handdator

Visa fullständig version : Scorpion 70mm - Kolibri T15henke2
2016-07-02, 17:36
Jag har matat genom en hel del skumvåfflor senaste tiden. I min värld tar en turbinkonvertering bara två kvällar nu för tiden. Ja, om man har en PNF EDF-maskin det vill säga.

Dag 1 består av demontering, research och motorinfästning. I detta fallet även lite renovering då det är en använd modell jag kör med. Man måste ju få fast sakerna där de måste sitta och inte nödvändigtvis där det är smidigast. Detta pga tyngdpunkten måste uppnås med soppatanken mitt på och utan extra vikt. Det med extra vikt är mer prestige, men men när man ändå håller på så kan man ju lika gärna göra det så bra man kan.

Med elektroniken i nosen bestäms var motorn hamnar, sen limmas den fast på små G10 glasfiberbitar i lämplig form. Detta brukar ta en kväll ungefär.

Dag 2 har jag shoppar soppatank i snabbköpet, ibland med flygplanet under armen för att få maximal passform.

Varför gör jag då detta? Jo, det hela handlar om att nå fram till det ultimata flygplanet. Hitintills har Multiplex Twinjet varit så nära det går, men de rackarna får man ju inte tag på längre. Jag har provat stora och små men mina preferenser har inte uppfyllts. Några flyger kanon men är lite stora, några lite små och för snabba i landningen, funjet tex. Smidigt att ta med och förvara står högt på listan utan att det blir så litet att det är ett äventyr att starta/landa det.


Nu har jag dock träffat väldigt nära med en modern maskin, nämligen Roc Hobby Scorpion. Den flyger riktigt fint, den sväljer jetmotordrivlinan utan problem, man får in en tank på 450cc vilket ger gott och väl 7minuter flygtid. 70mm modellerna blir tyngre med jetmotorn, så mitt planerande för att slippa extra vikt är extra noga. Vi landar på 1150gram torr, vilket är ungefär vad den väger med EDF. Den flyger fint på den vikten så jag hade heller inte trott det skulle bli problem med 400gram extra för soppan.

Kastar upp lite bilder och en film.

Gamle favoriten jämfört mot den nya uppstickaren
http://i.imgur.com/XRQnmjw.jpg

http://i.imgur.com/TgxJRXz.jpg

http://i.imgur.com/69wC8dU.jpg


27spänn för en slusk juice, men så får man med soppatanken på köpet :)
http://i.imgur.com/BkrcP4I.jpg

Soppatank på plats mitt på tyngdpunkten
http://i.imgur.com/jp5jHwc.jpg

Motorn sitter nästan 10cm in i kanalen
http://i.imgur.com/YTss0gM.jpg


Som synes inga värmeproblem, detta är givetvis efter flygningen. :)
http://i.imgur.com/iCRKuWq.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=45uFbHWuhBo

petera38
2016-07-03, 09:55
Som vanligt från Henke: Intressant och spännande info omkring de små jetterna.....

henke2
2016-07-03, 13:54
Maskinen gick visst 228km/h nu med turbinen. Vi sköt den med radar och original drivlina, då visade den 154km/h. :)

http://i.imgur.com/u6BWvnd.png