Reklam

 
Resultat 1 till 5 av 5

Ämne: Både skevroder och flaperon på stor vinge?

 1. #1
  Flufs avatar
  Reg.datum
  Jul 2012
  Inlägg
  1 581
  Jobb
  Datornörd på heltid
  Klubb
  Mölndals ModellFlyg

  Standard Både skevroder och flaperon på stor vinge?

  Denna frågan ställde jag i FPV forumet, men tror det är en hel del som är duktiga på design och aerodinamik som inte läser så mycket där. Ledsen om det är fel att dubbelposta på detta sättet, men skall börja meka med planet strax.

  Det gäller en HobbyKing EPP-FPV X-Large 1,8m kärra (topvinge, i grunden ingen dihedral på planet, men funderar på att lägga på några grader).

  Jag kommer initialt köra med en 3axel gyro för flygstabilisering (orange v2), men då får jag varken flapps eller justerbara flapperons. Vissa föreslår att köra med konstant flapp. Jag funderade på en annan sak, rätta mig nu om det är hål i huvudet eller ej.

  Dela skevrodret på varje vinge till skevroder ytterst (en kanal från sändaren) som dessutom avhjälps av gyrot, och flaps innerst. De två flapsen tänkte jag först köra som flaps, sedan slog en annan tanke mig, varför inte helt enkelt mixa dem som flaperons?

  Anledningen att jag inte kör flaperon över hela roderytan är att då får jag inte med flygstabiliseringen.

  Är det några aerodynamiska missar som jag gör om jag kör skevroder(med gyro) + flaperon?

  Om jag delar roderytan i två, hur stor bit bör vara rent skevroder och hur stor del bör vara flaperon?

  Magskänslan säger ca 2/5 flap och 3/5 skev, eller är jag ute och cyklar då?  Tacksam för kloka svar Då bygget börjar nog i dag (dela av den i alla fall).

 2. #2
  Thomass avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  6 274
  Jobb
  Truck Pilot
  Klubb
  Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Har du provat att flyga kärran som den är? Testa först, det kanske inte behövs någon moddning.

  Dihedral, alltså V-form på vingen, används mest på bärande vingprofiler. Det man vinner, förutom ökad stabilitet, är att sidorodret blir mer effektivt. Då blir det lättare att stötta med sidoroder för att få en ren sväng. Däremot blir rollegenskaperna något sämre, men det tror jag inte du är ute efter med den här kärran.
  När det gäller flaps så tror jag knappast det behövs på detta planet. Det är väl ingen warbird, eller snabb kärra som är speciellt svår att landa.
  Vill du ändå bygga in flaps så stämmer nog måtten ganska bra. Gyro behövs inte på flapsen, dom används ju bara vid landning. Däremot kan det vara bra att ha ett par olika steg när dom fälls ner, samt att hastigheten på rörelsen på flapsen kan ställas in så dom fälls ner långsamt.
  Alternativet är att via radion mixa in "butterfly", alltså flaps ner och skevroder upp. Detta tar ner landningsfarten avsevärt, och kärran tappar lyftkraft och flyter inte ut vid landningen.

  Detta är mina erfarenheter, det finns nog andra som har andra åsikter...

  Lycka till!
  Retroholic!

 3. #3
  pgrtss avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  1 794
  Jobb
  Hobbyforskare
  Klubb
  Ripa MFK SWE-68159

  Standard

  Håller med det mesta. Det är nog inga direkta tankemissar där.
  Nu vet jag inte vad du tänker ha flapsen till men som broms - 90 grader nedåt så att man inte får direkt lyftkraft kan det vara väldigt utmärkt för att minska landningssträckan. Det är ju inte precis stora flygfält överallt där man flyger fpv. Frågan är om man inte till och med kan förstora bromsarna mer än bara den bit av skevrodren du föreslår. Tänk på att det behövs bra servon för att ta emot kraften - det ser ut som att planet tvärnitar när man drar bromsen.
  Flaperon - visst om man gillar att mixa och utnyttja vad sändaren klarar men du har knappst behov av det för att planet ska flyga stabilt.
  ___________________
  patrik@pgdata.se

 4. #4
  Flufs avatar
  Reg.datum
  Jul 2012
  Inlägg
  1 581
  Jobb
  Datornörd på heltid
  Klubb
  Mölndals ModellFlyg

  Standard

  Tackar för svaren.

  Efter påläsning om detta flyget är det många som föredrar och rekommenderar en viss flapp för långsammare flygning och till viss del landning, så det är mer lyftkraft än ren broms som jag är ute efter. Det kommer bli rätt mycket utrustning på den aftersom, så det är inte en ren lättviktare även om det inte kan jämföras med en warbird ^^

  Det är en bärande vingprofil på denna, och det är främst stabiliseringen, att planet rätar upp sig självt om man släpper spakarna. Till att börja med kommer jag inte ha någon autopilot på planet, det kommer nog senare, men om signal tappas av någon anledning så har jag failsafe på mottagre och kan då ge neutrala roderlägen (kanske lite sidroder) utan att planet tippar. Som det är nu rätar planet inte upp sig självt efter en sväng utan man får hämta upp kärran med skevrodret (inget fel i det, men efter en så lugn och lättflugen kärra som möjligt iom att det skall på FPV på den senare).

  Tack för input, nu har lite saker införhandlats för att bygga landningsställ med mera

 5. #5

  Standard

  En enkel, snabb och väl fungerande lösning för denna typ av önskemål är att helt enkelt kapa skevrodren som du markerat och sedan limma inre "klaffdelen" med typ 30-45 graders vinkel till skevrodrens yttre del. Fungerar utmärkt och ger snälla flygegenskaper.
  Annars är du rätt ute med delningen och kan koppla det till klaffservon, men då minskar nyttan med klaffen med den ökade vikten.
  Det fungerar säkert alldeles utmärkt med originalsetup, broms som Patrik är inne på är fint för att minska hastigheten.
  Kristianb

Liknande ämnen

 1. Svar: 2
  Senaste inlägg: 2012-07-18, 17:40
 2. Få blid på både fatshark och skärm?
  Av Defuncta i forum FPV Markstation, Googles, DVR mfl
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2012-07-12, 10:34
 3. Bygga STOR flygande vinge?
  Av Cringer i forum Elmodeller
  Svar: 9
  Senaste inlägg: 2009-03-11, 21:16
 4. Flaperon och Futaba 6EX?
  Av pgrts i forum Radiostyrning, powerboxar, mottagare, servon, gyro mm
  Svar: 5
  Senaste inlägg: 2008-02-04, 06:25
 5. SPORTLOVSFLYG i Skåne v 8 både UTE o INNE
  Av Ripa i forum Meetings och träffar / Kalendarium
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2008-01-17, 16:39

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •