Reklam

 
Sidan 2 av 4 FörstaFörsta 1234 SistaSista
Resultat 21 till 40 av 61

Ämne: Vad behövs?

 1. #21

  Standard

  Hej igen!
  Har äntligen kommit fram till en kärra som verkar bra, både efter era tipps och efter att ha sett på Talang igår!
  Här är den: http://www.autopartner.se/ap-crazy-s...o-p-12859.aspx
  Tänkte också att man köper den här som radio: http://www.hobbex.se/produkter/5204-...ygsandare.html

  Så nu kommer min fråga igen vad behövs för att göra detta flygklart?

 2. #22

  Reg.datum
  Jan 2011
  Inlägg
  131
  Klubb
  Ingen just nu

  Standard

  Crazy Sukhoien är kul att flyga. Enda nackdelen är att den är rätt snabb. Den går att flyga långsamt med om man ser till att den är lätt och inte har tyngdpunkten för långt fram, men den accelererar snabbt vid dykning och gaspådrag, så även om man bara duttar till lite på gasen för att få lite bättre roderverkan så accelererar den en del. Hur som helst är det en kul modell och helt klart mycket bättre än de andra småttingarna du föreslagit innan (även om depron fortfarande är mer ömtåligt än EPP).
  Beställer du combon från autopartner så får du med motor, servon, en acke, en propeller, fartreglage. Du vill troligen har fler ackar. Beställ ett 3-pack (om du har råd) likadana som ingår i combon, eller ev 250mAh om du vill spara några gram och få en modell som kan flyga ännu långsammare. Propellrar vill du nog åxå ha fler. AP har 10-pack av den propp som ingår i combon.
  Radio har du ju redan kollat lite på så det har du ju koll på att du måste ha åxå.
  Utöver detta så behöver du lim. UHU Por funkar nog bra till allt på denna modell eg. Själv valde jag att limma motorspant och lite där landstället går igenom kroppen med epoxy (epoxy är tungt så man bör använda det väldigt sparsamt). Man kan använda CA om man vill (tunnt CA är smidigt när man ska limma förstärkningen i höjdrodret opch sporren tex), men det måste vara "foam safe", men jag tycker faktiskt att UHU Por är lättare att jobba med vad gäller det mesta och man kan både "våtlimma" eller använda det som kontaktlim. Sedan behöver du tejp av bra kvalitet (3M tex), för att göra gångjärnen. Du behöver en kniv och du måste ha ett nytt fräscht blad när du ska skära de sneda ytorna vid rodrena.

  Har du laddare för att ladda ackarna? Om inte så behöver du det åxå. Laddare finns i många olika varianter och prisklasser och ad du bör köpa där är ju lite beroende på vart du tror att ditt flygintresse tar dig om ett litet tag. Om du kommer att fortsätta flyga såna här små depronmodeller så räcker det med en relativt enkel laddare medan om du tror att du kommer att flyga större flygplan om ett tag så kanske det behövs en lite kraftigare laddare (som du senare kompletterar med ett kraftigt nätaggregat iaf).
  Denna laddare är nog ett vettigt val om du tror att du kommer att hålla dig till relativt små modeller den har inbyggt nätagg för 230VAC åxå:
  http://www.autopartner.se/gt-power-b...401-c-213.aspx
  Om du inte kommer flyga annat än små depronmodeller kanske rent av denna funkar:
  http://www.autopartner.se/imax-c3-la...737-c-213.aspx
  Kommer du att flyga "lite större" modeller i framtiden vill du nog ha en laddare som laddar med iaf minst 200W.

  I övrigt tror jag inte det ska behövas så mycket mer. Det är ju smidigt att ha självhäftade kardborretejp för att fästa acken, såklart.
  Om inte byggbeskrivningen till sukhoien är uppdaterad så är den inte jätteutförlig och har man inte byggt något liknande innan är kanske inte allt solklart, men du får ju ställa frågor här om det är så. Kom ihåg att inte använda mer lim än vad som absolut behövs, för att hålla nere vikten.

 3. #23

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 015
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Hej,
  Dumbo har ju gjort en rätt heltäckande beskrivning av vad du minst behöver och det blir rätt många grejor totalt.
  Visst är Crazy Sukhoi en bra kärra men främst i händerna på mycket kunniga piloter och det är du inte i egenskap av nybörjare.
  Jag vidhåller att om du skall börja med denna typ av kärra (inomnhuskärra) så välj en EPP-kärra istället så slipper du laga lika mycket. Autopartners Sbach i EPP är ett klart bättre val. Sen tycker jag generellt att det finns avsevärt bättre nybörjarkärror om du skall flyga utomhus (vilket är enklare än inomhus nu då det dessutom är vår och blir varmare och varmare). Du skall vara medveten om att denna typ av kärror - oavsett om det är Crazy Sukhoi eller Sbach - verkligen går precis dit du styr den och inte har något som helst självstabiliserande i sin konstruktion. M a o är dom kul att flyga för en kunnig flygare men kanske inte jämt lika kul för en nybörjare, tyvärr.
  Beträffande radio så vill jag gärna inte rekommendera någon enklare än DX6i om du skall köpa en Spektrum. Fortsätter du att flyga så kommer du snabbt att växa ur en såpass enkel radion som den du pekar på och även om den är billig så är det mer eller mindre bortkastade pengar.
  Men som sagts tidigare i denna tråd - sök på Nybörjarkärror i detta forum eller på Svenskt Modellflyg och du kommer att finna massvis med bra tips. Har du begränsad budget (vem har inte det) så kanske ett paket med en enkel "utomhuskärra" och en enkel radio är ditt bästa val - annars kan du precis som du tänkt köpa grejor i "lösvikt" och få bättre prylar men till betydligt högre totalpris.
  Hälsningar
  Roger

 4. #24

  Reg.datum
  Jan 2011
  Inlägg
  131
  Klubb
  Ingen just nu

  Standard

  Bara för att föreslå något i den stil som McGregor pratar om:

  Antingen kan man köpa ett kit som detta:
  http://www.eliasmodellflyg.se/sv/el-...myfly-rtf.html
  Där ingår allt utom laddare, även om man kanske vill komplettera med ett par ackar till.

  Man kan åxå köpa från kina:

  Flygplan med motor, fartreglage servon:
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...idProduct=8359

  Radio:
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...idProduct=9042

  Acke:
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...idProduct=9167

  Laddare:
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...dProduct=11444

  Nätagg till laddaren (för att ha något enkelt att komma igång med):
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...idProduct=6256

  Då bör du landa på strax under 2000kr inkl "allt", med frakt och tull + moms osv. Sen kan man ju välja en mer avancerad radio, om man vill (och man kanske vill ha fler ackar). Hobbyking har nån 7-kanals computterradio och nån annan 9-kanals för runt $50-60. Eller så köper man en DX6i eller liknande. (Eller så köper man den billiga jag länkade till och skaffar något mer avancerat senare.) Att kunna mixa olika kanaler är väldigt användbart.

  Ett "varningens finger" kan vara värt dock och det är att saker som inte finns i lager hos hobbyking ibland kan ta lång tid innan de får in igen. Vissa saker kommer snabbt in och andra kan ta längre tid.

 5. #25

  Standard

  Tack igen för alla bra svar! Men jag tror ändå att jag satsar på Crazy Shouki, känner att jag vill ha ett flygplan man kan flyga lite mer än bara rakt fram med. Köpte ett Kyosho minium plan för ett par år sedan men tröttnade snabbt eftersom det inprincip bara gick att köra rakt fram.
  Har jag fattat det rätt om att det räcker att köpa denna laddare http://www.autopartner.se/imax-c3-la...737-c-213.aspx om man bara vill kunna ladda batteriet som ingår i combo paketet?

 6. #26

  Reg.datum
  Jan 2011
  Inlägg
  131
  Klubb
  Ingen just nu

  Standard

  Ja, jag tror att den laddaren kommer att funka till det. Maila gärna autopartner och fråga lite om laddaren annars. De brukar vara snabba på att svara på mail och de bör ha mer info om laddaren (det är lite sparsamt med info om laddström osv på deras hemsida), eller så kanske det går att googla fram lite mer.

 7. #27

  Standard

  Okej, tack så mycket. Skriver igen om jag behöver hjälp med själva bygget .

 8. #28

  Standard

  Yihoo fick alla grejer igår! Beställde Crazy Sukhoi från autopartner och sändaren ifrån Hobbex. Så nu är det bara att sätta igång och bygga!

 9. #29

  Standard

  Hur delar man kolfiberlisterna?

 10. #30

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 015
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Hej,
  Menar du hur man kapar av dom ? Jag brukar använda en sidavbitare om det är lite tunnare dimensioner.
  //Roger

 11. #31
  jocke1963s avatar
  Reg.datum
  Dec 2007
  Inlägg
  2 725
  Jobb
  Datanisse
  Klubb
  rcff

  Standard

  Ja, eller ett "yrkesrakblad" som man gnuggar fram o tillbax med några ggr...
  ”Vir prudens non contra ventum mingit”

 12. #32
  Mr Js avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  4 120
  Jobb
  Mats Johnsson
  Klubb
  RFK Kometen, Lomma

  Standard

  Jag tycker att det går smärtfriast med kapskiva på "fuldremeln"
  /\/\vh // /\/\r J.

 13. #33

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 015
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Hej,
  Visst fungerar det bra med kapskiva men samtidigt skapar man ju "kolfiber-damm" vilket troligen inte är speciellt nyttigt att inandas.
  Är på intet sätt nån specialist inom det området men brukar i möjligaste mån avstå från att skapa sånt damm. För att kapa grövre dimensioner är det ju oundvikligt men då kan man ju ha nån form av inandnings-skydd på sig.
  Hälsningar
  Roger

 14. #34

  Standard

  Tack, det fixade sig jag använde en avbitartång

 15. #35

  Standard

  Hej igen,
  När man tejpar fast rodren går det då bra med vanlig tejp eller måste man köpa speciell gångjärnstejp som den här? http://www.autopartner.se/tejp-gangjarn-p-2696.aspx

 16. #36

  Reg.datum
  Jan 2011
  Inlägg
  131
  Klubb
  Ingen just nu

  Standard

  Man kan använda vilken kontorstejp som helst, men man bör välja en av "lite bättre kvalitet" eftersom att dessa ofta har bättre vidhäftningsförmåga. Jag har använt tejp från 3M, men köpte nu senast, bara för att de inte hade något annat hemma i nån av butikerna nära mig (vad jag hittade), tejp från clas ohlson, som de skriver är "starkt häftande", men den sitter helt klart mycket sämre än tejpen från 3M som jag använt tidigare.
  Det är ju inget "farligt" att använda nån annan tejp, det är ju bara att testa. Det värsta som kan hända är att den börjar lossna lite, så håll ett öga på det mellan flygningarna och köp bättre tejp om du får problem.

 17. #37

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 015
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Hej,
  Du kan stryka på ett tunt lager med UHU Por (och låt det torka ordentligt) på depronen där du skall tejpa så kommer tejpen att sitta fast bra även om den i sig har lite sämre fästförmåga.
  Hälsningar
  Roger

 18. #38

  Standard

  Hej igen,
  Bygget av Crazy Sukhoi är nästan klart! Har tyvärr stött på en några problem när det kommer till att installera elektroniken.
  Batteriet passar inte i mottagaren och motorn passar inte i fartreglaget. Någon som kan hjälpa mig?

 19. #39
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 613
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av CarlG Visa inlägg
  Hej igen,
  Bygget av Crazy Sukhoi är nästan klart! Har tyvärr stött på en några problem när det kommer till att installera elektroniken.
  Batteriet passar inte i mottagaren och motorn passar inte i fartreglaget. Någon som kan hjälpa mig?
  Fartreglaget löder man helst ihop med motorn. Kopplar du fel går motorn baklänges. Då byter du två av de tre kablarna. Sen isolerar du lödningarna med krympslang. Fartreglaget kopplar du ihop med batteriet. Här behöver du kontakter.
  Jag använder micro deans

  Micro Deans kopia
  micro Deans

  Mottagaren får ström från fartreglaget genom + kabeln i signalkontakten.
  fredrik

 20. #40

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 015
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Hej,
  Vet inte om det redan länkats till denna närmast klassiska bild men om inte så har du den här - http://www.microflight.se/connection-2.htm
  Sitter det kontakter på acken redan (troligen JST-kontakt) så använd den och beställ en motsvarande att löda fast på kablarna (plus och minus) på reglaget.
  Du får alltså ström till mottagare och servon via fartreglagets anslutning till mottagaren och du skall absolut INTE ansluta acken direkt till mottagaren. Det sitter en s k BEC-krets i fartreglaget som tar ned spänningen till 5 V vilket är vad mottagare och servon normalt skall ha.
  Är du nybörjare på elflyg så kan du kolla igenom min "elflygskola" som du har via länken i min signatur - där försöker jag förklara det allra mest grundläggande inom elflyget.
  Hälsningar
  Roger

Liknande ämnen

 1. Har jag allt som behövs?
  Av Huio i forum Nybörjare
  Svar: 42
  Senaste inlägg: 2012-11-28, 15:14
 2. Vad behövs i en bygglokal?
  Av Trident i forum Byggdagboken
  Svar: 11
  Senaste inlägg: 2011-12-27, 09:44
 3. Fpv Vad behövs mer.
  Av fredrikb i forum FPV Allmänt
  Svar: 6
  Senaste inlägg: 2010-12-08, 07:20
 4. vad behövs?
  Av Rc flygplan i forum Radiostyrning, powerboxar, mottagare, servon, gyro mm
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2009-09-08, 20:41

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •