Reklam

 
Resultat 1 till 2 av 2

Ämne: Motortemperatur - tester

 1. #1
  radioactives avatar
  Reg.datum
  Aug 2011
  Inlägg
  473
  Blogginlägg
  2
  Jobb
  Astronomi, RC-flyg, Multirotorflyg, Radio-DXing
  Klubb
  Fri och obunden skånepåg

  Standard Motortemperatur - tester

  Vi har börjat så smått att mäta motortemperaturer under körning. Vi har två temperatur-prober, en i bakkanten av motorn och en i motorns lindning (core temp). Vi körde en Dys 1200kv-motor för fullt och noterade att temperaturen i bakkant höll sig runt +60 grader medan core temp låg och pendlande mellan 75-85 grader. När vi sedan stängde av motorn så steg core temp till +130 grader!!! Således, när en motor går varm och blir het, stäng inte av den utan låt den gå på lågt varv så att den kyler annars finns risken att ni dödar motorn bara genom att ha den avstängd.

  Ett osäkerhetsmoment är att temperaturproben som mäter core temp ligger mellan lindningarna och således i sig kyls av luften som passerar genom motorn och därmed ger ett visst fel, men även lindningarna kyls av samma luft, så låt motorn gå på lågt varv efter en körning... Efter ca 4-5 minuter på lågt varv var core temp nere i beskedliga 32 grader.

  Vi kommer att forsätta att köra tester med temperatur och slutligen offra denna 1200-kv motorn och försöka grilla den med förhoppningsvis lite intressanta data innan den ger upp.

  Lasse
  Senast redigerat av radioactive den 2011-11-28 klockan 16:37.

 2. #2
  radioactives avatar
  Reg.datum
  Aug 2011
  Inlägg
  473
  Blogginlägg
  2
  Jobb
  Astronomi, RC-flyg, Multirotorflyg, Radio-DXing
  Klubb
  Fri och obunden skånepåg

  Standard

  Nu har jag gjort lite mer tester när det gäller motortemperatur och pressat min lilla Dys CF2822-14 (1200kv). För att kunna mäta motortemperaturen så fick jag borra upp ett litet hål i motorn så att temperatursensorn kunde få rätt data och inte påverkas av kylluft.

  Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	core_probe.jpg 
Visningar:	66 
Storlek:	158,7 KB 
Id:	25089
  Sensorn mäter temperaturen i godset ca 2 mm in.

  Under körningen mättes temperaturen med hjälp av tre olika temperatursensorer i motorns kärna (lagerhuset/axeldel), lindningarna (baksidan) och ytterhöljet (när motorn stannat). Jag körde motorn på max varv/gas (200 watt). Temperaturerna som uppmättes var:

  Under körning:
  Core (lagerhuset): 135 grader
  Lindningarna (bak): 125 grader
  Ytterhöljet: 75 grader

  Motorn stannat:
  Core (lagerhuset): 130 grader
  Lindningarna: 130 grader
  Ytterhöljet: 85 grader

  Temperaturen stiger alltså i ytterhöljet när motorn stannat pga uppvärmning från lindningarna och att ingen aktiv kylning sker. Likaså stiger temperaturen något i lindningarna. Det tar ca 3-5 minuter för temperaturen att sjunka ner till 50-55 grader. Det är alltså en fördel om motorn går på lågvarv under en knapp minut för att snabbare kyla av motorn.

  Kör man 3D och hovrar mycket så lär både core och lindningar nå betydligt högre temperatur och därmed är efterkylning på lågt varvtal ännu mer behövlig för att få hyfsad livslängd på motorn.

  Jag har försökt få fram data från tillverkare vilken typ av neodymiummagneter som används och vilket lim som de är klistrade med, men ännu inte fått något tillfredställande svar. Förmodligen är magneterna av N-typ dvs de börjar tappa magnetism vid 80 grader.

  Mer om detta senare...

  Lasse
  Senast redigerat av radioactive den 2011-12-14 klockan 10:28.

Liknande ämnen

 1. Tester av propellrar
  Av radioactive i forum Allmänt om flyg
  Svar: 9
  Senaste inlägg: 2011-11-20, 21:11
 2. Tester av borstlösa motorer
  Av radioactive i forum Allmänt om flyg
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2011-11-09, 18:42

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •