handdator

Visa fullständig version : Taranis x9d EU vs international för quadHebbe
2016-06-20, 13:58
Hej!

Är spekulant på att byta ut min Dx6i mot en X9d Plus.

Jag har förstått att det finns EU och International versioner men är inte helt hundra på vad skillnaden är, förutom den rent legala.

Men om jag tänker praktiskt; om man ska använda radion för att flyga quad, finns det några för- eller nackdelar för EU och International då? Eller är det så att det inte spelar så stor roll för detta syfte?

mvh
Hebbe

freddan_6
2016-06-21, 08:00
Till skillnad på spektrum så är det ingen effektändring mellan EU och NON EU. Taranis har längre räckvidd än Spektrum någonsin kan få, cirka 1,5km (D8, D16) - 3.0km (LR12) i stället för 1,3km (non EU)/800m (EU).

Det finns tre sändarstegsfirmware (txfirmware). Det går inte att läsa ut vilken txfirmware man har. Mottagarna måste ha samma protokoll annars fungerar det inte alls.

Non EU - denna är gammal och fungerar väl, tänkt för bruk utanför EU
EU - denna är från 2015-01 och har buggar, kan tappa kontakt, använd inte denna
EU LBT - (Listen Before Talk) denna är från 2015-04 och fungerar väl, och uppfyller standarden EN 300 328 1.8.1

Alla prylar sålda inom EU måste uppfylla EN 300 328 1.8.1. Det gör bara EU LBT med "D16"-protokoll. Man får använda en produkt som inte uppfyller standarden, man får inte sälja den. För att komma runt osäkerheten om det gamla protokollet "D8" och "LR12" så är dessa blockerade i EU-versionen av OpenTX (radiofirmware). Tvärt om mot vad det står på taranis hemsida så finns protokollen i alla txfirmware.

Så när det gäller OpenTX rekommenderar jag Non EU för att få tillgång till alla protokoll.

Jag har själv precis bytt till EU LBT i txfirmware. Detta efter att ha köpt mottagare ifrån Europa som inte fungerade med min sändare med Non EU. Man programmerar txfirmware i programmeringsläge, om filerna finns på microSD i sändaren. Jag har kallat katalogen "FIRMWARE". Man programmerar mottagarna i sändaren genom att ansluta dem till modulkontakten med en specialkabel om filerna finns i en annan katalog på microSD i sändaren. Jag har kallat min katalog "FIRMWARES". Man måste ha en specialkabel för att programmera de små mottagarna (X4SB, X4). Det räcker med en vanlig hane-hane servokontakt där signal och + är korsade för de stora mottagarna (X6, X8). (Märk kablen den sabbar dina servo om den kommer in i ett flygetyg). Specialkabeln kan byggas av de kablar man får med en X4SB/X4 en halv servokabel.

Det finns flera sätt att programmera mottagarna. För mig var det enklast via sändaren. Det går också att köpa en USB-pryl så du kan göra det via datorn.

Man gör t.ex. så här http://www.multi-rotor.co.uk/index.php?PHPSESSID=00f1d5626d79ac31532fdd85766162 ca&topic=14805.0
Firmware här
http://www.frsky-rc.com/download/view.php?sort=Firmware&down=232&file=Firmware-XJT
Kabel här
http://www.dronetrest.com/t/how-to-upgrade-your-frsky-receiver-firmware-x8r-x4r-x4r-sb/1667

Överkurs: Det är bara D16-protokollet som är ändrat. Alla gamla mottagare med D8- eller LR12-protokoll stödjs av alla txfirmware. Så din gamla V8R4-II eller liknande fungerar med både EU, Non-EU och EU LBT.
Se vidare på min sida över mottagare
http://agert.eu/blog/index.php/FrSky_Protokoll#Receivers