Reklam

 
Sidan 2 av 2 FörstaFörsta 12
Resultat 21 till 34 av 34

Ämne: Spexflight

 1. #21

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 141
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Hej,
  Måste säga att RC-certkravet på Barkis detta år förvånar mig en aning. Eftersom det inte gått att ta RC-cert senaste året så är ju definitivt alla "nyare" flygare bannade detta år. Undrar hur många av fjolårets flygare som uppfyllde cert-kravet ? Uppenbarligen fanns det några som inte gjorde det... Och i mina ögon är RC-certet inte på något sätt en garanti för att man kan framföra kärran på ett lämpligt sätt...
  Nåväl - givetvis måste säkerhetstänkandet hållas synnerligen högt på ett sådant meeting - det är helt klart.
  Men - min uppfattning är att turbin-kärrorna är den största säkerhetsrisken - en sån kärra i full fart nån meter ovanför asfalten är inte att leka med - då publiken dessutom står bara ett fåtal meter ifrån bankanten. Ur säkerhetssynpunkt vore ett alternativ att inte tillåta dessa kärror alternativt att lägga "flight line" avsevärt längre från publiken. Därigenom skulle säkerheten ökas högst avsevärt. Dessutom tillåts också privatflyget att starta och landa vilket förvånar mig mycket - det är inte många meter mellan publiken och privatkärrorna här heller. Och det tycks vara poppis att flyga privatkärra på Barkis dessa dagar - antagligen är det kul att visa upp sig - tyvärr.
  Nä, detta var mest klagomål - men i säkerhetens tecken dock !
  Dock är era Skaladagar en av årets höjdpunkter för mig så jag vill absolut inte att ni av säkerhetbrister eller än värre - olyckor - tvingas lägga ner. Det skulle vara närapå en "modellflygkatastrof" - i vart fall för oss i Mellansverige.
  Lycka till med arrangemanget - ni har definitivt mitt stöd för denna "flygfest".
  Hälsningar
  Roger

 2. #22

  Standard

  OK.

  Personligen tycker jag att det som är viktigt är:

  1. Att man har en försäkring. Därför krav på medlemskap i SMFF. Vi i SRFK bör analysera och förstå vad RCFFs försäkring innebär. Är den likvärdig eller bättre än SMFF bör vi tillåta RCFF-medlemmar.

  2. Att man kan styrka att man kan flyga. Det kan man göra på flera sätt. RC-cert eller motsvarande är det enklaste. Notera att det i §2.1 i våra säkerhetsregler står:

  "Gästflygaren eller inbjudande medlem skall dessutom vara innehavare av certifikat för den typ av flygning som avses."

  Andra alternativet är alltså att man är inbjuden och den SRFK-medlem som bjuder in har cert och styrker att vederbörande kan flyga. Då behöver gästen inte ha rc-cert.

  Tredje alternativet är att göra en uppflygning på plats, vilket jag inte tror fungerar i praktiken då det skulle bli lite för jobbigt för mig (som enda cert-kontrollant i klubben) att hänga på fältet varje gång någon kommer på besök.

  Hälsar
  Georg

 3. #23

  Standard

  Hej Roger!

  Låt se om jag kan svara på dina frågor:

  1. Alla våra elever som tog RC-cert förra året har fått det från SMFF (såvitt jag vet iallfall). Därför har vi inga problem just nu med nykläckta piloter. de har alla fått sina cert. Har de inte det så har de iallfall sina "interims-cert" som duger lika bra (hos oss eftersom vi utfärdat dem).

  2. Om man flyger upp på Barkis så gör man det för mig. Jag släpper inte igenom en enda pilot som inte kan flyga, även om man hållit på i 20 år. (Vi hade faktiskt en ny medlem som bytte klubb just pga av detta. Han "orkade" inte flyga upp). Men, vi måste vara benhårda på detta då en olycka skulle innebära katastrof för alla som flyger på Barkis. Troligtvis skulle vi alla tvingas lägga ner verksamheten då och därför vill vi inte chansa, om man säger så. Så har man fått ett RC-cert genom mig så kan man flyga. Dessutom gör jag en bedömning av personen i helhet, tittar på handhavande av modell på marken m.m. för att bilda mig en uppfattning. Säkerhet börjar i huvudet, det gäller att ha rätt inställning. En bra pilot är en som inte flyger över sin förmåga. Jag tycker kraven från SMFF vid en uppflygning ställer (ställde) tillräckligt höga krav på piloten för att visa att man kan flyga.

  3. När det gäller Skaladagarna och säkerheten som gäller där så spärrar vi av så publiken inte kommer närmare banan än cirka 20 meter (uppskattar lite). Sedan är ju banan rätt bred och planen flygs mitt över banan så där har man kanske 10 meter till i avstånd. Naturligtvis flyger man alltd längst med banan vid passage så man inte flyger rakt mot publiken.

  4. Under Skaladagarna har vi en person med flygradio-cert och flygradio i handen ståendes mitt på flight line. Han har konstant radiokontakt med alla flygplan i Barkis ATZ (öppen frekvens, ingen trafikledning) och ser till att de plan som ska starta/landa gör det kontrollerat när inga modeller finns i luften. De starter och landningar som görs sker enligt ett överenskommet schema (slot-tider) som är framtaget med Barkarby Flygklubb. Även NOTAM lägga ut så alla piloter som ska starta/landa på Barkis denna helg vet om att vi finns på plats.

  5. Tack för ditt stöd, Roger, och även om våra regler just nu är lite "out of date" hoppas jag ni känner er välkomna till Barkis, på Skaladagarna eller någon annan gång. Förhoppningsvis vet vi lite mer om RC-cert efter SMFF's årsmöte 25:e Mars. Den som är ansvarig inom RCFF får gärna höra av sig till mig ang. RCFF's försäkring och eventuellt framtida RC-cert.

  Hälsar
  Georg

 4. #24

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 141
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Hej George,
  Du var attans så snabb att svara..
  Ja, jag förstår dig helt och förstår likaså att ni jobbar hårt med säkerheten men min tveksamhet beträffande farligheten av turbinkärror resp privatplan kvarstår... De fåtal meter - även om det är 30 m - går oerhört fort om en olycka är framme - bara bråkdelar av en sekund med en snabb kärra... Och ingen i publiken lär hinna reagera, tyvärr... För mig får ni gärna stryka turbinkärrornas flygande - dom är härliga att lyssna på men jag personligen bedömer riskerna som alltför höga, tyvärr...
  Och senast ifjol var det väl en smäll med en turbin vill jag minnas...och häromåret likaså när Per Strömmen spann i backen - dock på "rätt" sida av banan...
  Och privatkärrornas starter och landningar är en av få saker som irriterar mig eftersom det försenar era program högst avsevärt emellanåt - så ut med dom också..
  Nä, nu skall jag inte "tjöta" mera om detta.
  Lycka till med arrangemanget - det måste vara ett jättejobb att genomföra !
  Hälsningar
  Roger

 5. #25
  Moderator
  RCFF - Moderator
  bokiss avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  4 766
  Jobb
  Glänsande Pellejöns samt Guruns Hovfotograf
  Klubb
  LFC+VMF+ÖMFK +Ivves Fan Club

  Standard

  ..å jag som tänkte vara med i år...Där sprack det...
  Nåja,man kan inte få allt här på jorden eller?
  Tycker dock att det är synd att ni väljer att tillämpa det på detta sätt men
  men det står er fritt att göra som ni vill..
  Undlåter mig dock o tycka att just kravet på RC-cert är ett riktigt moment 22 som nån skrev,att man ska ha något som inte går o skaffa..
  // Bokis

  ***** Din kanelbulle i cyberrymden*****
  (nu även med biskvier!)

 6. #26

  Standard

  Hej Roger!

  Ja, helt ofarligt är det inte och därför gör vi vad vi kan för att minimera riskerna. Att två kärror gått i backen de senaste åren utan att ens vara i närheten att skada någon kanske kan ses som att våra säkerhetsregler fungerar.

  Att de stora flygplanen tillåts starta/land under helgen beror på att vi anser att det är viktigt att alla som flyger på Barkis är nöjda. Skulle vi stänga av Barkis en hel helg under högsäsong skulle missnöjet hos "fullskalapiloterna" öka markant.

  Allt detta till trots tror vi att alla som kommer och tittar kommer att uppskatta Skaladagarna även i år. Och du har rätt, det är ett jättejobb!

  Bokis, låt oss se vad som händer framöver. Just nu gäller det som jag skriver ovan, men det är en bit kvar till Skaladagarna och det kanske ändras. Idag vågar jag dock inte lova något. Våra och SMFF stadgar är tydliga och det ska till ett årsmöte för att ändra på dem. Vi har inte årsmöte i SRFK förrän i November så det kanske blir ett "mellanår" i år vad gäller denna fråga.

  Hälsar
  Georg

 7. #27
  Moderator
  RCFF - Moderator
  bokiss avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  4 766
  Jobb
  Glänsande Pellejöns samt Guruns Hovfotograf
  Klubb
  LFC+VMF+ÖMFK +Ivves Fan Club

  Standard

  Hej Georg!
  Har haft ett samtal med en pusselbyggande,blöjbytande,förkylda
  Lasse W. om "vårt problem" o fasen vet om detta inte ska gå o lösa..

  Vi är några härikring som skulle vilja flyga på ert evenemang och det enda som det i mina ögon stupar på är RC-cert..
  Min undran är: Vad säger SMFF om dettas flygkunnighetsbevis?
  Faktum är ju att man tog bort det när det uppdagades att LFV är den enda instansen som får utverka slikt med medföljande kostnader..
  O att LFV mig veterligt upplyste SMFF om detta o de tog konsekvenserna
  o stoppade utdelandet av dessa. Så att i dagsläget dela ut detta är mindre bra..
  Att sen en del klubbar fortsätter tyder mer på dålig komunikation än något annat..

  Nu åter till själva flygandet: räcker det för er del att en "känd" flygare
  säger att det är OK om jag eller någon annan flyger?
  I så fall så kanske problemet går o lösa..
  Vi är flera som skulle vilja anmäla oss till ert eminenta evenemang!
  O gäller det vår (RCFF) försäkring så finns villkoren att läsa i forumet
  ocha jag tror mig veta att det är en riktigt bra försäkring..
  // Bokis

  ***** Din kanelbulle i cyberrymden*****
  (nu även med biskvier!)

 8. #28

  Standard

  Hej Bokis!

  Alla vägar fram är bra!

  Låt mig bara poängtera en sak innan jag börjar. Den enda som kan lova något i denna fråga är Skalageneralen. Hans beslut inkluderar Styrelsens ställningstagande (SRFKs Styrelse). Tänk på att ingen annan kan lova er något.

  Men för att svara på din fråga tror jag att det finns en möjlighet i det upplägg du nämner. Jag kommer ta upp det med Styrelsen men jag vet att det som gäller just nu är att man ska vara SMFF-ansluten (om man kommer från Sverige).

  Just nu rättar detta med "känd" alltså bara till RC-licensproblematiken och där tror jag det kommer att funka.

  Jag återkommer senare i vår men närmare besked.

  Håll gärna kontakten med mig och/eller Skalageneralen i denna fråga så du inte får massa olika besked från olika håll. Du hittar min kontaktinfo på www.srfk.com.

  Hälsar
  Georg

 9. #29
  Debattglad entusiast AMs avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  3 220
  Jobb
  Hobbyhandlare - Simulatorinstruktör
  Klubb
  Lunds Radioflygklubb

  Standard

  Hej,
  det här är ju riktigt spännande läsning.

  Angående RC-Cert. De personer som kvaddade 2006 under Barkabydagarna var alla respekterade och erkänt duktiga modellflygare. Då kan vi ju lägga ner all vidare diskussion kring det. Som Henke påkekade; Ett RC-Cert bevisar inget. SMFF fick "dra in" RC-Certet för att de fick en påbackning från Luftfartsstyrelsen om att just denna myndighet är den enda myndighet som får utfärda flygcertifikat.

  RCFF har säkerhetsrekommendationer som bör följas. Detta i princip för att försäkringarna (flera stycken) ska gälla. Det är m.a.o. sunt förnuft som gäller när man flyger - var man än flyger. Vid en olycka kommer försäkringsbolagen ALLTID att värdera hurvida man uppfyllt kraven på just sunt förnuft. Ett RC-Cert gör varken till eller från. Ett modellflygfält eller flygfält (fullskala) är inget undantag. Varje klubb bör ju också ta fram egna LOKALA säkerhetsregler som tar hänsyn till buller, grannar etc.

  Sedan måste jag få påpeka att man blir mörkrädd när man läser vad Ni i Barkarby diskuterar på Era styrelsemötet:

  Styrelsen i SRFK har diskuterat detta internt och med Skalageneralen och just nu gäller att man ska vara medlem i SMFF eller motsvarande utländsk organisation för att flyga på Barkis. Detta gäller även för Skaladagarna.
  Är Skaladagarna ett SMFF-arrangemang? Finns det ekonomiska intressen från SMFF i evenemanget? Då skulle man möjligtvis kunna förstå resonemanget.

  RCFF-piloter är alltså inte accepterade. Är det beroende på försäkringvillkor eller att RCFF inte utfärdar RC-certifikat - som ju inte får finnas?

  Jag vill då göra följande förtydligande:

  RCFF väljs i april in i Rikskorpen som ett förbund. Korpen ju är ett specialförbund under RF - precis som Flygsportsförbundet. Bägge organisationer är anslutna till Riksidrottsförbundet - RF. Flygsportsförbundet har knappt 20.000 medlemmar, Korpen har 162.000 medlemmar och är representerat på 260 orter i landet.

  Så kort sagt; SMFF och RCFF har exakt samma försäkringsskydd via RF. RCFF har dessutom två egna försäkringar - olycksfall och ansvar.

  Men den allra största skillnaden ligger i att RCFF kommer att bibehålla medlemsavgiften på 100 kr inklusive avgifter till Korpen och RF.

  RCFF är till för den stora grupp av nya och gamla modellflygare som flyger för nöjes skull och som har saknat ett förbund som tillvaratar deras intressen. Som korpflygare sätts hälsa, nöje och rekreation i centrum - och en av landets största organisationer backar upp den verksamheten.
  Genom landets alla lokala korpförbund får klubbarna dessutom möjlighet att komma in under ett starkt organisatoriskt "tak" i kommunerna. Detta kan ge bra utdelning på lokalt plan - precis där hjälpen och stödet behövs.

  Mvh
  Ove Nielsen
  Ordförande RCFF

 10. #30

  Standard

  Hej!

  Med en dåres envishet hävdar jag ändå att något form av bevis att man kan flyga är rimligt. Att folk med körkort för bil krockar vet vi ju alla men det är likväl lag på att man ska ha körkort om man ska köra bil. Att säga att RC-licens är meningslöst är som att säga att körkort är meningslöst bara för att en och annan krockar.

  RC-licens frågan kommer tas upp på SMFF's årsmöte 25/3. Efter det hoppas jag att den frågan är löst.

  Ett huvudskäl till att vi håller oss till SMFF är att vi tycker att Flyg-Sverige är tillräckligt litet som det är utan att vi delar upp oss. Att ni är med i Korpen hjälper nog inte FSF om man ser till "storlek är styrka". Därför håller vi oss till SMFF som är anslutet till FSF.

  Skaladagarna är inte ett SMFF arrangemang utan ett SRFK arrangemang. Det låter rimligt att anta att vi i SRFK då lägger upp regelverket. Just nu ser det som sagt ut som det gör, mest av historiska skäl (RCFF är så nytt att vi egentligen inte hunnit ta ställning till det ordentligt). Kortsiktigt gäller iallafall det som jag skrivit i detta inlägg.

  Ove, att du blir mörkrädd när du läser vad vi diskuterar i Barkarby anser jag vara en onödig kommentar som troligtvis inte snabbar på ett förbättrat samarbete mellan RCFF- och SMFF-anslutna klubbar. Ett dylikt påhopp hade jag inte väntat mig från en Ordförande som vill att fler klubbar ska ansluta sig till det egna förbundet.

  Hälsar
  Georg

 11. #31
  Brauers avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  316
  Klubb
  Hässleholm MFK

  Standard

  Alltså inte för att var sån, men att det pratas så mycket om försäkringen känns lite för mig som att acceptera olyckor, bara man kan betala. Jag vet att ingen av er menar det, det låter bara lite konstigt i dialogen.

  Det här med rc-cert är ju en bra grundtanke. Helt klart! Men jag måste nog också påpeka att jag aldrig skulle kunnat få ihop en modell och flyga den enligt "riktig" säkerhet när jag tog cert. Att kunna spaka en modell räcker inte för att få ordentlig säkerhet. Jag tycker nog som Roger, att det är de oförutsedda händelserna som behöver minskas.
  All heder åt dig Georg, ni gör ett fantastiskt jobb! Men jag tror att ni gör det lite svårare än ni behöver just nu. Finns det kanske möjlighet för gästflygare att innan evenemanget "checka in" och flyga en sväng? Då vore problemet löst kring rc-cert. Det viktiga är väl inte vad som står på pappret, utan vad piloten kan prestera i form av säkerhet? Vill ni få upp säkerheten borde nog en genomgång av varje modell vara mer obligatorisk än ett flygprov. En brusten link på en helikopter eller flygplan kan i förlängningen ställa till det ordentligt för någon stackare.

  Vi får ju hoppas att det blir ett bra event i år också, och att ingen hamnar utanför.
  Above All Extra 260 - GF50i + pittsdämpare 21x8 - 4 * Futaba BLS451
  Cap 232 - TT46 + pittsdämpare 12x6 - 4* Futaba S3152
  Funtana - Axi 2808/20
  Trex 450XL
  + en del hyllvärmare

 12. #32

  Standard

  Hej!

  Ja, det är inte upp till mig ensamt att besluta hur vi (SRFK) ställer oss i dessa frågor men jag lovar göra allt jag kan för att göra det möjligt för flygare oavsett härkomst och tillhörighet att flyga hos oss, både på Skaldagarna och annars.

  Jag tror att vår Skalageneral kommer kräva besiktning av modeller innan flygning på Skaladagarna, men jag är inte helt säker. Jag vill minnas att han har pratat om det iallafall.

  Jag tror att en check-in med flygning, även om det är en bra tanke i teorin, inte blir möjlig i praktiken då vi inte får tillgång till fältet vid huvudbanan förrän sent på fredagen och då ska vi bygga upp hela mässområdet.

  För rc-cert tror jag det räcker om man är "känd" (kolla med vår Skalageneral för säkerhets skull). Det som återstår är alltså försäkringsfrågan. Den kanske går att lösa. Jag ska ta upp det på nästa Styrelsemöte.


  Hälsar
  Georg

 13. #33
  Moderator
  RCFF - Moderator
  bokiss avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  4 766
  Jobb
  Glänsande Pellejöns samt Guruns Hovfotograf
  Klubb
  LFC+VMF+ÖMFK +Ivves Fan Club

  Standard

  Låter lovande Georg!
  Brauer,utan att vara en olyckskorp,just försäkringen ÄR oerhört viktig
  utifall olyckan är framme..Modellerna är stora ,tunga o snabba så händer det något så KAN konsekvenserna bli mycket trista..
  Givetvis ska det göras så mycket som möjligt för att mota fan i grinden men man skall alltid räkna med att det värsta kan inträffa..
  Det har redan hänt utomlands och enligt sannolikhetsläran kommer det att hända här också tyvärr..
  Däremot så tror jag inte att ett RC-cert gör någon som helst skillnad men det är min åsikt...
  // Bokis

  ***** Din kanelbulle i cyberrymden*****
  (nu även med biskvier!)

 14. #34
  Brauers avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  316
  Klubb
  Hässleholm MFK

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av bokis
  Brauer,utan att vara en olyckskorp,just försäkringen ÄR oerhört viktig utifall olyckan är framme..Modellerna är stora ,tunga o snabba så händer det något så KAN konsekvenserna bli mycket trista..
  Givetvis ska det göras så mycket som möjligt för att mota fan i grinden men man skall alltid räkna med att det värsta kan inträffa..
  Det har redan hänt utomlands och enligt sannolikhetsläran kommer det att hända här också tyvärr..
  Däremot så tror jag inte att ett RC-cert gör någon som helst skillnad men det är min åsikt...
  Det jag menade var att flygplan kan trilla ner oavsett om man har försäkring eller inte. Jag skulle aldrig flyga utan försäkring, men poängen är att minska krascherna istället för att bara fokusera på att minska problemen efter. Ingen försäkring kan någonsin ge tillbaka ett liv som förstörts eller kanske helt slutat. Det var SÅ jag menade
  Above All Extra 260 - GF50i + pittsdämpare 21x8 - 4 * Futaba BLS451
  Cap 232 - TT46 + pittsdämpare 12x6 - 4* Futaba S3152
  Funtana - Axi 2808/20
  Trex 450XL
  + en del hyllvärmare

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •