Reklam

 
Resultat 1 till 5 av 5

Ämne: Ett litet tips till om trimning.

 1. #1
  Diesels avatar
  Reg.datum
  May 2007
  Inlägg
  352
  Jobb
  Service Underhåll
  Klubb
  SolvesborgsMFK

  Standard Ett litet tips till om trimning.

  Som ovan nämt.... till folket här som vill trimma, och förbättra.
  Gäller motorer som är av fabrikat OS ASP med fler , dock inte Saito eller Enya.

  Förutom allt det som har debaterats här så märkligt nog ingen av dessa kunninga personer har tänkt på nåt som är minst lika viktigt som insugninsrör ,flöden hit och flöden dit. Jo! det är förbränningsrummet.! När allt har äntligen tagit sig dit genom alla insugningsrör så skall det tändas.! Och helst på rätt sätt och framför allt , allt som har kommit in.!
  Förbränningsrummet i våra motorer är totalt värdelösa med alla dessa "sqish" ytor som det kallas i motortermer . Innebär att det finns platta ytor mellan kolv och topp som förbränningen inte når bärav det blir oförbränt soppa som gör ingen nytta.
  Det bästa är att ha en hemisfärisk förbränningsrum . Jag har försökt att få till ett sådant på bästa möjliga sätt och det märks stor skilnad. Motorn har en mycket gämnare gång framför allt på tomgång, och har bättre respons när man "runkar" av trottelarmen.
  Men observera !!! Det är inte till att bara karva i toppen för att få ett Hemi topp, för då kan råka ut för att man minskar kompet för mycket.

  Jag har gjort väldigt enkelt förklarat på följande vis.

  1 Mätt upp volymen i förbränningsrummet med vätska.
  2 Svarvat toppen så jag har minskat volymen i toppen.
  3 Format med "dremmel" formen som jag ville ha på förbränningsrummet
  4 Mätt volymen i förbränningsrummet med jämna mellanrum för att inte ta för mycket utan snarare mindre för att få en aningen högre komp med rätt form på förbränninsgytrymmet

  Här är en formel som kan hjälpa till att beräkna volymen i förbränningsrummet som ger givetvis komp trycket.

  E = Vs + Vk / Vk där E= det geometriska kompressionsförhållandet.
  Vs= Slagvolym i cylindern (kolvarea x slaglängd)
  Vk= Kompressionsvolym (Förbränningsrummet i
  toppen, sqishrymd och packninsgrymd.  Har inga bilder på det som jag har gjort på min topp men jag skall pilla av toppen inom kort så skall jag lägga upp foto på det.
  Motorer , motorer , motorer, Det är vad som gör livet värt att levas. !

 2. #2
  Pallemans avatar
  Reg.datum
  Nov 2007
  Inlägg
  354
  Jobb
  Garagepulare
  Klubb
  Sölvesborgs MFK

  Standard

  *haha*

  De flesta har inte en susning om va fan du snackar om Diesel.. du får ju förklara vad squishytor o sånt är nu när du lägger upp bilderna.. lägg upp bild på orginaltopp och modifierad topp och rita in pilar o skit som visar
  Mvh Palleman

 3. #3

  Standard

  squish sådant har jag ätit

  faktiskt vet jag vad det är för nått står ju tydligt förklarat..
  platta ytor mot kolven vad mer behöver sägas..
  men bilder krävs iaf!!
  modellmotorer är oftast värdelöst designade.. billigt som stryk har de gjort det ofta..

  ingen som blev lite sugen på squash?:P

 4. #4
  Debattglad entusiast
  AMs avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  3 416
  Jobb
  Hobbyhandlare - Simulatorinstruktör
  Klubb
  Lunds Radioflygklubb

  Standard

  Ja förbränningsrummet talas det lite om. Det beror nog på att man måste vara kapabel att tillverka delarna själv - och då är det endast speciallisterna som har kunnandet och verktygen.

  Vad jag hörde från Jan Lööf på MotorWorkshopen ska ett förbränningsrum tydligen se ut som en åtta. Dvs, att det är jämnt och utformat så att ett smidigt flöde av gaser kan ske i ventilerna. Saito har någon av sina fyrtaktare som faktiskt lär ha ett ganska väl utformat förbränningsrum.

  Mvh
  Ove

 5. #5

  Michaels avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 689
  Klubb
  Höglandets MFK, RFK Fyris, PAMPA

  Standard Re: Ett litet tips till om trimning.

  Citat Ursprungligen postat av Diesel
  ... Förbränningsrummet i våra motorer är totalt värdelösa med alla dessa "sqish" ytor som det kallas i motortermer . Innebär att det finns platta ytor mellan kolv och topp som förbränningen inte når bärav det blir oförbränt soppa som gör ingen nytta. Det bästa är att ha en hemisfärisk förbränningsrum . ...
  Tanken med squishbandet är precis det motsatta mot vad du skriver. I slutet av kompressionccyklen kommer den delen av bränsle-luftblandningen som finns under squishbandet att med hög hastighet att pressas in mot centrum av förbränningsutrymmet. Det skapar turbulens som ger bästa möjliga blandning av luft och bränsle vilket underlättar en snabb och fullständig förbränning. Nackdelen med att ha ett för brett och "tätt" squishband är att man riskerar att få knackningar och vibrationer. På moderna motorer brukar squishbandet därför vara lite vinklat så att gapet mellan kolvtopp och cylindertopp blir större närmare centrum av förbränningsutrymmet.
  Tänk på att förbränningsutrymmets utformning och mått även beror av vilken kombination av bränsle och tändsystem (metanol/bensin och glödstift/tändstift) som används. Det har att göra med bl.a. flamfronternas hastighet och vilka de relativa andelarna luft och bränsle är. Det går därför inte att säkert säga att en viss utformning av förbränningsutrymmet är bättre än ett annat. Om man inte vet exakt vad man är ute efter och vet vad man vill ådstakomma (vilket du tycks veta) så skulle jag vilja avråda från att svarva och "Dremla" i förbränningsutrymmet. Risken är stor att man gör mer skada än nytta.

  /Michael

  P.S. Lite squishbandsteori, visserligen för tvåtaktare, men principerna för squishbandets funktion gäller även fyrtaktare. Dock är ju beroende på ventiler geometrierna helt annorlunda. D.S.

Liknande ämnen

 1. Ett litet, litet antenn tips
  Av Matsa i forum FPV Antenner
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2013-01-13, 10:06
 2. Råd och tips till Quadcopter
  Av CarlG i forum Quad
  Svar: 23
  Senaste inlägg: 2012-09-02, 16:53
 3. Tips till accar?
  Av Joha i forum Elmodeller
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2011-04-11, 23:24
 4. Svar: 7
  Senaste inlägg: 2009-09-11, 10:38

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •