätt ställe att börja i de flesta fall :)
57732

Det borrades två nya hål för montering av PDB och FC så placeringen blir en bit fram på ramen.
57733

En special-kåpa 3D-printades för att hålla ordning på kablar, batteri och för att få lite renare design med skydd mot gräs/grus/vatten-sprut från propellrarna.
57734

Motorkablarna löddes direkt på ESC:erna som sedan fick nya krympslangar samt en extra krympslang som håller dom på plats på armarna. Ström-kablarna och signal-kablarna fick i vissa fall skarvas och i vissa fall bytas så att längderna skulle stämma.
57735

PDB och FC monterades med nylon-standoffs, om det funkar utan vibrationsdämpning får framtiden utvisa. Den lilla kabeln fram ska gå till mottagaren för telemetri av drivaccens spänning.
57736

Special-kåpan monterades och kablarna går via hål och spår till rätt plats. Det blev plats för batteriet både baktill och uppe på quaden så att man har valmöjligheten.
57737

Mottagaren monterades med dubbelhäftande tejp. Monteringen av mottagaren är en snabblösning eftersom jag just nu inte tänkte ha FPV på denna quad. Kablarna till batteriet ligger snyggt och prydligt i ett spår.
57738

Topp-plattan monterades och batteriet sattes in. Tyngdpunkten låg perfekt i alla tre axlarna. Antenn-kablarna drogs upp längs två buntband.
57739

Cleanflight lades in på FC:n och konfigurerades för 400Hz update rate och SBUS input.
Den flög som i en dröm! :D
57731

KJ!
2016-03-21, 17:11
grymt ser riktigt nice ut, men kan det inte bli några problem när man inte har fc i mitten av motorerna?

Glattnos
2016-03-21, 19:03
Nej det spelar ingen roll faktiskt. Den måste inte sitta i mitten. Jag har tre quadcoptrar och FC:n sitter i mitten bara på en av dom. Ska man vara riktigt petig så sitter inte själva gyro/accelerometer-sensorn i mitten på kortet så det är väldigt få multikoptrar som har sensorn i mitten :)

Varför det inte spelar någon roll är för att gyro-sensorerna bara mäter vinkel-skillnader och det är i princip bara gyro-information som används vid snabba manövrar. Accelerometrarna hindrar gyro-värdet att "vandra" över lång tid, alltså för att den ska komma ihåg vad som är neråt. Men vid manövrering då sensorn utsätts för accelerationer så bryr sig FC:inte om accelerationen eftersom den strävar efter att rotera rätt, inte hålla accelerationen liten.

Därför hävdar jag att det inte spelar någon roll var FC:n sitter, inte ens i stabiliserat läge :) Jag kan ha fel men då vill jag gärna ha det förklarat i så fall :)

KJ!
2016-03-21, 19:31
Imponerande svar ;-) man får inte beställa en dån där kåpa? :-)

Glattnos
2016-03-21, 19:52
Jo, jag kan göra en kåpa för 100:- inkl. frakt :)

Ålänning
2016-03-21, 21:54
Men... om gyroskop och accelerometrar är i mitten av rotationspunkten, så märker inte accelerometrarna av någon förändring och då korrigeras inte felet. Men om accelerometrarna är tex 10 cm åt ena hållet och quaden vrider sig runt CG, så märker accelerometrarna av att det nog händer nåt. Så tänker jag... som också skapat en tråd gällande varför vissa FCs vill veta var GPS/Kompassen är. =)

Glattnos
2016-03-22, 12:34
Ja, helt klart så uppstår det accelerationer som inte uppstår om den sitter i mitten, men FC:n bryr sig inte mycket om de accelerationerna så det spelar ingen roll :)


https://www.youtube.com/watch?v=CQS0DzN7MwY

wikstroomer
2016-04-23, 12:50
Tjo,
Första inlägget för mig här.
Jag har precis köpt mig en likadan med exakt samma uppsättning. Det är min första quad.
Har under veckan pulat med med pid-inställningarna och sett på timmvis med youtubeklipp och kollat igenom forum. Jag börjar få koll på den här hela vetenskapen med pidvärden. Men det är f.. inte lätt för en som har hållt sig på backen med bilar i flera år.
Nu till mitt problem. Jag fastnade på multiwii 2.3 och har utgått från den. Kör även med Angle-mode. Men jag blir inte av med oscillationer när jag pitchar höger/vänster eller framåt/bakåt. Det är rätt lite men irriternade. Man vill ju ha den så clean som möjligt :)
Sen tycker jag även att den beter sig som att man glider på is i luften eller hur man ska förklara. Har du något tips på hur man blir av med det?
Skulle du kunna posta dina PID-värden så att jag kan få se om jag är helt ute och cyklar?
Är det även något annat man bör tänka på ? Finns ju en del inställningar på PIDsidan i Cleanflight.