Reklam

 
Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 31

Ämne: FMS Cessna 182 1400mm - Reparera , hur?

 1. #1

  Standard FMS Cessna 182 1400mm - Reparera , hur?

  Hej. Som nybliven rc flygare så ställer jag min fråga här (om det nu är rätt?).

  Jag och min bror köpte varsin FMS Cessna 182 1400mm.

  Jag har lyckats (och även min bror) landa något för hårt (idag var min femte flygning med två lyckade landningar) och då böjs noshjulet.

  Som verkar vara ganska vanligt (kanske vanligt på andra plan också som nybörjare..).

  Men en utav gångerna blev det rätt hårt och inte bara noshjulet böjdes utan även en "stöd" del böjdes och trycktes in i EPO frigoliten.

  Så jag tänkte att jag skär ut en bit, och pillar loss plastdelen och limmar tillbaka det , vilket var något svårare än jag föreställt mig.

  Jag började med att skära loss delen, kokade upp vatten i en vattenkokare och la i två utav EPO delarna som jag sedan tog upp och de hade då blivit lite mjukare än andra EPO delar på planet.

  Till slut fick jag limmat tillbaka delarna och limmade på en liten plastbit för att 'förstärka'.

  Tyvärr blev inte resultatet som förväntat , och 'stöd' delen flexar endel vid väldigt lätt beröring.
  Jag använde mig utav UHU Por lim för att limma. Jag är tyvärr ganska dålig på att vänta de 10-20min som det står, och använder kanske för mycket någon gång ibland.

  Men till min fråga, hur lyckats man bäst med en sådan här reparation?

  Funderar på om man skulle köpa EPO foam i en liten kloss eller något om det är möjligt.

  Skära ut som ett " V " och limma ihop det, eller bara skära bort som jag gjort i bild 1, och dit med en ny EPO foam fyrkant .

  Vad tror ni?
 2. #2
  Robnors avatar
  Reg.datum
  Oct 2014
  Inlägg
  31
  Jobb
  Pension
  Klubb
  MRFS

  Standard

  Hej Bim !
  Jag har haft samma problem med min Cessna. Det jag har gjort för att få bättre mothåll bakom nedre stödet, var att jag skar upp och fällde in en bit blyertspenna (var vad jag hade tillgång till ). Dette hjälpte till så att inte epon trycks ihop bakom.
  En annan sak som jag har gjort för att inte böja axeln där den går in i den grövre delen av axeln , är att jag lossade på plasten som ser ut som fjädring . Detta för att axeln skall gå att snurra. Sedan tog jag en vanlig blomsterpinne och skar till så att den får plats i plastdelen och andra ändan kapades så att den precis passar ( gör en skåra i änden så att den passar över nedre fästet. detta gör att den sitter stabilt ) Blomsterpinnen limmade jag fast med vanligt superlim i plastdelen.

  Innan denna modifiering , böjdes nosstället varje gång oavsett om jag landade mjukt eller hårt.
  Har efter modifieringen flugit 4 ggr och det håller.

  En sak till som jag har gjort för att få mindre motstånd när jag landar i gräs är att kapa av kåporna nertill, så att nederkanten ligger precis där skruvarna går igenom.Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	P6220017.jpg 
Visningar:	212 
Storlek:	55,0 KB 
Id:	48850

 3. #3

  Standard

  Hej, tack för tipsen!

  Blyertspennan, vad limmade du den med?
  Den kan man ju byta ut mot en smal rundstång utav kolfiber tex.

  Jag hade velat ha ett litet block utav EPO som jag kan göra om själva stödet, då det blivit så mjukt efter jag skar upp och försökte koka upp bitarna och limmade ihop det..

  Du har möjligtvis inte fler bilder på blomsterpinnen? .

  Samt vad är en bra/vettig kniv att skära med, sambon blir inte så glad när jag använder köksknivarna som är rätt slöa för ändamålet..

  Har brytbladsknivar & mattknivar någonstans, men finns det bättre/vassare gjort för ändamålet, förutom en sådan dära värmetråd som värms och man skär igenom med..

  Tack ännu en gång för tipsen

 4. #4
  Robnors avatar
  Reg.datum
  Oct 2014
  Inlägg
  31
  Jobb
  Pension
  Klubb
  MRFS

  Standard

  Hej
  Pennan limmade jag med ZAP-O FOAM SAFE CA.

  Blomsterpinnen är som ett fast stag . D.v.s den gör så att det inte sviktar utan är stumt. om du tittar på bilden , kan du se två märke i kroppen efter hjulkåpan .

  Inget konstigt med pinnen. Bara se till så att den har stöd i båda ändar.

  Knivar som jag använder är vanliga biltema brytknivar.

  Det finns en
  uppgradering till nosstället MG313.
  Detta är ett kraftigare ställ med Fjädrings funktion

  Importören av FMS ( Minicars ) skulle få in denna med nästa sändning. UMEÅ RC kommer att få in den , men de vet inte priset ännu.


 5. #5

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 123
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  EPP finns ju i många förpackningar till t ex elektronik-grejor så mindre bitar borde inte vara nåt problem att få tag i. Styrbara nosställ är som sagt det stora problemet i nybörjarkärror gjorda i EPO - det är helt enkelt fel typ av landställ. Ett sporrställ fungerar mycket bättre och är normalt mycket hållbarare. Sen är det ju inte heller helt nödvändigt med styrbart nosställ på dessa relativt små kärror. Man kan ju bocka till ett fast ställ i t ex 3 mm pianotråd och montera ett sånt istället (!) - sen styr man på marken med sidorodret.
  Roger

 6. #6

  Reg.datum
  Jan 2014
  Inlägg
  85
  Jobb
  Mjukvaruutveckling
  Klubb
  AKMG

  Standard

  Vet inte exakt hur du skall laga ditt plan, men jag brukar använda smältlim. Har kraschat många gånger med min Funman. Senast gick planet rakt ner i backen med nosen före efter en osedvanligt klantig manöver. Motorn och ESC:en pajade. Nosen splittrades i några delar. Men allt gick att limma ihop med smältlim, blir väldigt starkt. Det går även att fylla upp saknad substans (EPP el. liknande), men man får ta det i omgångar, annars smälter plasten lätt.

 7. #7
  jocke1963s avatar
  Reg.datum
  Dec 2007
  Inlägg
  2 725
  Jobb
  Datanisse
  Klubb
  rcff

  Standard

  PU-lim är annars bra att laga större skador med och ffa lättare än smältlim. Men se till att tejpa/nåla fast de delar som ska limmas. då PU-lim "skummar", dvs expanderar när det härdar, speciellt om man duschar på lite vatten med t.ex en blomspruta.
  Detta gör att man kan fylla ut div hålrum...
  http://www.clasohlson.com/se/Vattenf...-Casco/34-3446
  ”Vir prudens non contra ventum mingit”

 8. #8

  Standard

  Hej.

  Har tyvärr inte användt något utav tipsen ännu, använde bara det medföljande limmet.

  Men, jag tänkte fråga om hjälp.

  Min bror (som har ett likadant flygplan) hans bara klipper av så varken går att gasa eller styra, av ren impuls har han sprungit mot planet och då har det fungerat igen och han har kunnat få upp den lite, men den har ändå satt sig i gräs som en blomma..

  Detta är tredje gången gillt.

  Hur det brukar ske, den sticker rätt upp samtidigt som den tappar gas, för att sedan störtdyka och ev så kommer styrning och gas tillbaka i någon sekund så den går upp igen, för att sedan dyka rakt ner igen.. Sist slog den i backen två gånger.

  Rakt ner, studsar upp för att sen störtdyka rakt ner igen (har klipp som jag kan ladda upp , på detta)

  Idag så var den högre flaps'en lite konstig, åkte ner och upp av sig själv..

  Detta har aldrig hänt mig som tur är.

  Tips på vad man kan kontrollera, det känns rent spontant som störningar av något slag.

  Sedan, vad och hur man lagar denna skadan på bästa vis.

  Motorfästet i plast , samt noshjuls fästet som verkar vara någon ABS plast, el dyl. Lim till det? 9. #9

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 123
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Väldigt svårt att avgöra eftersom ni också är nybörjare och antagligen också gör diverse pilotfel av beskrivningen att döma - t ex "den sticker rätt upp samtidigt som den tappar gas, för att sedan störtdyka". Men ett av felen skulle kunna vara att batteriet i kärran är dåligt så att det tappar spänningen när ni gasar för fullt vid starten. Men det är bara en av många tänkbara orsaker för eftersom ni är nybörjare och därmed inte vet riktigt hur man flyger så kan det vara många samverkande faktorer. Men om batteriet i den ena fungerar så kan ni ju byta och testa i den kärra som har problem. Dessutom så bör ni helt låta bli att använda klaffar om kärran har sådana, kolla så att tyngdpunkten är OK, se till att rodren står "nollade" när spakarna står i neutralläge och kolla likaså att rodren går åt rätt håll när ni rör spakarna. Slutligen - ha hellre för lite maximalt roderutslag än för mycket för eftersom ni är nybörjare är det väldigt lätt att överkompensera vid problem om man har stora utslag. Fast har ni en klubb i närheten så är ju det bästa rådet att locka ut nån erfaren flygare därifrån för att flyga och trimma in era kärror innan ni själva försöker...
  Roger

 10. #10

  Standard

  Hej.

  Jag vet inte om du missuppfattade mitt tidigare inlägg.

  Vi har följt anvisningarna hur du justerar in planen enligt beskrivningen (sen så kanske en erfaren rc flygare, hade ställt in den annorlunda)

  Det är inte problemet just idag, vi kan landa, lyfta osv..

  Problemet är att den tappar kraft/styrning helt på måfå.

  I klippet så hör man även hur den tappar gas för att sen ge full gas, någon sekund så får han kontroll och det är då den går rakt upp.. För att sedan tappa allt igen, se själv i klippet nedan :

  https://www.youtube.com/watch?v=kJP0...yw87rwCx85z4CA

 11. #11

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 123
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Möjligt - men ni är trots allt nybörjare och flyger när det verkar blåsa rätt ordentligt och då kan ni nog förvänta er lite "intressanta" effekter. Dock skall ju inte motorn tvärdö (om den nu gör detta) men det kan som sagt bl a bero på ett dåligt batteri - eller kanske nån form av dålig kontakt i "elkedjan" - kanske i form av nån kall-lödning...
  Men filmen kan tyvärr inte ge mig några direkta tips. Men blåser det hårt så kan man få många "intressanta" aerodynamiska effekter - inte minst i närheten av marken eller i närheten av träd/skog... Så första tipset är nog att testa när det är mer eller mindre vindstilla.
  Roger

 12. #12

  Reg.datum
  Jan 2007
  Inlägg
  628
  Jobb
  Glad pensionär.Oförbätterlig optimist.
  Klubb
  SMFF/Trelleborgs Modellflygklubb/Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Prova med att först ladda accen och sedan köra modellen förankrad på backen. Uppför den sig då likadant så kan det bero på att elekroniken drar ner på strömmen när accen är slut. Då har du bara ström kvar till att landa kärran. Har du fullgas när detta händer så kommer strömmen att "pulsa" och dra ner i korta intervaller. Dra då ner gasen till noll och se om den fortfarande spökar för dig. Många nybörjare tror att detta är fel på anläggningen men det är helt okay.
  Detta var bara en tanke av många.

  Mvh Kay krut

 13. #13

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 123
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Kay har helt rätt men råkar ni in i detta problem så bör ju kärran ha flugit relativt lång tid innan vilket inte riktigt framkommit av beskrivningen. Försök få hjälp an nån erfaren flygare - det gör nog att ni kommer på ev fel snabbare.
  Roger

 14. #14

  Standard

  Kan bara hålla med angående filmen:
  - Blåser det för mycket? Enligt mig: japp. Då måste man tänka på det så flyget inte stallar / hamnar fel jämfört med vinden.
  - Flyget stallade (det flög för långsamt antingen pga motorbortfall eller motoravdrag)

  Vissa ESCs klipper när det blir för mycket belastning. Tillräcklig ESC? Tillräcklig Ack? Var det i slutet på flygningen så acken var nästan "tom"?

  Flyger ni för sakta så tappar rodrena roderverkan och då kan ni inte styra, speciellt inte med skevrodrena.

  Är propellern balanserad? Skakar flyget om ni ger fullgas?

  Har motorn vart med i en krasch och fått en liten skada som gör att den går lite trögare -> drar mer ström -> ESC klipper?

  Vissa ESC i originalflyg (jag har haft en EPP-Cessna med det problemet) så har för underdimensionerad BEC på ESCen så när man spakade mycket så drog servona för mycket ström och BECen stängde av allt för ca 2 sekunder. Märkte detta när jag flög runt snällt (då funkade allt) och när jag skulle busflyga så dog allt och flyget sackade av, stallade, föll rakt ner och mitt i allt så funkade allt igen. Det gällde att flytta på marken då. =) Såå... servon som drar mycket kan man få att dra mindre ström om man ser till att de inte behöver arbeta tungt. Vissa gångjärn på EPP-flyg är en tunn remsa pressad EPP (dvs rodrena är bara pressade), då har jag skurit av på vissa ställen för att det ska bli mindre tröga "gångjärn" på varje roder.
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 15. #15

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Bim Visa inlägg
  Hej.
  I klippet så hör man även hur den tappar gas för att sen ge full gas, någon sekund så får han kontroll och det är då den går rakt upp.. För att sedan tappa allt igen, se själv i klippet nedan :

  https://www.youtube.com/watch?v=kJP0...yw87rwCx85z4CA
  Nej jag hör det då rakt inte pga orkanljudet rätt in i micen. Den är baktung som A.Anka efter en krogrunda. Mer vikt fram tack. /m

 16. #16
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  Aug 2006
  Inlägg
  2 615
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Den ser baktung ut, och beter sig som att setupen är överlastad.
  Vad drar den vid fullgas och vad kan batteriet leverera? Blir motorn eller ESC varma vid fullgaskörning på marken?
  Mät om tyngdpunkten och väg av med tyngder framtill. Begränsa utslagen då det ser ut att vara överkompensering i styrningen,
  Prova att flyga utan storm nästa gång.
  Senast redigerat av freddan_6 den 2014-12-07 klockan 19:15.
  fredrik

 17. #17

  Reg.datum
  Dec 2013
  Inlägg
  335
  Jobb
  CNC-operatör på Atlas Copco.
  Klubb
  Norbergs FK

  Standard

  Vad kör ni med för radio då?
  Det råkar inte vara så att ni kör med Spektrum och sedan några billiga kopior på mottagarna, t.ex från ebay, och det är mottagaren som alltså stänger av eller tappar kontakten?
  Jag har själv köpt dessa kopior i tron att det var äkta vara, jag hade ingen aning om att det var vanligt med kopior på mottagarna

 18. #18
  jocke1963s avatar
  Reg.datum
  Dec 2007
  Inlägg
  2 725
  Jobb
  Datanisse
  Klubb
  rcff

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Ted_B Visa inlägg
  Vad kör ni med för radio då?
  Det råkar inte vara så att ni kör med Spektrum och sedan några billiga kopior på mottagarna, t.ex från ebay, och det är mottagaren som alltså stänger av eller tappar kontakten?
  Jag har själv köpt dessa kopior i tron att det var äkta vara, jag hade ingen aning om att det var vanligt med kopior på mottagarna
  Jag skulle vilja vända på frågan och undrar om det möjligen är gammal 35Mhz-radio de kör med...?
  Jag kör Spektrum DX8 och har nästan bara piratkopie-mottagare, har aldrig haft några problem med störningar, brown-out el likn..
  ”Vir prudens non contra ventum mingit”

 19. #19

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 123
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Vi får väl avvakta svar men kärran finns ju som RTF med radio så möjligheten finns ju att dom köpt hela paketet...
  Roger

 20. #20

  Standard

  Ledsen för sent svar, och God Jul på er i efterskott

  Det var ett RTF plan från Hobbex.

  Nu har även mitt börjat beté sig likadant, inte lika illa dock. Men den kanske är på väg?

  Ni kan se i klippet vid ca 2:00 - 2:14 sek och mot slutet, hur den bryter för att sedan ge full patte, obs att jag har samma gas hela tiden, förutom när den ger full gas, då har jag per automatik gett fullgas pga den har tappat fart. Annars så har jag lite över halv gas.

  Aldrig hänt såhär med mitt tidigare.

  Batteriet : Cell1 - 3,89V , Cell2 - 3,89V , Cell3 - 3,89V

  https://www.youtube.com/watch?v=Ag0C...ature=youtu.be

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •