Reklam

 
Sidan 1 av 4 1234 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 71

Ämne: Att bygga på ritning.

 1. #1

  Reg.datum
  Jan 2007
  Inlägg
  628
  Jobb
  Glad pensionär.Oförbätterlig optimist.
  Klubb
  SMFF/Trelleborgs Modellflygklubb/Malmö Radioflygsällskap

  Standard Att bygga på ritning.

  I dag när dom flesta modellflygare kör med ARF-maskiner, så undrar man hur många av oss som fortfarande bygger med lösvirke och på ritning. Själv har jag byggt ritningsbygge sedan 70-talet då jag fick låna en Bob Holman-ritning av en arbetskamrat och mångfaldig nordisk mästare i hang, Jan Carlsson i Svedala. Kärran var en Corsair i 60-storlek, kanske inte den absolut bästa modellen att börja med men det visste jag inte då. Nåväl, modellen blev färdig så småning om och visade det sig, flög underbart. Sedermera sålde jag kärran till en modellflygare i grannkommunen som hängde upp den i taket och där den så fick hänga i många år. Under åren som passerat sedan dess, har jag nog avverkat runt fyrtiotalet ritningar. Allt från krigsmaskiner till 30-tals racers. Så jag har kanske lite byggvana. Nåväl, efter några stor-Cubar på senare tid så skriker byggtarmen igen och en titt på Traplet Mapservices hemsida stillade hungern. Jag ska bygga ännu en Stampe SV-4:a. Dom flyger helt underbart så valet var enkelt.

  Med ritningen prydligt upplagd på bordet, konstaterade jag dock genast att där var något "lurt" med den. En kontroll av alla mått, vilket man ju gör först för att verkligen kolla att allt stämmer, visar att detaljritningen där alla delar är utritade, är ungefär 3-4 procent mindre på längden än byggritningarna på kropp och vinge. Bredden stämde däremot så nu undrar man, vad är det för fel här då ? Jo engelsmännen har ju brist på utrymme, se bara hur många som trängs på deras lilla ö, så av utrymmesskäl så har dom lagt alla sina ritningar på mikrofilm. Och när dom sedan ska kopiera ritningen, ja då gäller det att få rätt fart på maskinen för annars stämmer inte måtten längre. Just vad som hänt på min ritning.
  Så nu står jag här och förlänger alla mått längdledes på ritningen med ca 4 procent. Och eftersom vissa delar ligger på andra hållet, spryglar bland annat, så blir det lite extra jobb innan bygget startar. För en Stampe ska det bli, bara jag får hållas vid en stund. Och inget är ju som bekant omöjligt. Det tar bara lite längre tid. Och tid har jag gott om nu när pensionen stundar. Så om jag hittar "skicka bild på bygget" -knappen så kanske det kan bli ett par foton på bygget vad det lider. Men någon lång byggartikel lär det nog inte bli.

  Finns det något ute i landet som upplevt samma dilemma med felaktiga ritningar så skulle det vara skoj att höra. Kanske det kan bli en liten tråd av det.

  Kay krut
  Vill man så kan man.

 2. #2
  LIPs avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 302
  Jobb
  Numera statsanställd med ålderns rätt.
  Klubb
  Örnsköldsviks modellflygklubb

  Standard

  Hej Kay,

  Då är vi två som har byggt på ritning sedan 70-talet. För tillfället så håller jag på med en 1/4 skala ASK18 med mellanhopp på Dart Kitten.
  Det skall bli kul att följa ditt bygge. Blir den klar till Östersund?

  /Lasse
  /Lasse

  Modellflygare sedan 1952

  Fullskalaflygare åren 1964-1978.
  Har flugit motor: Saab Safir, Tiger Moth, Piper Colt, Auster A5, Super Cub.
  Segel: Bergfalke, Pik5, L-Spatz 55, Mucha Standard,
  Pirat, Astir, KA2B, Jantar Standard.

 3. #3

  Reg.datum
  Jan 2007
  Inlägg
  628
  Jobb
  Glad pensionär.Oförbätterlig optimist.
  Klubb
  SMFF/Trelleborgs Modellflygklubb/Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Hej Lasse !

  Klar till Östersund. E´du galen, den ska vara klar till Fly-in på klubben i april. Så till Optand är den definitivt klar. Skoj att vi är några kvar som inte gett upp hoppet än. Och jag följer Dina bygginlägg med glädje.

  Kay krut

 4. #4

  Reg.datum
  Jan 2007
  Inlägg
  628
  Jobb
  Glad pensionär.Oförbätterlig optimist.
  Klubb
  SMFF/Trelleborgs Modellflygklubb/Malmö Radioflygsällskap

  Standard Stampe SVB4

  Ja, så har balsadammet börjar yra runt i källaren igen ! Kan det här bli ett flygplan tro? Fick förstora åtta spryglar på bredden, resten på längden. Jobbigt men det ska nog fasen gå bra. Återkommer snart!

  Kay krut
  Bifogade miniatyrer Bifogade miniatyrer Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	spryglar 1.jpg 
Visningar:	315 
Storlek:	67,5 KB 
Id:	25015  

 5. #5
  Modellflygarns avatar
  Reg.datum
  Oct 2006
  Inlägg
  453
  Jobb
  Bygger stora flygplan!
  Klubb
  Ödeshög MFK och numera även Tranås MFK

  Standard

  Mycket spryglar blir det på en dubbeldäckare!
  Har byggt en del lösvirke jag också fast det är några år sen nu. Jag har inte trampat ner mig i ARF-träsket än även om jag varit där o nosat lite.
  Jag har väl lite för mycket egna idéer och vill ändra för mycket för att det ska funka bra med ARF...
  Niklas/
  Absolut söndagsflygare
  http://odeshogsmodellflygklubb.freemore.se/

 6. #6
  Rune Es avatar
  Reg.datum
  Jan 2007
  Inlägg
  121
  Jobb
  PA Servicetekniker

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av kay.krut Visa inlägg
  Så nu står jag här och förlänger alla mått längdledes på ritningen med ca 4 procent. Och eftersom vissa delar ligger på andra hållet, spryglar bland annat, så blir det lite extra jobb innan bygget startar.
  Finns det något ute i landet som upplevt samma dilemma med felaktiga ritningar så skulle det vara skoj att höra. Kanske det kan bli en liten tråd av det.

  Kay krut
  Vill man så kan man.
  Påbörjar man ett ritningsbygge trots att underlaget har felaktiga proportioner så är det inget fel på motivationen. Hatten av.
  Har inte råkat ut för något sånt men väl felritade kroppsspant/spryglar och detaljlösningar som konstruktören glömt bort eller kanske förträngt.
  Föredrar ändå att bygga efter ritning och har så gjort de senaste tjugo åren. Några alster finns bland mina bilder.
  Tycker det är lite trist att allt ska gå så fort nuförtiden. Har man väl kommit igång med ett ritningsbygge så är det verkligen en avkopplande sysselsättning. Jag ser en fördel i att bara tillverka de delar jag behöver för stunden. På så vis blir det inte så rörigt i hobbyrummet och det blir lättare att koncentrera sig på varje delmoment. Detsamma gäller inköp av material. Sprider man ut kostnaden över en längre period så märks det ju knappt i plånboken
  Kör jag fast är det lätt att bygget stannar av en längre period. Det spelar ju ingen roll så länge ingen förväntar sig resultat. Av den anledningen är jag tveksam till att lägga upp byggtrådar (även om jag förstås ser fördelar i att få råd gällande detaljlösningar och kanske en spark i rätt riktning)
  Stampen är ju en vacker maskin. Du har väl inte missat äventyrsfilmen "High road to China" med Tom Selleck?

  Rune

 7. #7

  Standard

  Jo visst har det byggts några ritningsbyggen och även en egenhändigt konstruerad 1/6 scala Super Cub. Inget som skulle vunnit någon skalatävling precis då kroppen blev alldeles för bred. I väntan på flyget till Grand Canaria för två veckor sedan hittade jag en RCM&E i kiosken och i den en halv ritning på en Hawker Cygnet, en liten dubbeldäckare som jag fastnade för. Jag är i stort klar med en vinghalva och funderar på om jag kommer att orka 3 till. Men just vingarna tycker jag är ganska roliga att bygga.

  Sedan har Lasse (LIP) hjälpt mig att hitta en ritning till en 1/4 Super Cub från vilken jag ska försöka få till en kropp till de vingar jag har kvar från en i övrigt kraschad Super Cub. Jag vet inte om det är så mycket svårare att bygga från ritning jämfört med byggsats men det tar väl lite längre tid.

  /Mats

 8. #8

  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  149
  Klubb
  ÅLLEBERGS MODELLFLYGKLUBB

  Standard

  Hej Att bygga efter bara en ritning är den verkliga utmaningen. Att sedan få starta med att "skala upp" vissa detaljer för-
  höjer bara intresset. Mitt projekt är i dag ett 1/4-skala bygge P 17 Stearman som skall modifieras till " Super Stearman"
  Förebilden finns i fullskala i Nya Zealand och där hämtar jag inspirationen.
  Det är defenitivt inte det billigaste sättet att bygga en skalakärra på men jag tror nog att det är det verkliga och bästa sättet
  att se en skala-kärra växa fram. En figursåg av bra kvalite + en planslipskive-puts och även en liten bänkputsmaskin är en
  bra start + det viktigaste verktyget av dem alla en DREMEL + du måste ge bygget tid. Det kan bli fel om detta projekt
  hastas igenom. Egentligen har Du ju inte så bråttom eftersom Du vill se ett resultat som Du blir stolt över.
  Jag har funnit att om jag planerar in cirka 1,5 - 2,5 timmar i bygglokalen varje dag och innan Du går därifrån - att Du
  gjort den där viktiga limningen. Innan Du kommer till dörren skall - om byggkänslan är den rätta - skall Du ha vänt Dig om
  minst en gång - bara för att kolla in det pågående projektet. Lycka till Ingemar Nabbing.

 9. #9

  Reg.datum
  Jan 2007
  Inlägg
  628
  Jobb
  Glad pensionär.Oförbätterlig optimist.
  Klubb
  SMFF/Trelleborgs Modellflygklubb/Malmö Radioflygsällskap

  Standard Stampe SV4B

  Ja nu börjar jag få fason på måtten. Hade en ledig dag från jobbet och naturligtvis ramlade jag ner i hobbyrummet. Så nu hänger det en undervinge på kroken och väntar på att jag ska skära ut skevrodren. Fast jag tror att jag ska ta ett par dagar ledigt från bygget nu för att renovera en veteranmoppemotor. Men jag återkommer så ge nu inte upp den här tråden.

  Vi hörs vänner !

  Kay krut
  Bifogade miniatyrer Bifogade miniatyrer Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	IMG_1908.jpg 
Visningar:	240 
Storlek:	68,2 KB 
Id:	25053  

 10. #10
  Thomass avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  6 333
  Jobb
  Truck Pilot
  Klubb
  Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Jag blir inte förvånad längre Kay, den där har du säkert färdig innan trettonhelgen! Och en annan sliter sig gråhårig över en sk*tdålig ARF...
  Mycket snyggt jobbat, som vanligt!
  Retroholic!

 11. #11

  Reg.datum
  Jan 2007
  Inlägg
  628
  Jobb
  Glad pensionär.Oförbätterlig optimist.
  Klubb
  SMFF/Trelleborgs Modellflygklubb/Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Tack Thomas. Men jag har lovat tanten att inte bygga den färdig för fort. Så jag får försöka att dra ut lite på bygget. Det är just därför som jag renoverar lite veteranmopeder. Just nu står det fyra fina Crescent Compact i källaren och skiner. Och fler lär det bli. Men vingarna ska vara färdiga denna veckan. Så i kväll ska jag lägga upp ovanvingen och så får vi se vad det blir av det.
  Jag återkommer.

  Kay krut

  Vill man så kan man, bara man har tid och intresse !

 12. #12

  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  149
  Klubb
  ÅLLEBERGS MODELLFLYGKLUBB

  Standard

  Hej Är någon av dessa Crecent Compact till salu ?
  Ingemar Ng.

 13. #13

  Reg.datum
  Jan 2007
  Inlägg
  628
  Jobb
  Glad pensionär.Oförbätterlig optimist.
  Klubb
  SMFF/Trelleborgs Modellflygklubb/Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Hej Ingemar !

  Jag får ofta den frågan varje gång vi i "Compactklubben" är ute och åker. Nej, till salu blir dom nog aldrig. Åtminstone inte under min livstid. Vi har räddat dem till eftervärlden och vi hoppas att dom ska få njuta av ålderdomen dom också. Alldeles för många moppar trimmades sönder och samman innan man förstod värdet av dem. Numera sprider vi glädje och väcker förundran när vi drar fram på småvägarna här i södra Skåne. Och nu med stundande pension så lär det bli mer av den varan.

  Kay krut

 14. #14
  Thomass avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  6 333
  Jobb
  Truck Pilot
  Klubb
  Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Du får bygga en kärra och hänga efter moppen!
  Och i kärran kan man ju alltid packa ner en & annan dubbedäckare med tillbehör...

  Förena två intressen, liksom!
  Retroholic!

 15. #15

  Reg.datum
  Jan 2007
  Inlägg
  628
  Jobb
  Glad pensionär.Oförbätterlig optimist.
  Klubb
  SMFF/Trelleborgs Modellflygklubb/Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Ha.. redan provat.

  Kay krut

 16. #16

  Reg.datum
  Jan 2007
  Inlägg
  628
  Jobb
  Glad pensionär.Oförbätterlig optimist.
  Klubb
  SMFF/Trelleborgs Modellflygklubb/Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Ovanvingen klar. Den var lite mer komplicerad eftersom vingbaldakinens plattor samt uttagen för dessa i vingen inte passade rakt av enligt ritningen. Plywoodstommen fick också förlängas lite på längden men passade på bredden. Förbannade Engländare ! Dom skulle inte få lov att kopiera ritningar. Jag ändrade också på vingtipparna och byggde upp dem genom att laminera med 2mm balsastrip i stället för tung plywood. Nu återstår bara att skära ut skevrodren samt lägga in balkarna till dessa. Jag tror att det ska vara gjort under helgen så att jag kan börja lägga upp kroppen i nästa vecka.

  Jag återkommer.

  Kay krut
  Bifogade miniatyrer Bifogade miniatyrer Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	IMG_1906.jpg 
Visningar:	160 
Storlek:	69,4 KB 
Id:	25119  

 17. #17
  LIPs avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 302
  Jobb
  Numera statsanställd med ålderns rätt.
  Klubb
  Örnsköldsviks modellflygklubb

  Standard

  Du behöver inte hålla på med några husreparationer förstår jag.

  Nåja, jag bygger jag också på min ASK18 men det finns ingen byggtråd på den.

  /Lasse
  /Lasse

  Modellflygare sedan 1952

  Fullskalaflygare åren 1964-1978.
  Har flugit motor: Saab Safir, Tiger Moth, Piper Colt, Auster A5, Super Cub.
  Segel: Bergfalke, Pik5, L-Spatz 55, Mucha Standard,
  Pirat, Astir, KA2B, Jantar Standard.

 18. #18

  Reg.datum
  Jan 2007
  Inlägg
  628
  Jobb
  Glad pensionär.Oförbätterlig optimist.
  Klubb
  SMFF/Trelleborgs Modellflygklubb/Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Nej du, jag bor i bostadsrätt så större reparationer är ofta förknippade med modellflyg !

  Kay krut
  Just nu Stampebyggare.

 19. #19

  Reg.datum
  Jan 2007
  Inlägg
  628
  Jobb
  Glad pensionär.Oförbätterlig optimist.
  Klubb
  SMFF/Trelleborgs Modellflygklubb/Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Ja så åkte tanten till barn o barnbarn och tänk, jag fick en hel helg för mig själv i hobbyrummet. Så jag fixade skevrodren på båda vingarna och slipade till dem. Sedan kunde jag bara inte hålla mig längre utan började lite smått på kroppen. Och nu står det en halvfärdig Stampekropp och tar plats i ett hörn. Kanske det är dags nu att varva ner inför julen, om nu det går !

  Jag lär återkomma.
  Kay krut
  Bifogade miniatyrer Bifogade miniatyrer Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	IMG_1917.jpg 
Visningar:	252 
Storlek:	62,8 KB 
Id:	25151  

 20. #20
  Thomass avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  6 333
  Jobb
  Truck Pilot
  Klubb
  Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Går ju med samma tempo som när kineserna monterar ihop en ARF...

  Maiden på trettondan??
  Retroholic!

Liknande ämnen

 1. Ritning
  Av Dacke i forum Ritningar och Konstruktioner
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2013-03-18, 00:36
 2. P-47D frän en *****s DXF-ritning.....
  Av Palleman i forum Byggdagboken
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2008-12-21, 11:34
 3. A4 ritning
  Av Bosse G i forum Allmänt och Tips
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2007-12-04, 22:22

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •