Reklam

 
Visa RSS-flöde

hobbysweden.se

FPV Racing - Senaste Trenden inom RC Hobby

Betygsätt det här inlägget
Till det senaste inom rc hobby hör FPV Racing som nu börjar bli riktigt populärt. Man hittar fler och fler små grupper i sociala medier som håller på med detta och i sina grupper frågar varandra om råd, köper och säljer från varandra och bestämmer lokala flygträffar. Även allt fler färdiga racingmodeller börjar komma från de stora modelltillverkarna från att det tidigare flugits mestadels med hemmabyggda modeller.

FPV racing flygs oftast med små quadrocoptrar runt 250-storleken och sporten är att flyga i hög hastighet där det är trångt. Parker, byggnationer och parkeringsgarage är några exempel på platser där FPV Racing piloterna har det som allra bäst. De väljer att flyga under ett träd istället för bredvid. Allt för att utmana ödet och få till snygga flygningar.

Själva flygningen görs med FPV, alltså genom att titta på direktöverförd video från modellens kamera och de flesta piloter använder goggles (videoglasögon) för att få den maximala upplevelsen. Modellerna man flyger med är små men utrustade med avancerad teknik. Förutom kamera, videosändare och styrkort används en OSD som gör att man kan se viss telemetridata så som höjd, hastighet, batteristatus och vinkel påklistrad på bilden i sina videoglasögon.

Kamerorna är små och kompakta. Vissa är i princip bara en lins på ett kretskort. Några gimbaler är det inte tal om utan den som flyger FPV Racing måste ha full koll på vilken sidledslutning quadrocoptern har. Kameran måste alltså vara fast.
Medan andra rc drönare har kameran vinklad nedåt för att filma snyggt uppifrån luften har de avancerade piloterna inom FPV Racing kameran vinklad uppåt så att man ser framåt och inte bara rakt ner även när man trycker ner nosen för att flyga i hög hastighet.

I Kalifornien anordnades i somras den första Drone Nationals där 120 piloter från hela världen samlades och tävlade mot varandra.
Tävlingen arrangerades till största del med hjälp av volontärer och hölls på en fotbollsarena där man flög en streckad bana med flaggor att runda och portar att flyga under. De lokala TV-bolagen var där och sände live från tävlingarna.

Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	drone-nationals-fpv-racing.png 
Visningar:	62 
Storlek:	120,2 KB 
Id:	54725

Man hade både deltävlingar då man flög banan på tid och en freestyle-tävling.
Som åskådare är det svårt att sitta på en stor fotbollsarena och titta på små 250-quadrocoptrar som flyger i hög hastighet. Därför visades livebilder från piloternas flygningar på storbilds-TV så att publiken skulle ha en chans att hänga med i racen. Vad man inte räknat med var att en stor del av publiken tagit med sig egna videoglasögon som de knappade in piloternas kanaler på.

Även om FPV-racing är en hastighetsgren där det finns en tävlingselit som flyger både lågt och trångt i extrema hastigheter så är detta även nybörjarvänligt. Modellerna är konstruerade att vara så kraschtåliga de bara kan vara. Det är något som tillverkarna strävar efter för krascher sker och det ofta under den här typen av flygning.
Tittar man till exempel på KDS Models nya Kylin 250 så är den konstruerad med en ram helt i kolfiber. Armarna är av 2mm tjock kolfiber med dubbla liggande 1,5mm förstärkningar på undersidorna. Elektroniken är till största del inbyggd i något av en långsmal kolfiberlåda för att vara riktigt skyddad.

Att komma igång med FPV Racing
När man som nybörjare börjar flyga FPV kan det vara svårt att orientera sig. En annan utmaning är att bedöma hur högt man flyger. Flyger du en modell som har OSD så får du hjälp med den informationen men det kan ändå krävas en del övning innan du själv kan göra någorlunda korrekta bedömningar av din höjd.
Ett tips för att komma igång är därför att välja en öppen plats (t ex en fotbollsplan) och sedan öva på att flyga fram och tillbaka över två riktmärken. Ha till en början inte som mål att flyga särskilt lågt utan håll dig på några meters höjd tills du skaffat dig kontroll. Det behöver inte alls gå fort i början utan tryck försiktigt ner nosen och kompensera med lite gas så att du inte sjunker. Öva på att hålla höjden!


Vad kostar en FPV Racing dönare och vad ska jag välja?

Färdiga paket
Vill du en RTF eller ARF-modell som är färdigbyggd vid leverans och gjord av delar och komponenter som en och samma tillverkare tagit fram ligger priset inklusive OSD mellan 4000 – 5500:- beroende på tillverkare och vad som ingår.
Fördelarna med ett färdigt paket är att du slipper att själv bygga modellen. Att bygga en FPV Racing maskin själv kan inte jämföras med traditionellt modellbygge utan handlar främst om att löda och koppla ihop komponenter på en färdig ram. Något som många tycker är en del av nöjet medan andra tycker den biten är svår.
Med ett färdigt paket har tillverkaren tagit fram en färdig modell åt dig med delar och elektronik som är anpassade för att passa ihop och ge modellen de egenskaper man eftersträvar.

En bra skärm finns från 2000:- och goggles från 2000:- upp till 9000:-, så något att tänka på är att videomottagningen är en stor del av kostnaden i ett komplett FPV-paket. Samtidigt är den en investering som du troligen inte kommer att krascha utan även kunna använda med fler modeller framöver.

Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	kds-quadrocopter-kylin250_speeddrone.png 
Visningar:	73 
Storlek:	455,8 KB 
Id:	54726

KDS Model har sedan länge haft fokus på att konkurrera med andra tillverkare på elitnivå. Fram tills nu inom enbart helikopterflygning. Med Kylin 250 (bilden ovan) har man därför inte lämnat något åt slumpen. Modellen har arbetats fram efter att man under ett års tid följt piloter på elitnivå och lyssnat till deras diskussioner och önskemål. Resultatet blev Kylin 250 med en aerodynamiskt formad kåpa som påminner om en hjälm som används av tävlingscyklister och med motorer och övrig elektronik av mycket hög kvalitet.

Modellen är anpassad för både elitpiloter och för nybörjare. Detta är fullt möjligt genom att radion kan ställas in i olika svårighetsnivåer beroende på hur mycket hjälp och stöd man önskar få från styrkortet i modellen. I ”manual mode” bidrar inte styrkortet med någon stabilisering medan det i ”normal mode” kontrollerar mycket mer och bland annat begränsar quadrocopterns anfallsvinkel.


Komponera ihop ett eget paket
Ska man plocka ihop en medellyxig modell själv får man räkna med att bara modellen går på cirka 4000 - 6000:- inklusive kamera och videosändare. Sedan tillkommer radio (vilket många redan har), batterier, eventuellt OSD som de flesta önskar samt videoglasögon eller skärm. Fördelen med att plocka ihop sitt eget paket är givetvis att man har full möjlighet att välja komponenter efter tycke och smak men man kan inte räkna med att det blir billigare att plocka ihop ett eget paket jämfört med att köpa en färdig modell.

Uppdaterad 2016-03-29 klockan 10:36 av hobbysweden.se

Kategorier
Okategoriserat

Kommentarer