handdator

Visa fullständig version : Kombinera elevon och skevroder när man använder V-tail-konverterare?larsmn
2016-06-17, 18:41
Hej,

har byggt en liten "ormvråk" och har gjort stjärten som elevons medan vingarna har normala skevroder. Grunduppkopplingen är som på bilagd bild. Mitt problem är att skevrodern, oavsett hur jag kopplar dem alltid är motsatta elevonerna. Har en 4-ch mottagare uten elevon, så jag använder en V-tail-konverterare.

Började med att sätta en Y-kabel på ena skevutgången [AR], låta ena ledningen gå till höger skev och den andra till V-tailen. Tyvärr fick skev-servot spader, tydligen sänder V-tailen en signal bakåt, vilket den inte borde. Så, iom att skev-servona är speglade, satte jag Y-kabeln till vänster skevroderutgång [AL] på mottagaren och matade båda (Funcub-setup). Men, skeven kör motsatt elevonen. Har bytt på alla sätt, inkl. att jag vände elevon-servona (servo-hjulet från riktat framåt till bakåt), men fortsatt motverkan mellan skev och elevons. Har även försökt köra skeven som extra elevon, med två y-kablar ut från båda utgångarna, matandes roderna på samma sida, men igen verkar V-tailen inte gilla att det sitter två servon på den övre kontakten, samma problem som när jag försökte driva både skeven och V-tailen från AR.


Sökte på nätet men det är få som kör både och. Någon här som provat och har tips om hur man drar kablarna. Har som sagt en 4-ch med elev., roder, skev höger och skev vänster. Och vill helst inte montera om skev-servona (spegelvända dem, vilket bör hjälpa, men ger tekniska problem med vingen).

58745

freddan_6
2016-06-18, 07:42
Kan du inte lösa problemet i sändaren? Vad har du för sändare?

pernstig
2016-06-18, 08:58
Borde inte V-tail mixern kopplas till elevator och RUDDER?

pernstig
2016-06-18, 11:36
Om jag fattat rätt så vill du dels ha en normal skevfunktion på vingarna och dels en (lite ovanlig) skevfunktion på din v-tail.
Har du provat att koppla en vanlig Y-kabel från AilR och ansluta skevrodrens Y-kabel plus V-tail mixern till densamma?
Funderingar:
Ett utslag på v-tailen får verkan både i rollplanet och girplanet (förutsatt att den verkligen har v-form)
Du har en 4 ch mottagare med 5 utgångar, AilR AilL Ele Rud och Esc, är det samma signal ut från AilR respektive AilL?
Jag förstår inte riktigt hur du "vände" servoriktning. Om det ska funka ska servoarmen vridas 180 grader dvs flyttas från höger till vänster sida (eller tvärt om).

Thomas
2016-06-18, 11:43
Skevfunktion på en v-tail funkar nog dåligt.
Jag och Mr J köpte varsin "fågel" i EPP med v-stjärt. Första försöket med skev-höjd på v-tailen gav utslag åt fel håll!
Med v-tailen kopplad som sidoroder-höjd funkade det perfekt.

McRegor
2016-06-18, 11:50
Utan att riktigt förstå tanken bakom detta så är det ju så att rodren på en V-tail ger motsatt utslag som skevrodren vid t ex en vänstersväng eftersom dom har lite olika funktion. V-tailen skall ju fungera som både höjdroder och sidroder så jag förstår inte riktigt tanken med ditt "problem". Fast din modell kanske inte har V-tail ? Den som nån gång kopplat fel på en V-tail (=tänkt att utslagen skall fungera som för skevroder) inser nog problematiken...:)
Roger

larsmn
2016-06-18, 21:17
Många frågor, skall försöka svara:

- Radio, av ekonomiska skäl måste jag utnyttja de mottagare jag har och i detta fall har det blivit min Hubsan-radio, inte min Spektrum (ingen lediga mottagare). Därför finns inga V-tailinställningar i radion -> V-tail-konverteraren. Den jag har skaffat, använder höjd och en av skev-kanalerna.

- Det är ingen V-tail utan "flat"-tail, dvs. likt elevonen på en CrackWing, men mycket mindre kontrollytor och vis av erfarenheten att ha minskat ner kontrollytan på min CrackWing i ett försök att få den "lugnare" och bättre som nybörjar-vinge, ytorna får inte vara för små. Därav behovet att addera skevroderytor för att förstärka skevrörelserna.

Vidare, har en större kärra under bygge, 1.5 m spann, som lite oavsiktligt blev en modell av en riktig drone, där både skev och klaffar behövs, dvs. måste lösa problemet även för den (min Spektrum hjäper inte där, saknar sådan konfig).
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTcmXzzDTQgL8PbP2nhsFWMqzXsb9SHG R3I4ZfnKnCmTCHRJbmJ

- Verkar som AR och AL ger ut samma signal, ser ingen skillnad med att flytta V-tailen och skevrodren mellan dem.

- Elevons och skev var för sig fungerar som de skall, problemet uppstår när jag försöker köra båda samtidigt.

- På frågan om vridning av servon, det gällde de till elevonerna. Där fallerade min logik rejält, mea culpa, ändrar inget.

- Att med Y-kabel ansluta både skev och V-tailen till AR var mitt första försök, men ena skev-servot (vilken beror på hur jag kopplar) får totalfnatt, vibrerar i stället för att röra sig. Gissar att lasten blir för mycket med två servon och V-tailen på en utgång.

Verkar som lösningen trots allt är en servoreverseringskonverterare.

pernstig
2016-06-18, 21:35
Aha, och eftersom du har samma signal i både AilR och AilL så hjälper inte reversering i sändaren. Då återstår antingen en reverserare på ena Ail-utgången eller att flytta servoarmarna till motsatt sida på dina "flat tail" servon.
Ny fundering:
Hur får du stabilitet i girplanet utan fena?