Reklam

 
Sidan 2 av 2 FörstaFörsta 12
Resultat 21 till 38 av 38

Ämne: Kondensator till mottagare?

 1. #21
  yak 55s avatar
  Reg.datum
  Mar 2013
  Inlägg
  102
  Jobb
  Ibland
  Klubb
  Skellefteå

  Standard

  Failasfe fungerar inte på någon mottagare vid Brownout, sevona slutar fungera innan mottagaren lägger av. men ett fartreglage borde lägga av vid brownout då den inte får någon signal längre, men har man en nitro med gasservo (utan returfjäder), ja då är det samma throttle som precis innan brownouten.
  FrSky och Futaba har båda väldigt få rapporter om brownout (har än inte hittat en enda på nätet men det finns säkert), Srektrum där emot ligger inte på plussidan i detta avseende, men dom blev avsevärt bättre när DSMX kom men fortfarande lite lägre tolerans än Futaba i detta avseende, Futaba klarar ca 2.6v innan den lägger av medans Spektrum ligger på ca 3.2v, men vid 3.2 volt är det inte många servon som fungerar ändå så det borde vara fullt tillräckligt lågt.

 2. #22

  Wink

  Det var precis samma känsla jag fick när jag Goolade och läste lite på olika forum. En viss typ av Spektrum mottagare hade en del modeller på sitt samvete efter förmodade brown out. Frysky var svårare att hitta några kopplingar till brown out på.

  Men även om det är en fördel om mottagaren är okänslig för brown out och om rodren ställs neutralt så är väl det egentliga felet inte brown out utan att man inte har tillräckligt med ström i förhållande till förbrukningen eller att det någonstans är glappkontakt. I bilsammanhang är det i alla fall inte ovanligt att glappkontakt kan fungera så att man ingenting märker förrän en stor förbrukare kopplas in, ex startmotorn, då blir allting svart. Inte ens kontrollamporna lyser och stereon tappar inställningarna.

  Att byta mottagare till ett annat märke som enda åtgärd kan mycket väl vara att säga välkommen tillbaka till problemet. Jag håller på att installera en radio i en beg Cub som jag köpte. Jag upptäckte inga fel på kablar och kopplingar men så plötsligt slutade ett servo att fungera. Det som hänt var att en av kablarna i en servokontakt lossnat. Man kan nog förmoda att det innan den lossnade helt inte var särskilt bra kontakt. Hade det varit en batterikontakt som sedan hade belastat lite rejält av förbrukarna skulle den nog mycket väl kunnat orsaka en brown out.

  Men fortfarande förstår jag inte hur en mottagare som slutat fungera pga en brown out kan ställa servona i ett gynnsamt läge. I så fall måste den väl sätta servon i failsafe när gränsen börjar närma sig. Dvs innan mottagaren slutar fungera.

  Jo, jag har precis beställt en Taranis och jag vill ju inte att den ska vara något fel på den radion inte

 3. #23
  kay.kruts avatar
  Reg.datum
  Jan 2007
  Inlägg
  681
  Jobb
  Glad pensionär.Oförbätterlig optimist.
  Klubb
  SMFF/RCFF Trelleborgs Modellflygklubb/Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Ha.. ha.

  Fasen, ska man lita på alla skriverier om brownouts och döda mottagare så vågar man kanske inte flyga längre. Jag har en Frsky 6 kanalare som jag aldrig lyckats binda. Men därför bör man nog inte skriva ner det märket bara för det. För några år sedan var Hitecs landställsservon bara skit. Blue Bird gick inte att använda för dom bara brann upp osv. Jag har använt Hitecs grejor i åratal. Jag har även flertalet Futabaapparater men jag har aldrig lyckats med bravaden att kvadda eller släcka några mottagare. Jag har försökt att anpassa grejorna efter behov. Dom kvaddar jag har gjort har uteslutande berott på skit bakom spaken. Det finns nog inget märke som klarat sig genom åren utan dålig kritik men man ska nog vara lite självkritisk också. Vi slarvar nog lite till mans.

  Förresten pojkar, varför inte börja flyga linkontroll igen. Då slipper vi en del problem. Det har vi tagit fasta på i Trelleborg. Där är arbetet i full gång med att färdigställa en lincirkel så att våra medlemmar kan träna på egen bana. Dit kommer alla våra linflygälskare att vara välkomna.

  Nu beror inte detta på att vi är rädda för avsomnade mottagare eller uppbrända servon. Klubben har alltid haft en fungerande lincirkel där våra duktiga linflygare har kunnat öva upp sin färdighet. Tyvärr fick klubben flytta på grund av vägbygge som numera går rakt över gamla fältet. Dom nya banorna som vi nu har färdigställt, har blivit så pass bra att vi nu kan fortsätta arbetet med lincirkeln. Det är klubbens förhoppning att vi ska vara klara till sommaren och att vi kan flyga "snurreflyg" igen.
  Kay krut

 4. #24
  Kenneth Es avatar
  Reg.datum
  Oct 2006
  Inlägg
  3 379
  Jobb
  Glidare
  Klubb
  IGG SYD

  Standard

  Vad finns det för säkerhet om en lina brister då?
  DS-24 operatör.
  Hatar min dator, men tillbringar ändå 10 timmar om dagen med den.
  Älskar mina 30s med Stinger 400 size när den går som bäst.
  FPV is das Shit! avstånd 27km med TechPod, höjd 2.7km med X8, Dragonlink och 1.3VTx.

 5. #25

  Standard

  Cirkelflyg är kul men nu är det ju snart 40 år sedan man testade det sist.

  Med tanke på dom otroligt små kablarna och kontakterna som används är det ju otroligt att det fungerar så bra som det gör. Jag förstår Ålänningens situation då det mest frustrerande som kan hände är då man inte hittar ett tydligt fel. Jag har haft tur att inte råkat ut för det utan kunna hitta en orsak. En lossad antennsladd på en Frsky mottagare t. ex. Ett problem som fanns på tidiga mottagare. Sedan ett tändsystem som störde ut mottagaren, ett fel som kunde upprepas flera gånger på marken. Sedan den där gången då kabeln till skevrodret fastnade i ett servo och drogs isär. Det sista belastar ju helt och hållet klantkontot och numera kollar jag så inga kablar kan fastna i servoarmar.

  /Mats
  Senast redigerat av senmathal den 2014-10-28 klockan 19:28.

 6. #26

  Standard

  Intressant detta ämne! =) Jag har en Thunder Tiger Raptor 50 V2 som jag hade en PhotoShip One-rigg på med kamera. Mitt i allt så dalade den sakta ner i marken. Hittade aldrig felet. Allt funkade bra efteråt, elektronik, motor, heli (blev bara lite skador på helin). Det gick dock inte att styra, vilket kan berott på att motorn tappade orken. Eller va det brownout? Eller nåt annat... helin har flugit efteråt, allt funkar som det ska. http://www.youtube.com/watch?v=WaBfq...3BMBQJ82UqpJkA
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 7. #27
  Coxs avatar
  Reg.datum
  Sep 2010
  Inlägg
  213
  Klubb
  Karlstad MFK

  Standard

  Jag har haft ett lurigt problem, som jag bara märkte av i luften med ett inte helt full-laddat batteri. Det betedde sig lite som en störning men var förmodligen en slags "brown-out"

  Felet visade sig tillslut vara en dålig strömbrytare i kombination med för lång kabel (hade y-kabel till 4 kanalare) fram till mottagaren.

  Helst så borde man ju kolla med oscilloskop på spänningen vid mottagaren under full belastning på flera servon, men en enkel voltwatch kan ge viss information också.
  Kör så det ryker!

 8. #28

  Standard

  Har också ett roligt fel på ett av mina flyg
  När jag ska börja flyga och kopplar i acken så binder inte mottagaren till radion.
  Kopplar jag ur höjdrodret så binder den och då är det bara att koppla i servot igen.
  Tydligen gillar inte min Futaba mottagare det servo men om jag kopplar i Frsky mottagaren funkar allt perfekt.

  Känns nästan tryggare att flyga med Frysky än med Futaba.

  Tydligen kan ett servo ställa till det för mottagaren så det behöver inte vara en brownouts.
  RC Åland
  På tok för många flygande saker.

 9. #29

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Mr X Visa inlägg
  Har också ett roligt fel på ett av mina flyg
  När jag ska börja flyga och kopplar i acken så binder inte mottagaren till radion.
  Kopplar jag ur höjdrodret så binder den och då är det bara att koppla i servot igen.
  Tydligen gillar inte min Futaba mottagare det servo men om jag kopplar i Frsky mottagaren funkar allt perfekt.

  Känns nästan tryggare att flyga med Frysky än med Futaba.

  Tydligen kan ett servo ställa till det för mottagaren så det behöver inte vara en brownouts.
  Det där såg jag ju med egna ögon. Det var rätt lurt. Var det månne ett programmerbart servo? Skillnad på HighSpeed? High Voltage? Jag tror fortfarande på att alla problem uppstod pga texten "HobbyKing" på vingen. ;-) Kanske servot binda (tog i) med Futaba-mottagaren men inte med FrSky? -> brownout? Kanske Futaba-mottagaren drog mer ström så BECen inte kunde leverera ström till allt när du anslöt servot? Kanske du stoppade servot fel väg i Futaba-mottagaren men inte i FrSky. =) Kanske din FrSky-mottagare är enkel och ansluter utan problem med bindning medans din Futaba-mottagare kräver lite hävare inställning från Futaba-sändaren och att du inte har detta rätt inställt (funkar det ens?).

  Jag litar absolut mer på Futaba fortfarande.
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 10. #30
  Gasmans avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  362
  Jobb
  Asset Manager på Västerås Kraftvärmeverk
  Klubb
  Strängnäs Modellflygare

  Standard

  Hej!

  Tråden började ju med brownouts och eventuella kondingar som bot för detta, även om den sedan fladdrade ut i diverse andra diskussioner. Men glöm bort allt vad kondensatorer heter!!!
  Om man låter servona (som är de STOOORA strömförbrukarna) belasta acken så hårt att spänningen går ned så lågt att mottagaren lägger av så finns det inga kondensatorer i världen (i vart fall inga som planet hade orkat bära med sig) som kan råda bot för detta.

  Vad det handlar om är att ständigt försäkra sig om att mottagaren med sin microprocessor ALLTID har tillräcklig spänning för att kunna göra sitt jobb, dvs ta emot sändarens signaler och omvandla dessa till de olika kanalernas pulståg till servona. Och det är faktiskt inte så invecklat som det låter.

  Det hela löses enkelt med två separerade ackpaket! Ett för mottagaren (som kan vara ett synnerligen litet paket då mottagaren endast drar några mA) och ett rejält paket för servona, som gör det tunga jobbet. Med följande koppling kommer mottagaren ständigt ha tillräcklig spänning oavsett hur mycket servona får jobba. Jag har bara ritat ut ett servo men kopplingen är lika för alla servon. Det väsentliga är att mottagarens acke inte belastas av servona.

  Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	separat rx-matning.jpg 
Visningar:	101 
Storlek:	31,5 KB 
Id:	48717
  //Mange

  Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane!
  Och som med tårar i ögonen minns Snurren, Vespus, Getingen, Looping m fl ricinoljekladdiga maskiner!

  www.strangnasmodellflygare.se

 11. #31

  Standard

  Mycket sant! =) Nu när du säger det.
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 12. #32
  Coxs avatar
  Reg.datum
  Sep 2010
  Inlägg
  213
  Klubb
  Karlstad MFK

  Standard

  Håller med i sak.
  Hur gör du detta rent praktiskt, kapar du av ledningarna/banorna på kretskortet i mottagaren?
  Kör så det ryker!

 13. #33
  Gasmans avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  362
  Jobb
  Asset Manager på Västerås Kraftvärmeverk
  Klubb
  Strängnäs Modellflygare

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Cox Visa inlägg
  Håller med i sak.
  Hur gör du detta rent praktiskt, kapar du av ledningarna/banorna på kretskortet i mottagaren?
  Jag har bara provat kopplingen på bänken då jag inte har haft några problem med spänningsdippar till följd av höga servobelastningar. Då löste jag det hela med en Y-kabel där jag klippte plus-tåten. Fast jag funderar skarpt på att bygga ihop en kopplingsadapter med anslutningar för mottagare, servon och ackar.
  //Mange

  Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane!
  Och som med tårar i ögonen minns Snurren, Vespus, Getingen, Looping m fl ricinoljekladdiga maskiner!

  www.strangnasmodellflygare.se

 14. #34

  Standard

  Jag har ju gjort på detta sätt på multirotorer tidigare när jag tänker efter...

  Tex APM:
  - PowerModule till motorer
  - PowerModulens andra utgång till APM och mottagare
  - UBEC till servon och annat

  Problemet (grunden till denna tråd om jag minns rätt) var att servona (2 st gimbal-servon) var anslutna till mottagaren som fick ström från PowerModulens matning för APM och RC-mottagare som bara kan leverera nästan 3A och ska enligt bruksanvisningen uttryckligen inte driva servon. Kanske blev lite mycket med dessa två servon + APM + FrSky-mottagare -> BrownOut. UBEC hemkommen så det blir en sån för servona. =) Plus en Futaba-mottagare som matchar T14SG (varför snåla med FrSky-mottagare om man har en sån sändare).
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 15. #35

  Standard

  Det måste ju vara ganska ineffektivt med en kondensator till en mottagaracc då en acc tappar spänningen linjärt, kondensatorn kan omöjligen göra någon skillnad på annat än glappiga anslutningar om man använder en acc...eller?

  En kondensator hjälper däremot om man ligger på gränsen för vad en BEC klarar av. Den kan då jämna ut strömmen så att toppvärdena blir lägre.

  Jörgen

 16. #36

  Standard

  Måste försöka få tag på loggfilen från kraschen... börjar få koll på hur man läser av dessa "black boxes"... =)
  Tänkte att en konding skulle hjälpt mot eventuell spik/dipp, men en sån kanske räcker för brownout?
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 17. #37
  Gasmans avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  362
  Jobb
  Asset Manager på Västerås Kraftvärmeverk
  Klubb
  Strängnäs Modellflygare

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Jorgen Visa inlägg
  Det måste ju vara ganska ineffektivt med en kondensator till en mottagaracc då en acc tappar spänningen linjärt, kondensatorn kan omöjligen göra någon skillnad på annat än glappiga anslutningar om man använder en acc...eller?

  En kondensator hjälper däremot om man ligger på gränsen för vad en BEC klarar av. Den kan då jämna ut strömmen så att toppvärdena blir lägre.

  Jörgen
  Ligger man precis på gränsen för vad en BEC klarar av skall man nog sätta i en större BEC. Annars är det som att be om att det ska gå åt fanders. Kondingen kan möjligtvis dämpa snabba spänningstransienter något men inte fungera som energireserv åt en servomotor som sliter och drar i ett tunggående roder. Annat än möjligen under några millisekunder...

  //Mange
  //Mange

  Licensed by the Swedish Civil Contingencies Agency to accuire pure nitromethane!
  Och som med tårar i ögonen minns Snurren, Vespus, Getingen, Looping m fl ricinoljekladdiga maskiner!

  www.strangnasmodellflygare.se

 18. #38

  Standard

  Ja, det var olyckligt fomulerat. Självklart så skall man aldrig använda en kondensator för att försöka lösa ett problem. De gör väldigt lite skillnad. De kan ge en viss marginal om man kopplar in kondensatorn efter att man redan provat så att man inte kan få en brownout hur mycket man än böjer och bänder i alla roderytor vid bänktesten.

  Citat Ursprungligen postat av Gasman Visa inlägg
  Ligger man precis på gränsen för vad en BEC klarar av skall man nog sätta i en större BEC. Annars är det som att be om att det ska gå åt fanders. Kondingen kan möjligtvis dämpa snabba spänningstransienter något men inte fungera som energireserv åt en servomotor som sliter och drar i ett tunggående roder. Annat än möjligen under några millisekunder...

  //Mange

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •