Jag har en DLE30 V1 (sidmonterad förgasare) som jag flygit IMAC basic med i år (2012) den har gått ypperligt i över 75 timmar. Med en större Sbach på ingång tänkte jag uppdatera min lilla med lite saker som gör att den nästa år kan funka som reserv och träningsmaskin. en sak som stått på listan är att bygga om den till bakmonterad förgasare, för att få en något bättre och troligen säkrare gång. Så här gjorde jag:

1. Ta ur motorn ur maskinen och lägg den på arbetsbänken.


2. Ta bort förgasaren från motorn


3. Nu tog jag bort tändstiftet, mest för kontroll, men också för att inte bryta sönder det. Det här stiftet har gått ca 60 timmar.


4. Ta bort skruvarna för cylindern och baklocket (8 st) håll reda på var dom långa (baklocket) och dom korta (cylindern) satt! Till detta använder man en 4mm insexnyckel och en ringnyckel som hävarm, till dom på cylindern.


5. Nu när du endå har cylindern borta, så kolla i den så den inte är skadad. Jag valde att inte göra nått med min motor, inte ens rengöra den. Den gick ju bra innan jag tog isär den.


6. Kontrollera även kolv, kolvring, lager och ytor efter skador. Här är det gamla baklocket borttaget.


7. Jag valde att beställa mitt "kit" från Tower Hobbies, USA, då det verkade vara snabba puckar och seriös firma. Kittet kostade 36$ och frakten lika så. Dyrt men man får säkert sakerna fort tänkte jag. Efter 26 dagar kom det. Jag tänker inte handla där mer. Nåja, man får en liten låda, 7x7x7 cm typ. Och den innehåller allt man behöver. 2 skruvar, cylinderfotspackning, baklock och en packe med bakelit och papperspackningar. Nya fina reedventiler sitter på med.


8. Skillnaden på baklocken


9. Sätt ihop baklocket med vevhuset. Dra skruvarna (dom långa) lagom (till du skäms) hårt. Lägg cylinderfotspackningen på cylindern, trä den över kolven och sätt ner den mot vevhuset. Dra även dessa skruvar "lagom". Förhoppningsvis ser din motor ut så här nu:


10. För att man ska kunna montera förgasaren mot nya baklocket följer det med 2 nya, lite längre skruvar.


11. Den nya bakelitbiten med reedventilerna i ger dig nu en "option" du kan i detta fallet välja hur du vill, eller kan, sätta förgasaren. Rättvänt eller "upp och ner". Bakelitbiten har nämligen kanaler för vaccumet till membranet både uppe och nere! Mycket smart.


12. Jag valde att sätta förgasaren "rätt". Så här blev min.


Detta gjordes på mindre än 20 minuter.
jag hoppas att någon kan ha nytta av det här i framtiden.