Reklam

 
Resultat 1 till 2 av 2

Ämne: Fanwing

 1. #1

  Standard Fanwing

  Coolt concept!
  <a href="http://youtu.be/rkT4-Q7LGPQ" target="_blank">

  Från Ny Teknik:
  Det ser ut som drivhjulet på en hjulångare där det sitter över vingen på flygplanet. Den långa horisontella fläkten lyfter planet snabbt och energieffektivt från startbanan. Sedan några år arbetar företaget Fanwing med denna annorlunda flygplanstyp.
  Nu får universitetet i Saarland medel från EU för att utveckla drivtekniken för eldrift. En modell ska byggas och testas i en vindtunnel i Bryssel.
  Tanken är att planet på sikt ska kunna ta 60 - 70 passagerare eller åtta tons last och flyga mellan Europas storstäder. De korta start- och landningssträckor som behövs underlättar för lokaliseringen av flygplatser.
  Lamellerna på rotorbladen är just nu rörliga och reglerar med en elmotor, berättar Chris May vid universitetet i Saarland. Men det är fullt möjligt att man väljer fasta lameller.
  Forskarna utvecklar ett system för att utvärdera driftsparametrar som vinkelposition, vridmoment och hastighet i realtid.
  På tisdag 25 mars besöker upphovsmannen till Fanwing, amerikanen Pat Peeples, till universitetet i Saarland för att berätta mer om sitt flygplanskoncept. Bland samarbetspartner han numera har finns tyska flygforskningsinstitutet DLR.
  Inom det tvååriga forskningsprogrammet ska förutsättningarna för ett plan med plats för 70 passagerare tas fram och vilken roll ett sådant flygplan har i ett Europa där målet är att halvera förbrukningen per passagerare.
  Se Pat Peeples provflyga en modell av Fanwing för sju år sedan.

 2. #2

  Reg.datum
  Feb 2013
  Inlägg
  180
  Jobb
  Automation på pappersbruk
  Klubb
  MFK Looping

  Standard

  Det påminner om en drake jag hade på 60-talet. Den hade två roterande vingar och var helt i nån billig plast. Minns att den flög jättebra även när det var svag vind.
  Det närmaste jag hittade när jag googlade var den här: http://photos1.blogger.com/blogger/6..._KITE_1979.jpg


  Edit: Hittade exakt samma, fast det står 70-talet, men det tror jag inte på. Jag är bombsäker på att jag hade min i mitten på 60-talet.

  http://www.ict.griffith.edu.au/antho...s/rotor/plane/

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •