Reklam

 
Resultat 1 till 9 av 9

Ämne: Kommer mitt hemmabygge att flyga?

 1. #1

  Standard Kommer mitt hemmabygge att flyga?

  Till helgen tänkte jag att testa min hemmabyggda fpv vinge - jag har väldigt lite kunskap om flygplan och har byggd denna mest på känsla. Själva modellen är en trådutskuren vinge 110cm bred i rosa cellplast med 2st kolfiber 3mm rör infällda i cellplasten. Håller jag i vingens ytterkant sviktar den lite men själva mitten och de inre 60% av inre delen av vingen är helt stum.

  Profilen hittade vi på nätet och tyngdpunkten är beräknad att ligga 13cm från nosen enligt ett center of gravity program vi körde på nätet. Rodren är skurna 35mm breda och motorn är en Sunnysky 2204, 6030 propp som ger ca 500g dragkraft o drivs av ett 1300mah 3s acc - modellens vikt är 370g med FPV utrustning samt batteri.

  Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	vinge.jpg 
Visningar:	191 
Storlek:	52,7 KB 
Id:	51703

  Det som gör mig mest osäker är om motorn är stark nog och hur stora roder utslag jag bör ställa in på radion för att den inte ska bli för känslig - magkänslan säger ca 1 cm utslag men vad vet jag. Jag har flugit rätt mycket FPV med multirotor och när jag tittar på filmen från vingar ser jag ofta att de som någon skrev ålar sig - det gillar jag inte - om det händer mig räcker det att jag ger vingletsen lite toe in eller är det något annat jag bör tänka på? Jag är tacksam för tips så min maiden inte slutar med ett frigolitregn.

 2. #2

  Standard

  Om du har någon MWii eller Naze32 liggande kan du stoppa i den som stabiliering.
  Ger extra hjälp.
  http://fotoflygarn.blogspot.com/2012...-airplane.html

 3. #3

  Standard

  Jag har en liten cc3d atom liggandes för ändamålet men dom där grejerna flyger bara bra med rätt PID inställningar och jag tror att det kommer öka svårighetsgraden vid maiden flygningen. På sikt kommer jag defenitivt slänga in den o kanske en GPS så man hittar hem.

 4. #4

  Reg.datum
  Jan 2012
  Inlägg
  3 896
  Jobb
  AutomationsIngenjör
  Klubb
  ÖdeshögMFK, Tranås Mfk, Mfk Malmen

  Standard

  du kan med en switch köra den helt manuellt så det är nog inga bekymmer
  ------------------------Skickat från min Texas Instruments TI99-4A ----------------------
  |FPV STUFF|
  |FATSHARK Dominator HD & BASE SD|
  |RiteWing Zephyr II | X * 2X0 Quads Naze32|
  | DJI Inspire 1 |
  |TERMIK OCH HANG |
  |
  Polaris DLG | Twister3 DLG|Arctus DLG|Daidalos 2500|DSF Hangking|
  |FPV4FUN @ Youtube |

 5. #5
  dvogonens avatar
  Reg.datum
  Jul 2012
  Inlägg
  493
  Jobb
  Programutvecklare
  Klubb
  Tullinge MF

  Standard

  Jag har flugit mycket med vingar. De är kul och lätta att flyga när man väl fått dem injusterade. Tråkigt nog kan de vara lite håriga att trimma in.

  Oroa dig inte så mycket över roderutslagen. Se bara till att ha rejält mycket expo på skevrodret vid premiärflygningen.

  Premiären kommer att sluta med en krasch. Räkna med det. Vingar är tåliga. Om du bara ser till att flyga över något plant och mjukt så fixar det sig säkert.

  Installera ingen dyr utrustning innan du fått ordning på justeringen. Tejpa dit vikt istället.

  Förstärk framkanten av vingen med en tunn trälist eller en kolfiberstav

 6. #6

  Standard

  Hej
  Skeven behöver stora utslag för att du ska få runt vingen. På höjden ska du däremot ha mycket små utslag med stor expo.

  Ha hellre vingen framtung än i balans första flygningarna och flytta bak tyngdpunkten lite för varje flygning tills den flyter bra i luften utan att klippa vid lågfart.

  Du behöver även trimma in höjdrodren så de pekar ett par grader uppåt när vingen är injusterad. Men första flygningarna brukar jag ställa rodren neutralt och stötta med lite höjdroder under flygningen.

  Lycka till
  /Mattias

 7. #7

  Standard

  Lite tillägg

  På våra inomhusvingar har vi cirka 5 mm utslag på höjden, och 10mm på skeven. Innebör cirka 15 graders maxutslag på höjden.

  Här är en gammal byggtråd på min Fpv-vinge som jag fortfarande flyger med efter fyra säsonger.

  http://www.mfkbluemax.com/2011/221/

  /Mattias

 8. #8

  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  7 249
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Min ringa erfarenhet av "vingar" säger att TP är viktig att "hitta rätt" och skall man svänga i låg fart så brukar jag ge gaspådrag i svängen för att undvika otrevliga situationer. Sen måste man akta sig för att få proppen på handen vid starten för det är verkligen inte kul. Men jag har bara flugit konventionella "vingar" och inga FPV-anpassade,
  Roger

 9. #9

  Standard

  Tack för tipsen - hade min maiden igår, det blåste en del dock inte så byigt. Jag förstärkte nosen genom limma och tejpa på kolfiber remsor så att om den smäller förstörs inte cellplasten så mycket. Premiärturen var med barlastad fpv elekronik.

  Första kastet med rodren neutralt längst med flygkroppen å den åkte bara rakt ner i backen. Vi justerade så att de pekade upp ca 3mm, bytte propp från 6030 till 5040 - 6 tums proppen började skrika vid fullgas o det lät väldigt fult när dessa vibrationer fortplantades till flygkroppen.

  Andra kastet - modellen flög! Den var lite känslig både i roll men speciellt i pitch - något som gjorde den väldigt svår att landa. Det visade sig att jag hade min expo inverterad, dvs mer utsag vid små rörelser... ehrm.... fixade det o stälde ner mixen på höjdroder på elevon mixen i radion.

  Tredje kastet - WOW - nu flög den otroligt bra o den var lätt att styra. Eftersom det blåste kunde vi få den att nästa stå stilla i luften o motorn var stark nog och fick den att lyfta fast man pekade den nästan rakt upp. Det roliga var att det även gick att flyga väldigt sakta vilket är bra för mig som är nybörjare.

  Vi flög mer o hela tiden på ett batteri - den är väldigt vindkänslig vilket antagligen beror på att att lyftytan är så stor o den är så lätt. Vi satte även på en riktig mobius o spelade in, tyvärr kraschade jag efter ca 20 minuter när jag flög nästan rakt upp o vinden knuffade över vingen på rygg. Nybörjare som jag är fixade jag inte det inverterade läget tillräckligt snabbt o min vinge mötte upp moder jord i ca 50km/h med nosen rakt ner. Den enda skadan var att båda vingletsen åkte av o kosmetiskt skada på flygkroppen. Fixar vingen idag o sätter på en flygdator så att man kan flyga när det blåser lite. Videon avslöjade att den berörs mycket av vind men bilden var jämn utan skakningar och andra otrevligheter, det vara rollade fram o tillbaka hela iden och planet ålade sig en hel del.

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •