Reklam

 
Sidan 1 av 3 123 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 41

Ämne: Bücker Bu 133 krasch - vad hände sedan?

 1. #1
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  833
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard Bücker Bu 133 krasch - vad hände sedan?

  Hej,

  I tråden från Östersundsträffen 2015 finns en film av Bjarne Kvilvang som visar resterna av min Böcker Bu 133 som kraschades i en dead-stick landning efter motorstopp. I filmen finns ett likadant motorstopp som hände tidigare under dagen men där nödlandningen inte fick så ödesdigra konsekvenser....se utdrag ur filmen här.  Glidtalet vid motorbortfall är inte mycket att hurra för så man har ganska begränsat område att landa på. Problemen med motorn fortsatte vid flera flygningar under dagen - den gick bra på marken och vid planflykt. Små loopingar och liknande manövrar med hög g-belastning gick också bra medan stora loopingar och lite längre vertikaler ledde till motorstopp och någon gång "nästan" motorstopp. Tolkade det som snålställd förgasare och ökade på högfartsnålen....viss förbättring men vid en lång vertikal hände det igen!

  Den gången gick nödlandningen över styr och vid upptagning efter dykningen för att vinna fart vek sig planet och gick rakt i marken . Tror att upptagningen blev lite för hård och utlöste en g-stall. Alltså skit bakom spakarna!

  Resultatet kan skådas på bilderna här nedan.  Motorn skadades också rejält. Vevaxeln krokig, en cylinder bruten bakåt, några ventilvippor stukade, avgasringen stukad och motorfästet ordentligt krokigt.  På sista bilden syns också tanken som vid närmare undersökning visade sig vara förklaringen till alla motorstoppen vid vertikala flyglägen. Under vinterns förvaring hade tanken deformerats så att sidorna och bakgaveln buktade inåt. På bakgaveln var denna inbuktning så stor att klunken gick emot bakväggen när den hängde rakt ner mot mitten. Klunken var en modell med helt slät öppning utan spår så den sög förstås fast och motorn stannade raskt!! Det förklarar också att tighta manövrar eller korta vertikaler gick bra - antingen så hög g-belastning att klunken låg i kanterna eller så kort läge i mitten att motorn inte hann stanna.

  Bra att få en förklaring till problemet men dystert att jag inte kom på detta innan kraschen - man lär så länge man lever....

  Fortsättningen på den här tråden kommer att handla om reparationen av motorn och återuppbyggnad av Bückern.

  Med vänlig hälsning,
  Kjell Nilsson

 2. #2
  Thomass avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  6 156
  Jobb
  Truck Pilot
  Klubb
  Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Usch o fy! Lider med dig.
  Inte roligt att läsa om sådana händelser, även om man får reda på orsaken till kraschen.
  Det är en jäkla fakirsport det här, hoppas nu att du får ordning på pryttlarna och att kärran kommer i luften igen...
  Retroholic!

 3. #3
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  833
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard

  Här i Jämtland börjar det bli vintrigt. Det ökar tiden för inneaktiviteter så jag har börjat pyssla lite med Bückern som skall få en ny framkropp. Det verkar som ett möjligt projekt så här långt.  MVH
  Kjell Nilsson

 4. #4

  Standard

  Det ser ut som om du har kommit en god bit på väg och som vanligt arbete av högsta klass.

  /Mats

 5. #5
  Thomass avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  6 156
  Jobb
  Truck Pilot
  Klubb
  Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Tvivlar inte en sekund på att kärran kommer i luften igen!
  Vintern är inte så lång, det är snart vår igen....
  Retroholic!

 6. #6

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Thomas Visa inlägg
  Vintern är inte så lång, det är snart vår igen....
  Jo det kan ju en skåning säga. Nu snackar vi Östersund och Norrland

  /Mats

 7. #7
  Zazzus avatar
  Reg.datum
  May 2007
  Inlägg
  263
  Jobb
  Tekniker
  Klubb
  RFK Skilling

  Standard

  Hur går det med motorn, går den att rädda?

  /Ulf

 8. #8

  Reg.datum
  Jan 2007
  Inlägg
  582
  Jobb
  Glad pensionär.Oförbätterlig optimist.
  Klubb
  SMFF/Trelleborgs Modellflygklubb/Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Möjligt projekt!! Men Kjell, finns det något omöjligt projekt för dig. Du tar dig an byggen som många andra bara kan önska sig. Det finns några duktiga byggare här på forumet som man verkligen beundrar och du är en av dem.
  Din BU kommer att stå färdig till nästa meeting. Det är jag helt säker på och det ska bli kul att se den i luften igen.
  Kay krut i Svedala

 9. #9
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  833
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard

  Hej.

  Jodå, motorn kommer säkert att gå att använda igen. Jag har lyckats rikta den krökta vevaxeln, bytt en cylinder/topp/kolv och fästplattan baktill samt några ventilvippar. Mekaniskt känns den OK men än så länge går den inte bra utan missar tändningen på 2 cylindrar. Det hörs på bifogade videosnutt som är från provkörning efter återmontering. Jag har inte lyckats få tag på uppgifter om grundinställning för vare sig ventiltider/kamskiva eller tändningen så det är gjort på känn. Jag har mailat både Horizon Hobby och Umstech (fabriken i Indien som bygger motorn) och bett om uppgifter för detta men trots ett par mail till båda ställena har jag inte fått något svar. Tycker att detta är dålig service! Man kunde åtminstone kosta på sig att svara även om man inte har eller vill släppa ut sådan info.

  Jag tror att det kan vara så att skivan med magneter ( 8 st, en för varje cylinder och en som talar om att det är dag att börja räkna från syl 1 igen) för trigg av tändningen inte matcher kamskivan. Det tråkiga är att man måste riva så mycket av motorn för att komma åt att justera detta.... Om någon har erfarenhet av hur man gör så vore jag mycket tacksam för info!  När det gäller uppbyggnaden av Bückern har jag valt den lättaste vägen och köpt en materialsats till kropp och vingar från Siegfried Benja på CNC Modellbau i Tyskland. Den är ursprungligen byggd från hans byggsats så på så vis blir det enkelt att haka ihop nya delar med befintliga i bakkroppen. Här var det dock riktigt höga serviceambitioner och han kunde sälja valda delar av byggsatsen. Tack och bock!

  Och till slut en hälsning till alla skåningar - här är det lagom vinter med några minusgrader, klarblå himmel och några cm snö till skillnad från hur det ser ut på nyhetssändningar från Era trakter.

  Ha det bra!
  Kjell

 10. #10

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av kay.krut Visa inlägg
  Möjligt projekt!! Men Kjell, finns det något omöjligt projekt för dig. Du tar dig an byggen som många andra bara kan önska sig.
  Eller som i det här fallet. Projekt som andra helst bara vill slippa

  /Mats

 11. #11

  Reg.datum
  Oct 2006
  Inlägg
  42
  Jobb
  Pensionär
  Klubb
  Helsingborgs mfk

  Standard

  Jag har just varit ute och skottat bort 2 dm blötsnö från gång och garageuppfart.

 12. #12
  Thomass avatar
  Reg.datum
  Jun 2006
  Inlägg
  6 156
  Jobb
  Truck Pilot
  Klubb
  Malmö Radioflygsällskap

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av kjni Visa inlägg
  Och till slut en hälsning till alla skåningar - här är det lagom vinter med några minusgrader, klarblå himmel och några cm snö till skillnad från hur det ser ut på nyhetssändningar från Era trakter.

  Ha det bra!
  Kjell
  Ähum....
  Min trädgård i Helsingborg idag när jag vaknade!

  Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	DSC_0326.jpg 
Visningar:	193 
Storlek:	74,8 KB 
Id:	55775
  Retroholic!

 13. #13

  Standard

  Det är ju orättvist! Här är det knappt en snöflinga och jag vill åka skidor.

  /Mats

 14. #14

  Reg.datum
  Sep 2006
  Inlägg
  712
  Klubb
  Södertälje modellflygklubb

  Standard

  Kan ingen skicka lite snö till Stockholm??
  Har inte vinterflugit på 2 år nu....suck.

  Kjell! Skal bli kul att följa ditt återskapande av Bückern.
  Jobbigt att bygga den en gång till men det är bara att bita ihop.
  Har man givit sig in i hobbyn så har man.

  // Mats W
  Flygsmurfen

 15. #15
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  833
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard

  Reparationen fortsätter men under en period nu har det varit mycket annat som kommit vägen. Det som tagit en del tid har varit att försöka få motorn att bli frisk igen. Det slutade med att jag plockade ner den igen för att försöka klura ut hur kamskivan skall vara ställd i förhållande till vevaxeln. Jag har ju mailat både Horizon (som säljer motorn) och fabriken i Indien som bygger den med frågor om grundinställning för kamskiva och tändning men inte ens fått något svar på dessa mail. Urdåligt tycker jag!

  Alltså återstår bara att verkligen försöka lära sig hur en stjärnmotor är konstruerad och fungerar....Lite bilder på innanmätet för den som är intresserad - och förstås tar jag gärna råd och tips om ventiltider om någon har idéer.

  Vevstaken med slavar. Rejält nållager för vevtappen. Cylinder 1 uppåt med kolven i övre dödläge.
  Rörig arbetsmiljö...
  Problemet är att få ihop dessa delar på rätt sätt. Vevaxeln har splines som driver ett mellandriv som driver kamskivan.
  Mellandrevet och lyftarna.  Kamskivan med den inre kuggkransen.  Ihop med kamskivan sitter triggmagneterna för tändningen. Det finns 3 uppsättningar med insugs-och avgaskammar. Det finns också 3 uppsättningar à 7+1 magneter. De glest placerade sitter 7 i rad och så finns det en som är placerad före varje 7-grupp. Den har omvänd polaritet och ger signal till tändsystemet att det börjar en ny sekvens med gnistor till de sju cylindrarna i tändföljd 1-3-5-7-2-4-6. Om jag fattat rätt snurrar kamskiva/magnetskiva med 1/6 av vevaxelns varvtal och det går åt 2 vevaxelvarv för att alla cylindrar skall ha gjort sitt eftersom det är en fyrtaktare.

  Det hela verkar ju ganska enkelt men det finns ingen märkning någonstans som indikerar hur grundinställningen skall se ut. Jag har försökt att sätta ihop så att insugs- och avgasventil väger lika vid övre dödpunkt på icke kompressionsslaget (en på väg att öppna och den andra på väg att stänga) men det ger inte bra gång på motorn. Gissar att det skall vara en kuggs skillnad åt endera hållet...? Det tråkiga med trail and error för att få till det är att man måste montera alla delarna, dit med 14 stötstänger och så justera 14 ventiler och testa detta mot alla kammarna på skivan vilket innebär justering/ kontroll 6 ggr på varje cylinder. Det blir några timmars jobb.....Vore häftigt om någon vet hur det skall vara.

  MVH
  Kjell

 16. #16
  Debattglad entusiast
  RCFF - Administratör
  AMs avatar
  Reg.datum
  May 2006
  Inlägg
  3 179
  Jobb
  Hobbyhandlare - Simulatorinstruktör
  Klubb
  Lunds Radioflygklubb

  Standard

  Grundinställningen för en fyrtaktsmotor är att på ena varvet - när kolven pressar ut avgaserna - skall bägge ventilerna "väga" när kolven kommer upp i toppläget (Övre Dödläget - ÖD). M.a.o. innan avgasventilen stängt öppnas insugsventilen. Detta kallas också ventilernas överlapp. Nästa gång kolven kommer i toppläget ska tändstiftet ge gnista.

  Så leta efter en cylinder där kolven är i topp - och inte i tändläge. Se till att ventilerna "väger" när kolven är i ÖD. En kugge fel brukar ge så stor avvikelse att det märks tydligt.

  https://www.youtube.com/watch?v=SYd40qWQ9Bc

  Lycka till!
  Ove (AM) Nielsen

 17. #17
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  833
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard

  Tack Ove! Det är vad jag försökte när jag monterade den senaste gången men den gick inte bra. Kanske måste leta något annat fel. Tändsystemet t ex? Utgick då ifrån vippornas rörelse men kanske bättre att titta direkt på lyftarna eftersom ventilspelet inte är justerat när jag provmonterar för att få kuggarna rätt?

  MVH
  Kjell

 18. #18

  Reg.datum
  Nov 2006
  Inlägg
  317
  Jobb
  Ing
  Klubb
  Eslövs mfk

  Standard

  Hej

  På en bilmotor går kamaxeln med hälften av vevaxelns RPM. På denna motorn bör det väl vara samma så att när vevaxeln har gått två varv så har kamaxeln (kamskivan) gått ett varv, så det där med 1/6 -del förstår jag inte. I bilmotorer märker man dreven med ett körnslag så man kan se att ställa dreven rätt i förhållande till varandra - märkligt om det inte finns någon märkning i denna motor, men vem vet.
  Har man ingen märkning borde det vara lättare att ställa kamskivans läge i förhållande till vevaxeln genom att ställa tändmagneten strax innan ÖD så gnistan kommer när kolven är i ÖD eller strax innan. Att försöka ställa med hjälp av ventilernas läge borde vara mindre exakt.
  Ja det är lite funderingar av en som meckat mycket bil men inte meckat stjärnmotorer. Har dock nu en ASP 400 som jag hittills inte behövt mer än kolla ventilspelet på.

  Hej
  Peder Fyhr
  flyger i
  Eslövs mfk samt J 21 i Simmelsberga.

 19. #19

  Reg.datum
  Nov 2006
  Inlägg
  317
  Jobb
  Ing
  Klubb
  Eslövs mfk

  Standard

  Hej igen

  Det kan säkert vara så att tändsystemet fått stryk vid kraschen. Det känns lite otroligt att motorn kan gå på vissa cylindrar men inte på andra om kamskivan sitter rätt. Antingen blir ju allt fel eller allt rätt såvida inte kamskivan sitter helt fel förskjuten så att gnistan kommer rätt på några cylindrar men fel på andra. Ett sådant fel borde Du ju sett när Du monterat ihop motorn och vrider runt den för att se att ventilerna öppnar och stänger i den ordning som tändföljden anger. Observera att kamskivan roterar åt motsatt håll mot vevaxeln.

  En kontroll av gnistorna är nog befogad. Biltema har en billig liten lampa som man sätter på stiftet och den blinkar till när gnistan kommer så man kan köra motorn och sätta på lampan eftersom gnistan på stiftet inte påverkas av lampan. Man får då en koll av att det kommer gnista men man kan ju inte bedöma om gnistan kommer vid rätt tillfälle, men som sagt innan kommer några gnistor i rätt tid bör alla komma i rätt tid.

  Lampan kan i varje fall visa om tändsystemet inte alls ger någon gnista på vissa cylindrar.

  Hej
  PF

 20. #20
  kjnis avatar
  Reg.datum
  Nov 2009
  Inlägg
  833
  Klubb
  Östersunds Modellflygklubb

  Standard

  Hej Peder,
  tack för svaren. Det där med 1/6 av vevaxelns varvtal beror väl på att man vill anpassa kamskivan efter motorns form så att det blir enkelt med lagring etc och det fortfarande går att klara sig men en gemensam skiva för alla sju cylindrarna. På Saitos stjärnor har man i stället en liten kamaxel för varje cylinder. Bilmotorns 1/2 utväxling har här fått bli 1/6 MEN för att behålla funktionen 1/2 finns det 3 uppsättningar insugs- och avgaskammar på skivan, likaså 3 uppsättningar magneter för tändningen.

  Har kollat att det fanns gnista på alla stiften men inte mätt upp att den kommer med lagom förtändning på varje cylinder. Skall göra om detta mår jag monterar motorn igen. Tändmagneterna sitter i ett fast förhållande till kammarna och kan inte ändras så det bör gå att antingen ställa kamskivan rätt och få rätt tändning på köpet s a s eller tvärtom. Dom 3 uppsättningarna kammar och magneter är ju helt symmetriska så det bör inte spela någon mot vilken tredjedel av kamskivan man börjar.

  MVH
  Kjell

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •