handdator

Visa fullständig version : Lantmäteriet övertar uppgiften från Försvarsmakten from 1 Maj 2016DanneG
2016-05-09, 12:29
Jaha, då ska det krånglas till igen...
https://www.lantmateriet.se/sv/Nyheter-pa-Lantmateriet/ny-lag-om-skydd-for-geografisk-information-fran-1-maj--lantmateriet-overtar-ansvarsomraden/

Nu verkar det som självgranskningsrätten har försvunnit och allt material ska passera Lantmäteriet.
Har ringt och skeppats runt men lika säkert som AMEN i kyrkan vet alla om att de har ansvaret från
1 maj och att man kan skicka in sitt material för granskning men INGEN vet om och hur man kan ansöka
om självgranskningsrätt.

Någon här som vet mer i frågan?

Glattnos
2016-05-09, 13:34
Kanske man ska bomba dom med all FPV-flygning, ca 20 min om dagen. När dom tröttnar får man kanske självgranskningsrätt :)
Skämt å sido, om alla skickade in allt FPV-material som man ämnar ladda upp på youtube så skulle dom ju få problem. Kolla igenom timme efter timme av flygande fram och tillbaka på samma plats.

DanneG
2016-05-09, 15:04
Ja kanske ska göra det, allt material som ska godkännas kommer sparas hos dem och diarieföras.
Om alla vi skickar in allt så kommer det nog hända saker :D

Fluf
2016-05-09, 16:52
Ett sätt att provocera en reaktion. Kan kanske sluta med att det förbjuds för privatpersoner att publicera över huvudet taget eller påläggs en avgift per insänd bild/minut material.

Glattnos
2016-05-09, 17:04
Om dom inför regler så kan dom ju inte ta det som provokation om folk bestämmer sig för att följa reglerna.
Ska man se på det logiskt så ser man ju inte problemet förrän det ÄR ett problem. Så länge som det inte skickas in massor med film att gå igenom och diarieföra så kanske man inte ens vet att det finns en FPV-hobby som växer så det knakar. När dom har sett nog mycket skog och åkrar så kanske dom säger "Okej, kanske man inte ska behöva spridningsrätt om man filmar på lägre höjd än 20 meter." eller nått..

Ålänning
2016-05-09, 17:35
Det fanns inget problem, nu har dom skapat ett.
Gäller det kommersiellt bruk endast?

Glattnos
2016-05-09, 18:50
Gäller alla, så även privata filmer måste ha spridningstillstånd för att läggas på tex youtube. Jag har sökt på ett par filmer som jag lagt upp och det är egentligen inte så mycket att bråka om. Då är datainspektionens syn på det ett mycket större problem.

Ålänning
2016-05-09, 20:55
Vem ska betala för detta extraarbete?

Glattnos
2016-05-09, 21:07
Blir det nått extraarbete mot innan då egentligen? Jo om alla helt plötslig börjar skicka in allt material så blir det mer arbete, men något extra blir det ju inte :)

DanneG
2016-05-10, 08:52
Fick detta svar:

Hej
Grunden för självgranskningsrätterna var en paragraf i gamla lagstiftningen som tillät ansvarig myndighet att medge undantag från tillståndsplikten. I den nya lagen som trädde i kraft 1 maj är detta borttaget så det finns inte längre någon juridisk möjlighet att ge självgranskningsrätt. Däremot kommer Lantmäteriet att ge ut föreskrifter om undantag som kommer att undanta en hel del olika typer av information samt områden från tillståndsplikten.
Dessa föreskrifter väntas träda i kraft i mitten av juni och mer info om dessa kommer ut i slutet av maj.

Glattnos
2016-05-10, 09:39
Det låter ju som att det skulle kunna bli bra. Dom skulle ju t.ex. kunna undanta tillståndsplikten från en viss höjd och ner inom vissa områden. Är man högt upp och fotar/filmar så finns det ju inte så många argument för att inte söka spridningstillstånd för materialet om man ämnar använda det publikt, man får ju fortfarande filma/fota så länge man bara visar det för familj och vänner och inte publicerar i tidningar, fritt på internet(tex public youtube) eller liknande.

Jag tänkte sammanfatta lite om flygfoto/film, dock kan jag ha fattat någonting fel så om någon har någon invändning så säg gärna till:

Fotandet/filmningen
Filma/fota med drönare på en plats som allmänheten inte har tillträde till - Ja, om man har tillåtelse av fastighetsägaren
Filma/fota med drönare på en plats som allmänheten har tillträde till - Ja, om man har tillstånd för övervakning(vilket inte verkar gå att få för andra ändamål än just övervakning) eller om upplösningen på materialet är av sådan karaktär att det inte går att urskilja personlighetsdrag

Materialet
Titta på materialet själv eller visa för familj och vänner - Ja
Publicera materialet publikt(t.ex. tidningar, bloggar, youtube etc) - Ja, om man söker spridningstillstånd hos Lantmäteriet
Sälja materialet - Ja, om man har UAS-tillstånd från Transportstyrelsen(vilket kräver en flygförsäkring från t.ex. InterHannover)

Som sagt så är detta vad jag har läst mig till och inte kopierat från någon säker källa.

T68
2017-06-12, 06:40
Hej!
Kan ett medieföretag​ söka ett stående spridningstillstånd för till exempel ett län, eller måste man skicka in material för granskning och ansöka för varje publiceringstillfälle?

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk