Reklam

 
Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 23

Ämne: Pilot-RC 50cc 122" Decathlon (del 1)

 1. #1
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  1 303
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard Decathlon (Pilot-RC 50cc 122")

  Bellanca Decathlon i olika storlekar verkar vara ett populärt flygplan. Den har länge funnits på min favoritlista och nu skall det äntligen bli dags att sätta ihop en sådan....

  Kanske först en kort presentation: Kjell Nilsson, modellflygare sedan tidiga tonåren och nu just fyllda 60, bor i Östersund och flyger på ÖMFKs fält Ope (Opeträffen!!). Gillar Cub, Tiger Moth, Decathlon och Pitts lite mer än andra flygetyg och har fn en Clipped Wing Cub i storlek 30% från TWM med en Roto FS85 som favorit. Har länge tittat på de större Decathlon-modellerna men avstått pga storleken som gör det svårt att få plats för bygget och även pga transportproblemen till och från fältet. Men...nu har Pilot-Rc släppt en 32% version i Decathlon-serien. Alltså läge att beställa en! Gjorde så för någon vecka sedan hos Östersunds Modellhobby och i går dök den upp.

  Kommer att skriva lite om bygget/monteringen och börjar med lite bilder från uppackningen.


  Packat och klart. Kenneth på Östersunds Modellhobby ser nöjd ut
  Packat i 4 stora kartonger som faktiskt fick plats i bilen.


  Liten bild på vad som skall finnas inuti.


  Allt var mycket väl packat, kåpan i separat kartong med frigolit runt.


  Vingrör och beslag kom i separat kartong, allt mycket väl inpackat i bubbelplast.


  Den stora lådan med kroppen som också var väl packad


  Alla kartongerna var dubbla, en ytter och en inner och med hårda masonitliknande skivor emellan på alla kanter.


  Lite delar, bubbelplast om nästan allt

  Här bilder på kroppen

  Tillbehör....

  Vingarna förpackde i egen kartong med....bubbelplast...  Alla delar ser ut att ha bra finish, klädseln helt utan rynkor. Överdelen i "motorlådan" olimmad men det är nog tänkt att vara så för att underlätta anpassningen till olika motorer. Verkar vara mycket lätt uppbyggd och det verkar rimligt att flyga den med en 50 cc motor. Min plan är att använda en OS FT-300 Gemini konverterad för bensindrift.

  Allt för denna gången - mera kommer varefter monteringen framskrider. Målet är att den skall vara flygklar i god tid till Östersundsträffen 30/6–3/7 2011
  Senast redigerat av kjni den 2013-07-16 klockan 07:07.

 2. #2

  Reg.datum
  Sep 2010
  Inlägg
  8
  Jobb
  Nej har inte tid att jobba
  Klubb
  Klubblös

  Standard

  Grattis till en fin maskin,blir trevligt att följa!

 3. #3

  Standard

  Underbart vacker maskin! Lycka till med bygget

 4. #4
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  1 303
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard Decathlon Pilot-RC 50cc 122" (del2)

  Här kommer mera bilder efter att bubbelplasten tagits bort.


  Sporrställ, kolfiber och fräst aluminium. Hjulnav i aluminium.
  Alla metallbeslag, välgjorda och snyggt lackerade.
  Vingstöttor, aluprofil och frästa infästningar i alu


  Rör för vingar och stabbe, kolfiber


  Motorspant


  Hjul med nav i alu med bronsbussning för axeln
  Hjulkåpor, mycket stabila och med dekoren under ett lager klarlack!


  Fint förpackad "korv" med alla smådetaljer, ser mycket komplett ut och med bra grejor


  Landställ i lackerad kolfiber med benen profilerade
  Kåpan med dekoren under ett lager klarlack.


  Vingen med mycket välgjord klädsel och snyggt detaljarbete. Skev och klaff med rund bakkkant och "infällda" gångjärn ger tät och lättgående funktion. Detaljer som trådar för dragning av servokabel och ev kabel för positionsljus fint placerade och lika välgjorda som övriga delar... Förberedd vingspets för positionsljus  Planern är att använda Hitec 5955 på höjd och sida samt Spectrum S6030 på skev. För klaff blir det troligen Hitec 7955.


  Motoralternativ.....Roto 50cc twin eller...


  ...Os Gemini 300. Av dessa motorer är det bara OS-en som får plats i kåpan utan utstickande delar. Det var min ursprungliga plan att använda den så det blir nog den som får uppgiften. Lite osäker om den har tillräcklig effekt - är säkert lite svagare än en vanlig bensinare på 50 cc men ljudet mycket skönare!

  Om den visar sig för svag kanske det här kan vara ett alternativ. Roto 85 fyrtakt som fn sitter i en 1/3 TWM Clipped Wing Cub. Den är lika stor som Decathlon och är egentligen övermotoriserad med Roto 85an. Kanske bättre med ett byte - Cuben får OS-en och Decathlon får Roton? Fast den kommer att sticka ut lite på båda sidor....Någon som vill tycka till?  Inser när jag förhandsgranskar texten att det låter som om allt är bra - och det här är den klart mest välgjorda ARF jag lagt händerna på. Har tidigare haft Hangar 9 (1/4 Cub och Taylorcraft) som favoriter men den här tar ledningen!
  Senast redigerat av kjni den 2013-07-16 klockan 07:10.

 5. #5
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  1 303
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard Decathlon Pilot-RC 50cc 122" (del 3)

  Har så sakteliga börjat få grejor på plats. Ägnat en del tid åt att limma roderhorn och montera servon. Fortfarande inte kopplat stötstänger. Innan montering tyckte jag att kroppens kabindel verkade lite vek så jag har gått och funderat på ev förstärkningar. Bestämde mig för att lägga in kolfiberrör och har gjort det, dels längsgående från framför kabindelen och bakåt till ett spant in i bakkroppen. Dessutom en diagonal i kabinens övre del och stag i främre kabinspantet som på fullskalaversionen. "Kryssen" i de främre stagen är hopsatta med epoxylimmade bockade pianotrådar i rören.

  Kroppens kabindel nu rejält vridstyv. Såg när jag tittade på bilder på byggtrådarna om större modeller av Decathlon att det fanns diagonalförstyvningar i främre kroppsspantet som är bortrationaliserade på denna mindre version.

  Har också monterat stjärtpartiet och vajerstagen. Fenan sitter helt låst av 2 kolfiberrör som är balkar i stabbhalvorna. Dessa rör går igenom kroppen på båda sidor om fenans nedre del och igenom denna så jag avstod från att limma fenan. Tänkte att det kan vara praktiskt att v b kunna demontera bakpartiet helt. Det skulle inte varit fel om det hade funnits en manual med...  Senast redigerat av kjni den 2013-07-16 klockan 07:11.

 6. #6
  anders es avatar
  Reg.datum
  Feb 2009
  Inlägg
  450
  Jobb
  Smart repair/bilskade tekniker
  Klubb
  Hadeland modellflyklubb (Norge)

  Standard

  Hei.
  Grattis. Du har jobbat hardt ser jeg Jeg venter på noen servor og motor før jeg får gjort min ferdig.
  Anders Engesvoll
  GP-engines -- PAU-planes -- and a big Pitts Challenger II
  http://www.aztechaeromodels.com/

 7. #7

 8. #8
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  1 303
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard Pilot-RC 50cc 122" Decathlon (del 4)

  Dags för ännu en bildserie över senaste dagarna arbete. Har nu limmat motorspant och även förstärkningar på motorboxens sidor. Målat svart med skyddsfärg och även passat på att måla det mest synliga partiet av cabinen. Skulle egentligen ha målat detta grått men i brist på grå färg fick det bli svart. Tänkte även måla resten av de synliga delarna i kabinen men lämnar detta så länge - det går ju att göra senare via alla stora öppningar. Har också monterat motor och anpassat anslutningar till ljuddämparen och gjort en bakre infästning för den.

  Tyvärr har motorn (en bensin/tändsystemskonverterad OS300 Gemini med pumpförgasare från Saito) förgasaren väldigt långt fram vilket tvingade fram ett urtag i kåpan just nedanför spinnern. Inte så snyggt men planerar att dölja detta med ett "galler" liknande det på kåpan från min 1/3 TWM Clipped Wing Cub. Skall då lacka gallret vitt så blir det trots allt inte alltför störande. Avstår att montera landningsstrålkastaren som ju skulle ha hamnat nära.

  Vill du se mera om 50cc Decathlon finns det en tråd på:
  http://www.flyinggiants.com/forums/s...ad.php?t=61202

  Du kan beställa från:
  Autopartner AB eller från Östersunds Modellhobby som är min "närbutik".

  Glad Påsk!  Senast redigerat av kjni den 2013-07-16 klockan 07:15.

 9. #9

  Standard

  Har du fått gjort noe mer på modellen. Min er på byggebordet og skal drives av Hacker A80 :-)

  Meget velgjort maskin, men synes lysanlegget så litt simpelt ut og ikke noe som er tilpasset for RC som man kan slå av og på fra sender
  _______________________________
  Med vennlig hilsen
  Alf W. Hansen

 10. #10

  Standard

  Mycket snygg modell det där!

  Lycka till nu!!!

 11. #11

  Standard

  Snyggt jobbat
  /Matte
  Kom ihåg att gravitationen inte bara är ett bra tips: det är en lag. Det är alltså inget man kan ignorera..

 12. #12
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  1 303
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard Pilot-RC 50cc 122" Decathlon (del 5)

  Har jobbat vidare men senaste veckorna har tempot gått ner lite. Orsaken syns delvis på första bilden - garderobsdörrar under målning. Renoverar en lägenhet i Stockholm åt ett av barnen så just nu blir det många resor mellan Östersund och Stockholm och det äter upp mycket tid.

  Har i alla fall monterat alla servon med stötstänger och justerat/programmerat in modellen i sändaren. Använder en Futaba 12FG 2,4.

  Kåpan inpassad, tanknippel monterad, galler över urtaget för förgasaren på plats men ännu ej vitmålat. Det saknades "kåpor" till belysningen i vingspetsarna i min sats men eftersom jag ändå inte tänkt montera någon belysning har jag byggt igen uttagen. Skall klä med samma blå som vingen, det fanns lite extra vit, röd och blå beklädnadsmaterial med - utmärkt! Överlag är satsen mycket bra!

  Har också fått hem en Powerbox Evolution som skall monteras. Den fungerar med 2 LiPo med 2 celler vardera. Har tidigare använt äldre varianter från Power Box Systems som fungerat med NiMh men nu bestämt mig för LiPo i den här modellen.

  Förhoppningsvis inte alltför långt till premiärflyg - bara lite annan renovering att klara av först.  Senast redigerat av kjni den 2013-07-16 klockan 07:13.

 13. #13

  Standard

  Limte du finnen eller skrur du den bare fast?


  Sorry, ser du ikke har limat fennan i posten over....


  mvh
  Alf
  Senast redigerat av affas den 2011-05-11 klockan 19:44.
  _______________________________
  Med vennlig hilsen
  Alf W. Hansen

 14. #14
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  1 303
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard Pilot-RC 50cc 122" Decathlon (del 6)

  Hej igen!
  Min Decathlon var nästan klar när jag såg Anders bilder i den byggtråd han skrivit - den avbrutna kroppen efter en hård landning. Bestämde mig för att förstärka en del av kroppen i min innan flygpremiären. Hade ju redan lagt in en del kolfiber i kabindelen men bestämde mig för att förstärka partiet från motorboxen och in i bakkroppen. Min tanke var att en relativt tung motor i nosen och en del vikt i form av servon längst bak verkar med ganska lång hävarm över just landställets och vingstöttornas infästning. Kroppen är stark fram till slutet av motorboxens/piptunnelns slut i kroppen vilket är just bakom ställets infästning men blir sedan ganska vek pga kabindelens konstruktion. Visar med några bilder hur jag gjorde.....
  Ideen var att lägga in kolfiberrör från motorspantet och igenom hela kabindelen och dessutom sätta in 2 längsgående "förlängningar" av motorbox/piptunnel in till början av bakkroppen.


  Började med att tillverka en "borr" i samma dimension som kolfiberrören, 8 mm, från en bit bromsrör av lagom längd


  "Dremlade" en slags skär i spetsen


  Med en skruvdragare gick det att få plats att borra inifrån kabinen och fram till och igenom motorspantet.
  Rören sköts in och limmades med epoxy där det gick att komma åt och med uretan-lim i den dolda delen i nospartiet.
  Rören på plats. Rören är 8 mm fram till kabinens slut och sedan skarvade med 6 mm (teleskoppassning ca 4 cm och cyanoacrylat)


  Förlängningen av piptunnel/motorbox gjordes av 5mm balsa laminerad med 1 mm plywood på båda sidor. Limmad i underkant av radiobrickan och i tvärgående förstärkningar i 2 av spanten i bakkroppen.


  Kolfiberrören i kabinen fick också fungera som fäste för en "ack-bricka" som är enkelt flyttbar för att justera tyngdpunkten och kan tas ut vid laddning.
  Allt klart, fint väder om än lite blåsigt. På med kåpan, packa grejorna och mot Ope-fältet för provflygning....Missade att ta bilder....

  Flygning 1 gick bra, kärran flyger mycket lugnt och stabilt och förhållandevis sakta. Landning utan klaff i ganska kraftig motvind utan problem i nästan "promenadfart"

  Flygning 2 helt OK, stallturns, wingover, looping och roll gick fint. Inser att jag kommer att gilla att flyga den här kärran! Då händer det - ett kraftigt mekanisk missljud och motorn dör till stopp på ca 3-4 sekunder. Landar deadstick utanför fältet då jag inte har höjd nog att glida till fältet i den kraftiga motvinden. Kärran helt oskadad emn motorn är låst! Hemtransport och kvällen ägnas åt att demontera motorn. Det visar sig att storändan på ena vevstaken brutits och är spridd i hela innanmätet. Tycks ha blivit mald till flisor och finns överallt, i kamaxeldreven, i lagren och hela vevhuset. Verkar som om vevstakslagret överhettet och skurit.

  Säg det roliga som varar nå´n längre stund. Nåväl, motorn kommer att gå att rädda med bara en ny vevstake och ett vevaxellager (redan beställda). Och kärran var otroligt fin att flyga - ser fram till nästa gång!  Bruten och mald vevstake!!
  Senast redigerat av kjni den 2013-07-16 klockan 07:49.

 15. #15

  Standard

  Tråkigt med motorn men kul med flygningen som gick bra. Det blev alltså inga fler skador på motorn än dom uppenbara?
  Powered by Joy and a LiPo pack

 16. #16
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  1 303
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard

  Nej, det verkar som om innanmätet i motorn klarat sig OK, ventilerna, kolvar, cylindrar och kamaxeldrev, 4 av fem lager mm verkar OK. Det är lite repor i vevhusets insida men inte på kritiska ställen. Fast det lät riktigt illa i luften innan den malt ner vevstaksresterna och gav upp ....

 17. #17

  Standard

  Tur i oturen
  Powered by Joy and a LiPo pack

 18. #18
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  1 303
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard Pilot-RC-50cc-122-Decathlon

  Nya vevstakar och några lager beställdes från Tower Hobby i måndags och i går em kom ett paket med UPS. Efter 4 timmar var motorn ihopsatt med nya delar och provkörd. Fungerade OK och idag flögs Decatlonen på Östersundsträffen. Motorn går fn mycket rikt ställd och med överdrivet mycket olja i bränslet och är då effektmässigt på gränsen för kärran.

  MVH
  Kjell Nilsson

 19. #19
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  1 303
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard

  En kort uppdatering av byggtråden. Den ursprungliga motorn, OS 300 Gemini, var lite för klen och har nu ersatts av en ROTO 85FS. Det krävdes en del modifieringar, hela motor-"lådan" fick kapas bort och ersättas av ett nytt motorspant. Kåpan fick delas på längden för att kunna monteras och det blev också nödvändigt att ta hål för ventilkåporna. Tyngdpunkten kom något längre fram med ROTOn men har inte behövt lägga till vikt baktill. Den flyger mycket bättre med den här motorn och har nu kraft i överskott. Tyvärr ensam på fältet idag så det fanns ingen som kunde filma under flygning så här kommer lite bilder och "markkörning" på video. Flygvideo får komma framöver.

  MVH
  Kjell Nilsson
  Senast redigerat av kjni den 2013-07-16 klockan 07:46.

 20. #20

  Reg.datum
  Dec 2008
  Inlägg
  18
  Klubb
  Malmö radioflygsällskap

  Standard

  Hei, snygt bygge!

  Kan du vise litt mer detaljer fra innsiden av den delte cowlingen? Jeg har samme modell som deg, og skal montere en BME 116 motor i den, og må også dele cowlingen på min.

  Takkar!

Liknande ämnen

 1. Pilot Sbach 342 50cc
  Av Matsa i forum Bensinmodeller
  Svar: 7
  Senaste inlägg: 2013-11-13, 20:39
 2. lite kvällsflygning med pilot rc decathlon 122"
  Av helifanatic i forum "PRIVATA" Filmer, bilder och annan media
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2012-08-14, 07:59
 3. 122" decathlon
  Av helifanatic i forum Bensinmodeller
  Svar: 11
  Senaste inlägg: 2012-01-27, 14:47
 4. Pilot-RC Decathlon 40% 100-150 ccm
  Av teamfj i forum Bensinmodeller
  Svar: 118
  Senaste inlägg: 2011-09-03, 17:45
 5. Aticle: Pilot-rc decathlon fra Autopartner
  Av anders e i forum Bensinmodeller
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2011-06-05, 22:32

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •