Reklam

 
Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 35

Ämne: Hjälp med Viggenbygge

 1. #1
  FyoDiscos avatar
  Reg.datum
  Nov 2014
  Inlägg
  108
  Klubb
  Uppsala Flygklubb

  Standard Hjälp med Viggenbygge

  Hej!

  Jag håller på att bygga en EDF-modell av enViggen enligt David Windeståls ritning som är baserad på Johan Hansson ritning. Länk: http://rcexplorer.se/projects/2014/01/viggen/

  Då jag är ganska ny när det gäller att bygga i dessa material, och bygga modellflygplan överhuvudtaget så har jag en del frågor och fler frågor kommer säkert komma under byggets gång. Flyga kan jag men har inte byggt så mycket. Är oerhört tacksam för all hjälp jag kan få!

  Jag har tänkt att bygga modellen i XPS men först köpte jag lite EPS för att göra en "prototyp" för att öva och se vad jag behöver tänka på. Som ni ser så behövdes det verkligen. Första prototypen består endast av kroppen och som ni ser blev den inge vidare bra men jag vet nu vad jag ska tänka på. Håller nu på med en andra prototyp i EPS som blir mycket bättre.
  Jag kommer uppdatera med fler bilder sen under byggets gång men nu till funderingarna som jag har.


  Vad för lim rekommenderar ni att man använder? Jag har hittils använt mig av smältlim och det funkar men känns inte helt optimalt. Det torkar så fort och det blir svårt att limma ihop stora delar. Har hört om ett lim som heter UHU Por. Är det bra?


  Att det blir några skavanker är ju helt oundvikligt och då måste det spacklas för att få en jämn yta. Vad för spackel har ni använt er av? På den första prototypen använde jag mig utav ett lättviktsspackel från Biltema. Fungerar men vet inte om det blir för tungt till slut. Det gick åt ganska mycket också bara för att spackla en tredjedel av kroppen, men så går det åt mer när man spacklar EPS förstås jämfört med XPS.


  Hur skär ni ut huven där batteriet ska ligga? Jag provade att skära ut med värmetrådsskäraren men det blev inte alls särskilt bra. Kan det gå med en tunn och vass kniv? Kommer också behöva skära ut där canarderna ska sitta, en servicelucka till motorn och luftintagen ska kortas ner 10mm ungefär, är det bäst att använda kniv där med eller vad rekommenderar ni? När vi ändå är inne på huven, för att få till dess runda form, slipnar ni bara med sandpapper? När man skär ut med mallarna så är den kantig och ser inte alls ut som huven till Viggen.
  Hur gör ni för att få till den runda formen på noskonen? Tar ni bara ett fyrkantigt block och slipar tills det ser bra ut?


  På undersidan av kroppen där vingen ska ligga så skär man ju ut delarna med hjälp av mallarna E2-b, F2-b och G2-b, som ni kan se på bilden nedan.
  Men då får jag problemet med att det blir som på bilden nedan. Jag skär in i luftkanalen. Det gör inte så mycket sen eftersom vingen kommer ligga där och täcka för, men delarna är väldigt försvagade när jag ska limma ihop dem och det blir lite svårare att få hela det nedre bakpartiet av kroppen helt bra. Ska det vara såhär eller hur gör ni? Och sen ska det ligga en rundad del under vingen som täcker den, alltså den som gör att det ser ut som om vingen sitter i kroppen. Hur får ni till denna del?


  På bilden ovan har jag skurit ut allt som är mellan luftintagen enligt mallarna. Ska man göra det? Tänker att det lär bli ett sämre luftflöde när det är så öppet där men det kanske inte gör någon större skillnad på en modell i den här skalan. Är det tänkt att fartreglaget ska ligga där det är öppet och därmed få luftkylning? Har sett att några har satt fartreglaget under vingen vid ett hål där under så att det får luftkylning på det viset. Har ritat på bilden nedan hur jag menar med att elektroniken ska ligga. Hur ska man dra kablarna till motorn sen? Ska de gå under vingen eller i vingroten som servona?  Och sista frågan! Var kan jag på enklast och inte allt för dyrt sätt köpa 6mm depron? Är det ebay som gäller eller?

  Det blev ett ganska långt inlägg med många frågor men återigen så är jag oerhört tacksam för alla svar jag kan få!

  /Felix
  Senast redigerat av FyoDisco den 2015-10-01 klockan 12:42.

 2. #2
  puggens avatar
  Reg.datum
  Dec 2006
  Inlägg
  445
  Jobb
  Statsanställd :)
  Klubb
  Växjö Rc -Klubb

  Standard

  http://www.svensktmodellflyg.se/foru...1&replypage=99

  Kul att du bygger Viggen, här är en länk till mitt o Mogges Viggenprojekt häromåret. .

  / roffe
  Flyg fort och lågt

 3. #3
  puggens avatar
  Reg.datum
  Dec 2006
  Inlägg
  445
  Jobb
  Statsanställd :)
  Klubb
  Växjö Rc -Klubb

  Standard

  Kan tyvärr inte se dina bilder, går inte att öppna filerna...��

  / roffe
  Flyg fort och lågt

 4. #4
  FyoDiscos avatar
  Reg.datum
  Nov 2014
  Inlägg
  108
  Klubb
  Uppsala Flygklubb

  Standard

  Fasiken då. De syntes tidigare. Ska se om jag kan fixa det.

  Har tittat på ditt bygge, Roffe, flera gånger och det ser riktigt bra ut. Kul med alla bilder och all info. Det har hjälpt en del men skulle gärna vilja ha svar på frågorna ovan också.

 5. #5
  FyoDiscos avatar
  Reg.datum
  Nov 2014
  Inlägg
  108
  Klubb
  Uppsala Flygklubb

  Standard

  Så, nu bör bilderna synas i inlägget!

 6. #6
  puggens avatar
  Reg.datum
  Dec 2006
  Inlägg
  445
  Jobb
  Statsanställd :)
  Klubb
  Växjö Rc -Klubb

  Standard

  Nu syns dom,
  Fråga 1. Uhu-por är ypperligt går ju att både våtlimma och låta torka en stund innan man trycker ihop.

  Fråga 2. Biltema light är helt ok.

  Fråga 3. Till undersidan använder du den biten du skar bort, lägg den på ett bord och skär bort 6mm till motsvarande vingens tjocklek.

  Fråga 4. Depron finns i bygghandeln om man har tur, används under parkettgolv bla.

  Fråga 5. Noskonen slipades på en bandslip, finns bild när jag står vid slipmaskinen, har du inte tillgång till slipm.får du handslipa..

  Fråga 6. Batteri o esc. går att ha som du ritat, ska se vart jag satt mina grejor, batteriet solklart under huven..

  / roffe
  Flyg fort och lågt

 7. #7
  puggens avatar
  Reg.datum
  Dec 2006
  Inlägg
  445
  Jobb
  Statsanställd :)
  Klubb
  Växjö Rc -Klubb

  Standard

  När jag tittar på min byggtråd finns bild på när jag skär bort 6mm på bottenbiten, finns bild på min placering av esc också. Fällde in den till 80% i kroppen...
  Hoppas du hittar nyttigheter i bilderna,,

  / roffe
  Flyg fort och lågt

 8. #8
  puggens avatar
  Reg.datum
  Dec 2006
  Inlägg
  445
  Jobb
  Statsanställd :)
  Klubb
  Växjö Rc -Klubb

  Standard

  http://www.vaxjorc.se/index.php?opti...tid=22&id=9253

  Film på lite busflygning med min Viggen...

  / roffe
  Flyg fort och lågt

 9. #9
  FyoDiscos avatar
  Reg.datum
  Nov 2014
  Inlägg
  108
  Klubb
  Uppsala Flygklubb

  Standard

  Härlig busflygning Roffe! Ser ut att flyga riktigt fint.

  Problemet är att jag inte fick något bit till undersidan under vingen. Det finns inga sådana mallar som gör att man får en bit till undersidan. Inte bland dessa mallar som var på ritningen i alla fall. E och G finns ju men inte F. Där finns inte den rundade formen utan bara den avskurna.  Är det meningen att man ska göra en egen mall av genomskärningen F som syns på bilden nedan för att få med hela undersidan?  Om jag gör så, hur får jag sen ut delen där vingen ska ligga? Är det då jag tar hjälp av dessa mallar?  Tack så mycket för svaren! Ska införskaffa UHU Por och limma med det istället för bara smältlim.
  Är det inte svårt att få till rätt form på noskonen med en bandslip?

 10. #10
  puggens avatar
  Reg.datum
  Dec 2006
  Inlägg
  445
  Jobb
  Statsanställd :)
  Klubb
  Växjö Rc -Klubb

  Standard

  Sista frågan först, du skruvar i en fransk bult eller stor träskruv som du kapat skallen på, sen skruvar du i den i centrum i ena änden på friggoklossen som ska bli nos, karva gärna av lite så den blir lite konisk, sen sätter du den i en borrmaskin som du kör samtidigt som du kör mot bandslipen o vips blir den konisk ��

  om du inte har biten kvar på undersidan så skär till en bit frigolit som du grovformar med kniv och slipar till rätt form. Du har juhålet för vingen att gå efter. Jag skar ut vingsadeln med glödtråden och använde sen den biten...

  Om du kollar mina bilder i byggtråden finns det bilder på det du frågar om ☺
  Flyg fort och lågt

 11. #11
  jocke1963s avatar
  Reg.datum
  Dec 2007
  Inlägg
  2 725
  Jobb
  Datanisse
  Klubb
  rcff

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av puggen Visa inlägg

  Fråga 2. Biltema light är helt ok

  Fråga 4. Depron finns i bygghandeln om man har tur, används under parkettgolven bla.
  Har ej testat Biltemas spackel, men väl Polyfilla Superlight. Lätt att jobba med och lättslipat. Första gång jag köpte en tub trodde jag den var tom, så lätt är det.
  http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=1530

  Större chans att hitta Depron hos plattsättare/golvfirmor/kakelbutiker.
  Finns även hos Söders RC om du nån gång lämnar Uppsala för hufvudstadens gator..
  ”Vir prudens non contra ventum mingit”

 12. #12
  FyoDiscos avatar
  Reg.datum
  Nov 2014
  Inlägg
  108
  Klubb
  Uppsala Flygklubb

  Standard

  Tack Roffe! Ska studera din tråd lite närmare och se om jag blir ytterligare något klokare. Hur får jag till vingsadeln? Antar att den görs av depron. Det står på ritningen att man ska nåla en rak mall mot delarna E och G efter att de har limmats ihop, men jag förstår inte riktigt hur det ska gå till. Skulle vara bra om någon kunde förklara detta lite bättre eller kanske visa med bild.

  Jag undrar också vad delarna B1 och B2, eller X och Z, som syns på första bilden i din tråd, Roffe, de som är halvmåneformade, vad är de till för?

  Sen kan det ju vara bra att ha en liten lucka för lättare åtkomst till motorn. Är det bäst att ha den på undersidan? Skärs det enklast ut med en kniv?


  Tack, Jocke! Det där Polyfilla verkar riktigt bra men det var samtidigt mycket dyrare än Biltemas spackel.
  Är det dyrare att köpa depron från något svenskt företag eller Söders RC jämfört med ebay? På ebay kostar det ungefär 800kr för 20 flak 6x700x1000mm.
  Senast redigerat av FyoDisco den 2015-10-02 klockan 22:44.

 13. #13
  jocke1963s avatar
  Reg.datum
  Dec 2007
  Inlägg
  2 725
  Jobb
  Datanisse
  Klubb
  rcff

  Standard

  20 flak för 80:- ?!?
  Torde vara per styck. Sen tillkommer frakt som blir dyr då det är stora, ömtåliga flak.
  Kolla även http://www.epp-versand.de
  ”Vir prudens non contra ventum mingit”

 14. #14
  puggens avatar
  Reg.datum
  Dec 2006
  Inlägg
  445
  Jobb
  Statsanställd :)
  Klubb
  Växjö Rc -Klubb

  Standard

  Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	DSCN1064.jpg 
Visningar:	92 
Storlek:	50,0 KB 
Id:	54813
  Har ingen bild på B1 o B2 men vill minnas att det är till huven ( kanske )

  /roffe
  Flyg fort och lågt

 15. #15
  puggens avatar
  Reg.datum
  Dec 2006
  Inlägg
  445
  Jobb
  Statsanställd :)
  Klubb
  Växjö Rc -Klubb

  Standard

  Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	20131017_142000.jpg 
Visningar:	141 
Storlek:	131,8 KB 
Id:	54814

  Det närmaste jag kan komma när det gäller vingrotsutfyllnaden , gjord av 3 mm depron...

  /Roffe
  Flyg fort och lågt

 16. #16
  FyoDiscos avatar
  Reg.datum
  Nov 2014
  Inlägg
  108
  Klubb
  Uppsala Flygklubb

  Standard

  Oj, skrev helt fel. 800kr ska det vara såklart, och det är inklusive frakt från England.

  B1 och B2 ska vara till huven men jag förstår inte hur det är tänkt att man ska använda dem.

  Jag ser där hur vingrotsutfyllnaden ska vara men förstår inte heller hur man får till formen så att den ligger snyggt mot kroppen och vingen. Det går ju inte att ta en rak utan den måste skäras ut på något sätt, och på frihand går väl inte så jättebra, så hur ska man göra?

  Tack för era svar. Det hjälper verkligen!

 17. #17
  puggens avatar
  Reg.datum
  Dec 2006
  Inlägg
  445
  Jobb
  Statsanställd :)
  Klubb
  Växjö Rc -Klubb

  Standard

  Jag minns inte riktigt hur det var med B1o B2 för det var något år sedan jag byggde min, men någon annan som byggt Viggen kanske minns. Vingroten gjorde jag i papp först och mycket riktigt är den inte rak. Det går åt lite klippa o testa innan man får till en ok. bit.
  För att förtydliga hur jag gjorde med hålet för vingen så gjorde jag stöd på båda sidor om kroppen och skar med glödtråden glidande mot dessa, biten som blev där skar jag tunnare enl. bild I byggtråden och använde till bottenbit.
  Flyg fort och lågt

 18. #18

  Standard

  Jag brukar köpa mitt depron på autopartner. Köper man lite större kvantiteter är det gratis frakt tror jag och de brukar inte envisas m att kapa ner den utan skivorna brukar vara ungefär 120 x 80 cm.

 19. #19
  FyoDiscos avatar
  Reg.datum
  Nov 2014
  Inlägg
  108
  Klubb
  Uppsala Flygklubb

  Standard

  Antar att man inte behöver B1 och B2 då. Verkar gå att få till huven bra ändå. Ska försöka mig fram så får vi se hur det går. Tack så mycket för din hjälp, Roffe!

  #18 Kikade in på autopartner.se men där stog det att flaken skulle kapas ner.

 20. #20
  FyoDiscos avatar
  Reg.datum
  Nov 2014
  Inlägg
  108
  Klubb
  Uppsala Flygklubb

  Standard

  Hejsan! Här kommer några fler funderingar.

  Jag hade tänkt klä modellen med glasfiber för att den ska bli tåligare och så, men vad för glasfiber ska jag ha? Har aldrig använt det förr. 25g/m^2 eller?

  Om ni har gjort stjärten (Det som stycker ut från baken av modellen nedan) på eran modell, hur gjorde ni den? Jag försökte göra en. Blev helt okej men är ändå inte nöjd och tänker att det måste finnas något mycket enklare sätt att göra den på. Sättet jag gjorde på var ganska knepigt.  Det ska ju vara ett 6mm kolfiberrör i vingen för att stärka den, men hur ska man göra med röret? Fälla in det några millimeter i vingen? Sätta det på undersidan så att det sticker ut 6mm eller ska man dela på vingen och lägga röret mellan de två delarna?

  /Felix

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •