Reklam

 
Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 33

Ämne: Tänk på % Helge !!

 1. #1

  Reg.datum
  Nov 2008
  Inlägg
  83
  Jobb
  Rc flyg och Portning av toppar i första hand 4takt mc men även 2-takt. När jag är vaken.

  Standard Tänk på % Helge !!

  Ang bränsle.och blandning på olika motorer..= Inget att bry sig om!!

  Så här kommer min erfarenhet på 28 års körning på alltid full gas och hög trimmningsgrad!!!

  Alla 2-taktare funkar på samma vis och har i stort sett samma matrial i sig.

  Varför olika okt och blandningar då? Jo det beror på att tillverkarna vill vara säkra på att garantierna går ut innan haveri.. Dom vill försäkra sig om att även Kontakinte och uteliggare får motorn att hålla garantin ut. För sådana snubbar går ju bara ut i plåtskulet och häller upp lite spilloja och blandar soppan med!! och då krävs blandingar på minst 4%. Hög oktan är vettigt därimot det håller tempen nere på hela motorn. varför vissa tillverkare inte rek mijösoppa? För osäkert med vad dom innehåller + risk för gammal soppa som tappat oktan, kan ju ligga på lagerhyllor i år så när man köper den kan okt var nere i 75 okt. Även jag passar mig noga för miljösoppor av samma anled....Hellst i dyrare motorer... Därimot har ju vissa testat ut att vissa av dessa miljösoppor verkligen funkar! kompförhållandet på dessa motorer är ju så lågt som neråt 7,5-1 så det klarar att åka på 50okt nästan. på 98okt kan en 50cc motor klara 14-1 i k-F !!

  Jag rekomenderar iaf vanlig 98okt eller ännu bättre shells V-power 99 okt för bästa prestanda och kylning och då kan man vara säker på att det är i närheten av angiv oktan iaf, Sedan kör jag Aspens helcyntet 2-taktsolja , faktist kallad miljöolja ,,så det tog ett tag för mig att tordas gå över till denna!! Läste på i några dagar kan jag säga!! Och den körs i skotrar som har vålsam effekt mycket godkännt resultat. 100kr lit endast och ryker inte ett skit + luktar gått. Före denna olja, körde jag alltid castroils helcynt typ 200kr lit-----. Rekomderas!

  Vilket blandförhållande då? Det beror helt på cc och varvtal.
  ex 50-250cc och man kör 3D på ca 6-7500v då räcker 2% av den ovanämmda oljan eller likvärdig olja (helcyntet!!) Sopar man i mer olja så sabbar man motorn!! Den kocksar och sotar fast ringar mm + går sämmre och sämst av allt --går varmare = kortare livslängd!

  Som ex en 500cc cross rekomenderas endast 1,5% olja pga det låga varv den går på (ca 6700) och sällan plågas på full gas..

  En 250 cross bör ha 2,5-3% pga lite högre varv (8500) och mer plågad.

  En 125 cross bör ha 4% pga ännu högre varv ( 10000+) och går på fullt gär hela tiden.
  Bäst är ju separat smörj då blir genomsnittet olja endast 1% .

  vad grundar jag detta på? Jag har läst på sjukligt mycket om detta mm innom motorvärlden. Men jag har även kört 2takt sedan jag var 10 år (cross) till 25år...även moppe så klart (toktrimmat såklart) Sedan körde jag 2takt båt utombordare hela 90 talet med max trimmningsgrad på V-6 motorer på 2- 2,6L och sedan V-8 2-takt 3,6L F1 motor och katamaran.. Alltid över 300hk vare sig det var v6 eller v8 + för det mesta hafft skoter (även nu) ,motorsågar ,röjsågar,rc bil 30cc 19000v!! (där bör man ha 4%).
  mest inponerande av detta är....Har aldrig skurit en enda cylinder/kolv på alla dessa motorer 2-takt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Märkligt . reseptet ,,helcytet olja och så liten % inbland som möjligt enligt rek ovan och hög oktan!

  Ursäkta att jag skryter,,men jag vill att man ska få reda på att man kan köpa vilken 2 takt som hellst och inte bry sig om vad tillverkare påstår.

  Jag har faktist en tjurig kompis som är kvar på 60-70 talet ---han kör sin båtmotor på motorolja och 8% He he han tror inte på dagens skit syntetoljer Dock endast 55 år!! Ej 100 som man skulle kunna tro,,,,. men han lever i en väl skyddad miljö långt ifrån datorer och nyheter

 2. #2

  Standard

  Nu måste jag inflika med en reaktion... Vad gäller mack soppa så tankar jag hellre Aspen eller motsv med tanke på den urusla kvaliteten på soppan som finns i mackens tankar... Vad menar jag då? Jo många mackar har alldeless för mkt vatten i tankarna pga okunskap och 15åriga biträden som hellre står å snackar med polarna eller surfar än att står å kladdar i förebyggande syfte med tankarna... Tankar man i sthlm å åker upp till fjällen å det blir 20-30 grader kallt kan man räkna med att bilen står dagen efter om man inte varit smart å hällt i en massa k-sprit, tankar man däremot i fjällen direkt när man kommer upp så funkar bilen dagen efter förklara den då...

  Nej att akrylatsoppan skulle vara sämre än macksoppan har jag svårt att ta argumenten för, jag vill nog anse att mängden som säljs överväger att den skulle vara gammal på hyllan?

  bara några morgon tidiga reflektioner
  //DrHanke

  *** STOCKHOLMSDIVISIONEN ***

 3. #3

  Standard

  Då jag började använda aspen i motorsåg (hva42) och röjsåg (hva165) i början av 90talet så var en av anledningarna att aspen och husqvarna garanterade lång lagringsbeständighet bara man var noga med att stänga locket. Aspen garanterade alltså att mina sågar inte skulle haverera om jag använde "gammal alkylatsoppa" o dom hade rätt så för mig finns det ingen anledning att köra på macksoppa oavsett om min tvåpluttare är svensk kvalité eller kinakvalla
  Att aspen 2takt dessutom är färdigblandad med en hyffsad olja är ju bara sååå skööönt.

  ha de bra i det sköna vädret önskar Mats J
  Mats Jonsson född 1971. Flugit RC sedan 1996 pysslade med friflygande gummimotormodeller före det.

 4. #4

  Standard

  Miljö bränsle regerar, då den ej har krackade komponenter som macksoppa o därmed kan lagras i 10 år utan att tappa oktantal eller kvalite, vanlig macksoppa kan ju knappt stå en vinter, kolla i fuggen så ser man att det har förvandlats till ett grön brunt slem

 5. #5
  Krilles avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 098
  Jobb
  Flygtekniker JAS 39 Gripen på F7
  Klubb
  Slättlanda MFK

  Standard

  Vad jag vet och läst om aspen är väll ändå att denna bensin är ren renare "bensin" än vanlig bensin och håller oktanen bättre?
  //Kristoffer gustafsson

  Flygplan: Condor magic, SIG 1/6 Piper J3 Cub, Rock 'n roll F3A/3D
  Helikopter: T-rex 700 DFC,
  Sändare: Futaba 14SG,

 6. #6

  Reg.datum
  Nov 2008
  Inlägg
  83
  Jobb
  Rc flyg och Portning av toppar i första hand 4takt mc men även 2-takt. När jag är vaken.

  Standard

  Jag kör inte aspen eller annan soppa färdig på dunk pga
  Jag vet inte säkert vilken % inbland dom har + vilken sorts olja.. (vill hälla i själv) + dyrt & oktantalet vet man inte säkert. Macksoppan här i runt Kramfors ligger garanterat på 98 oktan kan jag säga säkert , för jag har inbyggd oktanmätare i min turbohoj (kan man säga!!) Jag ligger så nära spikningsgränsen man kan komma så går oktanet ner till 95 från 98 så blir det ett *****s liv nerifrån motorn omedelbart!!. När jag kör utan turbo så ligger jag på 13,5-1 i komp-F på den cyckeln . och med så stor cc på 1 cylle så är det så nära spik man kan komma också. Faktum är att den spikar om jag inte sänker tändpunkten 2 grader.

  Går det att testa oktantalet på någe lätt vis igentligen? Skulle vara bra att kolla både mackar och dunkar lite då o då så dom inte kan fuska ..

  På såhär billiga motorer spelar det ju igentligen ingen roll vad man kör på, för nya lager och cyllar kostar ju ingenting gämfört med mc och båtmotorer.

  Men jag lägger ju ner så mycket jobb på motorerna så skulle den skära ihop är det och jobbigt för mig åtminstonde

  I min rc 1/5 bil som varvar 19000v så skulle jag måsta tillsätta olja i typ aspens soppa liks Förbenat pga högt varvtal.

  Just castroils olja är helt enkelt hutlöst bra!! Jag och alla kompisare som jag känner häromkring har kört denna olja sedan början av 90 talet i sina enduro och crossar, Ingen mig veterligt har skurit i cyllarna trotts fler tim körda per år än rekomenderade. Motorerna går otroligt sotfritt så avgasportarna bara fungerar hur länge som hellst

  Senast igår fick jag höra talas om en 2-taktolja som kostar 1000kr litern!! MEN det krävs bara en bråkdel av den % vi kör på i dag. Jag hörde siffror på 0,2% ... Har ej forskat i det så vet ej sanningsgraden. Men det skulle innebära bra saker för miljön + att den blir billigare än vanlig olja som kostart 200kr lit!!

  Måste söka på detta...........!

 7. #7

  Standard

  Aspen + High Performance 98 okt som jag handlat används som miljösoppa till all svensk racing i stort sett, deras Racing soppa håller 102 oktan o dessa två ska enligt användare hålla en mycket hög o jämn nivå. Dock får man blanda i olja själv o det tycker jag är bra då kan man använda vilket olja o hur mycket man vill ha. Det sotar mindre, motorerna går kallare, längre livslängd, luktar inte i bil eller hobbyrum en varm sommardag och blir inte gammal lika fort som macksoppa. Enda kruxet är att det kostar dubbelt så mycket men det gör inte mig nåt då det är så små mängder till dessa motorer.

 8. #8
  Krilles avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 098
  Jobb
  Flygtekniker JAS 39 Gripen på F7
  Klubb
  Slättlanda MFK

  Standard

  Förut när 4L aspen gick på typ 200 spänn såg jag ingen anledning till att betala så mycket mer än mack bensin. Men nu när aspen går att köpa för 15-20:-/L ser jag bara fördelar. Det är ju ändå bensinen till och från fältet som är den dyra
  //Kristoffer gustafsson

  Flygplan: Condor magic, SIG 1/6 Piper J3 Cub, Rock 'n roll F3A/3D
  Helikopter: T-rex 700 DFC,
  Sändare: Futaba 14SG,

 9. #9
  Tobbe Os avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 429
  Klubb
  Graninge MFK / Genlanda

  Standard

  Att köra Aspen är perfekt för att slippa lukten men att köra Aspen High Performance anser då jag som bortkastat i en lågkompad DA-50, då en lågkompad motor som inte behöver högoktan hellre ger mindre effekt med hög oktan
  //Tobbe

 10. #10

  Reg.datum
  Nov 2008
  Inlägg
  83
  Jobb
  Rc flyg och Portning av toppar i första hand 4takt mc men även 2-takt. När jag är vaken.

  Standard

  Aspen 102 okt (ren) låter ju kalas.. Det kan man ju kosta på sin rc motor. vart köper man det och hur små dunkar finns det ?

  Men hur kan en motor ge sämmre effekt med mer oktan? Det har jag missat totalt!


  Bara skillnaden mellan 95 & 98 skapligt stor runt 1,5hk Nm effektökning räknat på en 4takt estånka på 10-1 kompföhåll. Orginal 50 hk.

 11. #11
  Krilles avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 098
  Jobb
  Flygtekniker JAS 39 Gripen på F7
  Klubb
  Slättlanda MFK

  Standard

  http://aspen.se där kan du hitta det mesta
  //Kristoffer gustafsson

  Flygplan: Condor magic, SIG 1/6 Piper J3 Cub, Rock 'n roll F3A/3D
  Helikopter: T-rex 700 DFC,
  Sändare: Futaba 14SG,

 12. #12
  Tobbe Os avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 429
  Klubb
  Graninge MFK / Genlanda

  Standard

  Boost, vet du vad oktan är?

  Oktan är inget mått på energiinnehåll i soppan utan en faktor som talar om hur motståndskraftig den är mot självantändning.

  Högre oktan mera svårantändlig, med för hög oktan blir det sämre förbränning som i sin tur kan ge sot/kolavlagring i förbränningsrummet.
  //Tobbe

 13. #13

  Standard

  Aspen + kör jag inte för att få mer kräm utan för att den ska gå kallare, att den ska få så mycket mindre effekt så att jag märker det är ej troligt

 14. #14
  Tobbe Os avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 429
  Klubb
  Graninge MFK / Genlanda

  Standard

  Tror inte jag heller, du kommer inte heller att märka någon temperatur skillnad

  Värme kommer inte att vara något problem med din DA i Yaken om du tar ur kåpan som man ska.

  Har kollat min i sommar med lasertemp och den ligger långt under gränsen.
  //Tobbe

 15. #15

  Standard

  Vissa har haft strul med överhettning i EF Yaken, förmodligen beror det på att de ej släppt ut tillräckligt med luft om de ej kört med avstämd pipa. Vad ligger din motor på efter flygning en sommadag?

 16. #16
  Tobbe Os avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 429
  Klubb
  Graninge MFK / Genlanda

  Standard

  Tobben hade lite kylproblem med MVVS 58'an i Katanan så han köpte en lasertermometer som jag provade någon gång men den gav knappt utslag

  Tror vi mätade fram 85 grader på toppen när jag varvade ur på marken.

  Det syns på DA cylindern om den gått för varm för då blir den röd, men om den går lämpligt varm så blir den ljusrosa.
  //Tobbe

 17. #17

  Reg.datum
  Nov 2008
  Inlägg
  83
  Jobb
  Rc flyg och Portning av toppar i första hand 4takt mc men även 2-takt. När jag är vaken.

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Tobbe O Visa inlägg
  Boost, vet du vad oktan är?

  Oktan är inget mått på energiinnehåll i soppan utan en faktor som talar om hur motståndskraftig den är mot självantändning.

  Högre oktan mera svårantändlig, med för hög oktan blir det sämre förbränning som i sin tur kan ge sot/kolavlagring i förbränningsrummet.

  Det måste jag veta annars skulle jag få skämmas På en helt standard sådan här rc flygaremotor som har så ynlikigt komp-f typ 7,5-8,5- så blir det ju ingen skillnad rakt av, Men därimot kan man vid 98okt elller bättre 99-102okt ställa fram tändningen bet mer och på så sätt få ut en hel del effekt, (istället för värme) minst 2% Känns tydligt i rapphet i låg o mellnreg. Jag har slipat ur dl-50 pickupp censorn som normat inte går att förtända mer än några mm. Så nu kan jag ställa tändningen så mycket att den börjar dumma sig tugga. Och vad gäller mig då som höjer kompet så mycket det nu går så tjenar jag mycket på 102 okt . då kan jag ha max förtänd utan att oroa mig för överhettning.

  I bilar som känner av bränslet kan man tjena på att kör 98-99 okt för dom ställer då fram tändningen själv. lätt att kolla om man harv en sådan bil,,bara att tanka 98-99 och känna om den går bättre. Gör den det kan man rakt komma längre per mil på 98okt. I min gamla sunkiga audi 80 så kör jag 98okt och har då ställt fram tändningen maximalt ,,spikar faktist lite på lägre varv ,,,,,,,,den går så pass mycket bättre att jag inte ens funderar på att gå tillbaka till 95... Och den har inte speciellt högt kompförhåll.

 18. #18

  Standard

  Aspen 102 oktan finns endast på 25 liter dunk eller 208L fat, ca 30 kr liter butikspris, kanske kan va nåt till en ihjältrimmad DL

 19. #19

  Reg.datum
  Nov 2008
  Inlägg
  83
  Jobb
  Rc flyg och Portning av toppar i första hand 4takt mc men även 2-takt. När jag är vaken.

  Standard

  30kr L Det kan man stå ut med. 25L det blir 7 års körning.... Blir säkert att det råkar rinna i lite i xrturbon vid speciella högtider som bänkkörningar

  Till denna soppa köper man då aspens 2 taksolja hylcyntetiska då har man ju ett kanon bränsle.

  . Uppdate på dl trimningen, Har kört flera olika portningar till nu utan att få upp varvet ?? Helt otroligt!! Denna motor är den bästa utveklade motor jag någonsin sett eller hör talas om. Dom har verkligen fått till max vrid just vid 6600v! Det enda jag lyckats med ännu är Rappare/råstarkare och finare gämnare register upp till 6600v som inte är känsligt på inställningen förgasare. Det som därimot bådar gott är att jag kunnat ta flera mm uppåt på både insug och utblås utan att tappa varv eller botten/mellanreg, Det borgar för en högvarvsmotor som ändå kommer att gå bra på låga varv. Det är nog dämparen som ställer till det för mig. Ska inhandla en liten propp nu ca 20 /12 . Funderar på att skohorna in den i en cmp warhawk sp1850mm för att åka riktigt fort, zeron är ju lite väl platt i nosen.

  Så nu blir det drastiska åtgärder,,Ska svetsa igen toppen för att höja komp-f till max.. det blir nog inte lätt pga fastgjuten topp Ska först försöka svetsa inifrån cylindern och skulle det misslyckas har jag en plan B. Slipar helt enkelt till en aluminiumbit som passar i toppen och bultar den rakt igenom toppen.
  Men först ska ju kolla vad olika insugslängder

 20. #20

  Standard

  Ja de har som sagt kopierat Da:n en motor som bara lyser kvalite. En standard DA,DL får ungefär 500 rpm till på toppvarvet rakt av med avstämd pipa, jag räknar med ca 7000rpm med Mejzlik 23*8 kolfiber proppeller när motorn är inkörd. Jag kommer testa mig fram med den avstämda längden för att få ett så mjukt register som möjligt även om jag tappar 100 rpm i toppen. Har lite att gå från andras mätningar så jag tippar på att kröken hamnar kring 330 mm eller 13".

Liknande ämnen

 1. Tänk om alla skötte sitt jobb lika bra som dessa piloter..
  Av hakank i forum "Publika länkar" Filmer, bilder och annan media
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2013-06-27, 20:14
 2. har tänk börja så smått med FPV
  Av harmon i forum FPV Allmänt
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2009-08-20, 20:10
 3. Trevligt besök i dag....Tänk Nyroth kunde ju flyga...nästan!
  Av wesse i forum "PRIVATA" Filmer, bilder och annan media
  Svar: 8
  Senaste inlägg: 2008-02-13, 14:21
 4. Tänk vad man kan hitta på??
  Av Jakob i forum "Publika länkar" Filmer, bilder och annan media
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2007-12-18, 21:18

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •