handdator

Visa fullständig version : Ny på rc flyg.Pellepolly
2016-08-28, 19:20
Hej, jag råkade få syn på rc flygfältet i Eslöv och blev väldigt nyfiken eftersom jag alltid tyckt att det var roligt, jag har dock bara sysslat med bilar och lite helikopter innan. Jag blev varnad för att åka dit eftersom det påstods vara beroendeframkallande och det var det verkligen minst sagt. Jag har fått prova flyga ett plan där med dubbelkommando och jag är helt fast till frugans förskräckelse (antar att hon förstår att det blir mindre pengar till skor och väskor i framtiden). Självklart har man börjat spana lite på ett eget nybörjare plan och jag har väl fastnat för en hobbyzone sportsman s+ Rtf. Så min fråga är, är det ett bra plan? Det känns ju som att man har råd att göra några nybörjare missar utan att det ska gå helt åt skogen med ett sånt plan.

Pellepolly
2016-08-28, 19:22
http://www.fullkontroll.se/custom/3001/pages/products/_3001_wf_show_product_detail.aspx?ProdID=382273&OpenPageOnly=1 planet i fråga är det här

Balcke
2016-08-28, 19:38
Började flyga för 1,5 år sedan, skulle aldrig lägga 3800 kr på det första planet som du garanterat kommer krascha ett antal gånger.

En Bix 3 inkl frakt från HobbyKing EU kostar endast 1540 kr. Därefter kan du börja kika efter lite snyggare/fräckare plan.


http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F69340%5F%5FHobbyKing%5F8482%5FBix3%5FTrainer %5FFPV%5FEPO%5F1550mm%5FMode%5F2%5FReady%5FTo%5FFl y%5FEU%5FWarehouse%5F.html

//R

McRegor
2016-08-28, 19:39
Har inte sett denna men däremot ett antal E-Flite Apprentice (samma tillverkar-företag) och de har varit utomordentliga nybörjarkärror - i alla fall när man har tillgång till ett bra RC-fält.
Så den kommer säkert att fungera bra.
Själv skulle jag nog välja utförandet med en bättre/flexiblare radio (inför framtiden) nämligen denna variant - http://www.fullkontroll.se/?ProdID=382521
Balcke - vi har haft flera nybörjade som startat med Apprentice och ingen har slagit sönder kärran speciellt mycket utan den kärran har fungerat mycket bra för rena nybörjare.
Säger därmed inte att en Bixler eller motsvarande är fel men just Apprentice är nog den bästa nybörjarkärra jag upplevt under mina 45 år som RC-flygare. Och grejen är nog dels en mycket välflygande modell (kan flyga väldigt långsamt men samtidigt stabilt) men även stabiliseringssystemet som räddar kärran när man hamnar i tokiga situationer som nästan alla nybörjare gör.
Roger

Balcke
2016-08-28, 19:52
Tror säkert att en Apprentice är mycket bra för en nybörjare, men att lägga 3800 kr på det första planet tycker inte jag är vettigt när det finns andra alternativ till under halva priset. Tänk på frugan som vill ha skor och väskor.

Tror de flesta håller med att det riktigt roliga börjar med plan 3 eller 4 när man hittat/kommit på vad man verkligen vill ha.

//R

McRegor
2016-08-28, 19:57
Kan bara säga att alla som börjat med Apprentice har, såvitt jag vet, kärrorna kvar fortfarande och de flyger lika bra som när de var nya - i alla fall senast jag såg dom. Det har jag inte upplevt med andra nybörjar-kärror. En har konverterats till FPV-kärra och just den kärran har oerhört många timmar i luften totalt. Men man gör som man själv tycker är bäst - jag svarade bara på TS fråga även om min refererade modell inte är exakt den han frågade om. Hans förslag är väl att se som en uppdaterad Apprentice kan man hoppas.
F ö är det väl inte fel att satsa lite på sig själv och sin egen hobby när man äntligen (?) hittat nåt som verkar kul.
Roger

bem
2016-08-28, 19:58
Hej,
Det finns även en ny Mini Apprentice:

http://www.hobbyzonerc.com/Products/Default.aspx?ProdID=HBZ3100#quickOverview

http://www.mft.nu/?ProdID=396548

Kika lite på den om du tycker den kan vara nåt som kan passa dig.
Sändaren som följer med, en Spektrum 6 kanal DXe, kanske inte är nåt att växa med så jättelänge i din modellflygkarriär, men får man blodad tand brukar man skaffa en lite mer avancerad radio efter ett tag.

/Bo

Pellepolly
2016-08-28, 20:44
Jag tackar för alla svar och åsikter. Det som kändes bra med sportsman s+ var alla hjälpmedel den kunde erbjuda en nybörjare. skulle jag välja den så skulle man kanske satsat på den som McRegor länka till med DX6 radion istället, kan man då använda den till tex hobbyzone F4U Corsair BNF i framtiden? Corsair är utan tvekan mitt favorit plan så det är väl målet just nu att en dag kunna behärska en sådan.

pgrts
2016-08-28, 21:09
Jag hade säkert valt en Sportsman S+ BNF - då med en modern spektrum sändare i stället för en enklare som kanske följer med i RFT.
Det är riktigt bra grejor från Horizon Hobby och om man får lite hjälp från någon i en klubb så kommer det att gå bra.
Det kostar pengar och om man tror att man kommer lika smärtfritt in i hobbyn billigare så har man nog inte räknat in strulfaktorn som ofta infinner sig med lite billigare prylar.
S+ är ingen garanti att man inte tabbar sig. Förr eller senare så kopplar man bort de begränsningar som gör flygningen enklare och då hinner man nog inte med någon panik-knapp. Men med dessa grejorna så vet man i alla fall att det finns reservdelar att få tag på rimligt enkelt.

McRegor
2016-08-28, 21:13
Patrik - mitt länkade paket innehöll nya versionen av DX6 - en helt OK sändare.
Och visst kan du använda en DX6 till andra Parkzone BNF-kärror.
Själv skulle jag som 2:a kärra rekommendera Parkzone T-28 Trojan.
Roger

FelixContentus
2016-08-28, 21:42
Hej!
Håller med McRegor. Ingen indé att skaffa grejer som inte är bra från början. Sedan tycker väl jag att det kanske inte är fullt naturligt åt gå i Trojan spåret. Visst är den trevlig men om man vill börja flyga acro så tycker jag MP Parkmaster PRO is da shit. Galet lyckat plan som tål ruskigt mycket stryk och funkar till allt från 3D till IMAC träning.

MVH

//Magnus

Pellepolly
2016-08-28, 22:19
Herrarna i rc flygklubben i Eslöv har erbjudit sig att lyfta kärran första gången och ställa in den så det kommer dom absolut få göra, dom kommer även att hjälpa mig att lyfta och landa dom första gångerna just för att jag inte ska krascha det första jag gör och tappa lusten, och givetvis vara med under mina första flygningar. Safe systemen ska man väl inte lita fullt ut på och automat landning kan jag tänka mig har sina begränsningar men skulle det hända något vet man iallafall det "kanske" kan rädda planet om man hinner med att slå till dom �� Alla delar finns i reservdelar vad jag kunde läsa mig till och jag förstår att det kommer gå åt en del landningsställ osv. Det verkar som att många tycker att det är ett vettigt plan att börja med så det blir nog en beställning inom snar framtid. Som 2a kärra sen ska jag spana in både trojan och mp parkmaster PRO Och det kommer säkert många fler frågor om det i framtiden.

McRegor
2016-08-28, 22:38
Låt gärna en erfaren flygare testa de olika lägena på Safe-systemet inkl "panik-knappen" för att dels verifiera funktionen och dels så att du får se hur den fungerar. Om man sen skall välja en acro-kärra eller nåt annat som 2:a kärra är ju väldigt personligt - det vara bara det att jag uppfattade att TS gillar "warbirds" och då är T-28 Trojan från Parkzone en utmärkt "inträdes-biljett" eftersom den är så välflygande och förhållandevis enkel att flyga - och dessutom relativt robust trots att den har nosställ.
Roger

Pellepolly
2016-08-28, 22:49
Corsair är målet men är trojan lättare att flyga så kan det bli en sådan emellan. Jag har blivit erbjuden all hjälp jag vill ha i flygklubben här med att ställa in kärran och att lära mig hantera den. Det är väldigt trevligt folk som håller på med hobbyn både här och på fältet och det gör ju också att man blir ännu mer taggad att börja med den��

McRegor
2016-08-29, 08:25
Då säger jag bara Lycka till - och risken är uppenbar att detta blir vanebildande speciellt om man har en aktiv klubb med trevliga kompisar...:) Jag började som sagt för drygt 45 år sedan med RC-flyget och nu är det lika roligt att träffa kompisarna på fältet. Vi kanske inte flyger lika intensivt längre men vi träffas, fikar, grillar och snackar flyg - förutom själva flygandet.
Som du redan sagt så tycks du ju få hjälp av dina nya flygkompisar och den hjälpen skall du definitivt ta för det brukar bespara nybörjarna en hel del onödigt reparationsarbete. För det är roligare att flyga än att reparera - det brukar de flesta trots allt tycka...:)
Kan inte uttala mig om Parkzone Corsair men deras Trojan har jag och den har mycket gott rykte för att vara en bra flygmaskin och det kan jag helt klart skriva under på. Det finns Trojaner som har lite snyggare finish och likaså infällbara ställ i samma storleksklass men fortfarande har jag nog inte sett nån av dessa som flyger lika bra och okomplicerat som denna. Och infällbara ställ är visserligen snyggt men mycket känsligare - speciellt på gräsfält och med nybörjare bakom spakarna.
Roger

pgrts
2016-08-29, 10:33
Corsairen var faktiskt favoriten innan Trojan. Den flyger precis lika bra. Nu har den kommit i ny utgåva och man kan nog förutsätta att den inte har blivit sämre. Jag kunde jämföra en PZ Corsair med en nästan identisk från annat håll för ett par år sedan. Skillnaderna i flygegenskaper och material var STORA trots att man knappast kunde se skillnad på planen.

McRegor
2016-08-29, 12:12
Kul att höra Patrik. Kanske dags för en Corsair nästa gång köpfingret darrar...:)
Roger

Pellepolly
2016-08-29, 12:31
Tack så mycket �� Det här är drömmen https://youtu.be/fWhKUfgFWcc

Ålänning
2016-08-29, 12:38
För några år sedan så köpte man simulator, lärde sig flyga i den, sen hade man även köpt en 40-size metanoltrainer som man körde in motorn på. Taxade runt på fältet och flög sen utgående från timmarna man flugit i simulatorn. Vissa fick hjälp, de flesta behövde inte ens det. Idag är det lite att man ska inte öva utan allt ska funka ändå... Apprentice flyger fint, men flyger du bara i stabiliseringslägena så får du inte in känslan så du kan flyga själv. Har haft en Corsair, den var rätt snabb. =) Krascha gör du säkert. Men idag är det klokast göra det med en "friggolit". Det är dock något helt annat att flyga ett RC-flyg (tex trä) än att yra runt med en frigolitbit. Välkommen till en skoj hobby!!

pgrts
2016-08-29, 12:54
Simmen är nog väldigt aktuell även i dag.
Dubbelkommando med riktigt luft och en trainer kan ändå inte ersättas av att sitta på en stol och titta på en datorskärm.
De nya SAFE har uppenbarligen givit många en extra trygghet.
+ med GPS ser jag som en stor hjälp för att inte komma utanför avstånd som är bekvämt. Speciellt i lite medvind är det lätt att åka så långt bort att man har svårt att se orienteringen på planet. Det är inte minst ett hjälpmedel för många seniorer som lätt kan få ögonflimmer och tårar när man tittar upp i himlen. Där ser jag en stor säkerhet att trycka på knappen och få hem planet så att man kan ta över och landa.

Corsairen och Storken är två plan som jag drömt om sedan jag var liten - men de kommer nog att få förbli drömmar.

Pellepolly
2016-08-29, 18:31
Jag tänker som så att jag tycker nog det är roligare att lära mig med en riktig maskin och med en erfaren flygare vid min sida, (eventuellt några fler flygningar med dubbelkommando) som hjälper mig att landa och starta i början och ifall det uppstår en situation som han kan berätta vad som gick fel osv än i simulator. Jag vet att jag kommer krascha men alla delar finns som reservdelar, så knäcker jag en vinge eller något annat och det inte går att laga så finns det ändå hopp att få upp maskinen igen för några hundralappar. Jag funkar så att jag lär mig bäst på att tvingas ut och göra misstagen på riktigt men det är nog från person till person:) Jag är väldigt tacksam för alla tips och råd jag får iallafall:) Jag tror jag kommer tycka detta är skit skoj!

McRegor
2016-08-29, 18:38
Det kommer säkert att gå bra med den inställning du har. Dessutom är dessa kärror av EPO-liknande material ofta relativt enkla att laga - om ändå olyckan är framme. Köp en tub UHU Por när du köper kärran så har du ett bra lim för reparationerna. Endera använder du det som kontaktlim eller så limmar du som vanligt ("våtlimning") och låter det torka några timmar efter att du satt ihop bitarna. Har bitarna blivit lite komprimerade vid smällen så går de ofta att "expandera" igen via varmt vattenbad - men det problemet tar vi när det dyker upp. Sen skall du satsa på en bra laddare också. Kan du ladda på fältet via 12V ladduttag så finns det många bra modeller att välja bland. Vill du ha inbyggt nätaggregat för att kunna ladda hemma från 230 V är urvalet av bra laddare lite sämre.
Lycka till återigen !
Roger

Pellepolly
2016-08-29, 18:57
Just det laddare och batteri måste jag fråga om. killarna på fältet sa att jag behöver iallafall tre batterier och en bra laddare till bilen så skulle jag kunna flyga i princip hela kvällen med några korta fika pauser emellan, delar ni samma uppfattning? Det fanns batterier som var standard batterier till just den maskinen men finns det bättre batterier? och vad för laddare rekommenderar ni? man får med en 12v till bilen med adapter för vägguttag men den tar väl god tid på sig att ladda antar jag? vad rekommenderar ni för laddare?

pgrts
2016-08-29, 19:42
Originalbatterierna kan nog vara en aning dyra men det finns ofta billigare alternativ.
Ett litet problem är att det finns så många "standarder på batterikontakter. Ett tips är att ganska snart fixa en adapter såa tt du även kan använda den nu mycket vanliga XT60-kontakten.
Jag tror att det följer med en 12V-laddare med paketet.
Du kommer långt med en laddare på 50 eller hellre 80W som du kan köra på 230 hemma i väggen för de kan du även köra på 12 v från bilbatteriet. Du laddar vanligen med 1C vilket i praktiken är mellan 1,3 och 2 Ampere. Har du bråttom på fältet så är det inga problem att ladda med 2C vilket är dubbla Amperen.
När du sen köper Corsairen så behöver du inte mycket större batterier till dina servon eller tändningen till stjärnmotorn ;-)

http://www.mft.nu/?ProdID=374675

R_Sjostedt
2016-08-29, 19:51
ALLA på fältet luras................inte! :stupido2::sarcastic:
Starta INTE med Mustang o Sbash i alla fall :banghead: (Fråga inte hur ja vet)

McRegor
2016-08-29, 20:19
Om du laddar (=har en laddare som klarar det) med 2C eller 3C på fältet och har tillgång till 12V så anser jag att du klarar dig med max 2 batterier. Men kan du inte ladda med 2-3C så behövs säkert minst 3. Men sträva efter att ha så få batterier som möjligt och försök standardisera på få storlekar också för batterierna skall användas för att må bra. Skulle tro att denna kärra kan klara 3S2200 men kolla gärna nån tråd på RC Groups - där kan man få många tips. Klarar den 3S2200 så köp i så fall sådana. Till min Parkzone Sportcub S2 så rekommenderas 3S1300 (som till din) men den kärran bär 3S2200 utan minsta problem. Och just 3S2200 är lite av en standardstorlek. Jag skulle a s a p byta kontaktsystem till XT60 för många nýa ackar som man köper har just det kontaktsystemet - eller ev Deans. Men även laddaren måste ju klara XT60 i så fall. Inga problem om du köper en ny, bra laddare men den som följer med kan ju möjligen vara lite struligare att ändra - ev behövs en konverteringssladd för att det skall gå bra. Mycket är det att tänka på...:)
Skall du ladda en 3S2200-ack med 2C (=4,4 A) så behöver du en laddeffekt på strax över 50W så det är det absolut minsta du skall välja. Med 3C-laddning på fältet så behövs för samma ack ca: 80 W laddeffekt. Kommer du sen att köpa större ackar till framtida farkoster så förstår du själv att behovet av laddeffekt ökar - i vart fall för lite snabbare laddningar på fältet. Hemma har man ju ofta inte riktigt samma krav på snabbhet.
Roger

Pellepolly
2016-08-30, 09:45
Hm det var mycket info att ta in. Jag gör nog så att jag köper ett extra batteri och ser hur jag tycker det funkar med grejerna som finns med och tycker jag det är för lite så kollar jag på det då :D jag behöver säkert lite extra vila mellan flygningarna i början efter all koncentration så det funkar nog till en början.

pgrts
2016-08-30, 10:20
Vila mellan flygningarna = social flygning = det som de flesta sysslar med ;-)

Jorgen
2016-08-30, 12:35
På plan som inte har så hög strömförbrukning så hippt det bra att använda adaptrar till batteriet. Som tex de här: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10259__Female_EC3_gt_Male_XT60_3pcs_bag_.html

De tre eflite originalbatterier som jag köpt har varit extremt bra. Men de är väldigt dyra här i Sverige.

freddan_6
2016-08-31, 07:34
Köp en så dyr laddare du har råd med, många av de billigare säljs som laddare för 5S-6S men är bara användbara med de 3 första cellerna då de inte är kalibrerade på cell 4, 5 eller 6. Om du nån gång skulle köpa en större kärra behöver du inte köpa en ny laddare. Jag rekommenderar iCharger, t.ex. iCharger 106B. När du köper batteri är "C" = Coloumb (eller laddningsöverföring) viktigt. Framför allt för urladdning, men även för laddning. Tyvärr ljuger tillverkarna i dessa siffror då det inte finns något standardiserat sätt att mäta. Om du behöver 30A vid start, så köp helst ett batteri som är märkt att klara 60A, så bör det fungera. De som tävlar kör med dyra batterier, många andra köper kinabatterier eller billiga batterier i svenska shoppar.

McRegor
2016-08-31, 09:38
Här kommer en ny variant av iCharger 106B+/Turnigy Reaktor 250W - http://www.banggood.com/Charsoon-Antimatter-250W-10A-ACDC-Balance-Charger-Discharger-For-LiPoNiCdPB-Battery-p-1068233.html
Har både iCharger och motsvarande Turnigy-laddare och har inte upptäckt några skillnader (frånsett porten för temp.sensorn) - t o m samma programvara.
Och Charsoon-laddaren är tydligen precis densamma som Turnigy Reaktor 250W.
Har sett nån lite djupare användartest av Charsoon och den klarade sig mycket bra.
Roger

Ålänning
2016-08-31, 10:39
Köp bra sändare, bra mottagare, bra laddare och bra ackar för de kommer du ha länge.
Grejers kvaliteteskontroller kan vara helt olika fast de ser likadana ut under skalet.
Snåla inte för mycket på elektroniken eller annat för den delen, för det blir dyrt i längden.
Att köpa det dyraste behövs inte för en nybörjare. Proffs-grejer som ska slitas till max så måste palla trycket och de kostar mer, som tex motorer, servon, osv.

Bygg noggrant så gott du kan så du känner att om något går fel så var det pilotfel och inte tekniska fel.

För mig personligen så är jag mer mån om mina fina grejer än de billiga och det är mer lärorikt för man sätter lite mer press på sig själv att veta vad man gör, att kunna, att förstå osv. Och då får man ett annat förhållningssätt och respekt för grejerna. Än om man bara köper slit och släng. Man kliver helt enkelt upp från whatever-nöjesröjande till hobby på en annan nivå.

Pellepolly
2016-08-31, 20:01
Som det ser ut nu så kommer jag beställa en Hobbyzone sportsman s+ med en spektrum DX6 sändare och ett extra batteri. Laddaren som Roger länka till borde man klara sig på fältet med, och hemma när man har mindre bråttom så kan ju medföljande laddare kanske funka bra. Det borde väl vara en hyfsad start in i flyghobbyn?

McRegor
2016-08-31, 20:28
Låter helt OK tycker jag.
Roger

Ted_B
2016-08-31, 22:57
Haha, snart är du fast och alla pengar går till rc-prylar!
:)

Pellepolly
2016-09-01, 08:16
Haha risken är stor :) rc har jag pysslat med sen barnsben men då var det bara bilar och båtar, sen kom sonen till världen och jag köpte en liten rusta helikopter för att roa honom. Jag tyckte själv det var skit roligt så den lille rusta helikoptern byttes mot en skydancer v913 och tillslut blev det en kyscho solo PRO 228. Helikopter är kul men dom är inte lika snygga att titta på som flygplanen när dom flyger i mitt tycke :)

McRegor
2016-09-01, 08:43
Använd gärna den bättre laddaren även hemma men du behöver inget bamse-nätagg utan du klarar dig med nåt enkelt typ 12V/5A som ger mellan 12--18V. Ja - vill du kräma på med mycket ström även hemma så behövs det kanske lite mera men för normal 1C-laddning klarar du dig långt med ett det jag nämnt. Jag har använt ett par nätadaptrar liknande denna under många år - http://www.clasohlson.com/se/N%C3%A4taggregat-12-V-f%C3%B6r-kylboxar/31-1567
Bara att byta kontakt och ansluta laddaren. Jag brukar sätta XT60 kontakt även på inkommande till laddaren - samma typ av kontaktdel som sitter på fartreglaget (hanstift). Då kan jag även använda lite större "utomhus-ackar" som strömkälla när jag laddar småackar för inomhusflyget så slipper jag leta 230 V-uttag...:) T ex så räcker ett 3S2200 till många laddningar av 2S300-ackar för inomhusflyget.
Roger
Roger

Pellepolly
2016-09-05, 21:36
Jag skicka ett mail och fråga om dom kunde fixa ett liknande paket med en DX8 istället, fick då till svar att han skulle ordna det och lägga upp på hemsidan. Här e resultatet http://fullkontroll.se/?ProdID=396936.
Det får nog fasen bli en beställning snart:)

freddan_6
2016-09-06, 06:25
Den sändaren växer man inte ur i första taget.... Jag har "bara" 63 modellminnen, och har bara använt 7 kanaler på mitt gamla värstingplan, men planerar att bygga en bensinare med 4-servovinge och choke och då behöver jag 8 kanaler, din påtänkta DX8 skulle räcka även till det scenariot. Så jag tror det är ett jättebra paket du blir nöjd över.

Pellepolly
2016-09-06, 21:29
Perfekt, tanken är att den ska hänga med ett bra tag utan att jag ska behöva byta :) Man får mycket tips och råd både av er på fältet och här.

MatsonF
2016-09-20, 19:36
Började flyga för 1,5 år sedan, skulle aldrig lägga 3800 kr på det första planet som du garanterat kommer krascha ett antal gånger.

En Bix 3 inkl frakt från HobbyKing EU kostar endast 1540 kr. Därefter kan du börja kika efter lite snyggare/fräckare plan.


http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F69340%5F%5FHobbyKing%5F8482%5FBix3%5FTrainer %5FFPV%5FEPO%5F1550mm%5FMode%5F2%5FReady%5FTo%5FFl y%5FEU%5FWarehouse%5F.html

//R


Hej,
Det finns även en ny Mini Apprentice:

http://www.hobbyzonerc.com/Products/Default.aspx?ProdID=HBZ3100#quickOverview

http://it-konsulten.se/?page_id=16 (http://www.mft.nu/?ProdID=396548)

Kika lite på den om du tycker den kan vara nåt som kan passa dig.
Sändaren som följer med, en Spektrum 6 kanal DXe, kanske inte är nåt att växa med så jättelänge i din modellflygkarriär, men får man blodad tand brukar man skaffa en lite mer avancerad radio efter ett tag.

/Bo


Tack för tipsen hörni! Och tack alla er andra den här tråen har hjälpt mig jätte mycket :)

bem
2016-09-21, 11:10
Perfekt, tanken är att den ska hänga med ett bra tag utan att jag ska behöva byta :) Man får mycket tips och råd både av er på fältet och här.

Ja, om man är hyfsat säker på att man kommer att hålla på ett tag så är det lika bra att köpa en radio man kan växa med enligt min åsikt. Kommer själv ihåg när jag började flyga RC för sisådär 43 år sen då köpte jag först en 4-kanalare och den lärde jag mig flyga med men ganska snart behövde jag fler kanaler (infällbart landningställ, klaff, servokontrollerad bränslenål) så det blev bara efter nåt år en ny 7 kanalare som kostade en förmögenhet (det var 1975) men den hade jag sen i rätt många år och var väldigt nöjd med den radion (en EK logictrol super pro, det märket EK finns inte kvar sen många år). Numera har jag en 14 kanalare, inte för att jag behöver 14 kanaler men för att jag tycker radion har alla de funktioner jag vill ha och lite till (det är en Futaba 14MZ som jag haft i snart 10 år).
Själv är jag en sällanköpare av ny radio, men när jag väl köper en skall den hålla många år, vilket de faktiskt gjort, de jag haft.
Den Spektrum DX8 G2 som du länkade till med det paketet med flygplan m.m. lär bli en bra startpunkt för ditt flygande framöver. Observera att den allra senaste DX8 är G2 (generation 2) men huruvida den är bättre än föregående DX8 Black Edition eller den första DX8 med silverhölje har jag ej koll på.
https://www.spektrumrc.com/Products/Default.aspx?ProdId=SPM8000

Lycka till.
/Bo

larsmn
2016-09-21, 11:51
Någon nämnde Spektrum DXe som ingick i ett paket, om möjligt välj en DX6i eller liknande i stället.

Har använt DXe i ett halvår, och även om Spektrum nu fått lite bättre fart på den smartphone-app man konfigurerar med, har den en hel del brister. Omkonfigurering av radion (om man har flera modeller) är krånglig och appens kvalitet är minst sagt tveksam, med +30 års IT-bakgrund, den får bara en 2:a av mig jmfrt Google Appstore. Vidare behövs två specialkablar som kostar 200 resp. 300 kr extra, vilket gör orginalkostnaden på 8-900 kr till 1300-1400 kr. Smart grundidé, med amatörmässigt genomförande av Spektrum. Tyvärr är ca 1500 kr för sändaren minimum idag, för att inte stå med för enkel radio.

Vad jag förstått är DX6i en lite större, mer flexibel variant. Eller ett helt annat motsvarande märke. Tyvärr är vi kunder för dåliga på att begära standardisering, RC är hästhandel rörande radiosidan så väljer man ett märke är man fast där. Till Spektrum finns iof en del billiga mottagare, HobbyKings OrangeRC och kinesiska LemonRC, mottagare för ca 100-150 kr.

Som nybörjare (flugit i ett år), en halvseglare typ Bix3 är en OK startmodell. Har själv en Hubsan SpyHawk som första köp och kan få ut ca 3-4 segelglygminuter från en 12 min flygning med ett 500 mAh-batteri, 8 min om mer "avancerad" flygning. Rekommenderar inte Hubsan, även om det är hyfsade grejor, så säljer de efter principen "ett plan, ny radio", vilket blir dyrt. Sedan säljs de nästan inte idag, ett par quaddar bara.

Keffe1
2016-09-21, 20:31
Jag skulle rekommendera en taranis. Hade en orange t6 ett tag och innan dess ett antal RTF-radior som jag fått med olika flygplan. Efter taranisen har jag aldrig känt behov av en annan radio. Förutom taranis finns också en turnigy som jag inte kommer ihåg vad den heter just nu men som också ska vara bra och billigare än taranis. En stor styrka med taranis tycker jag är moduluttaget som gör att du kan flyga nästan vad som helst, bara du har modulen för det. Allt från dsm2 till olika UHF-system. Det är inte omöjligt att du vill börja med FPV så småningom och då är en sådan radio en fantastisk tillgång.

Jag skulle också rekommendera bix3 som nybörjarplan. Det är stabilt tack vare polyhedral men ändå trevligt att flyga. Dessutom är det ett plan att växa i.