Reklam

 
Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 27

Ämne: sanningen om lyftkraft

 1. #1

  Standard sanningen om lyftkraft

  Läste denna artikel http://www.gluefox.com/flygsim/wingf...ygbernoull.htm som antyder att detn klassiska förklaringen om vad som alstrar lyftkraften hos en vinge är ifrågasatt. Någon som vet hur allmänt detta ifrågasättande är. Jag antar att de flesta någon gång funderat över varför ett flygplan flyger så pass bra upp och ner utifrån det man lärt sig om att den största lyftkraften är det undertryck som alstras på vingens översida.

  /Mats

 2. #2

  Reg.datum
  Apr 2009
  Inlägg
  1 543
  Klubb
  Karlstads MFK

  Standard

  Det var en artikel (elller artikelserie) för många år sen i Modellflygnytt har jag för mig där en aerodynamiker förklarade lyftkraft och klargjorde en del saker som helt enkelt var fel men som tydligen många förr fått lära sig. Nån som kommer ihåg vilket/vilka nr det var det stod i. Har ju slängt alla gamla Modellflygnytt jag hade (dum som jag var då...).

  /Bo

 3. #3

  Reg.datum
  Jan 2011
  Inlägg
  131
  Klubb
  Ingen just nu

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av senmathal Visa inlägg
  Någon som vet hur allmänt detta ifrågasättande är.
  Hur ifrågasatt det är vet jag inte, men redan på 80-talet när jag hade "Fria Aktiviteter" i skolan och skulle bygga modellflygplan fick jag veta att större delen av den alstrade lyftkraften består i att man accelerar luft neråt. Detta var inte någon lärare som höll i dock. I fysiken fick man däremot lära sig det vanliga om att det är vingens välvning som är hela förklaringen. När jag så tog segelflygcert så fick jag åter igen veta att det är den accelererade luften som till största delen skapar lyftkraften. Det är ju helt logiskt då en helt platt vinge åxå flyger.

 4. #4

  Standard

  Ja inte bara en helt platt vinge utan en välvd vinge som är upp och ner flyger. Man tycker att med all teknik och mätutrustning som finns tillgänglig skulle man kunna mäta de krafter som påverkar en vinge.

  Ett experiment som dock talar för en lyftkraft/sugkraft över vingens välvning är då man blåser över en pappersremsa som man håller mellan tumme och pekfinger. Då man blåser förbi remsan på dess översida så lyfter den, enkelt att testa. Jag har även sett diskussioner om hur ett segel på en segelbåt funger vid kryss, Där verkar teorin om sugkraften pga av den ökade vindhastigheten förbi välvningen vara helt dominerande. Åtminstonde i böcker typ, Seglingens ABC. I dett fall går det ju inte riktigt att förklara med luft som pressa neråt eller i det här fallet bakåt eftersom ingen framåtdrivande kraft utom vinden finns. Jag vet inte men jag tvivlar på att ett helt platt segel skulle driva båten framåt.

  /Mats

 5. #5
  /Matte
  Kom ihåg att gravitationen inte bara är ett bra tips: det är en lag. Det är alltså inget man kan ignorera..

 6. #6

  Standard

  Länken i mitten kände jag igen

  /Mats

 7. #7
  Michaels avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 565
  Klubb
  Höglandets MFK, RFK Fyris, PAMPA

  Standard

  Diskussionerna om lyftkraftens uppkomst drogs igång för en del år sedan då vissa flygingenjörer började hävda att Bernoullis teorem och Newtons lagar inte var för sig kunde förklara uppkomsten av lyftkraften runt en vinge. Detta ledde till en hetsk debatt på temat "Newton eller Bernoulli?" Diskussionen blev till slut helt meningslös eftersom flera av debattörerna dels inte visste riktigt vad de diskuterade och dels beroende på att frågan "Bernoulli eller Newton?" i grunden är felaktigt ställd.

  För att göra det hela så enkelt som möjligt så uppstår lyftkraften då en vinge accelererar luft åt ett håll (vanligtvis nedåt) varvid det uppstår en reaktionskraft riktad åt motsatt håll, helt och hållet i enlighet med Newtons lagar. Denna reaktionskraft kan delas upp i två komponenter (lyftkraft och luftmotstånd). Accelerationen av luftflödet uppstår dels genom att vingen genom sin utformning och anfallsvinkel tenderar att avlänka luftflödet och dels genom att friktionskrafter mellan molekyler (viskösa krafter) påverkar flödet i ett gränsskikt runt vingen och tenderar att ge upphov till virvelbildning nära vingens bakkant som bidrar till luftens avlänkning.

  Att fysikaliskt förstå varför luftmolekyler avlänkas är ett komplicerat problem som måste lösas på molekylär nivå. Eftersom det ur ingenjörsteknisk synpunkt är ohanterligt att göra beräkningar på en sådan mikroskopisk nivå har man utvecklat förenklade modeller för att kunna beräkna krafterna som uppstår på en vinge. En vanlig (men ur förklaringssynpunkt felaktig) modell som generationer av flygingenjörer använt är Kutta-Zukhovskys cirkulationsmodell. I denna modell antar man att luft som strömmar förbi en vingprofil utsätts för en cirkulation som ger upphov till en hastighets- och tryckfördelning (bild nedan). Utgår man från en given form på vingprofilen går det matematiskt ganska enkelt att beräkna cirkulationen och därigenom bestämma hastighets- och tryckfördelningen runt vingen jämfört med om man skulle göra beräkningarna på mikroskopisk nivå. Summeras tryckfördelningen över hela vingens yta kan lyftkraft och luftmotstånd samt även det vridande moment som uppstår på vingen beräknas. Genom att utforma vingprofiler med olika tjocklek och välvning så kan man maximera lyftkraften och minimera luftmotståndet inom olika fartområden.

  För närvarande är "state of the art"-förklaringen en modell som i viss mån kan sägas likna cirkulationsmodellen ovan men som istället för en 2-dimensionell cirkulation runt hela vingprofilen antar att en 3-dimensionell virvelbildning uppstår strax framför vingens bakkant. Det är en betydligt mer komplicerad, men samtidigt mer realistisk modell av verkligheten.

  En vingprofil med flat undersida (exv. Clark-Y) kan även i inverterat läge generera lyftkraft genom att accelerera luft nedåt om man ger profilen en tillräckligt stor anfallsvinkel. Eftersom den inverterade vingens profil är "upp och ner" så blir dock luftmotståndet väldigt högt och vingen orkar inte heller generera samma maximala lyftkraft som den kan göra rättvänt.

  Ett vanligt missförstånd är att både Newtons lagar och Bernoullis teorem (vissa inkluderar även även Coandaeffekten) behövs för att förklara den totala lyftkraftens storlek. Detta är fundamentalt fel. Bernoullis teorem är ett resultat av Newtons lagar och talar endast om att då det finns en hastighetsfördelning i ett flöde, så finns det också en motsvarande tryckfördelning. Många av er känner till "energiprincipen" för fasta kroppar som säger att i avsaknad av friktion är summan av rörelseenergi och potentiell energi (lägesenergi) konstant. Bernoullis teorem är "energiprincipen" omformulerad för att passa en gas eller vätska och säger kort och gott att i avsaknad av viskösa krafter (friktion) är summan av dynamiskt tryck (rörelseenergi per volymenhet) och statiskt tryck (potentiell energi per volymenhet) konstant.

  Bernoullis teorem behövs överhuvudtaget inte för att förklara hur lyftkraft uppstår, den är däremot ett praktiskt verktyg för att exv. genom mätningar av lokala tryck kunna bestämma hastighetsfördelningen kring en vingprofil eller tvärtom.

  Senast redigerat av Michael den 2011-02-03 klockan 19:06.

 8. #8
  MagnusStrömqvists avatar
  Reg.datum
  Dec 2006
  Inlägg
  386
  Jobb
  Teknisk säljare
  Klubb
  Höka Halmstad

  Standard

  Precis vad jag tänkte säga
  Köpa/byta? Hör av dig
  Seglare: DSG 4,5m seglare, AVA 3m, Mandarin 3,6m
  Bensin: 122" Pilot Decathlon, DLA 112cc, Emcotec 2018+ rök
  104" Xtreme Edge m 128cc 4cyl DLA boxer + rök
  104" Krill Sukhoi 29 100cc DA twin, Mercury
  90” DH Gipsy Moth, OS gf40
  El: EF Edge 60” Laser 48”,RocknRoll 78”,Ucando 3D,
  Metanol: P-47 OS155
  Radio: Futaba 18SZ,16SZ,10Jx2, 6J

 9. #9
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 614
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av senmathal Visa inlägg
  Där verkar teorin om sugkraften pga av den ökade vindhastigheten förbi välvningen vara helt dominerande. Åtminstonde i böcker typ, Seglingens ABC. I dett fall går det ju inte riktigt att förklara med luft som pressa neråt eller i det här fallet bakåt eftersom ingen framåtdrivande kraft utom vinden finns. Jag vet inte men jag tvivlar på att ett helt platt segel skulle driva båten framåt.

  /Mats
  Helt fel, jag har byggt enkel r/c båt till min grabb med platt segel, fungerar fin-fint. Går lite långsammare än traditionellt segel, men tar bättre höjd (mot vindögat alltså). Om nu sugkraften står för 5-10% av lyftkraften för en välvd vinge på ett plan, så tror jag helt säkert att den står för 5-10% av drivkraften för ett segel, det är ju samma sak fast lodrät i stället för vågrät.
  fredrik

 10. #10

  Standard

  Detta ämne poppar upp med jämna mellanrum, Jag var en agitator i början av 80-talet när framförallt Martin Ingelmann-Sundberg bidrog till att sprida en fysikaliskt trovärdig förklaring i Sverige. Övriga världen sladdar betänkligt, men det är inte ovanligt.
  Som sagt, en vinge skyfflar luft nedåt för att skapa lyftkraft. Idioterna som hävdar längre väg och Bernoullis teorem. Klassisk aerodynamik bygger detta på den förutfattade meningen att luft inte är kompressibel. Vilket är fysikaliskt felaktigt och dessutom blir ett jätteproblem när man ska prata överljudsaerodynamik som handlar jättemycket om kompressionseffekter.... Vad tomtarna säger är att luften ändrar sina fysikaliska egenskaper beroende på hastigheten på flygplan som finns i närheten!

  Allting hänger samman, när vingen skyfflar luft nedåt blir det brist på luft bakom/över vingen. Dvs ett lägre tryck som kan mätas exempelvis i en vindtunnel. Under vingen blir det naturligtvis ett högre tryck. Luften vill då förflytta sig från det tätare området till området med tunnare luft, det skapas en virvelformad luftström som startar i gränsområdet där tryckskillnaden är störst, dvs vingspetsen.
  Och plötsligt hänger allt samman, Newton, Bernoulli och vingspetsvirvlar i en skön symbios! Det är nästan så man blir tårögd....
  KristianB

 11. #11
  Thomass avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  6 474
  Jobb
  Truck Pilot
  Klubb
  Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  OK!
  Så en del av lyftkraften genereras av övertryck på vingens undersida, och en del av lyftkraften generareras av undertryck på vingens översida... så länge vingprofilen är någorlunda semisymmetrisk eller har flat undersida.
  Symmetriska (eller flata) vingar måste, med sunt förnuft, flyga med en aning positiv attackvinkel för att generera tillräcklig lyftkraft.
  Sen lär elliptiska vingspetsar vara bäst när det gäller att INTE skapa bromsande spetsvirvlar. Nackdelen är ju att man tappar lyftkraft i spetsen med sådana vingspetsar.
  Mondärna vingspetsar har ju winglets, där man s.a.s. flyttar ut spetsturbulensen, som därmed inte blir lika bromsande.
  Alternativet är neråtsvepta vingspetsar... i MIN värld så håller dom kvar en del av lyftkraften i spetsen, på bekostnad av högre motstånd/ lägre hastighet.

  Så fick jag lära mig en gång på det glada sjuttiotalet!
  Retroholic!

 12. #12

  Reg.datum
  Nov 2010
  Inlägg
  21
  Jobb
  Produktutvecklare
  Klubb
  Frifräsare

  Standard

  Gör den här liknelsen om det känns mer relevant:

  Vad är det som gör att propellern ger dragkraft?

  Är det undertrycket framför propellern? Nja.... Eller är det luften som accelererats bakåt av propellern?

  Gissa vilken falang jag tillhör?


  Anders

 13. #13
  Skalmans avatar
  Reg.datum
  Sep 2009
  Inlägg
  18
  Jobb
  Tryckpresstekniker
  Klubb
  RFK Fyris

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av anspe Visa inlägg
  Gör den här liknelsen om det känns mer relevant:

  Vad är det som gör att propellern ger dragkraft?

  Är det undertrycket framför propellern? Nja.... Eller är det luften som accelererats bakåt av propellern?

  Gissa vilken falang jag tillhör?


  Anders
  Om propellern accelererar luft bakåt, så måste den väl ta luften nånstans?
  Mattias
  Knivsta
  Sweden

 14. #14

  Standard

  Ja när det gäller en propeller är det nog ganska solklart att det skapas ett rejält vacum framför propellern. Undertryck framför propellern och övertryck bakom. Jag har en känsla av att jämförelsen med propellern haltar lite då den rör sig genom luften på ett lite annorlunda sätt.

  /Mats

 15. #15

  Standard

  Fysik är fysik, oavsett om det är propellrar eller vingar man diskuterar!
  Vi har ju vingen som är direkt kopplad till motorn. Det är det man kallar rotorblad. De accelererar luft nedåt, vilket alla klarar av att notera om man ställer sig under en hovrande helikopter.
  Sen måste luften som accelereras nedåt ersättas av ny luft som strömmar in från alla riktningar för att jämna ut tryckskillnaden.
  Försök att fatta att gränsen mellan högt och lågt tryck är ving/eller rotorspetsen där eventuella virvlar startar. Men förlusterna där är enbart strömningsförluster. "Vingspetsvirvlarnas" styrka är enbart beroende på hur kraftigt luften accelereras nedåt, dvs styrkan i de sk vingspetsvirvlarna är direkt proportionerliga mot det inducerade motsåndet! Det inducerade motståndet är proportionerligt mot anfallsvinkeln, dvs hur kraftigt luften accelereras nedåt!
  Alltså: Lyftkraft skapas av att luft accelereras nedåt! De tryckskillnader som uppstår är mekanismen som överför kraften från den nedåtaccelererade luften till vingen!
  KristianB

 16. #16
  Skrotizs avatar
  Reg.datum
  Jun 2009
  Inlägg
  549
  Jobb
  Bilbranschen
  Klubb
  MFK Jupiter

  Standard

  Vill inte lägga mig i med min ovetskap egentligen(är många duktiga här) men visst klarar väl undertrycket på ovansidan av att hålla ett flygplan i luften utan att man flyger med anfalls vinkel på vingen?

  T.ex ett vanligt Boeing 757 eller liknande passagerar plan lyckas väl flyga utan anfallsvinkel då farten är rätt(nog hög), för att vid lägre fart höja nosen och hålla sig flygande(samt även användning av flaps som pressar ner luft och genererar "lyftkraft")?
  What ever goes up must come down.

  Quad-X. EasyStar FPV. EasyGlider "4mila målet"
  SAAB J-35 Draken EDF

 17. #17
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 614
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Skrotiz Visa inlägg
  Vill inte lägga mig i med min ovetskap egentligen(är många duktiga här) men visst klarar väl undertrycket på ovansidan av att hålla ett flygplan i luften utan att man flyger med anfalls vinkel på vingen?

  T.ex ett vanligt Boeing 757 eller liknande passagerar plan lyckas väl flyga utan anfallsvinkel då farten är rätt(nog hög), för att vid lägre fart höja nosen och hålla sig flygande(samt även användning av flaps som pressar ner luft och genererar "lyftkraft")?
  Kort svar nej. Ta ett vattenpass och lägg i mittgången så förstår du. Det är endast neutralt i början av landningen.
  fredrik

 18. #18
  Skrotizs avatar
  Reg.datum
  Jun 2009
  Inlägg
  549
  Jobb
  Bilbranschen
  Klubb
  MFK Jupiter

  Standard

  I landningen så förstår jag att det är bakåtlut men under själva resan är det väl plant?
  What ever goes up must come down.

  Quad-X. EasyStar FPV. EasyGlider "4mila målet"
  SAAB J-35 Draken EDF

 19. #19
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 614
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Skrotiz Visa inlägg
  I landningen så förstår jag att det är bakåtlut men under själva resan är det väl plant?
  Nej det är bakåtlut hela resan utom början av nerstigningen. I början av nerstigningen är det neutralt.
  fredrik

 20. #20
  Skrotizs avatar
  Reg.datum
  Jun 2009
  Inlägg
  549
  Jobb
  Bilbranschen
  Klubb
  MFK Jupiter

  Standard

  Detta gäller vingen och inte nödvändigtvis själva kroppen, eller hur?
  What ever goes up must come down.

  Quad-X. EasyStar FPV. EasyGlider "4mila målet"
  SAAB J-35 Draken EDF

Liknande ämnen

 1. har inte lyftkraft
  Av Cok i forum Nybörjare
  Svar: 12
  Senaste inlägg: 2012-10-01, 15:25
 2. Falcon 400 Beginner, dåligt med lyftkraft
  Av Matthew i forum Helikopter
  Svar: 10
  Senaste inlägg: 2012-09-04, 07:24
 3. Beräkna lyftkraft
  Av freak174 i forum Elmodeller
  Svar: 14
  Senaste inlägg: 2011-04-19, 19:51
 4. Lyftkraft
  Av The rookie i forum Helikopter
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2009-03-03, 15:34

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •