Reklam

 
Resultat 1 till 9 av 9

Ämne: Bygga egen trainer

 1. #1

  Standard Bygga egen trainer

  Hjälp! :-)

  Är sugen på att bygga en egen trainer för elflyg. Vad rekommenderar ni? Helst skulle jag vilja bygga från scratch, men byggsats går bra det med. Har sneglat lite på Gårdstads El-lajban och SK2000E, och MJDs Akka. Dessutom har jag en ritning på JR Falcon, fast i metanolutförande, men det borde gå att göra om till el.

  Har precis börjat med balsabygge, men är träfärdig med en liten LaStick (en variant på Ugly Stick, Littlest Stick m.fl.). Bygget ser OK ut, men återstår att se om det flyger också. Inväntar motorpaket.

  I alla fall, vad skulle ni rekommendera med den lilla erfarenhet jag har? Alla tips och funderingar mottages tacksamt!

 2. #2

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 112
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Hej,
  Flyger du på klubbfält så kommer säkert en SK2000E att fungera bra - i alla fal om du kan få hjälp i början. ElLajban är ju inte nån skönhet men fungerar utmärkt som nybörjarkärra och eftersom den inte har landställ är du ju lite friare att flyga på andra ställen. Det roliga med ElLajban är väl att den är stabilt byggd och sällan går sönder och är olyckan ändå framme så är den lättlagad. Så lite beroende på yttre förutsättningar är ju valet... Är du helt nybörjare så skulle jag nog ändå rekommendera ElLajban men har du testat lite innan så tror jag mera på SK2000E.
  Hälsningar
  Roger

 3. #3
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 615
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Jag rekommenderar att du skaffar en simulator så du kan öva spakrörelser. När rörelserna sitter i ryggmärgen och du inte krashar i simulatorn, så skaffar du ditt plan, jag lovar, det är billigare att krasha i simulator än i verkligheten. När du sen skaffar plan så är det bara ytan du har som begränsar dig. SK2000E är nog lite roligare att flyga än Lajban och tål dessutom mer vind. Men den kräver större flygfält.

  La Stick såg ju söt ut, jag har aldrig sett den förut. Vad väger den tom och hur har du valt setup?
  http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=898432

  Skulle jag flyga den så skulle jag välja
  Lätt mottagare (märke beroende på vilken sändare)
  - Futaba R6004FF ~4 gram
  - Spektrum AR6100 ~4 gram
  - FrSky V8R4 ~4 gram

  2 st Lätta servo a 2,5 gram
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__3714__HobbyKing_2_5g_17kg_12sec_Micro_Servo.html

  1 Liten motor på cirka 9 gram
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__17598__HobbyKing_1610_Brushless_Outrunner_3400KV .html

  1 fartreglage 6A 6 gram
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__4318__TURNIGY_Plush_6A_8bec_6g_Speed_Controller. html

  1 batteri 370 mAh 2S 27 gram
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...Lipo_Pack.html

  Lycka till m.v.h. //Fredrik
  Senast redigerat av freddan_6 den 2011-08-27 klockan 10:41.
  fredrik

 4. #4

  Standard

  Tack för råden! Det jag glömde skriva är att jag flugit en del parkflyg, flugit skolflyg ett par gånger på klubben och även kört i simulator. Det knivigaste just nu är nog landningarna, men det går för det mesta bra. Tricket för min del har varit att avbryta inflygningen om det inte känns helt rätt och börja om.

  @McRegor - Tack för tankarna. Jag tror också att jag kommer att ha mer glädje av SK2000E, särskilt på sikt. Jag är med i flygklubb med fint fält, och där passar nog SK2000E utmärkt. Samtidigt lockar det att ha ett lite mindre plan att flyga lite varsomhelst och då är ju El-lajban lämpligare.

  @freddan_6 - Du har alldeles rätt i det där med ytan, och det är ju det McRegor också är inne på. Jag vill ju flyga så mycket som möjligt, och El-lajban ger ju mig den möjligheten. Jag kan gå till närmsta större park med planet under armen och sen flyga så ofta jag vill. Med SK2000E så känns det som om det blir en biltur till flygklubben var gång det ska flygas.

  Jag tror jag börjar med El-lajban faktiskt, för jag vill flyga så mycket som möjligt. Sen kan jag bygga SK2000E under vintern och flyga den dels när jag blivit lite säkrare, och dels fått flygbegäret stillat en del :-). Tack för tipsen båda!

  Vad gäller LaStick så var målet mest att få lite känsla för att bygga sprygelpaket med mera. Det började med att jag fick för mig att jag skulle bygga Boxer 2 av Per L, men kändes övermäktigt så jag började med något mindre och lättare. Jag har försökt hitta ett vettigt drivpaket till den. Originalet med bränslemotor använder en Cox .10 och 5gs servon. Mitt val blev:

  - Hextronik servon (5g)
  - Turnigy 10A fartreglage (9g)
  - Hextronik outrunner 1700kv (16g)
  - Turnigy 2S 500 mAh (36g)
  - Futaba-mottagare (7g)

  Totalt 78g, vilket känns i mesta laget, men vad jag läst mig till så bör man ha minst 200g dragkraft på hela kalaset. Jag har inte mätt vikten på kropp och vinge än, men jag skulle tippa på att jag ligger nånstans kring 60-70g, så det blir totalt ca 150g. Andra som byggt LaStick ligger däromkring också. Fast det är kanske så att du har rätt freddan, jag måste kanske få det ännu lättare. I alla fall, jag tänkte prova så får vi se. Det var tänkt som ett övningsbygge och jag har lärt mig massor på det, så även om jag sätter det i backen så är det inte bortkastat :-).

  Återigen, tack för tipsen! Jag beställer nog El-lajban i byggsats imorrn!

 5. #5

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 112
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Hej,
  Vill bara komplettera med att ElLajban är visserligen lätt att flyga och robust men det är ingen slowflyer utan den flyger hyfsat snabbt (ja, allt är relativt). Men bygger du lätt så underlättar det ju möjligheterna att få den lite långsammare. Vill du flyga i parken med begränsat utrymme (och risk att det kommer andra nyfikna människor som vill kolla) så rekommenderar jag nog en EPP-kärra istället - t ex Autopartners Sbach - http://www.autopartner.se/ap-sbach-e...633-c-566.aspx
  Med tanke på att ElLajban konstruerades för en direktdriven, borstad 400/480-motor och NiMh-ackar så skulle jag tro att du behöver förlänga nosen lite om du försöker dig på en lättare (=modernare) setup för att inte riskera att den blir baktung.
  Hälsningar
  Roger

 6. #6

  Reg.datum
  Jan 2011
  Inlägg
  131
  Klubb
  Ingen just nu

  Standard

  Vad gäller utrymme så bör det går att flyga en el-lajban på ganska liten yta, särskilt om man, som Roger säger, ser till att bygga lätt. Däremot finns det kanske andra aspekter som kan göra det mindre lämpligt att flyga saker i den storleken i en genomsnittslig park och det är ju att det ofta rör sig mycket folk i en park. Det kan vara nyfikna som vill titta eller folk som bara passerar förbi, men som man inte ser. Om man måste nödlanda har man ju kanske inte heller medel att svänga runt ett varv till om det föreligger risk att man träffar någon förbipasserande.
  Jag flyger en del på gården utanför lägenheten, men flyger bara ännu lättare kärror. Jag har en RC-factory SU29, som är i samma viktklass som el-lajban (men den har lite mer motoreffekt dock) och ytrymmesmässigt är det inga som helst problem att flyga den här, men det är mycket större risk för skador OM man skulle råka flyga in i någon, särskilt om de kommer ivägen för propellern, så jag flyger inte den där. Hade jag tillgång till ett ställe där det inte rör sig så mycker folk och som hade samma yta så vore saken en annan.
  Med en motor på typ 20g som i en sbach som den Roger länkar till och en vikt på kanske 150-160g så krymper riskerna betydligt (men den tål ju mycket mindre vind). Har du flugit något som har skevroder innan så är inte en sån kärra några problem att flyga om du bara ser till att ha måttliga roderutslag och/eller expo inställt i sändaren.

  Ang. borstad motor och NiMH-ackar så fick väl el-lajban en uppdatering med börstlöst och lipo och lite annat, har jag för mig att jag läste på gårdstads hemsida när jag botaniserade där för ett tag sedan.

 7. #7

  Standard

  OK, tack för ytterligare värdefull info! Jag fick för mig att El-lajban skulle vara ganska så långsam och lämplig för mindre ytor, men jag förstår på er att det inte är fallet. Jag vill absolut inte flyga där det finns folk, jag är livrädd att det ska hända något. Även om den park jag kollat in är tämligen ödslig (och mer ett stort gräsfält stort som en-två fotbollsplaner), så låter det inte så lämpligt att flyga där med El-lajban... :-(

  Eftersom jag vill flyga lite större än mitt lilla parkflyg, så får jag helt enkelt ta mig till flygklubben och flyga där. Men det blir nog en El-lajban först, och sen SK2000E när den blir klar.

  Tack återigen! :-)

 8. #8

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 112
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Hej,
  Beträffande ev ändring av ElLajban för att sätta i bortslöst och LiPo så byggde jag en för många år sedan för att ha som trainer för mina söner. En borstad 400/480 och 8 st NiMh vägde ca: 280--300 gram längst fram i nosen och jag skulle bedöma att ett lämpligt drivpaket med borstlös och LiPo skulle väga ungefär hälften av det så därav min fundering om man kanske borde ändra lite på geometrin. Men genom att bygga ett annu lättare bakparti och flytta fram servon/mottagare så kanske man kan vinna lite. Jag hade en standardmottagare i min och den satt lite bakom TP så där kan man nog vinna några gram. Det är ju en utpräglad enkel konstruktion med furulister, balsalister och plywood men stabbe/fena är ju redan av "uppbyggd" typ (lister) så man har nog inte så mycket att vinna i viktreduktion där. Men den kanske är såpass okänslig för TP-förskjutning så det funkar ändå utan några förändringar och som Dumbo sa så konverterades den ju till BL/LiPo så småningom.
  Här kommer ett par länkar till gamla trådar om bl a moddningar på ElLajban:
  * http://www.svensktmodellflyg.se/foru...e=&replypage=0
  * http://www.svensktmodellflyg.se/foru...e=&replypage=0
  * http://www.svensktmodellflyg.se/foru...e=&replypage=0
  ...och det finns flera trådar om denna fula ankunge. Bygge nog min runt 2002 och då var det som sagt borstat och NiCd/NiMh som gällde...
  Efter att ha ögnat igenom trådarna så kom jag också på att BosseG tog fram en annan kropp till vingen och den kroppen är ju lite smidigare och snyggare (segelvariant).
  För att stabilisera den lite vid blåsigt väder så testade jag också med ett enkelt gyro på sidorodret och det fungerade faktiskt rätt bra. I trådarna framgår också att många av oss förstorade både sidoroder och höjdroder och det kan nog rekommenderas.
  Nog om detta - lycka till med din kommande Lajban hälsar
  Roger

  PS: Hittade min gamla trotjänjare i samlingarna och kunde konstatera att jag dels hade rätt tunga servon (ca: 25 g) samt att dom dessutom satt längst bak i kroppen. Så med 9 g-servon placerade längst fram så går det säkert bra att köra med BL/LiPo utan att förlänga nosen.
  Senast redigerat av McRegor den 2011-08-28 klockan 11:13.

 9. #9

  Reg.datum
  Jan 2008
  Inlägg
  471
  Jobb
  Systemutvecklare
  Klubb
  Team Tornado

  Standard

  Appropå El-Lajban så tror jag Herr Gårdstad har moddat ritningen alldeles själv för borstlöst vid det här laget.

  I övrigt så är SK2000E ett utmärkt flygplan också. Kräver dock ett "riktigt" modellflygfält lite mer än en El-Lajban som är lite mer av en all-terräng-kärra.

  Byggtekniskt är de inte svårare än LaStick. Större och mer, men inte svårt, som sagt. Jag tror du kan välja vilken som helst av dem beroende på vad för fält du har tillgång till och vad du vill ha av ditt plan. Du kommer att klara av bygget!


  Det är kul att Skratchbygga!
  Senast redigerat av MrOvanhill den 2011-08-28 klockan 16:51.
  Mvh, Thomas

  Modellflyg ur ett kretsloppsperspektiv
  Byggsats - Flygplan - Byggsats igen...

Liknande ämnen

 1. Bygg din egen CL/SPW/Helix
  Av PinDuke i forum FPV Antenner
  Svar: 69
  Senaste inlägg: 2016-02-12, 09:34
 2. Egen RC hemsida
  Av teamleader i forum Nybörjare
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2013-03-08, 23:28
 3. Bygga egen Helikopter - Kit ?
  Av Cent i forum Helikopter
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2012-07-07, 14:52
 4. Egen katapultstol
  Av Jakob i forum "Publika länkar" Filmer, bilder och annan media
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2008-06-18, 17:08
 5. Bygg egen ombordglöd?
  Av Casimir_rc i forum Elektronik
  Svar: 8
  Senaste inlägg: 2006-09-18, 16:43

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •