Reklam

 
Resultat 1 till 4 av 4

Ämne: Ny blyacc

 1. #1

  Reg.datum
  Mar 2011
  Inlägg
  322
  Blogginlägg
  2
  Jobb
  (miljonär i tid ) pensionär
  Klubb
  Kungsängens modellflygklubb

  Standard Ny blyacc

  Hej jag har en ny 12 volt 17amp blygeleacc för att ladda mina LiPO accar.Jag undrar hur många volt ska den var när den är fulladdad?
  MVH
  Tobbe
  Senast redigerat av Tobbepostis den 2012-03-14 klockan 15:02. Anledning: kompletera uppgifter

 2. #2
  Thomass avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  6 474
  Jobb
  Truck Pilot
  Klubb
  Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Har du ingen beskrivning på sidan av accen??
  Är det 6 celler = 12 Volt, är det 3 celler = 6 volt.

  Laddningstillståndet kan man bara mäta med en batteritestare typ denna http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/El...-612-V-151370/

  eller denna (gammal modell)
  Retroholic!

 3. #3
  Michaels avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 565
  Klubb
  Höglandets MFK, RFK Fyris, PAMPA

  Standard

  Bäst är givetvis att mäta spänningen under belastning, men i brist på den möjligheten brukar man ofta hävda att om tomgångsspänningen är 2,1 V per cell eller mer är batterier nära fulladdat.
  När du laddar din blyack ska du vara noga med att använda en laddade med program för blybatterier. Dessa mår nämligen dåligt av att laddas med konstantström som man ofta använder för NimH-batterier

 4. #4

  Reg.datum
  Jan 2011
  Inlägg
  131
  Klubb
  Ingen just nu

  Standard

  Det är inte helt "okomplicerat" eftersom det finns olika typer av blybatterier och de har olika egenskaper och temperaturen påverkar åxå. Just vad gäller spänningen så brukar man säga att laddspänningen är 2.4V/cell (vid 20 grader batteritemp), men är kallt ska man ha högre spänning och är det varmt ska det vara lägre. (Tror att det rör sig om typ 20mV/grad uppåt eller neråt, men faktakolla gärna, då jag kan minnas fel.) Så kallade AGM-batterier ska ofta/vanligen laddas med 2.45V/cell.
  Laddningen som sådan sker, om man inte har något lite mer avancerad laddare som avsulfaterar osv, i regel genom att man först laddar med konstantström på max 0.3C (jag har för mig att det är där man brukar dra gränsen, på ett ungefär iaf). Därefter går man över till konstantspänning enl. ovan istället. Laddar man med konstantspänning direkt finns risken att strömmen blir för hög initialt.
  (Ska man vara petig så blir det väl i praktiken att man laddar med konstant spänning, men med strömbegränsning, vilket gör att man kan använda vilket nätagg som helst som man kan begränsa strömmen på.)

  Edit:
  Här finns en PDF som är hälften reklam för CTEK och hälften faktablad (typ).
  http://www.xpnd.se/pdf/Batterier_laddning_rev4.pdf

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •