Reklam

 
Sidan 1 av 3 123 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 43

Ämne: Haveri pga. tappad kontakt mellan sändare och mottagare. HJÄLP!

 1. #1

  Standard Haveri pga. tappad kontakt mellan sändare och mottagare. HJÄLP!

  Tappade radiokontakten med min ESM Spitfire under flygning.

  Allt i kärran var nytt, Futaba S3005, S3010, S3003. Futaba orginalon/off och förl. kablar och Y-kablar. Det är extremt osannolikt att någon kabellossade under flygning.

  Mottagaren var ny Futaba 617FS, mottagaraccen (instant 6v) var ny ochfulladdad. Sändaren (Futaba T8FG) är 2år gammal. Sändaren har hanterats mycket varsamt och alltid fraktats i enstandard futaba aluminiumväska. Den har aldrig utsatts för hårda stötar ellervatten. Mjukvaran är inte uppdaterad. Jag har kollat kabeln till antennenprecis där den viks och den ser hel ut. Orginalaccen utbytt mot en LIPO 7.4volt, ca 1 år gammal och laddat utan balansering med jämna mellanrum.

  Jag hade varit i luften i ca 4 minuter när kontakten brötsoch planet var 150-300 meter från mig. Tyvärr svårt att vara mer exakt.
  Analys efter kraschen:
  Mottagaren intakt och fungerade.
  Rätt modell inställd i sändaren.
  Mottagaraccen var fortfarande ny och fulladdad
  Alla kablar var intakta och det som hoppat loss gjorde det sannoliktnär vingen och kroppen åkte åt varsitt håll.
  Kontakten mellan sändare och mottagare fungerade när jag provade direktefter kraschen.
  Sändarens antenn var vinklad enligt manual under flygningen.
  Mottagarens antenner var placerade i 90 graders förhållande enligtmanual.
  Ingen glappkontakt har upptäckts, då jag kontrollerat alla kablarna.

  Efter kraschen gjordes ytterligare rangecheck genom den inställningenpå sändaren. Då bröts kontakten efter ca 35-40 meter om jag skymdesändare/modell. Normalt brukar jag gå ca 60 meter utan att den bryts. Jagprovade på en annan modell som jag tidigare kunnat gå ca 60 meter medbibehållen kontakt och där bröts kontakten mellan sändare och mottagare ocksåvid ca 35-40 meter.

  Jag hade gjort 6 flygningar tidigare under kvällen med 2 andramodeller. Vid de flygningarna var jag minst lika långt bort med bibehållenkontakt mellan sändare och flygplan.

  Ett par dagar senare gjorde jag ytterligare en rangecheck med accen somjag hade i sändaren vid haveritillfället och medföljande orginal acc. Accen somanvändes vid haveriet visade även denna gång på 8 volt, orginal accen visade7.7 volt. Då nådde haveri-accen en bra bit över 60 meter när kontakten medplanet försvann. Orginalaccen klarade ca 2 meter längre. Alltså borde det intevara accen, samtidigt som den klarade betydligt mer än 25 meter längre då, änvid haveritillfället.

  Jag är ganska ny inom detta ochlyckas inte få rätsida vad som orsakat kraschen. Som jag ser det kan det varaLIPO-accen som visar rätt spänning, utan att för den sakens skull ha någon,eller? Det kan också vara så att sändaren på något sätta har en defekt, eller?Båda känns långsökta, men jag vet inte vad jag skall tro eller hur jag skall gåtillväga för att lösa gåtan. Vågar inte använda sändaren igen förrän jag vet.Det är för mig tydligt att felet inträffat på den sidan.

  Jag tar gärna emot felsökningsförslag och lösningsförslag från er somär mer erfarna inom området.

  mvh Emil

 2. #2

  Standard

  Du lär få en del gissningar så börjar med mina: Oftast när man skyller på radion så har det varit något annat ändå. "Vanligast" när man inte hittar mekaniska fel har varit strömförsörjning, överbelastad BEC eller för glatt strömuttag ur mottagarack (eller UBEC då) (och för el även felprogrammerade ESC/Cutoff).

  Ett sätt att testa är att mäta spänningen där den matas till servona och dra igång alla på en gång, simultanstart, så vet man iaf om man överbelastar eller inte. Inget som jammat tex? Landställ som ligger och trycker? osv...
  ----------------------------------
  Kraschar aldrig - alltid marken som hoppar upp, väggar, stolpar, träd mm. som flyttar sej etc...

 3. #3

  Reg.datum
  Mar 2008
  Inlägg
  192
  Jobb
  Underhållstekniker
  Klubb
  Borås modellflygklubb

  Standard

  Trist när det händer när man dessutom har ordentlig radioutrustning i kärran. Hur gick det med planet?

  Upplevde du att det ryckte i planet innan krash? Hade du någon somhelst styrning på planet eller lade allt bara av helt plötsligt i luften? Hände det under rakflygning eller var det under någon belastande manöver?

  Tidigt gissning: lödfel i sändaren eller mottagaren då jag vart med när en annan pilot fick bruten radiokontakt under någon sekund pga lödfel i sändaren.


  //Sebbe

 4. #4

  Standard

  Tack för att ni hjälper till att fundera.
  Kärran är bortom räddning. Tur i oturen är att ingen människa skadades och allt ombord klarade sig, sånär som på ett drev i ett servo. Det hände under planflykt.Som tur var lite ner och till höger, så kärran kraschade inom synhåll. Kontakten bröts direkt och totalt. Fanns inte tillstymmelse till manöverförmåga alls. Ingen förvarning som ryck eller annat. Använde ingen bec, utan en ny instant nimh 6v. Använder luftställ och inget surr på något servo i neutralläge. Stod ock febrilt ryckte i spakarna i ca 30 sekunder utan att någon styrförmåga kom tillbaka. Nu när jag testar funkar allt perfekt.

 5. #5

  Per Ps avatar
  Reg.datum
  Jun 2007
  Inlägg
  1 155
  Jobb
  Robotprogrammerare
  Klubb
  Stranda Modellflygklubb

  Standard

  Trist när det händer. Något man ofta glömmer (och ofta köper den billigaste) är strömbrytaren. Om det är dålig kontakt i den kan sånt här inträffa... Kan mottagarantennerna vara skadade tro?
  Står man med en låda på magen säljer man korv!

 6. #6

  Reg.datum
  Jan 2012
  Inlägg
  3 896
  Jobb
  AutomationsIngenjör
  Klubb
  ÖdeshögMFK, Tranås Mfk, Mfk Malmen

  Standard

  Kör det lilla hård testet. vispa runt med alla spakar så fort du kan i 20 sek . med alla servon inkopplade.
  då brukar man se om spänningen dippar eller något sådant.
  ------------------------Skickat från min Texas Instruments TI99-4A ----------------------
  |FPV STUFF|
  |FATSHARK Dominator HD & BASE SD|
  |RiteWing Zephyr II | X * 2X0 Quads Naze32|
  | DJI Inspire 1 |
  |TERMIK OCH HANG |
  |
  Polaris DLG | Twister3 DLG|Arctus DLG|Daidalos 2500|DSF Hangking|
  |FPV4FUN @ Youtube |

 7. #7

  Standard

  Testade och vispa med spakarna en bra stund, ingen spänningsdipp. Antennerna ser hela ut och var monterade så det inte fanns någon spänning vid ingången till mottagaren. När jag testade med en annan mottagare fick jag samma räckvidd, så jag tror inte att mottagarantennen är skadad. Kan en lipo acc visa 8 volt, utan att den har det?

 8. #8
  Moderator

  RCFF - Moderator
  bokiss avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  4 776
  Jobb
  Glänsande Pellejöns samt Guruns Hovfotograf
  Klubb
  LFC+VMF+ÖMFK +Ivves Fan Club

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Per P Visa inlägg
  Trist när det händer. Något man ofta glömmer (och ofta köper den billigaste) är strömbrytaren. Om det är dålig kontakt i den kan sånt här inträffa...
  Medhåll,våra enklare brytare är skräp som vibrationer och annat kan få att glappa..
  Sen är det bec-kretsar som jag inte är förtjust i men det fanns det inga här..
  På de år som jag flugit med 2.4 så har jag aldrig tappat kontakten pga radion eller mottagaren,strömförsörjningen till den senare har jag dock schabblat med..
  Både med taskiga bec-ar o usla strömbrytare samt egna ,mindre bra,installationer..
  // Bokis

  ***** Din kanelbulle i cyberrymden*****
  (nu även med biskvier!)

 9. #9

  Standard

  Strömbrytaren är en futaba orginal. Jag har aldrig haft problem med en dylik tidigare. Den fungerar som den skall vid testning, och snäpper till mellan av och på. Skulle den kunna stänga av sig själv?

 10. #10

  Reg.datum
  Sep 2010
  Inlägg
  53
  Klubb
  Helsingborgs Modellflygklubb

  Standard

  Emil.
  Om du inte hittar något uppenbart fel själv, eller med hjälp härifrån, som du kan få att avhjälpa felet, så tycker jag du ska skicka alla grejor till generalagenten/den som har service av Futaba.
  När du nu har lyxen att köra märkesvaror så dra nytta av den kunskapen och låt de som har utrustning och kunskap att felsöka göra jobbet. Det är ju en del av det man betalar extra för jämfört med moddade kinagrejor.
  (Och bara för att klargöra - så att det inte blir någon spamning av tråden. Jag kör BÅDE tyskt märkeslyx och moddade kinagrejor!)
  Visst riskerar du att vara utan sändaren i någon vecka eller tre(?), men vi är ändå inne i September, jagmenar det är inte mitt i semesterveckorna .

 11. #11

  Standard

  Flyger sjöflyg och kör med Futabas sändare och mottagre. Fukt med korrosion som följd kan ge spännande fenomen - har kraschat några gånger då mottagaren bara lägger av. Orsaken har varit korrosion i kontakter med glapp som följd - nu "tvättar" jag stift och kontakter innan flygning. Fungerar för det mesta.....

 12. #12

  Standard

  Jag använder ju alltid separat BEC eller den inbyggda i ESC'et.
  Om du nu har kört ett 6Volts NIMH pack (5celler) Nyladdat kan väl ett sådant ligga på över 7volt.

  Klarar mottagare och servon av detta ?

  Har du skrivit vad det är för motor ? EL, Metanol ?

 13. #13

  Reg.datum
  Sep 2010
  Inlägg
  53
  Klubb
  Helsingborgs Modellflygklubb

  Standard

  Bra fråga Bonanza.
  En snabb titt på Futabas hemsida visar att alla kompnenter (617FS, S3005, S3003 och S3010 är specade för 6.0V, vilket traditionellt inom modellflyger alltid betytt 5 celler NiCd eller NiMH. Så det verkar inte vara problem på pappret i alla fall.
  (jag är helt säker på att Futaba vet att maximala spänningen på 4 resp 5 celler är mer än 4,8 resp 6,0 volt, och vad skulle alternativet vara på de servon som är specade för 4,8 annars?)

 14. #14

  Reg.datum
  Jun 2011
  Inlägg
  898
  Jobb
  Glödgare SSAB tunnplåt

  Standard

  Kraschade själv ett plan för 15år sedan där jag gjort hålet lite för litet för strömbrytaren. Bestämde sig för att bryta strömmen mitt i en flygning... Det misstaget gör jag inte om igen!

  Har dock inte koll på om det är en sån där "gammal" strömbrytare man använder nu. Kör endast el-grejor numera och har ingen brytare.

 15. #15

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Emil Visa inlägg
  Strömbrytaren är en futaba orginal. Jag har aldrig haft problem med en dylik tidigare. Den fungerar som den skall vid testning, och snäpper till mellan av och på. Skulle den kunna stänga av sig själv?
  Vibrationer kan göra mycket; test på bord ger inte samma som i plan mao; har sett tex. dåligt upphängd kondensator i servo hoppat loss som sedan stört resten av servona och mott. Brytare kan ha kontakt men väl i luften blir det annat. Ackpaketet utgår jag från är lödat. Har tom haft glapp inne i kontakten som går från ackpaketet till mottagaren, kul med brownouter titt som tätt och plockade isär en hel massa innan det felet hittades...
  Det är inget bensinplan med tändystem? Dåligt sådan kan tom störa ut ett GHz-system (fast det har jag bara lyckats med själv med en helt annan tillverkare än Futaba...)

  Ja, och radiosystem går nog sönder ibland med - mottagaren har inte varit i backen tidigare (eller bytt modell/plan åtskilliga gånger)?
  ----------------------------------
  Kraschar aldrig - alltid marken som hoppar upp, väggar, stolpar, träd mm. som flyttar sej etc...

 16. #16

  pgrtss avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  1 830
  Jobb
  Hobbyforskare
  Klubb
  Ripa MFK SWE-68159

  Standard

  Du säger att rangecheck var lite drygt hälften av vad den brukar vara och vad du sedan uppmätte efteråt.
  När du gjorde rangecheck med den sämre räckvidden hade radion inte varit avslagen efter kraschen?
  När du sedan mätte full (60m) hade du haft radion avslagen?
  Finns det någon möjlighet att det kan förekomma någon dålig bindning vid påslag av sändare-mottagare?
  ___________________
  patrik@pgdata.se

 17. #17
  Debattglad entusiast
  AMs avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  3 232
  Jobb
  Hobbyhandlare - Simulatorinstruktör
  Klubb
  Lunds Radioflygklubb

  Standard

  En bortglömd faktor är att räckvidden minskar drastiskt om sändarantennen pekar rakt mot modellen. Den ska vara vinklad 45- eller 90 grader mot modellen. Viktigt är ju också att alltid göra räckviddskontroll före dagens första flygning. Om det inte är "normal"räckvidd ska man kolla varför innan man flyger.
  mvh
  Ove
  Ove (AM) Nielsen

 18. #18

  Standard

  Det här är en intressant tåd som jag måste följa. Tyvärr enbart pga krashen med F U T A B A! "Futaba is the shit" som Wesse brukar säga och alla vet ju att Wesse alltid har rätt för vi kommer ju från Småland Nu har vi äntligen fått bevis för att futaban är skit ironi i all ära... Trist med krashen - jag skulle inte lita på någon del i det systemet igen om jag inte hittar orsaken - med så mycket osäkerhet blir det många tester framöver för att hitta felet/orsaken.
  UndCon.com = Under Construction == A constant evolving state of mind...

 19. #19

  Standard

  Jag har råkat ut för något liknande, vi kunde inte hitta någon orsak vid kraschen, lösningen kom långt senare och visade sig vara glapp i kontakten till acken (trots "säkerhetsclip"). Jag körde 35 MHz och vid "Range check" (inskjuten antenn) så var räckvidden dålig men det är (på den anläggningen) normalt och jag har inte märkt något i luften... Då antogs orsaken vara att jag hade kört "fattigmans 2.4" med kort antenn, dvs glömt dra ut den...

  Jag hittade mitt fel ca 1 år senare när jag hade kopplat upp allt till en annan modell och "stressade" den säkerhetsclip som gav mig falsk säkerhet, först då dök lösningen upp. Har du sådana kopplingar så koppla upp allt och "provdra" och stressa anslutningar och kablage och se om något händer.

  En annan sak som slår mig i tråden är att det verkar som spänningen till radio m.m. är "aningen hög", dvs lite över tillverkarens rekommendationer. Stämmer det?
  OM det är så har jag ett förslag på "test", ladda upp allt så det är precis som när du flög och "kör" sen anläggningen under ungeför samma tid som vid kraschen, kanske med lite "avstånd" också (borde iofs inte spela någon roll...). Det som skulle kunna hända är att högre spänning har gett lite högre effektutveckling i någon komponent som har inbyggt skydd mot överström/överslast som har kämpat i "ca 4 minuter" och sen automatiskt stängt av sig... En sådan "avstängning" kan hålla i sig tills temperaturen har gått ner och det kan vara ganska kort tid... Det är en "feature" i en del moderna komponenter, att de har inbyggt skydd mot främst värme...

  Om man går från 6V till 7.4V så ökar spänningen med 23%, men effekten ökar med 53%, dvs rätt mycket mer... det blir "värme"... (vid ett enkelt räkneexempel på 1k motstånd). Och "tomgångsspänning" på en ack säger inte så mycket, dvs när den är nyladdad, det är spänningen vid last som räknas. Kanske de är välidgt lika men ändå... Man kan ha en ack som ger rätt "spänning" men inte har någon "ork", dvs kapacitet för det. Det märks först vid last...

  Vet inte vad det ger eller om det är nytt, men kanske något att kolla...

  Hälsar,
  Anders Ö
  Habo Hobby - Jönköpings största hobbybutik!

 20. #20
  lassebetongs avatar
  Reg.datum
  Mar 2007
  Inlägg
  1 254
  Jobb
  Fabriksbetongsprocesstekniker
  Klubb
  Tranås MFK, Ödeshögs MFK

  Standard

  Hade du någon failsafe inställd?
  Kunde du i så fall konstatera att modellen gick in i failsafe?
  //Lasse

Liknande ämnen

 1. Tappad kontakt?
  Av lekman i forum Elmodeller
  Svar: 8
  Senaste inlägg: 2013-03-28, 12:41
 2. Hjälp med bindning av sändare & mottagare Jamara air jump 3
  Av Rikard i forum Elektronik-Mjukvara-Hårdvara
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2012-11-09, 00:25
 3. Hjälp med laddning av 3s, JST kontakt..
  Av slaffe i forum Batterier och Laddare
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2012-10-06, 20:37
 4. Hjälp med köp av 1.2Ghz mottagare/sändare
  Av hurpderp i forum FPV Video Sändare - Mottagare
  Svar: 53
  Senaste inlägg: 2012-05-26, 09:42
 5. Öka räckvidden mellan mottagare och sändare..Hur?
  Av nestergaard i forum Elmodeller
  Svar: 7
  Senaste inlägg: 2009-09-14, 22:52

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •