Reklam

 
Resultat 1 till 14 av 14

Ämne: Funcub-elektronik

 1. #1
  sundqvistjohans avatar
  Reg.datum
  Jul 2006
  Inlägg
  1 299
  Jobb
  Musiklärare
  Klubb
  Sundom RC Club

  Standard Funcub-elektronik

  Min son (12 år) har inte flugit så mycket tidigare, men nu har han blivit riktigt ivrig att öva på simulatorn. Igår var vi till fältet och han fick flyga GWS Slowstick och AXN Floater-Jet (en Easystar-kopia med skevroder). Efter litet övning i dubbelkommando fick han soloflyga Slowsticken med flera lyckade flygningar (och landningar) och även AXN Floater Jet flög han flera gånger och landade själv (jag var då kopplad till honom med dubbelkommando men behövde inte ta över kontrollen).

  Han vill nu ha ett eget plan och jag tror att en Funcub kunde passa. Jag kommer att skola in honom på planet i dubbelkommando de första flygningarna så det torde inte vara några problem med nybörjarkrascher.

  För att hålla ner kostnaderna har jag tänkt beställa ett tomt flygplan från http://www.lindinger.at och all elektronik från HobbyKing. Batterier har jag väl 7 st 3-cells 2200 mAh vilka jag tror passar i planet. Drivlinan får gärna vara så nära originalet som möjligt.

  Är inte så kunnig vad gäller elmotorer, hur de passar och prestanda. Om ni känner till pålitliga servon får ni också föreslå sådana. Elektroniken beställer jag från Hobbyking.

  Originalsetup:
  Motor: Himax C 3516-0840 (134g, 350 W, KV 840, 5 mm motorskaft) körs på 11,1 V LiPo
  Reglage: MULTIcont BL-30 S-BEC (30 A, BEC ska klara 6 servon, detta har max 2 A BEC)
  Propeller: 13x4
  Servon: 4 st Multiplex NanoS till vingen (1,08–1,3 kg/cm, vikt 8,3 g)
  Servon höjd och sida: 2 Multiplex TinyS (2,6–3 kg/cm, vikt 16,4 g)

  Söker alltså motsvarande drivlina och servon från Hobbyking, och har fastnat i mitt surfande då utbudet och variationen är så stor.

 2. #2
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 615
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Motor: Aerodrive SK3 är aldrig fel, fungerar med APC-E eller kopia 12x4 eller 13x4. Fast ska grabben fullgasa hela tiden så välj den mindre propellern. Kopiorna av APC på HK MÅSTE balanseras.

  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...ner_Motor.html

  Plush 40A har SBEC
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...ontroller.html

  Småservon: HXT900
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...?idProduct=662

  Till stjärten Antigen Hitec HS81
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...idProduct=9815
  eller GWS PARK
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...aba_Plug_.html
  eller MG16
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...sec_18_8g.html
  fredrik

 3. #3

  Reg.datum
  Apr 2009
  Inlägg
  1 480
  Klubb
  Karlstads MFK

  Standard

  Hej,
  Jag var också 12 år när jag lärde mig flyga, 1973, fast då fanns inga eldriva modeller (vad jag kommer ihåg, kanske fanns nån enstaka men de var säkert väldigt dyra och laddbara batterierna var ju NiCd på den tiden så egentligen fanns inga lämpliga batterier till el-motorer heller). Det är förvånande vad fort man lär sig flyga i den åldern, jag lärde mig flyga på två helger med hjälp av en erfaren flygare. Dubbelkommando hade vi ej utan det vara att langa över sändaren mellan oss. Konstigt nog överlevde min Graupner Taxi (med Enya 29, 5-kubikare) styrd med en Robbe 4-kanalare hela lärotiden fastän det gick rätt vilt till med flygningarna många gånger. Det var väldigt kul att lära sig och som synes sitter intresset i än idag

  Tycker det Fredrik föreslår verkar vettiga prylar om du skall köpa allt från HobbyKing. Säkert klokt att undvika deras allra billigaste prylar av servon, motor och fartreglage för nåt samband mellan pris och kvalitet får man väl hoppas finns även hos HobbyKing. Huruvida det där HXT-900 servot för runt US $2,7 är nåt att satsa på kanske kan vara lite frågetecken kring men vem vet det kanske är ett servo som är bra och håller länge?

  Förmodligen kan du hittta rekommendationer på lämpliga HobbyKing elektronik-prylar till Funcub:en i den här över 800-sidiga tråden:
  http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1209004

  Lite smarta sökningar via "Search this thread" i ovanstående megatråd borde ge dig lite matnyttigt om du inte har lust att plöja sida upp och sida ner.

  /Bo

 4. #4
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 615
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  HXT-900 har enda nackdel att precisionen är lite sämre än dyrare servon, men jag har använt det som basservo i allt flygetyg upp till 1 kg, och den enda gången det gått sönder är när jag smällt sidoroder i dörrkarm. Ett ypperligt servo, jag har köpt cirka 40 st, och 39 lever trots att den äldsta är mer än 5 år gammal.
  Fungerar inte som sidoroder i heli då det är för långsamt och oprecist, och inte heller 3D-flygning, men till det mesta annat fungerar det jättebra. Min pappas bixlers originalservo är alla bytta till HXT-900 och då har problemen upphört.
  mvh //Fredrik
  fredrik

 5. #5

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 111
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Hej Johan,
  Du kan också hitta hyfsat billiga och bra grejor lite närmre nämligen här - http://www.giantshark.co.uk/index.ph...6637b0523cafec
  Det brukar gå klart snabbare att få grejorna därifrån än från HK.
  Jag har väldigt bra erfarenhet av dessa 9 g-servon - http://www.giantshark.co.uk/epower-m...-p-403206.html
  Finns även på andra håll med annat namn (E-Max) men dom har fungerat ypperligt för mig.
  Detta är väl ungefär samma yttermått men lite tyngre och med metall-växellåda - http://www.giantshark.co.uk/epower-m...-p-403797.html
  Billiga servon men lite större - ja, jag har använt dessa i flera kärror utan problem - http://www.giantshark.co.uk/162g-dys...-p-402468.html
  Dock verkar flera haft problem med dessa så det är tveksamt om jag vågar rekommendera dom trots att dom fungerat bra för mig i flera kärror.
  Detta fartreglage fungerar säkert - http://www.giantshark.co.uk/hobbywin...ller-p-42.html - jag har själv flera stycken som fungerat utmärkt.
  Beträffande motor får du nog kolla in en med ungefär samma vikt och KV som "original-motorn".
  Lycka till hälsar
  Roger

  Edit: Kollade lite rovor hos Giantshark och denna har jag själv använt och den har fungerat bra - http://www.giantshark.co.uk/epower-b...-p-402457.html
  Finns även i en lite lättare version som säkert fungerar bra i en Funcub den också - http://www.giantshark.co.uk/epower-b...-p-402456.html
  Tror att man gärna kan hålla ner vikten lite så själv skulle jag nog välja på den mindre varianten.
  Senast redigerat av McRegor den 2012-10-21 klockan 13:23.

 6. #6

  Reg.datum
  Jan 2012
  Inlägg
  3 896
  Jobb
  AutomationsIngenjör
  Klubb
  ÖdeshögMFK, Tranås Mfk, Mfk Malmen

  Standard

  Hxt900 är grymma servon. visst är det precis som alla säger att precisionen inte är 100% men för det priset så
  är dom hur bra som helst. har faktiskt sett folk flyga 3d med 450 helikopter och hxt900 och det funkade. dock kanske inte att föredra.

  Airodrive verkar vara något som dom verkligen lyckats med, har bara sett positiva saker om dom. kommer förmodligen köpa en själv framöver
  ------------------------Skickat från min Texas Instruments TI99-4A ----------------------
  |FPV STUFF|
  |FATSHARK Dominator HD & BASE SD|
  |RiteWing Zephyr II | X * 2X0 Quads Naze32|
  | DJI Inspire 1 |
  |TERMIK OCH HANG |
  |
  Polaris DLG | Twister3 DLG|Arctus DLG|Daidalos 2500|DSF Hangking|
  |FPV4FUN @ Youtube |

 7. #7

  Standard

  Ang drivlinan så tycker jag den klarar sej med 80-100g motor som klarar 10-11" på 3S (kV 1100-1200 nånstans). Med vikt 120-140g på motorn hamnar acket så långt bak man bara kan, om man inte vill lasta på dôvikt förstås.
  3D flygrna må protestera men för skolflyg o enklare akrobatik anser jag det räcker.
  ----------------------------------
  Kraschar aldrig - alltid marken som hoppar upp, väggar, stolpar, träd mm. som flyttar sej etc...

 8. #8
  Mr Js avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  4 119
  Jobb
  Mats Johnsson
  Klubb
  RFK Kometen, Lomma

  Standard

  Hxt900 är ett lysande exempel på att man ibland faktiskt får mer än vad man betalar för...
  /\/\vh // /\/\r J.

 9. #9
  Michaels avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  1 538
  Klubb
  Höglandets MFK, RFK Fyris, PAMPA

  Standard

  Multiplex brukar ha bra rekommendationer, men när det gäller motorvalet till FunCuben är jag inte riktigt överens med dem. Med 3 celler, kv=840 och 13x4-propeller blir det som att köra en bil på 3:e växeln hela tiden. Det är en setup som lämpar sig bra för att hovra med, men det kanske inte det som är främsta målet för er.
  Mitt förslag, som också ligger mycket nära vad jag använder på min egen FunCub, är att använda 11x6 propeller och en motor med kv=1050. Ett bra motorval skulle vara denna: Turnigy 3536 1050. Maxströmmen för denna motor med 11x6 propeller och 3s acke blir cirka 25 A så ett 40 A fartreglage räcker bra.

  Tillägg: Min egen FunCub flyger jag med en Turnigy 3536 med kv=1100 bestyckad med 11,5x6 propeller och ett 40 A fartreglage samt 3s 2250 mAh Rhino ackar En riktig lågbudget setup från HK som fungerar bra för enkel aerobatik, sjöflyg med pontoner och vanlig söndagsflygning.

  Hitta rätt med
  GPS-fältlistan
  , http://www.freewebs.com/propellerhead/index_gps.htm

 10. #10
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 615
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Tja om Michael orkar lyfta från vatten med en Turnigy 3536 så ser jag ingen anledning att sätta i större motor. En tolvåring flyger ofta på fullgas, och då kan det vara bättre med lite mindre kräm. Se till att mixa skev till sida så han kommer runt i svängarna.
  fredrik

 11. #11
  sundqvistjohans avatar
  Reg.datum
  Jul 2006
  Inlägg
  1 299
  Jobb
  Musiklärare
  Klubb
  Sundom RC Club

  Standard

  Tack för all respons, nu ska jag börja läsa era råd och fundera. Det är ingen brådska då det ska bli en julklapp till sonen. Vi har många (alldeles för många) plan att träna med tills han får ett eget. Han ska också få träna med en GWS E-starter innan julklappen kommer.

 12. #12
  sundqvistjohans avatar
  Reg.datum
  Jul 2006
  Inlägg
  1 299
  Jobb
  Musiklärare
  Klubb
  Sundom RC Club

  Standard

  Nu är sonens julklapp färdigbyggd. Det blev en rejäl rova som nog orkar accelerera FunCuben vertikalt. Trots att motorn vi beställde http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...dProduct=18163 endast väger 7 g mer än Multiplex originalmotor till denna modell får man nästan sätta batteriet på tyngdpunkten. 80 mm från vingens framkant antar jag nog är för 3D flyg då det är betydligt längre bak än 1/3 av vingkordan. Vi börjar nog med tyngdpunkten på kanalen för servokablarna. Någon som har testat och kan berätta vad som funkar bra?

  Några bilder. Flapsen gick ner 90 grader med fullt servoutslag så jag minskade på det en aning. Det gick snabbt att montera modellen tack vare CA och kicker. I morgon ska det blåsa så vi väntar med premiären till lördag. Premiären blir med dubbelkommando så att sonen hoppeligen har ett helt plan efter premiärflygningen.

  Tacksamt nog hade planet släppkoppling för segelbogsering med i lådan, så vingen har 5 servon (2 skev, 2 flaps, 1 släppservo).


 13. #13

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av sundqvistjohan Visa inlägg
  ---
  80 mm från vingens framkant antar jag nog är för 3D flyg då det är betydligt längre bak än 1/3 av vingkordan. Vi börjar nog med tyngdpunkten på kanalen för servokablarna. Någon som har testat och kan berätta vad som funkar bra?
  ---
  TP enligt manualen är bra. Det är ingen ren 3D kärra ändå (ja, det fanns nog en tidig version med mindre sida, antar det är den jag flugit iofs). Fö är inte TP kritiskt på cuben, +- 1cm är inga problem.

  Passa dej för flaps o fart om du inte har mixat dykroder, den loopar snyggt "av sej själv" Speciellt om du tar ut full effekt ur den motorn...
  ----------------------------------
  Kraschar aldrig - alltid marken som hoppar upp, väggar, stolpar, träd mm. som flyttar sej etc...

 14. #14
  sundqvistjohans avatar
  Reg.datum
  Jul 2006
  Inlägg
  1 299
  Jobb
  Musiklärare
  Klubb
  Sundom RC Club

  Standard

  Så var premiären avklarad. Jag tog upp den, trimmade in den (och gjorde samma justeringar på elevsändaren). Därefter fick min son flyga den några flygningar. Tog över kontrollen vid första starten som gick nästan rakt upp, men sedan startade, flög och landade han utan att jag behövde ta över kontrollen en enda gång. Ett riktigt trevligt flygplan för en nybörjare om man justerar ner roderutslagen litet och flyttar fram tyngdpunkten.

  Video kommer strax i en ny tråd.

  Med tyngdpunkten på 6 cm från vingens framkant (istället för rekommenderade 8 cm) flög planet som en vanlig trainer. Något hovrande är ännu inte aktuellt för sonen, så tyngdpunkten får nu ligga på 6 cm tills han blivit van vid planet. Vertikalprestanda fanns vilket är bra om det blir segelbogsering och sjöflyg i sommar.

  Rekommenderad tyngdpunkt 8 cm från vingens framkant (ännu inte testad, kan ev. vara svårflugen då)


  Bra ”trainer-tyngdpunkt” 6 cm från vingens framkant

Liknande ämnen

 1. Elektronik
  Av Optimus i forum Allmänt och Tips
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2013-02-14, 17:06
 2. Servo elektronik???
  Av Jensus i forum Radiostyrning, powerboxar, mottagare, servon, gyro mm
  Svar: 11
  Senaste inlägg: 2012-08-02, 19:55
 3. Elektronik-val för hemmabygge
  Av T0bbe i forum Elmodeller
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2008-03-23, 08:57
 4. Elektronik Landställ
  Av Nexus i forum Elektronik
  Svar: 9
  Senaste inlägg: 2007-06-07, 20:39

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •