handdator

Visa fullständig version : bygga eget plan, hjälp med elektroniken.dannyf
2016-10-04, 17:53
hallojsan.

har blivit sugen på att bygga ett eget rc plan. men då ja inte sysslat med detta innan så har ja ingen större kunskap när det gäller drivlinan. så skulle behöva lite hjälp med det, alla siffror förvirrar mig hehe.
vill ha ett plan med lite pulver i så behöver hjälp med vilken motor, prop, fartreglage och batteri setup som får fart på planet. behöver såklart inga overkill saker men lite fart vore ju roligt.

har tänk bygga i cellplast och för mig så är en del av det roliga att just bygga själv utan ritningar. det får bli lite som de blir, många crasher och ombyggnation/lagningar räknar jag med. hade tänkt utgå ifrån elektroniken, så hur stort det blir är det ingen som vet :) men såklart så lätt som möjligt.

så någon som har tips på motor osv som får fart på mitt projekt?
och är sakerna på ebay något att ha? vill ju såklart inte lägga för mycket pengar då risken är rätt stor att det körs sönder mer eller mindre direkt i inlärningsfasen.

Ålänning
2016-10-04, 19:17
Vilket plan?

McRegor
2016-10-04, 20:17
Att börja helt från scratch utan kunskap om vare sig flygning eller konstruktion av flygplan känns som en mindre bra början...
Roger

Michael
2016-10-04, 20:33
Glöm det där med "pulver" i ditt första flygplan såvida diuinte har stor vana av någon annan radiostyrningsgren. Du kommer nästan säkert att ha fullt upp även med ett normalmotoriserat flygplan.
Innan vi kan ge några råd får du berätta om vad du har för intresseinriktning och vad du har för målsättning med ditt flygande. Det kan i ganska hög grad påverka valet av flygplan/radio mm. En annan fråga som är högst väsentlig är huruvida du kan få hjälp av en erfaren modellflygare med skolflygning, intrimning av flygplanet och annat?

dannyf
2016-10-04, 20:35
valet av plan är inte bestämt än, men något relativt lättbyggt.

skulle såklart kunna köpa ett färdigbyggt plan eller ta ritningar ifrån nätet att bygga efter, men då försvinner en del av tjusningen för min del. får ja bara elektroniken så får kommer jag garanterat få något att flyga ska ni se :)

som jag nämt innan, ombyggnationer och reparationer kommer det såklart bli. men jag tycker det är roligare att göra och lära mig själv snarare än att köpa ett färdigt paket som jag utan större problem flyger efter timmar i simulator.

Thomas
2016-10-04, 21:03
Go for it!
Glädjen av att bygga något alldeles själv, och sen få det att (hjälpligt) flyga är obetalbar.
Det mesta flyger, dock mer eller mindre bra.
Som rekommendation att tänka på är:
*Vingprofil, gärna något liknande Clark-Y, (semisymmetrisk)
*Vingbelastning, 50-75 gram/kvdm är Ok för en kärra i 1-1,5-metersklassen,
*Riggningsvinkel på vinge/motor (i förhållande till 'datumlinjen'/stabben), vingen ett par grader positiv, motorn ett par grader neråt,
*Roderutslag, INTE för stora!
*Balans! Tyngdpunkten ska ligga på ca 25% av kordan, räknat från vingens framkant.

Finns massor att läsa 'på nätet', sök efter "Model Plane Design" eller liknande.

Michael
2016-10-04, 21:04
Här hittar du nästan säkert en tilltalande konstruktion:
http://www.rcgroups.com/foamies-scratchbuilt-428/

Beroende på vad du ger dig på kan du få hjälp med val av utrustning,
Själv tycker jag att en drivlina som går på 3s 2200 mAh batteri är en bra utgångspunkt.

pernstig
2016-10-04, 21:37
Ja, 3S 2,2 Ah är en bra utgångspunkt. Till det väljer jag en motor som väger ca 140 g och med ett kv-värde på ca 1000 samt ett fartreglage som tål 40 A med inbyggd BEC 3 A (så slipper jag mottagarbatteri). Med en 11x6 propeller drar linan en modell på mellan 1,5 och 2 kg och med spännvidd 130-150 cm.
Här några exempel:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11944__Turnigy_nano_tech_2200mah_3S_35_70C_Lipo_ Pack.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__18163__Turnigy_Aerodrive_SK3_3542_1000kv_Brushle ss_Outrunner_Motor.html?strSearch=SK3-3542-1000
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__101590__TURNIGY_Plush_40amp_Speed_Controller_w_5 A_BEC.html?strSearch=plush%2040a

dannyf
2016-10-05, 07:23
har ingen större vana, provat lite metanolbil, quadcopter och något litet simpelt plan. målsättningen är väl att ta ut planet och köra lite när jag känner för det hemma i parken(stor park med mycket utrymme) men även på större ytor någon gång då och då. inget avancerat asså. men gasglad som man är så vill jag ha något som kan köras lite fortare. även om jag inte kommer göra det i början så ska det gå, annars kan det vara.

och jag vill göra allt själv, vill inte bli lärd eller kopiera andras konstruktioner. läser rätt mycket här på forumet så klart, en del saker är ju bra att någorlunda koll på innan man bygger.
kraschar jag planet och får bygga om det 10 gånger så är det så. och konstruktionen kommer såklart vara allt annat än optimalt.
känner jag att detta är riktigt roligt så kan man såklart börja fundera på om man ska lägga in mer slantar och uppsöka klubb.
men just nu är det bara ett roligt projekt att pyssla med på lediga stunder.

tack för tipsen pernstig ska kolla lite på länkarna du skickade :)

freddan_6
2016-10-05, 07:28
Vill du då ha "pulver" lägger du dig i underkant på vikt av vad pernstig skriver. Det kan vara meningslöst om du har fel vingrofil.
Viktigt är att vingbelastningen är låg, då blir det möjlighet till lättfluget.
Vinglast kan mätas i det meningslösa måttet gram/dm2 eller hellre det skalbara måttet gram/dm3.
Vikt på modellen i gram.
Yta på vinge * roten ur yta på vingen delar du med.
Är du nybörjare ska du inte över 7 (gram/dm3)
Ju lägre desto bättre.
En till tumregel
Motorn ska väga cirka 10% av planet (All Up Weight)
Batteriet ska väga cirka 20% av planet (All Up Weight), gärna standardvikten 2200mAh/3S. Köp präktigt med "C"-rating då tillverkarna ljuger om detta värde. Ofta tål batterierna hälften av vad tillverkaren skriver. C kallas Coloumb och är ett mått på laddningsöverföring.
Resten av elektroniken ska väga mindre än motorn. Lagom servo i denna viktklass är 9-13 gram/styck.
Fartreglage 40-60A 3S räcker.
Bygger du själv ska triangeln motor / landställ / vinge vara stabilt, här blir det mest påfrestningar.
Lycka till.

KristofferR
2016-10-05, 09:19
valet av plan är inte bestämt än, men något relativt lättbyggt.

skulle såklart kunna köpa ett färdigbyggt plan eller ta ritningar ifrån nätet att bygga efter, men då försvinner en del av tjusningen för min del. får ja bara elektroniken så får kommer jag garanterat få något att flyga ska ni se :)

som jag nämt innan, ombyggnationer och reparationer kommer det såklart bli. men jag tycker det är roligare att göra och lära mig själv snarare än att köpa ett färdigt paket som jag utan större problem flyger efter timmar i simulator.


En början med design, dimensionering, bygge, intrimning och flygning är sannerligen en utmaning! Att lära sig modellflyg är väldigt svårt för de allra flesta och jag tror du kommer finna att uppförsbacken du valt är både brant och lång.

Det mesta som ser ungefär flygplanslikt ut brukar dock flyga och med envishet kommer man långt, räkna dock med att det krävs mycket envishet. Väldigt mycket envishet.

dannyf
2016-10-05, 09:35
envishet finns så det räcker och blir över :) det är snarare tiden som saknas och då blir det svårt att göra det seriöst med klubb och lärare.

i början var min plan att använda mig av en EDF motor men som ja förstår det så är det för stor energiförlust jämnfört med propellermotor?

dannyf
2016-10-05, 09:47
läste just lite ang edf vs prop, edf är inget för mig :) vill ha bra acceleration vilket inte edf verkar ha för rimliga pengar.

McRegor
2016-10-05, 09:58
Om tiden är bristvara så är det ju ingen som helst tvekan om att ett RTF-kit, typ Bixler, och hjälp på en klubb är det klart snabbaste sättet att lära sig flyga - om det är det primära. Ditt upplägg är nog det mest tidskrävande och osäkra, tyvärr.
Lär dig flyga med nåt beprövat först - sen kan du glatt kasta dig över dina egna konstruktioner och eftersom du då redan kan flyga så blir det enklare att utvärdera det du gjort och inte minst försöka trimma in dom så att dom flyger. Det är väldigt svårt att bedöma och trimma in en nykonstruktion när man inte kan flyga...
Roger

dannyf
2016-10-05, 10:12
på sätt och vis finns tiden, förutsatt att jag är på hemmaplan. bygga och testflyga funkar utmärkt om ungarna kan vara med. det är tyvärr svårare att få något vettigt ur tiden med lärare när ungarna på 2 och 5 år ska vara med.
tjusningen med det hela för mig är ju att lära mig själv, det ger så mycket mer när jag lyckas på egen hand än om jag skulle bli lärd och kör med ett plan som någon annan byggt.
jag bara är sådan, vill och måste veta hur allt funkar oavsett om det handlar om rc flyg, motorcykeln eller diskmaskinen hehe. oavsett projekt så hittar jag alltid på egna lösningar och konstruktioner som i regel funkar lika bra som det man hittar i butiken, att de inte blir lika fint och perfekt är en annan femma :)

freddan_6
2016-10-05, 10:21
Om du har massor med pengarna så går det ju. Men det blir dyrare som Roger skriver, räkna med 20 totalkrasher innan du kan flyga 30 sekunder. Om du gillar EDF så är det totalt fel område att börja där. Ju häftigare planet ser ut desto sämre flyger det. Högvingat med dithedral ska det vara på första planet, men jag tror inte du lyckas trimma själv på de 1-3 sekunder du har innan du träffar backen.

McRegor
2016-10-05, 12:08
Fast du vet ju inte ens hur en lyckad konstruktion fungerar och flyger i detta fall. Nåja - du väljer själv väg - det är bara det att många av oss som skriver här gärna vill att nybörjare skall ha bra förutsättningar att lyckas och därmed på allvar upptäcka denna roliga hobby och det är därför jag personligen avråder dig ifrån att välja den svåraste metoden. Du lär ha utmaning nog till en början att lära dig flyga en intrimmad kärra av väl utprovad modell...
Det kan se enkelt ut när man ser oss som flugit under många år men riktigt så enkelt är det inte. Visst - för vissa sitter det i blodet men även dom är nybörjare om än under lite kortare tid.
Roger

Ted_B
2016-10-05, 13:53
Jag är helt självlärd, började med en easytrainer 1280 och kan rekommendera dig att börja med en sådan. Jag klarade av att flyga själv med den redan första gången jag provade. Det planet är en bra start tycker jag, sedan kan du bygga något eget och försöka få det att flyga.
Vill du absolut både lära dig flyga och bygga eget samtidigt så tycker jag du ska göra det. Bygg ett depronplan med billig elektronik så gör det inte så mycket om du kraschar.

McRegor
2016-10-05, 15:47
...med tanke på att TS är nybörjare så skulle jag snarare råda till att bygga i EPP än depron eftersom depronen är tämligen skör. Fast rådet att börja med en Easytrainer 1280 är helt klart bättre.
Roger

Ålänning
2016-10-05, 18:12
Skaffa ett komplett paket först och lär dig flyga, sen vet du mycket bättre vad du ska sikta in dig på. Låter som en krånglig långsam väg att börja från noll. Men hittar du ritningar på en högvingad trainer på ca 1,1-1,5 m så är det bara att bygga, sen hjälper vi till med motorval.

Cummins
2016-10-05, 18:27
dannyf. Jag har ett plan du kan få prova, det är ett eget konstruerat flyg av diverse olika delar. Kroppen var högvingad nu dubbeldäckare, alldeles fel motor, heli motor, och heli esc, vilket det är full gas eller inget, kraschad innan ombyggnad ca 50 gånger, mycket lim, motor har en vinkel av ca 10 grader uppåt sett. Jo det är 65 cm i vingspann och alldelse för tungt runt 450-500 gram eller nått. Jo man måste ger fullt roder eller höjd, ca 2 sek innan det händer nått. Om jag är stolt, nja vete fan, nog mest för att vissa en tegelsten kan hålla sej i luften, flyga vetefan, skadeskjuten kråka mera.

Cummins
2016-10-05, 18:29
Vi skulle bli glada och fulla av skratt om du byggde nått lika galet.

dannyf
2016-10-05, 18:39
förstår era åsikter och håller med, ja bör egentligen börja med ett lättfluget och intrimmat plan. men då försvinner ju halva grejen för mig. när ni säger att jag inte kommer lyckas med mitt projekt så häller ni bensin på min eld hehe.
sen finns ju risken och är säkert stor att jag misslyckas totalt och då även tappar lusten att fortsätta bygga, men då har jag iaf provat på och förverkligat mitt sug att prova själv. och kör jag inte sönder elektroniken totalt så finns det ju färdiga plan utan elektroniken att stoppa det i antar ja.

ska sätta mig någon kväll och beställa saker så att jag kan sätta igång, men min fundering är om sakerna på ebay som såklart är billigare än kvalitetsmärkena ens är något att fundera på? eller är det rent skräp?

McRegor
2016-10-05, 19:11
Om du ändå skall försöka - rita och planera lite först innan du beställer grejor.
Fast min absoluta rekommendation är fortfarande att först lära dig grunderna i flygningen via nån RTF-kärra, sen kan du försöka konstruera och bygga nåt själv. Det borde helt enkelt vara roligare att lyckas än att misslyckas. Och oavsett om du lyckas få ditt bygge i luften några sekunder så kommer du säkert sen att behöva en bättre kärra för att verkligen lära dig flyga. Om du nu är intresserad av det eller om det är själva bygget av nåt flygmaskinsliknande som är huvudintresset.
Roger

dannyf
2016-10-05, 19:46
skulle nog säga att det är 50/50 bygga/flyga. intresset för radiostyrda flygplan har alltid funnits där sedan 20 år tillbaka men har aldrig haft något själv. tror inte att jag kommer ta mitt eventuella misslyckande så hårt. bara köra på tills man lyckas, alternativt ta genvägen med färdiga plan, men har faktiskt varit nära på att beställa hem ett Easytrainer plan. men då kändes det genast mer ointressant så jag måste pröva på denna hobby min egen väg.

rita och planera ska jag definitivt göra men tänkte utgå ifrån hur mycket plats tekniken tar och bygga så stabilt men lätt efter det. blir det för tungt så får jag banta ner alternativt göra nytt. som sagt min egen väg :)

vad är EPP för material?

pernstig
2016-10-05, 21:35
...och för mig så är en del av det roliga att just bygga själv utan ritningar. det får bli lite som de blir, många crasher och ombyggnation/lagningar räknar jag med...
Bra, du är ju både optimist och realist. Försök i alla fall att flyga i någon enkel simulator under tiden du bygger. Sparar många reparationstimmar och kan utföras när kidsen sover! :)

Cummins
2016-10-06, 00:54
Man måste ju fråga vad för elektronik du tänkt beställa, innan du vet vad du ska bygga.
Vad för plan typ har du tänkt dej och vilken storlek.
Bygg i balsa så får du mycket att göra inför varje test, om byggandet är utmaningen, så får barnen en brasa också efteråt.

dannyf
2016-10-06, 11:43
de va fan va negativt det låter här då. balsa vore ju roligt men aningen mindre lämpligt som första bygge.
återkommer väl om några veckor/månader med bilder/film så får ni eventuellt något att skratta åt :)

Thomas
2016-10-06, 13:35
JAG är inte negativ till att börja bygga på egen hand, det är väldigt lärande att förstå aerodynamikens gyllene grunder.
Det finns massor att läsa om scratchbuild´s på nätet, till exempel här:
https://www.google.se/search?q=rc+plane+dimensions&hl=sv&rlz=1T4GGHP_svSE698SE698&tbm=isch&imgil=sY0-xkR-35AVpM%253A%253BtexSXVuMJMeZ-M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.rcindia.org%252 52Fbeginners-zone%25252Fstandard-dimensions-for-scratch-and-build-a-rc-plane%25252F&source=iu&pf=m&fir=sY0-xkR-35AVpM%253A%252CtexSXVuMJMeZ-M%252C_&usg=__9zm5dbAYFxf7_XaXUK_El-xT4zA%3D&biw=1366&bih=641&ved=0ahUKEwiY47XIl8bPAhXMDiwKHWr3BqEQyjcILQ&ei=IET2V5jTMMydsAHq7puICg#imgrc=_

glöm dock inte dom elementära delarna med vikt, tyngdpunkt, vingprofil, riggningsvinklar mm, som jag skrev om tidigare...

dannyf
2016-10-06, 14:56
nej allas kommentarer är inte negativa, men en del verkar tycka att bygga eget utan kunskap inom flygningen är mer eller mindre helt omöjligt. kanske är så vad vet jag, det lär ju visa sig.

jag uppskattar såklart tips på sånt man bör tänka på innan man bygger. och har gjort lite research på designer och sånt. vilket jag kommer gå efter men då utan ritningar.

McRegor
2016-10-06, 15:36
Tja - som vi redan nämnt så vill vi gärna att nybörjare skall komma in i hobbyn så bra och snabbt som möjligt och försöka undvika de fällor många av oss gått i. Om du sen vill kalla det negativt så OK - men det kan lika gärna vara en mera realistisk syn på saken. Men har du bestämt dig för den vägen så önskar jag lycka till och ser fram emot byggtråd och så småningom lite berättelser om dina första försök att flyga.
Roger

Flygsmurfen
2016-10-06, 16:09
Mors Danny, kul att du vil ge dig in i denna kreativa hobby.
Föreslår att du spanar in ett flygplan hos en handlare som ungefär motsvarar det du tänker bygga.
Kolla på HAB, RC Flight, Hobbyking m.fl.
Då är det bara att planka setuppen fr det rakt av så vet du vad du behöver köpa.

Hobbyking är ett populärt ställe för billiga prylar.

Håll första projektet så enkelt som möjligt, då kommer du fortast fram till något som fungerar/ flyger.
Dessutom blir förlusten mindre kännbar vid ev krasch.

Hjälp med detaljfrågor mm får du här på forumet.

När du väl står på fältet har du två stora variabler:
Flygplanets förutsättningar samt din egen förmåga att flyga det.

Om du investerar t.ex i beggad Bixler och en hyfsad simulator för lite övning (som säkert föreslagits ovan), är den ena hyfsat säkrad när du väl kommer ut.

Att bygga och flyga egna konstruktioner är otroligt kul men det tar som sagt tid innan man får varaktig luft under vingarna.
(Tro mig, jag vet ;-)

Lycka till på alla sätt.

// Mats W

dannyf
2016-10-06, 17:37
jag förstår er helt och hållet. men det blir att bygga själv :)

ifrån land skickar hobbyking sina saker? tänkte om man åker på tull och moms avgifter.

och är det skillnad på motorer och fartreglage till flyg quad/helikopter? kollar lite på ebay och vissa står det quadcopter på.

freddan_6
2016-10-06, 17:58
Om du väljer international warehouse på hobbyking skickas det från hongkong och du ska betala moms och straffavgift från spedition/post men det är inte 100% säkert att du åker fast. Om du väljer EU warehouse skickas det från nederländerna tror jag, det är i alla fall inom EU och ingen ytterligare avgift finns. Lagret är tunnare på EU warehouse, så det kan behöva kompletteras men en ny order på international warehouse.

Fartreglaget till flyg går inte att använda till quad. Fartreglaget till quad går att använda på flyg. Fartreglage på ebay är sällan värda pengarna.

dannyf
2016-10-06, 20:23
okej låter bra. hittade ett fartreglage på hobbyking som inte kostade mycket mer än det på ebay.

men funderar lite på laddare om jag väljer batteriet som pernstig (http://www.rcflyg.se/forum/member.php/554-pernstig) länkade. http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11944__Turnigy_nano_tech_2200mah_3S_35_70C_Lipo_ Pack.html

någon som har tips på laddare?
hittade denna, men kanske går att komma undan billigare? inga problem om inte kontakterna passar de går ju att ordna.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__7523__Turnigy_Accucel_8_150W_7A_Balancer_Charger .html
denna va dock slut och finns en av samma märke men kostar då 65 euro

McRegor
2016-10-06, 21:25
Om inte denna laddare varit "Out of stock" så skulle jag tveklöst rekommendera den istället - http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__66718__Turnigy_Reaktor_250W_10A_1_6S_Balance_Cha rger.html?strSearch=turnigy%20reaktor
Är du beredd att ta 3--4 veckors leveranstid så hittar du samma laddare under annat märke här - http://www.banggood.com/Charsoon-Antimatter-250W-10A-ACDC-Balance-Charger-Discharger-For-LiPoNiCdPB-Battery-p-1068233.html?rmmds=search
Välj i så fall "gratisfrakten" = erfarenhetsmässigt lägre risk (nästan obefintlig) att få betala moms + adminavgift i Sverige.
Dessa båda laddare är oerhört lika den välrenommerade iCharger 106B+ - gissningsvis t o m samma tillverkare men med olika namn. Har både originalet och Reaktor och skillnaderna är nästan obefintliga - t o m samma programvara.
F ö är min rekommendation att köpa LiPo-ackar från Hobbykings EU-lager - snabbare och relativt låg fraktkostnad speciellt om du skall beställa fler och större grejor samtidigt (enhetsfrakt).
Roger

freddan_6
2016-10-07, 05:20
Billig laddar blir dyrt i längden om du fastnar i sporten. Den billigaste OK laddaren är iCharger 106B och dess kopior som Roger pratar om. Ska du aldrig i hela ditt liv flyga med något större än 3S 2200mAh så kan en av de billigare laddarna fungera, annars sparar du pengar om du direkt går på en iCharger. Orsaken är två.

De allra billigaste är bara kalibrerade på kanal 1-3, så även om de heter 4,5 eller 6S laddare så går de bara att använda på de tre första kanalerna utan att förstöra batterier.

Sen nästa orsak är laddtid, som påverkas av maxström och Laddeffekt.

De billigaste har 50W, iCharger har 250W eller mer (jag har 350W i iCharger 208B).Att överföra laddning med 50W på 11.1V blir 50/11.1=max 4.5A. Det är en 1.5h laddning på 3S 4500mAh batteri.

Om batteriet tål snabbladdning kan iCharger ladda samma batteri på 30 minuter (nu går iCharger 106:s max ström 10A in), eller min icharger på 15 minuter (nu går iCharger 208:s max ström på 20A in).

mvh //Fredrik

jocke1963
2016-10-07, 06:47
skulle nog säga att det är 50/50 bygga/flyga.

Samma här. Halva nöjet är att sitta och fnula ut små smarta sätt att bygga.
vad är EPP för material?

EPP = Expanded PolyPropylene
En sorts mjuk foam, som man väl egentligen utvecklade för att ha i instrumentpaneler på bilar, som krockskydd.
Jag har några kärror i EPP, de är i princip okrossbara. EPP är dock ganska sladdrigt, det krävs en hel del förstärkning i form av kolfiber för att få dom lite styvare.
Finns t.ex här:
http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=1158&p=epp-900x580-6mm-vit
http://epp-versand.de/n_epp.php

dannyf
2016-10-07, 07:24
okej tack :) har inga problem att vänta på leverans så det får nog bli en Charsoon Antimatter 250W laddare.


en fundering till: spelar det någon roll vilken mottagare man har i planet när man väljer esc? vissa esc har en bec som ger tex 4A medans en annan ger 5A osv, misstänker att det enbart spelar roll när man ska ha kraftigare servon eller har jag fel?

dannyf
2016-10-07, 07:29
EPP verkar ju va rätt svårt att hitta i sverige och rätt dyrt också. får nog bli ett försök att bygga i cellplast med diverse förstärkningar. tänkte prova denna typ av cellplast, om den inte är för tung vill säga: https://www.bauhaus.se/xps-3035-cs-615x1265x50-mm.html

McRegor
2016-10-07, 07:43
En av kompisarna köpte en Charsoon Antimatter 250W för några veckor sen och även om den inte använts så mycket ännu så har den i alla fall fungerat bra hittills så det är nog ett vettigt "ekonomi-val". Och själv har jag som sagt tvillingen från Turnigy som jag kört drygt 1 år utan problem - parallellt med "originalet" iCharger 106B+ vilken tjänat mig under många år.
Visst kan du bygga av "friggo-material" men du bör ha ett ytskikt som förstyvar. Många använder gråpapper/brunpapper vilket kan fästas på olika sätt - utspätt vitlim är en gammal metod med gissningsvis kan det även fungera med nån form av vattenbaserad lack. Du får väl testa på nån bit först så inte friggon försvinner under lacken...:)
EPP använder man mest till kärror a'la våra inomhuskärror med "platta" vingar och profilkropp och det är som sagt väldigt hållbart - speciellt i jämförelse med depron som tidigare var det vanligaste material vid inomhusflyg-byggen. Med vettig konstruktion så går det att göra såna kärror utan en massa utanpåsittande kolfiber-stag men det kräver nog att man använder typ 10 mm styv EPP. Sen finns det ju ett snarlikt material som kallas EPO som används när man gjuter kärror - t ex den Bixler som nämnts tidigare.
Men visst finns EPP-skivor hos många av våra svenska handlare men man skickar oftast inte hela skivor via posten eller andra fraktare utan vill man ha det får man oftast handla "över disk" i butiken.
Roger

jocke1963
2016-10-07, 09:26
spelar det någon roll vilken mottagare man har i planet när man väljer esc? vissa esc har en bec som ger tex 4A medans en annan ger 5A osv, misstänker att det enbart spelar roll när man ska ha kraftigare servon eller har jag fel?

Du har helt rätt.
Mottagare spelar ingen roll, det är ju esc´n som förser mottagare med ström.
Generellt kan man väl säga att de flesta reglage över 50A är s.k OPTO, dvs de har ingen inbyggd BEC, då måste du köpa en separat sådan. Alt en egen ack som strömförsörjer mottagaren.

Här ett tips på annat ställe med bra priser, köpt många motorer och reglage här genom åren.
Kan dock ta några veckor att få hem prylarna.
http://rctimer.com/

http://www.rcflight.se/ är en av mina svenska favoriter. Bra service och snabba leveranser.

Cummins
2016-10-07, 10:03
Jag gjorde ett eget friggo plan och vill du flyga lite mera konst än runt runt i ring, så tycker jag det höll dåligt, sprack hela tiden även med förstärkningar. Det hittade alltid nått nytt ställe att spricka på.
Bygg i epp om jag vore du.

dannyf
2016-10-07, 12:42
vilken typ av cellplast använde du dig av och hur förstärkte du?

McRegor
2016-10-07, 12:54
Det viktigaste är nog att ha ett "skal" utanpå friggon - som jag nämnde i ett tidigare inlägg. Gör du vingprofilen hyfsat tjock så tror jag inte du behöver nån kraftigare vingbalk el likn - i alla fall inte för en trainer.
Vi byggde friggo-trainers redan i början av 70-talet och dom klädde vi med grå/brunpapper som vi satte fast med utspätt vitlim - och sen drevs dom med en 2t glödstiftsmotor. Ja - vi målade dom givetvis också för att tåla glödstiftsbränslet. Kommer inte ihåg att vi hade nån speciell förstärkning men vi gjorde vingen i 2 halvor med relativt tjock vingprofil. Efter att de limmats ihop så förstärkte vi mitten med "tapetserar-remsa" - alltså den glasfiberremsa som man sätter i skarvarna mellan gipsskivor o likn på väggen. Även dessa "målades fast" med utspätt vitlim. Sen fick man göra lite speciella verktyg av värmetråd för att skära ut de hål som behövdes för tank, servon, mottagare och ack. Ja - allt fick ju förståss skäras ut med värmetråd. Vi använde vanlig vit friggo men det finns säkert bättre idag.
Roger

Cummins
2016-10-08, 02:40
Det var vanlig vit friggo skivor, sån man kan hitta överallt, tror det var 80g. Lätt att forma med värmetråd. Använde vanlig kolfiber stav och trä list som förstärkningar.

Cummins
2016-10-08, 02:43
Man måste ha ett lim som inte löser upp friggo, men foamsafe fungerade. Tacka vet jag epp och vanlig ca lim.

McRegor
2016-10-08, 07:53
Som jag sagt flera gånger - vitlim fungerar bra på vanlig vit frigolit. Säkert fungerar även UHU Por och kanske också epoxilim (mycket "onyttigt" att bl a få på huden så skydda er). Densiteten anges vanligen som kg/m3 och jag tror att den brukar vara runt 15--30 för den vanliga vita isolerings-frigoliten.
CA-lim bryukar jag avråda ifrån rent allmänt eftersom det är långt ifrån nån hälsokur - om man säger så. Och EPP limmas lämpligen med UHU Por - endera kontaktlimning eller s k våtlimning (stryk på limmet och tryck ihop direkt). CA-lim passar inte så bra på EPP eftersom EPP är flexibelt och CA-limmet blir hårt när det härdat.
Roger

Cummins
2016-10-08, 23:54
Jag har provat annat än ca lim, men dom gånger man fraktat med sej allt till sitt flygställe, med polaren och man får nått haveri, och ska försöka laga nått.
Så tar det ju en evighet innan det torkar, då kan man ju lika åka hem igen, för skulle jag väntat tills lagningen torkat så hade en ny dag börjat.
Det är det fina med ca lim, man kan vara uppe i luften inom 5 min. Jag har rätt så mycket att frakta när jag väl åker, då man har 5 mil tur o retur.

dannyf
2016-10-09, 01:43
har kollat en del på youtube när dom bygger o många använder varmlimspickan, så det lär väl funka det med?

tips på vettig sändare o mottagare för 4-600kr?

jocke1963
2016-10-09, 07:36
Limpistol funkar till det mesta, men det är ett förhållandevis tungt lim.
Vi flygplansbyggare vill ju gärna hålla ner vikten på våra kärror....

Ska du inte lägga ner mer pengar på radion så föreslår jag en begagnad Spektrum DX6i, torde gå att få för en sån slant...

KristofferR
2016-10-09, 08:44
okej tack :) har inga problem att vänta på leverans så det får nog bli en Charsoon Antimatter 250W laddare.


en fundering till: spelar det någon roll vilken mottagare man har i planet när man väljer esc? vissa esc har en bec som ger tex 4A medans en annan ger 5A osv, misstänker att det enbart spelar roll när man ska ha kraftigare servon eller har jag fel?

Exakt, typ och mängd av servon du vill driva avgör vilken " BEC-styrka" du behöver. En liten varning; Kina-tillverkarna/HobbyKing friserar gärna sina siffror på såväl maxströmförbruknkng hos servon som på vad ESC orkar med att försörja med ström och även i slutänden när mottagaren svimmar pga spänningsfall (kallas ibland Brown out).

Ålänning
2016-10-09, 12:01
Jag har provat annat än ca lim, men dom gånger man fraktat med sej allt till sitt flygställe, med polaren och man får nått haveri, och ska försöka laga nått.
Så tar det ju en evighet innan det torkar, då kan man ju lika åka hem igen, för skulle jag väntat tills lagningen torkat så hade en ny dag börjat.
Det är det fina med ca lim, man kan vara uppe i luften inom 5 min. Jag har rätt så mycket att frakta när jag väl åker, då man har 5 mil tur o retur.
När det gäller EPO, EPP, Elapor, Depron osv så brukar jag limma med UHU Por och tejpa fast allt med vanlig målartejpt och upp före det torkat.

freddan_6
2016-10-09, 12:11
Exakt, typ och mängd av servon du vill driva avgör vilken " BEC-styrka" du behöver. En liten varning; Kina-tillverkarna/HobbyKing friserar gärna sina siffror på såväl maxströmförbruknkng hos servon som på vad ESC orkar med att försörja med ström och även i slutänden när mottagaren svimmar pga spänningsfall (kallas ibland Brown out).
Fast det var väl att dra alla över en kam? Hobbyking Plush/Hobbywing FunFly 40A och upp tål mer både ström till motor och servo än de har angivit.

McRegor
2016-10-09, 12:16
Trodde vi snackade mest om frigolit och att limma med CA på friggo känns inte som det mest optimala. Behöver man kort "härdningstid" så torde UHU Por använt som kontaktlim uppfylla kraven väl så bra. Överhuvudtaget så skall man vara försiktig med användningen av CA-lim för det finns många modellflygare som utvecklat en stark allergi efter att ha använt CA-lim. Och att limma porösa och elastiska material med CA är inte heller optimalt p g a den hårda fog som det ger.
Roger

dannyf
2016-10-10, 10:45
nu kmr ju inte mitt egendesignade plan flyga perfekt direkt haha så lite mer tyngd av limmet gör nog ingen som helst skillnad, och har ju redan varm limmet hemma så.

föredrar att köpa ny sändare, ingen som har tips på vettig sådan för max 600?

McRegor
2016-10-10, 15:12
Är det verkligen frigolit du skall limma så skall du nog allvarligt fundera över om limpistolen är rätt verktyg för att sammanfoga dessa frigolit-bitar...
Roger

KristofferR
2016-10-10, 15:22
nu kmr ju inte mitt egendesignade plan flyga perfekt direkt haha så lite mer tyngd av limmet gör nog ingen som helst skillnad, och har ju redan varm limmet hemma så.

föredrar att köpa ny sändare, ingen som har tips på vettig sådan för max 600?

Bygg lätt! Man bör inte kompromissa med vikten. Tyngre modeller flyger fortare och oftast sämre (med vissa undantag). Ju "sämre" konstruktion desto viktigare är vikten :)

Cellplast, kolfiberstav, glasfibertejp och tunn packtejp. Använd tex 3M spraylim för för att tejpen skall fästa bra.

Vitlim och brunpapp på cellplast var som sagt poppis på 70-80 talet med lite sköna combatkärror mm i hobbytidningarna men det finns alltså ungefär lika billiga alternativ idag.

Värt att veta är att även "billiga" material kräver sina bygg-skills; som erfaren balsabyggare tycker jag limpistol, cellplast och EPP är klurigt!

Sändare: Spektrum DX6i beg

dannyf
2016-10-10, 17:46
ska absolut göra ett test med varm limmet innan jag bygger. silikon kan ju vara ett alternativ det med, om det nu funkar med ett mycket tunt lager vill säga. när jag byggde bakgrund och inredning till mitt terrarium så limmade jag mycket frigolit med det, visserligen med massor av silikon men limfogen blev bra mycket starkare än själva frigoliten.
anledningen till att ja tar upp silikon är att jag har en hel tub hemma :) torktiderna är ju å andra sidan inge vidare.

Michael
2016-10-10, 17:58
Multiplex Zacki (http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=3312&p=zacki-ca-elapor-20-g)(ett slags CA) och UHU-por (http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=234&p=uhu-por-kontaktlim) är mina "standardlim" för olika typer av expanderad plast (Frigolit, Elapor med mera).

Frigolit, inklädd i brunpapper som limmats fast med utspätt vitlim fungerade bra på sin tid. Det gav starka konstruktioner som dock nästan alltid blev tyngre än ett motsvarande balsa/ply-bygge.

dannyf
2016-10-10, 17:58
dåligt med begagnat Spektrum DX6i just nu iaf.

kan detta vara något tro?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__97601__Turnigy_TGY_i6S_Digital_Proportional_Radi o_Control_System_Mode_2_Black_EU_Warehouse_.html

dannyf
2016-10-10, 20:03
hmm det här med laddare igen, behöver hjälp.
fick tips på denna laddare här, men såg nu att den inte har någon kabel för ström in, utan man måste köpa det utöver. och har ingen större lust att betala 440kr + en 10-18v dc transformator.
http://www.banggood.com/Charsoon-Antimatter-250W-10A-ACDC-Balance-Charger-Discharger-For-LiPoNiCdPB-Battery-p-1068233.html?rmmds=search

funkar möjligen denna till ett 2200mah 3s lipo?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__103695__HobbyKing_C3_50W_Charger_Discharger_AC_D C_EU_Plug_EU_Warehouse_.html

alternativt om ni har något annat tips? laddtiden spelar ingen roll.

KristofferR
2016-10-10, 20:06
Jag har byggt lite cellplast med "PU-lim" sånt där som expanderar. Silikon har jag aldrig hört om.

Lägger ännu en röst på UHU Por och Zacki - de är det enda jag använder sedan jag upptäckte dem. Även till annat än RC!

McRegor
2016-10-10, 20:07
Bättre att köpa den du tänkt köpa och istället skaffa ett mindre/billigare nätaggregat än att lägga pengarna på en sämre laddare och med bara 50W laddkapacitet. Har du inget 12V nätagg som klarar typ 5 A ?
Roger

dannyf
2016-10-11, 09:28
nej har tyvärr inget nätagg hemma, men vad blir skillnaden om jag köper det billigare med 50w jämfört med den bättre laddaren? enbart längre laddtid eller även sämre kräm i batteriet?

dannyf
2016-10-11, 09:54
kom på att jag har ett nätagg liggande till terrariet som jag inte använder. denna bör väl funka tro? https://www.aliexpress.com/store/product/Free-Shipping-High-Quality-12V-72W-Power-Adapter-For-Led-Strips-Driver-6A-LED-Power-Supply/807842_2016947546.html

men är fortfarande intresserad av min fråga i tidigare inlägget :)

freddan_6
2016-10-11, 10:03
Svaret står till och med i denna tråd högre upp

dannyf
2016-10-11, 12:47
se där ja tack freddan.